Psica in mladiči- nujno
živjo vsem skupaj,najprej naj vam povem,da ste premalo zaposljeni z pomembnimi stvarmi in preveč z nepomembnimi!!ja pa kaj je to forum za pomoč ali za grajanje??tudi jas sem lastnica prijazne mešanke,,ki je tudi pred kratkim skotila 9 mladičkov,,in kaj se je zgodilo???oddani so bili vsi do zadnjega,u dobre roke in prijetne okoliše!!o katerih zavetiščih že govorimo,,da so dobri,,lepo vas prosim,seveda,da se ne oddajo,če pa so pogoji pri določenih nemogoči!!!lahko opisujete nevem kakšne “ni d ni pogoje,,ampak nekateri smo priče zanemarjanja živali prav v zavetiščih!!vsaj enkrat bi bili lahko realni in odkriti,in se nehali zbadati zaradi takšnih stvari!!vsak človek dobro ve,da je odgovornost velika,če si umislijo kakršno koli žival,zato se po mojem tudi dodobra zavedajo kako bojo ravnali z njo!!
lalika, tako bi moralo biti, da bi se ljudje zavedali, kaj pomeni skrbeti za žival, vendar v praksi žal nikakor ni. Če pogledaš, koliko psov po Sloveniji životari na prekratkih verigah brez zavetja, vode in hrane, koliko mačk pogine v prvem letu starosti za boleznimi in poškodbami, koliko mladičev je vsako leto pobitih (potolčenih, utopljenih …) ali zavrženih v škatlah in vrečah … potem približno vidiš, kakšna je situacija.
Še enkrat – če poznate zavetišče, kjer os živali zanemarjene – PRIJAVITE TAKŠNP ZAVETIŠČE. Samo na takšen način bomo dosegli, da se bodo zavetišča začela držati standardov in zakonov.
Bi me pa zanimalo nekaj: katero zavetišče ima nemogoče pogoje oddaje in kaj bi ti pogoji naj bili? Pogoji so, da pes nima kaj iskati na verigi, da morajo biti mladiči sterilizirani/kastrirani do šestega meseca starosti, da imajo redno veterinarsko oskrbo in kvalitetno prehrano ter dovolj gibanja, kakšnih “nemogočejših” pogojev nisem pa še nikjer zasledila in bi me res zanimalo, kaj bi naj po tvoje bili.
Ko sem jaz iskal novega kužota sem hotekžl pogledat v dva zavetišča. V enem so me že po telefonu zavrnili ker sem hotel priti pogleda kužote izven “uradnih ur”(mislim da je bila sobota ali nedelja), ko sem hotel iti v drugega pa mi po telefonu sploh niso hoteli povedati kje so. Tako sem jih iskal skoraj eno uro, in ko sem jih našel so mi neprijazno povedali da oni ne marajo govoriti kje je njihovo zavetišče, ker jim potem ljudje pse vozijo, oziroma da jim jih mečejo kar skozi ograjo. Ko sem jim jaz rekel da saj zato pa so tukaj in ali ni bolje da prinesejo žival k njim ne pa da jo pustijo kje ob cesti so me skoraj nahrulili da zaradi takih kot sem jaz ne marajo govoriti kje imajo zavetišče. To je glih tako kot če bi zdravniki skrivali naslov urgence ker bi drugače preveč ljudi hodilo k njim.
Taka je bila pač moja izkušnja z zavetišči pri nas.
Pa še nekaj – po tvojem mnenju morajo torej zavetišča prevzemati v oskrbo LASTNIŠKE mladiče? Ker je boljše, da jih odvržejo njim čez ograjo, kot pa da jih odvržejo v gozdu?
In tisti, katerega se graja, je zavetišče, ne pa nevestni skrbniki živali, ki:
1) niso poskrbeli, da do kotitve mladičev ne bi prišlo (s sterilizacijo ali osamitvijo med gonitvijo),
2) sploh pridejo na idejo, da se bodo sedaj na “lahek” način znebili mladičev, naj poginejo ali pa naj ji oskrbi nekdo drug.
Hm.
Ne vem zakaj imajo zavetišče zaprto med vikendom saj imajo takrat ljudje največ časa da si ogledajo živali.
Lastniki ki ne poskrbijo za svoje mladiče so zelo slabi ljudje, ampak ali ni bolje da taki ljudje prinesejo mladiče, ki bi se jih itak znebili v zavetišče ne pa da jih pustijo ob kakšni cesti ali celo vržejo v reko.
Če jih bodo nekje pustili je itak velika vrjetnost da pristanejo v enem od zavetišč.
Večina slovenskih zavetišč ima uradne ura tudi med vikendom. Druga ne delujejo tako in imajo na svojih uradnih straneh navedeno, da je način posvajanja naslednji: 1) da potencialni posvojitelj pokliče v času uradnih ur in 2) se na podlagi tega pogovora dogovori za čas obiska v zavetišču.
