Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija test z nagibno mizo

test z nagibno mizo

Ne kadim in ne pijem alkohola, tud kave ne pijem….vode popijem kar nekaj dnevno… Sedaj ko imam sobno kolo in če je zunaj prehladno potem vozim sobnega….pa tud hribi so zakon….tako da se kar vsakodnevno ukvarjam s športom, ne kadim in ne pijem alkohola… Kateri pravi čaj mi priporočate? Kaj pa pomeni izvid, nism zdravnik in si ne znam razlagati….hvala.

Nekdanji “zdravili”, kot sta kava in pravi čaj, smo bolnikom nekoč predpisovali potem ko smo ugotovili, da kofein (v kavi) in teobromin (v zelenem in črnem čaju) imata ugoden vpliv na osrednje živčevje. Navedeni “zdravili” nista šli v popolno pozabo. Včasih ju še priporočamo. Poizkusite ju.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Star sem 42 let.V začetku meseca maja tega leta sem zjutraj kmalu po vstajanju imel kolaps. V kopalnici sem občutil, da v glavi nekaj ni v redu in se se mislil iti nazaj uležt, vendar pa nisem prišel do postelje, ker sem prej bil na tleh. Sicer sem prišel takoj k sebi, vendar pa so me vseeno odpeljali v bolnico. Tam sem opravil vse preiskave, vendar niso ničesar ugotovili. Vsakodnevno se ukvarjam s športom (tek,kolesarjenej, plavanje) , tedensko pretečem tudi 100km in več, in pretekelže več maratonov. Pri športu do sedaj nikoli nisem imel nobenih problemov. Nekaj dni nazaj sem bil tudi na testu z nagibno mizo.izvid pa je sledeč
Po 5.minutni pripravi v horizontalni legi preiskovanca nagnemo do konta približno 60 stopinj. V 14.minuti nagiba pride do asistolije, zato preiskovanca hitro spustimo v horizontalno lego.Pri tem se srčna akcija spontano vspostavi. Prav tako tudi krvni tlak. MNENJE: Pri opreiskovanci smo izzvali že samo z nagibom (brez aplikacije NTG) kolaps zaradi pojava asistolije. Izvid preiskave lahko pojasnuje bolnikove težave.
Glede na naveden izvid prosim za vaše mnenje inče mi lahko navedeni izvid obrazložite.

LP gd

Pri pregledu na “nagibni mizi” niso ugotovili nobene organske bolezni srca, pač pa “nevrokardiogeno sinkopo”. Pri taki diagnozi bolnikom svetujemo, da iz ležečega in sedečega stanja vstanejo počasi, da redno izvajajo športno rekreacijo (aerobne vaje). Pri zdravljenju z zdravili dajamo prednost zdravilom, ki vsebujejo “betablokatorje” v nizkih odmerkih (Inderal, Concor).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

danes me je zdravnica osebno poklicala, kardiologinja…da morm drug teden obvezno na pregled…imela sem že obremenilne teste pa so šele sedaj dobili izvide in ne vedo al kolo ni delovalo ali je z menoj karkoli narobe, ker so tako čudni izvidi…in morm ponovno na obremenilni test, tokrat s plinsko ki je zadnjič niso naredili…kako izgleda plinska, odkod ti vzamejo kri, je zelo boleče? Morm pa tudi na ultrazvok prepon in pljuč….kako zgleda ultrazvok prepon, kaj ugotovijo s tem? Predpisala mi je tudi Concor in nato ponoven pregled na nagibni mizi….imam zelo nizek tlak 91/51 zjutrej in nizek pulz 50-60 utripov na minuto v mirovanju, Concor pa to znižuje…zakaj mi je to predpisala, kako bo delovalo name? Strah me je….ukvarjam se s kolesarjenjem in hribolazenjem, ne kadim in ne pijem alkohola…skrbi jih da gre za pljučno hipertenzijo.

