Najdi forum

Preživnina po 18 letu

Razlika je, ali se na sodišču glede preživnine odloča o mladoletnem ali polnoletnem otroku.
Kot si dobila razloženo, lahko starši svojo obveznost preživljanja izpolnijo tako, da ti dovolijo živeti pod svojo streho in odpirati njihov hladilnik. Tako je po zakonu. Neskrbnik, ki je že prej plačeval preživnino, pa jo mora še naprej, vendar le, če zmore.
Tudi pri poročenih starših je tako in če ne zmorejo financirati študija otrok, ga ni boga, ki bi jih prisilil k temu. Če si dovolj odrasla, da živiš s fantom oz. partnerjem, si dovolj odrasla tudi za to, da finančno poskrbiš zase. Če pa nisi …
Kakorkoli obračaš, vsega denarja, ki ga rabiš za življenje, od staršev ne boš dobila. In ja, upoštevali bodo, da dobivaš štipendijo (tako kot pri določanju preživnine upoštevajo štipendijo in OD, ki ju dobiva otrok). Še bolj bodo upoštevali prihodke tvoje partnerja, ki te je dolžan preživljati, ker je tvoj partner in ker dela (magari občasno – sodišče presoja njegove možnosti za zaslužek, ne samo dejanskega zaslužka).

Ste mi pa res zanimivi. Meni je bilo logično, da se preživljam sama, takoj ko je bilo to mogoče. In v mojih časih je veliko študentov poleg študija delalo, ker jim starši enostavno niso mogli dajati denarja, tudi če so želeli.

New Report

Close