Lastniki že skotenih mladičev te seveda lahko prinesejo v zavetišče – vendar je potrebno pri oddaji lastniških živali v zavtišče plačati neko vsoto za oskrbo teh mladičev, kar pa seveda tem lastnikom psice ni v interesu.
A ti torej misliš, da je boljše, da mladičke odvržejo v gozd, kot pa zavetišču čez ograjo??? Se nisi ti do sedaj zavzemala za živali??? Od kot torej ta sprememba?
Moje mnenje je, da ni prav, da zavetiščem mečejo živali čez plot, je pa vseeno tisočkrat bolje, kot da bi jih odvrgli v gozd ali pa še kaj hujšega.
Če bi jih odvrgli v gozd, bi v končni fazi prav tako pristali v zavetišču, če bi jih kdo našel, ali pa bi kje umirali sami in v mukah!
Kaj je torej boljše?? To je zdaj res vprašanje!!!!!
A ti torej misliš, da je boljše, da mladičke odvržejo v gozd, kot pa zavetišču čez ograjo??? Se nisi ti do sedaj zavzemala za živali??? Od kot torej ta sprememba?
Moje mnenje je, da ni prav, da zavetiščem mečejo živali čez plot, je pa vseeno tisočkrat bolje, kot da bi jih odvrgli v gozd ali pa še kaj hujšega.
Če bi jih odvrgli v gozd, bi v končni fazi prav tako pristali v zavetišču, če bi jih kdo našel, ali pa bi kje umirali sami in v mukah!
Kaj je torej boljše?? To je zdaj res vprašanje!!!!![/quote]
Kje sem napisala kaj takšnega, da je boljše, da jih odvržejo v gozd kot čez ograjo? Oboje je SLABŠE. In oboje je dejanje NEODGOVORNIH SKRBNIKOV ŽIVALI. Ki niso bili toliko, da bi poskrbeli, da do brejosti ne bi prišlo, ko je prišlo do nje, je niso pravočasno prekinili, ko so bili mladiči skoteni pa niso niti razmislili, da je zanje potrebno poskrbeti, ampak so se jih HLADOKRVNO ZNEBILI.
Ko zavetišče nima več dovolj ljudi (zaposlenih+prostovoljcev), ki bi na dve uri hranili par dni stare mladiče, ko zavetišču zmanjka sredstev, ki so že tako pičla – potem kaj? Potem ne morejo storiti nič drugega, kot da pričnejo te odvržene par dni stare mladiče evtanazirati, ali kaj?
Kar želim povedati je, da ni tu za obsojati zavetišč, ker ne smejo postaviti tabel z navodili, kako do njih, ker bi sicer vsako jutro pobirali polne škatle/vreče mladičev. Za obtoževati je neodgovornost skrbnikov.
In z vsakim leglom, ki ga imamo doma malo za hec, malo za zabavo, z vsakim mladičem iz tega legla, ki ga oddamo kar tako, kar prvemu, ne da bi poskrbeli za to, da bi bil mladič kasneje steriliziran/kastriran, smo poglobili ta problem.
Kar želim povedati je: za odvržene mladiče so krivi njihovi lastniki.
In ne zavetišča, ker ne podpirajo in spodbujajo tega, da se jim mladiče meče čez ograjo.
Če se bomo pričeli truditi, da olajšamo anonimno in nekaznovano odmetavanje mladičev, bomo problem samo poglobili, saj bo to počelo vedno več ljudi, nikakor pa ne rešili.
Ker:
1) Posvojitev/nakup živali je naša odločitev, nihče nam živali ni vsilil in skrb zanjo je naša ODGOVORNOST.
2) Prav tako smo odgovorni za vse mladiče, ki jih bo naša žival zaplodila/skotila.
3) Odgovorno je, da že v naprej poskrbimo za to, da do kotitve neželenih mladičev ne pride (kastracija, sterilizacija, osamitev v času gonitve).
4) Če do kotitve mladičev pride, potem SMO ODGOVORNI poskrbeti zanje. Ali jih obdržimo do oddaje v nove domove, kamor odidejo s pogodbo (katere del je tudi obvezna kastracija/sterilizacija) ali pa jih odpeljemo v zavetišče in plačamo oskrbnino zanje.
5) Pobijanje, utapljanje, odmetavanje v vrečah in škatlah pa je NEDOPUSNO IN KAZNIVO.
Ne razumeš, kaj želim povedati. Problem je, da nima komu NA KRAJ PAMETI PASTI, da je DOPUSTNO mladiče njegove psice odvreči. Odmetavanje ni dopustno, ne glede na to kam mladiče odvržeš. Takoj ko rečemo, da je nekaj izmed teh nedopustnosti boljše, smo kupu ljudi dali “odpustek” za njihovo neodgovorno vedenje.
