test z nagibno mizo
Upam, da vam je zdravnik, ki vam je vstavil srčni spodbujevalnik in vas občasno kontrolira tudi povedal katerim sevanjem se morate izogibati. Na splošno pa je priporočeno, da se nosilec spodbujevalnika ne približa viru sevanja pod 20 cm.
Verjetno vas je napotil na pregled na nagibni mizi izbrani zdravnik ali kardiolog, da bi ugotovil vzrok vaših težav (vrtoglavice, napadi nezavesti in slično). Napisali ste, da bi radi izvedeli kako izgleda pregled. Preseneča me, da vam ni to povedal zdravnik, ki vas je napotil na navedeno preiskavo. Pri preiskavi opazovanec leži na preiskovalni mizi, ki jo v teku preiskave dvignejo in opazujejo reakcijo krvnega tlaka in srčne frekvence. S preiskavo ugotavljajo vzrok težav, ki tarejo preiskovanca (eventuelno tudi pod vplivom zdravila)
Jemanje Viagre odsvetujemo bolnikom, ki jemljejo nitroglicerinska zdravila (Angised, Nitrolingual, Olicard in podobna zdravila), ki delujejo proti bolečinam pri srcu in hkrati tudi znižajo krvni tkak. Zato se lahko zgodi, da pri jemanju Viagre in nitroglicerinskega zdravila krvni tlak zelo pade in bolnik za nekaj časa je omotičen in vrtoglav. Srečno.
Spoštovani!
Leta 2005 se mi je prvič zgodilo, ko sem ponoči vstala, sem nenadoma padla, udarila z glavo v omaro in za kratek čas izgubila zavest. Bila sem dva dni v bolnici in niso nič ugotovili. Podobno se mi je zgodilo tudi leta 2007 in 2008. In tega leta sem dobila izvid z nagibno mizo: nevrokardiogeno, refleksno sinkopo mešanega, vazovagalnega in vazodepresornega tipa. Pri hoji v hribe imam tudi vrtoglavico in mogoče manjšo slabost, ki je včasih bolj, včasih manj prisotna. Leta 2011, pa so se mi pojavili tudi panični napadi. Vprašala bi vas, ali je možno, da med spolnim odnosom pride do kolapsa, ali kaj bi to bilo. Zgodilo se mi je, da sem tožila o bolečini v prsih in slabosti, zelo sem bila žejna in so mi dali piti ogromno vode (jaz se tega ne spomnim, povedal mi je mož kasneje). Od trenutka, ko se mi je to zgodilo in trenutka, ko sem prišla k sebi je minilo nekaj ur, ki pa se jih sploh ne spomnim. Bila sem na kardiološkem oddelku in laboratorijski izvidi so pokazali hiponatremijo (124), hipokaliemijo (3,2) in troponin v sivi coni (0,25). Hitri elektrolitski test je pokazal vrednosti natrija (127) in kalija (3,3).Opazili so porast vrednosti troponina na 2,033. Sklepali so, da je bila simptomatska hiponatremija posledica jemanja Paroxata, ki sem ga jemala zaradi paničnih napadov. Na odpustnici piše stresna kardiomiopatija. Od takrat imava oba z možem večen strah, da se mi bo to spet ponovilo.
Za nasvet se vam najlepše zahvaljujem!
V dopisu niste navedli sedanjih vrednosti elektrolitov. Ob zdravi uravnoteženi prehrani in zdravih ledvicah ne pričakujemo nobene nepravilnosti višine natrija in/ali kalija v krvi. Če ste, pri kontrolnih pregledih krvi ugotovili normalne vrednosti navedenih elektrolitov ju lahko izločimo kot vzrok za prizadetost počutja. V dopisu ste navedli, da so pri vas ugotovili stresno kardiomiopatijo, ki naj bi bila enkratni dogodek. Pri diagnozi nevrokardiogene, refleksne sinkope v izogib težav zdravniki predpisujejo zdravila iz skupine betablokatorjev. Verjetno vam jih niso predpisali zaradi redkega nastopa težav.V tem pogledu je pomembno mnenje nevrologa. Ali ste kdaj že konzultirali psihiatra? Ali je organska bolezen centralnega živčevja izključena? Pri spolnih odnosih krvni tlak nekoliko poraste, po orgazmu lahko nekoliko pade. Navadno zadostuje kratek počitek v ležečem položaju, da se tlak normalizira. Skrbite za zadostno gibanje? Lahko se še zglasite Srečno.