Ker niso zdravniki mogli, z opravljenimi preiskavami, natančneje ugotoviti narave vaše bolezni, so predlagali še dodatne, npr. obremenilni test z vdihavanjem zraka bolj zasičenega s kisikom. Pri ultrazvočni preiskavi zdravnik položi “sondo” na predel telesa, ki ga želi pregledati. Pri tem bolnik ugodno leži. Pri tej preiskavi bolniku ne jemljejo krvi. Tablete Concor zdravniki predpisujejo pri različnih bolnikovih težavah. Tablete Concor upočasnujejo delovanje srca, nekoliko znižajo tlak in zmanjšajo možnost nastanka nerednih utripov. Koristijo tudi pri bolnikih, ki se nagibajo vrtoglavicam in nezavestim. Pljučna hipertenzija ja lahko samostojna bolezen (ki je zelo redka) ali pa bolezen, ki nastane kot posledica popuščanja srca. Bodite brez skrbi.

(vazovagalna sinkopa kaj je to in kako se zdravi.lp

Na internetu je velik o tem napisano….to je padanje skupej, kr na lepem….brez posebnega razloga…kako zdraviti? Ko ti začne piskat v ušesih in k se ti tema začne delat pred očmi se usedi al pa pojdi na zrak…če uspeš, drugače pride do kolapsa…

Danes sem opravila test z nagibno mizo in sem po tem ko sem dala neko tabletko pod jezik v zelo kratkem času padla v nezavest. Je to normalno ali imam problem?

Verjetno je nezavest trajala zelo kratek čas in zdravniki, ki so vas pregledovali, niso dogodku pripisali posebnega pomena. Morda so dogodek opisali v izvidu in napisali, da je opazovanka kolabirala zaradi padca tlaka. Brez skrbi.

Doktor Cibic, pozdravljeni…spet jaz…

Naj povem da se mi je včerej zopet zgodilo….pojedla sem jabolko in v roku ene ure sem imela trebuh čisto napet, ko da bom glihkar rodila, niti noseča nisem, piskati mi je začelo, mal se mi je začelo temniti pred očmi….naenkrat me je začelo zebsti, kot bi bila v hladilniku, nato pa vroče….pa spet hladno, vroče….naj povem da se mi je to zgodilo v službi….trajalo je cca dobro uro…..ne vem kaj nej bi to bilo…pred leti sem bila na gastroskopiji, vse ok…..sem pa opravila vsa testiranja, kot sva že govorila…imam povečano srce, ostalo pa nekako ok…..

Pri akutnem ali kroničnem povečanem ali zmanjšanem delovanju vegetativnega živčevja, vagusa ali simpatikusa, se lahko pojavi veliko število različnih krajših ali daljših funkcionalnih motenj, ki jih skušamo ublažiti na zelo različne načine. Najprej z naravnimi ukrepi (aerobna vadba, sprehodi v naravi, relaksacijska športna dejavnost, kulturno udejstvovanje, zmernost v uživanju kave, alkohola, nekajenje, uravnotrežena prehrana, dovolj nočnega počitka, izogibanje stresnim situacijam, itd.) in če še ni učinka bolnikom pomagamo z zdravili. Upam, da boste korak za korakom le našli pravilno pot iz sedanjih težav, morda šele z jemanjem zdravil.

Stres doživljam vsakodnevno v službi, drugače pa se ukvarjam rekreativno s hojo v hribe in 3/4 leta s kolesarjenjem…ne pijem alkohola, ne kadim….

slavčeK…..kako dobro poznam tvoj problem, sama imam namreč skoraj identične težave že 2 leti….groza, meni se je to začelo dogajati leto po sinkovi hudi bolezni, ko sva 1 leto preživela v bolnici…ko je bilo njemu končno bolje, sem pa jaz totalno odpovedala….konstantne vrtoglavice, občutek kot bi bila pijana, pa razbijanje srca, temnenje pred očmi……:(((( katastrofa!!! kako se lahko poistovetim s tvojim stavkom: “rada bi da se to vrtenje neha in lahko normalno zaživim ” JA, to si tudi jaz želim najbolj na svetu !!!!!! sem bila že na mnogih preiskavah, pa pri treh nevrologih….pa vedno ista diagnoza distonija vegetativnega živčevja, pa “gospa malo meditirajte pa bo “. meni pa nič ne pomaga !!!!! zdaj mi neke betablokatorje svetujejo….skratka čakam na test z nagibno mizo, da kao potrdijo diagnozo….tudi jaz imam namreč zelo nizek pritisk, od vedno, pa to ni bil nikoli tak problem!
skratka….upam da je tebi kaj bolje, ker jaz imam zadnji mesec katastrofalen….
lep pozdrav
nina

