Psica in mladiči- nujno
Pozdravljeni! Nša nemška ovčarka je pred enim tednom skotila ne načrtovano pet psičkov, od tega sta že prvi dan bila dva mrtva v naslednjem dnevu pa še eden, tako, da sta ostala dva vendar je zunaj zelo mrzlo psička pa noče biti v hiši ali šupi zato smo jo preselili nazaj v pesjak. Včeraj pa zopet žalostna novica umrl je še en mladiček. Zdaj pa ne vem, kaj naj storim? Mislim, da psička premalo greje svoje mladiče, hrani pa jih. Kaj mi svetujete? Naj tega mladička psički vzamem in ga hranim po flaški z mlečnim nadomestkom, samo kaj bo z psičko in njenim mlekom? Bojim se, da bi pri psički prišlo do tako imenovanega mastitisa v seskih. Prosim svetujte mi čimprej! Mlečni nadomestek in flaško sem že kar kupila. Hvala za takojšni odgovor. Lp, Maja
Če ga hrani potem ga jaz ne bi vzela, bi pa vztrajala na tem, da ima psica mladiča v hiši, na toplem. Čudno mi je, ker ponavadi psica sama greje mladičke in jih če je mrzlo ne pušča samih…
če ga boš vzela, je vprašanje če ga bo sprejela še nazaj. Namreč ko se psiček naje, ga mamica ponavadi z umivanjem trebuščka spodbudi k temu da psiček lula in kaka. To vse psica poje, dokler se psički hranijo pri njej. Ko pa enkrat začno jesti še drugo hrano pa tega več ne pospravi za njimi. Hraniti ga moraš kar pogosto, mislim da na 3 ure, med tem pa mora biti zavit na toplem.
Mogoče bi bilo dobro da pokličeš veterinarsko ambulanto, tam ti bodo zagotovo prav svetovali. Ali pa zavetišče, tam imajo s takimi primeri veliko izkušenj.
Srečno!
maggie, kje psica z mladičem leži? Je vsaj na topli podlagi, v senu? Kje je sicer navajena ležati? Leži ob mladiču in ga greje li vstaja od njega in ga pušča samega?
Res ni možno, da se psico z mladičem preseli vsaj v garažo, če že v hiši noče biti?
Kontaktirajte čimprej vašega veterinarja.
Od kod ste, morda vam tako lažje svetujemo, kam vse se pe obrniti po nasvet.
Psički sem takoj, dala v pesjak oz. v pasjo uto stare frotiraste rjuhe vendar jih takoj umakne proč in tudi sama noče ležat gor. Stara je štiri leta in je enkrat že imela nenačrtovano leglo pred dvemi leti pa takrat ni bilo nobenih problemov, bila je full skrbna mamica in jih je hranila in na sploh zelo vestno skrbela zanje. Ni pa navajena biti v zaprtem prostoru in se ji kar meša če jo zapremo v kakšen prostor( s tem ne mislim, da je napadalna, samo na vsak način hoče ven in takrat na mladiče sploh ni porajtala).Da bi mladička vzela sem pomislila zato, ker sem trenutno na bolovanju in imam 24 ur časa, da bi skrbela zanj. Tudi, če niso načrtovani nočem, da bi tako klavrno končali. Me pa res skrbi samo to, da bi bilo potem s psičko kaj narobe. Kakšni so znaki, ko samica dobi mastitis? Ali obstaja, da ji pomagam prej preden se to zgodi? Mislim v primeru, če ji ga vzamem. Lp.
Nuno sterilizirajte psico. Takih mešancev je po zavetišču še in še, nekateri pa kar “nenačrtovano” producirate nove. Hvalabogu, kolikor se grdo sliši, da so ostali pomrli—-v nasprotnem primeru vprašanje kje bi končali, ker predvideavm, da jih oddate tudi kar prvemu ki mimo pride, in bum čez leto pa spet novi mladiči (iz izkušenj zelo dobro vem, da take pse ni tako enostavno oddati dobrim ljudem). Pa saj niste resni, danes v tem času bi pa že lahko vedeli, da je mešancev preveč in da so zavetišča polna ravno zato, ker nekateri “nenačrtovano” štepajo mešančke, in to lastniška psica!!