Spoštovani!
Hvala vam za odgovor. Vprašala bi vas še, kakšna je to lahko bolezen centralnega živčnega sistema
in kako se to ugotovi? Sedanje vrednosti elektrolitov ne vem, lahko pa povem, da je od dogodkov,
ki sem jih opisala prejšnjič minilo dobro leto. Med tem časom je bilo stanje kar v redu, vendar pa se z možem izogibava spolnim odnosom, v strahu, da se spet ne ponovi (izguba zavesti, slabost…).
To se mi ne zdi normalno, ali je mogoče le kaj v povezavi s srcem, čeprav takrat v bolnišnici niso
ugotovili nič posebnega glede le-tega?
Tudi pri psihiatru sem bila, vendar je ugotovil, da te pomoči ne potrebujem, bolj kakšne sprostitvene tehike.
Hvala in lep pozdrav!
Do sedaj pri vas zdravniki niso ugotovili organske okvare na srcu. Izključena je tudi organska okvara v osrednjem živčevju. Težave (omotice, nezavesti) so posledica nepravilno delujočih refleksov ob vstajanju in ob daljši stoji. Ker gre za funkcionalne motnje naj bi jih bolnik opravil s sistematičnimi aerobnimi vajami (sprehodi v naravi z alternativno pospešeno hojo, telovadba, plavanje, itd.). Verjetno že imate izkušnje o postopku vstajanja iz ležečega ali sedečega položaja. Ni zadržkov za spolnost. Pomembno je morda le to, da se po občevanju relaksirate še leže in da še kratek čas počivate sede. Raziskovalci svetujejo, da “bolniki” uživajo dovolj tekočin. Od medikamentov zdravniki priporočajo le nizke odmerke zdravila iz skupine betablokatorjev (propranolol 20 – 40 mg na dan).
Pozdravljeni.Imam potrjeno nagibno mizo ki potrjuje sum na refleksno sinkopo -pretežno kardioinhibitorno.Ni sumov ,da bi šlo za epilepsijo.
Sedaj pa sem imel zdravniški pregled za službo in mi hočejo odvzeti izpit b kat. Za odgovor se vam v naprej lepo zahvaljujem.Prosim za čimprejšni odgovor.
LEP POZDRAV :IGOR
Predstavljam si, da vas je pregledala zdravniška komisija, ki ocenjuje sposobnost vožnje avtomobila in, da je sprejela sklep odvzema vozniškega dooljenja po veljavnem pravilniku. Ne vem, če obstaja tudi v zvezi z oceno sposobnosti vožnje avtomobila komisija druge stopnje. Ali je vas zdravniška komisija ocenila na osnovi izvida nagibne mize? Lahko mi še pišete.
Tale forum pozorno berem in se mi poraja eno kar veliko vprašanje: Imam prijatelja z diagnozo “refleksna sinkopa, sum vazodepresorno”. Simptomi ki pripeljejo do tekega stanja so na moč podobna diagnozam: depresija, anksioznost, razne fobije. Imam občutek, da večina ljudi sploh ni na pravem naslovu. Pa ne mi zamerit, če sem izrazil svoje amatersko mnenje.
Morda vam je že znano, da imajo mnoge bolezni podobne simptome (znake bolezni). V takih primerih se lahko zgodi, da traja kar nekaj časa, dokler ugotovimo dejansko bolezen. Pri bolniku, ki ima vrtoglavice, občasna slaba počutja, hitro utrudljivost in podobne motnje pomislimo na več bolezni (nizek tlak, izgorelost, depresija, kardioinhibitorne sinkope, vazodepresorne (refleksne) sinkope). Ni redek primer, da ima bolnik, v okviru navedenih bolezni, dve bolezni hkrati. Pri zdravljenju v tem področju, pripisujemo velik pomen zdravemu načinu življenja, zlasti rednemu gibanju, npr. 3 – 4 krat na teden polurne hoje z nekaj minut dolgimi fazami pospešene hoje.