Ninoka…jaz sm hodila okoli vseh zdravnikov, vse preiskave ok…razen nizkega pritiska in povečanega srca…in potem mi napišejo da imam sindrom bele halje….da se bojim zdravnikov…jaz skupej padem kar na lepem, brez da bi zdravnika videla…ni fletn…to so živci pomoje….iz dneva v dan samo hitimo, delamo….doživljamo stres…kako dobro, da se ukvarjam s športom, kolesarim, hodim v hribe…..tam pozabim na probleme….a vendar, vrtoglavice ostajajo. Pazi nase, ninoka.

Pozdravljeni. Dobila sem napotnico za test z nagibno mizo. Pri nas v Novem mestu omenjene priskave ne izvajajo več, zato so me napotili, da pokličem v Ljubljano. Zanima me, kje poleg Ljubljane, še opravljajo ta test (lahko tudi samoplačniško), saj je v Lj čakalna doba 4 mesece. Hvala za vsakršno informacijo.

LP

Po informacijah s katerimi razpolagam naveden test v Ljubljani vršijo samo na Nevrološki kliniki. Čakalna doba je okrog 3 mesece. Tako dolga je zato, ker je, menda, edino mesto v Ljubljani, na katerem vršijo to preiskavo. Ali ste poslali napotnico v ambulanto v kateri vršijo naveden test? Lahko me pokličete, ko boste dobili pismeno informacijo za kdaj ste naročeni. Bom skušal pomagati, da ne boste čakali predolgo.

Najlepša hvala za informacijo. Napotnice nisem poslala, saj sem se za datum dogovorila po telefonu z g. Benkom, ki te preiskave opravlja. Naročena sem šele za 5.7. 2010. LP

Čakalna doba treh mesecev kaže na več vzrokov (veliko število kandidatov za pregled oziroma redki datumi v katerih se preiskave vršijo). Do datuma preiskave skušajte ugotoviti učinek zdravila, ki vsebuje “betablokator” in izognite se hitrim spremembam lege telesa, zlasti hitremu dvigu iz ležečega ali sedečega položaja.

imela sem test z nagibno mizo…pozitiven. prtisk padel na minimalno 80/47. iz 120/70. piše refleksna sinkopa. kako se to zdravi. ( šumi mi v ušesih, ni volje za ničesar, če grem bolj hitro s hojo mi začne v prsih boleti, nekako dušiti, v grlu stiskati in čutim srce v glavi in v vratu. začne se mi vrteti. tudi v rgovini, če predolgo čakam v vrsti ali celo gledam po policah…tudi takrat, če želim prebrati en kratek članek…spet čutim vrtoglavco in nek pritisk v ušesih, pa kr nimam več ravnotežja. stara sem 46 let…ginekolog, o.k. ekg, o.k., okolist, o.k. vratna hrbtenica o.k. nevrolog pravi nič posebnega. kaj je še lahko in kako se naj zdravim, če vrtoglavco čutim tudi takrat, ko se uležem in bi morala zaspati. zdravnica predlaga cipramil…tut to bi jemala, če bi vedela, da je vzrok v možganih. imam pa hormonski vložek mireno in do enega leta je blo vse o.k. zdaj po enem letu pa se je začelo kr čez noč vse to. eno samo jutro sem se sesedla in traja že tri mesece vsak dan. ne pretiravam…resnično vsak dan. v ušesih imam tudi celi dan pritisk, kot bi prišla iz hribov. če sedim na stolu npr. pri malici se mi zdi, da se bom prevrnila. nekako mi ravnotežje pada.

…je lahko menapavza v taki obliki, če že sploh je nastopla, je kriv hormonski vložek. so živci. kaj še vi predlagate?

New Report

Close