STERILIZACIJA PSICE!!!!! pa brez zamere, samo je čisto res!
Veterinar je dejal naj psički redno pregledujem seske in ji samo po malo iztisnem iz njih mleko, da bo presahnilo, hkrati pa naj ji nanje dam malo obkladkov. Psiček pa je od včeraj v hiši in ga hranim z pasjim nadomestkom- mlekom.
Takih komentarjev, kot pa so jih dali DRRR in jaZ pa je full poln forum, namesto, da bi dali kakšen pameten nasvet znajo samo šimfat vsakga, ki se obrne po kakšen nasvet.Mislim, da sta tudi nepismena saj ne znata brat koliko je psička stara in da ni imela mladičev vsako leto. Mladički, ki jih je imela naša psička so bili podarjeni in isključno v take roke, ki jim lahko zaupam in psičke tudi danes videvam.
Sem pa zelo ogorčena, da človeka niti ne poznate in tolčete čez njega. Bom pa tudi jaz pikra, kajti tudi rodovniške z vsemi papirji se tako štepa, da imajo psi razne deformacije. Imam sama tako izkušnjo. Tako, da vsi pametnjakoviči bodite malo pikri tudi do sebe, kajti tudi vi niste popolni.
meggie, ampak v bistvu imajo (kljub pikrosti) še kako prav.
Tudi mene zanima, če boste nato psico (končno) sterilizirali.
Zakaj ima psica mladiče? Pasjim mladičev je toliko preveč,
zavetišča so jih polna, tako da bi moral vsak lastnik psa (ali mačke)
poskrbeti (kar je jasno zapisano tudi v zakonodaji), da do
kotitev nezaželenih mladičev ne prihaja.
Oh ja … podarjenega mladička, ki je seveda neskončno simpatičen itak vsak vzame ne glede na to ali ima pogoje ali ne, bomo že nekako, saj je tako ljubek …
Če bi bilo po moje, bi bila cena za vse pse enaka in kar precej zasoljena … saj je začetni vložek pri nakupu pljunek v morje proti stroškom, ki jih imaš z oskrbo v naslednjih 10 do 15 letih …
zavetišča pa bi bila namenjena za izgubljene živali, pa še teh bi bilo zelo malo, če bi imeli skrbne lastnike, se pa zgodi včasih, da se pes zgubi, sploh pa zdaj decebmbra. ko bodo prijazni ljudje spet praznovali na ljubek način …
Psici ne izstiskajte mleka, saj ga bo na ta način producirala še več!
Obvezno ji na seske polagajte kisove obkladke, da bo čim hitreje izgubila mleko.
Kar se tiče “štepanja” rodovniških psov, zadeva ni tako črno bela.
Temu se reče vzreja, saj je časovno točno določeno, kdaj ima psica lahko mladiče, poleg tega so mladiči zaželjeni in v naprej planirani (ne tako kot pri vas).
Psi, ki imajo določene hibe, niso namenjeni vzreji, zato so tu vzrejni pregledi, da te zadeve izločajo.
Možno je, da je kdaj kak pes padel skozi, kljub temu da ne bi smel, vendar je to še vedno en mali %, glede na to, da se pri nezaželjenih leglih ne preverja paritvene kombinacije, da o določenih zdravstvenih pregledih niti ne govorim.
Kaj je tako napačnega v sterilizaciji?
Pozdravljeni
Na googlu vtipkam kako psici vzeti mladiča, želim najti nasvet, nato pa tema o steralizaciji.
Vsak ve, kako so mladički luštni in vsak si jih želi
Meni je psička mešanka pred tremi tedni skotila 5 malih mešančkov!
Že v enem tednu so bili vsi rezervirani! Opravil sem oglede pri novih lastnikih in jih spoznal tako da vem v kakšne roke gredo psički!
Naša psička je stara 10 mesecev in je to njeno prvo leglo. Tudi ona si je sama izbrala mesto kotitve in ni hotela iti drugam. Kupil sem ji novo ležišče, pa ga ni hotela. po 3h dneh pa sem ji mladiče prestavil tja in se je navadila. sicer imam psa in psico v hiši, tako da jim je vedno toplo.