Sedaj pa poglejmo faktično na te mladiče. Psica koti, mladiče po par dnevih do enem tednu (tako kažejo “statistike” najdenih mladičev) lastnik popoka v škatlo in odvrže. Brezvestnež iz našega primera jih odvrže pred vrata zavetišča.
Kakšne so možnosti, da bodo mladiče pred vrati zavetišča našli dovolj hitro, da ne bodo umrli od podhladitve? Kakšna je možnost, da jih bodo pri življenju obdržali tako dolgo, da bodo lahko pričeli počasi jesti sami? Kakšna je možnost, da ne bodo imeli vseživljenskih posledic zaradi tega, ker so jih par dni stare odvzeli psici (ki verjetno tudi ni primerno oskrbovana)?
A kdo sploh ve, kakšen napor in kolikšne denarje je potrebno vložiti v tako male mladiče, ki ostanejo brez mame, in kakšna je njihova možnost preživetja ob najboljši možni oskrbi?
Če bi bilo temu lastniku kanec mar za psico (ki ima sedaj, ko so ji mladičev odvzeli, ogromno možnost, da dobi mastitis) in mladiče, jih ne bi odvrgel.
Odmetavanje mladičev je odmetavanje mladičev in nič bolj dopustno ni, če jih nekdo pusti pred cerkvijo, trgovino ali zavetiščem.
In izgovori, da je bilo to “najboljše”, kar so znali in mogli narediti, da so izbrali “manjše zlo”, so za lase privlečeni izgovori.
Še vedno mislim, da je bolje dati tem ljudem odpustek, da pustijo mladičke pred zavetiščem, pred cerkvijo, trgovino…
Kakšne so možnosti, da jih bodo dovolj hitro našli?? Vsekakor dosti večje, kakor v gozdu.
In kdo pa sploh pravi, da gre za komaj rojene mladičke?? Lahko so dovolj stari, da jejo sami.
Tistega, ki namerava nekje odložiti mladičke, ne boš prepričala naj tega ne stori, to bo v vsakem primeru naredil, in jaz mislim, da je vsekakor dosti boljše, da jih pusti na javnem mestu, kjer jih bodo našli.
Če pa ti vztrajno trdiš, da je to vse isti drek, potem bodo pač takšni ljudje raje puščali živali v gozdu in tam bodo sigurno poginile. Torej?
Kolikor sem vidla ograjo zavetišča, se bi pes ubil ali vsaj hudo ranil,če ga kdo vrže tak daleč.
Ne razumem zakaj bi jih metali preko ograje,če jih hočejo dati v azil? Zakaj ne gredo do delavca tam in povejo, da so pripeljali psa? Ker jih je sram kaj si bo kdo mislo,vseeno pa jim je kaj si pes misli in kako on trpi. Seveda mislim zaj lastniške pse, ne najdene, ki ga kak prostovoljec pripelje tja.
V bistvu se zelo strinjam z Uncas in Tasmanskim vragom.
Zakaj za vraga bi morali v zavetišču skrbeti za LASTNIŠKE živali, mladiče…?
Zanje so odgovorni lastniki – če tega niso sposobni, naj se odpovejo živalim, ne pa da bi psico imeli, sterilizirali je ne bi, mladiče naj pa kar vsako leto (ali še bolje 2 x letno) oskrbi in odda zavetišče.
Kam pa pridemo s takim ravnanjem? Ljudje bi se tega kar hitro navadili, zavetiščem in prostovoljcem pa že sedaj zmanjkuje prostora, ljudi, denarja za oskrbo obstoječih živali. Če bi sprejemali kar vse lastniške mladiče, pa bi jih bilo iz leta v leto več – saj bodo oni poskrbeli za njih!
Ne bi o tem kam je bolje, da zavržejo mladiče. Zakon je jasen – če so mladiči nezaželeni, je treba njihovo ROJSTVO preprečiti, ne pa se jih potem na različne načine znebiti, ko so že tu.
lep pozdrav nevem zakaj niso mesancki nic vredni,po vasem naj bi vsi ki kupujejo psa kupili z rodovnikom.alo vsi nimajo tolk denarja da bi si ga lahko privoscili.in imajo raje mesancke .Tudi sama imam 4 shi tzuje ki nimajo rodovnik da so po vasem mesancki,pa ce postavim svoje pse in rodovniske bojo isti samo da rodovniski psi imajo papir,ki ti pa ne zagotovi da psi nebojo bolni.zato nas ne kritizirajte ki nimamo rodovniskih psov ,vem da nekateri res niso skrbni lastniki vendar nismo vsi enaki nekateri imamo pse samo za nekoga imamo in nismo sami nekateri pa samo za zasluzek.in za rodovniskih psih se zasluzi ogromno denarja.vsem pa ni za denar.vseeno ce ga nimamo in smo revni..