Moral sem še jaz pisati sem, ker res ne vem kako lahko “jaZ” želi smrt mladim kužkom. Če želiš psa iz zavetišča greš v zavetišče, če ga želiš od lastnikov ga vzameš od lastnikov
Psice ne bom dal sterelizirati, pa če je ne vem kaj. Sicer bodo mladički manjše rasti in jih je lažje oddati, pa tudi novi lastniki bodo vedeli kakšnega psa bodo dobili- razglistenega, cepljenega, vzgojenega po njihovih željah, ter LUŠTNEGA-takega ki je njim všeč
In kolikokrat na leto misliš potemtakem imeti leglo? In kako sploh pride do parjenja psice, če imaš psico v stanovanju in pod nadzorom? In slučajno še misliš, kako deluješ v dobro psice in njenih mladičev?
Ja, vsi mladiči so srčkani in vsi bi jih imeli, kot praviš. Koliko od teh mladičev bo po par mesecih, ko ne bodo več tako srčkani, ampak se bo izkazalo, da so to psi, ki imajo svoje pasje potrebe, no, koliko od teh srčkanih mladičev bo končalo bogvekje?
Pes je pes. Pasje življenje je vedno enako vredno in vsak pes si zasluži NAJBOLJŠE MOŽNE POGOJE ZA BIVANJE in ŽIVLJENEJ (ne glede na to ali ima rodovnik ali ne).
Vendar je mešančkov toliko preveč, da je že za vse skotene, ki se nahajajo po zavetiščih in pri prostovoljcih toliko, da jim je nemogoče najti domove.
Zato je k tej katastrofalni situaciji glede živali zelo neodgovorno prispevati še z mladiči svoje lastniške psice.
In to ni moj izmislek, glede tega je jasna tudi veljavna zakonodaja:
“Zakon o zaščiti živali: 11. člen
Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.”
Pasji mladič naše lastniške psice, ki ga ne moremo obdržati, je nezaželen mladič.
Tako kot je neodgovorno z nakupom psov pri dvoriščnih rejcih in preprodajalcih (t.i. “čistokrvnih brez rodovnika”, “pasemskih brez papirjev” ali kot kakršne jih že prodajajo) prispevati h katastrofalni
situaciji na področju nenadzorovane reje, ki večinoma poteka v katastrofalnih ali vsaj neprimernih pogojih za psico in mladiče, in ima en sam učinek – odličen zaslužek dvorščnih rejcev/preprodajalec na neinformiranih kupcih.
samo komentar. Kdor želi imeti mladičke in je prepričan da bo zanje lahko lepo poskrbel naj jih ima zakaj pa ne, drugače pa tudi jaz mislim da bi bilo lepo da za nezaželene mladičke poskrbite s sterilizacijo oz. kastracijo. Vse moje življenje so v naši družini psi ( psičke – nemške ovčarke ) in kljub temu da ni bila niti ena od njih sterilizirana nismo imeli nikoli mladičev – razen enkrat – načrtno ko je še veljalo “pravilo” da psička pa mora imeti eno leglo zaradi rodil Hm ugante na koncu je pri 9 letih in pol poginila ( oz- smo jo dali na evtanazijo )zaradi raka na maternici. Tako da mislim da če se vam psička zaradi sterilizacije smili jo pač imejte pod nadzorom, saj to sploh ni težko, če ne pa pač… Hm pa samo še en komentar na Tonija – tudi v zavetišču dobiš psa cepljenega, razglistenega s svežo ampulo proti bolham in klopom pa še kastriranega oz. steriliziranega, ker imam pač psa zaradi veselja in druženja z njim in ne za reprodukcijo se mi to zdi več kot OK. Sicer je Ty prvi pes iz zavetišča ki ga imam a čez deset let vem da bo naslednji tudi od tam.
Imejte radi svoje kužke
Pa psica ima pri 10tih mesecih prvic mladicke?! Juhuhu, jupi, odlicno :(((
Pa to je se cisti mladic, pasji otrok… pa kaj vam je?
Zakaj pa mislite, da imajo pravi (!!) vzreditelji prvic leglo, ko je psica starejsa od 2 let? Zato, da odraste, da se cisto razvije, da je psica sploh sposobna imeti leglo….
jao jao jao