oddam 4 mačje mladičke
Someone, ocitno nisi vsega prebral…andreja se je ZAVESTNO odlocila za leglo, torej so muci prisli na svet NACRTNO. Ker je njihova muca tako lepa, so ocitno hoteli spraviti na svet se vec lepih mladickov, a ne kok so prijazni, ocitno je mislila, da muckov primanjkuje.
Vendar je naredila ogromno napako. Tukaj se sploh ne gre za te 4 malcke, ampak gre se za celotno situacijo, prevec mack- nepotrebno stepanje novih mack, gre se za to, da niso samo teli 4 malcki, vendar iz enega legla se razvije cel kup mackov. Kaj pa mislisi da bo z nasledniki od teh mladickov in tako naprej in naprej in naprej….. Preberi si link, ki ga je ena nalimala tam, na zacetku in bos videl kaj iz enega samega legla prinese za sabo.
Popolnoma neodgovorno dejanje in ravnanje s strani cloveka. Andreja je naredila ogromno napako in kriva bo za mnozico prezgodaj mrtvih mackov, naslednikov teh njenih “cukrckov”, ki bodo po vsej verjetnosti umirali na cestah ali pa bili obeseni za drevo….ampak andreja se tega itak ne zaveda, ona vidi samo 4 malcke in “nic hudega”, kaj bo pa naprej z nasledniki njene precudovite navadne domace macke, pa je niti najmanj ne zanima. Vsi vidite samo eno leglo, big deal…ampak zal, temu ni tako….nikoli ni samo eno leglo, edino ce bo zares zares zares sreca in so te malcke dobili ljudje, ki jih bodo dali kastrirati in sterilizirati- pravocasno. Pa se zmeraj je skoda, ker namesto teh malckov, ki so prisli na svet za brezveze, bi ti ljudje lahko vzeli vsak zase eno navadno macko s ceste, verjetno se celo popolnoma identicno, in s tem bi bile 4 muce s ceste na varnem.
V vsakem primeru skrajno butasto ravnanje lahkomiselnega cloveka.
Poleg vsega pa….kaj pa ce bo cez eno leto, tukaj kaksna forumovka nasla brezdomno macko, samo v tem krutem svetu, lacno in shirano, bolano…nalimala bo slikico in….kdo ve, kaj ce bo to eden izmed naslednikov njene, andrejine precudovite macke…. Itak ne bo vedela,niti je ne bo zanimalo cigava je ta macka, od kje prihaja in tako potem forumovke resujejo “vase” macke, macke od neodgovornih ljudi. A je treba tega?? A je res treba tega??
….bog ne daj, da kdo posvoji mladička iz domačega legla…
Od kje ti to??? Rekla pa sem, da mi grejo na živce izjave v stilu: naša mucica si je želela biti 1x v življenju mamica… Blablabla! Če ste že tako čustveni in se postavljate v “mačjo kožo”, potem poskrbite za tamale in dajte mucko in mladičke “porihtat” –> sterilizacija/kastracija, cepljenja,…
Če ne bereš dobro foruma – pomagamo tudi pri oddaji muck iz domačih legel ali jim vsaj iščemo začasne namestitve.
In močno dvomim, da je Andreja v 2 dneh oddala vse mucke!!!
Ma sedaj ste pa res že malo paranoične, naj vas spomnim, da so vse te brezdome muce nekoč imele dom , če že ne one pa njihove mame ali stare mame in tako dalje. In, če bi vsi lastniki mačk, ki imajo željeno ali neželjeno leglo le teh, poskušali najti dom za svoje mucke, bi kaj kmalu ugotovili, da to ni tako enostavno in bi prenehali proizvajati legla ter začeli razmišljati o steralizaciji muc. Ker pa je tako malo odgovornih, kot je andreja, pa pristanejo te muce na cesti ali pa še kje drugje in ster. popolnoma odpade in takrat se začnejo nekontrolirano množiti.
Za kastracijo pa tako vemo, da je že sakoraj utopija, saj mačkon ne privleče mladičev domov.
In, če je andreja usekala mimo, bog pomagaj, je pa želela odati svoje muce in jim priskrbeti dom, kar je pa tudi pohvale vredno. Za tako obsedeno stanje ni, kriva andreja in njej podobni ampak popolnoma neodgovorni ljudje, ki mladiče enostavno popokajo v avto in jih odpeljejo v drug kraj tam pa se jih znebijo.
Zaradi takih imate ve toliko dela z iskanjem domov za te zavržene živali, in ti niti najmanj ne obiskujejo takih forumov, ker jih niti ne zanima, kaj si mislite o njih, opravijo kar se jim zdi in bodo naslednjič tudi.
SOMEONE
sprašuješ, kaj naj andreja naredi s svojimi malčki… Naj sprejme odgovornost in jih zadrži pri sebi, jih pregleda, testira, cepi, zaščiti pred zunanjimi in notranjimi zajedavci ter sterilizira oz. kastrira. Enako naj naredi z odraslimi mačkami. Prevzeti odgovornost namreč ne pomeni, da mačke v 2 dneh oddaš (prezgodaj!) prvemu, ki pride mimo, ampak da jim poiščeš vestne lastnike, ki jim bodo nudili veterinarsko oskrbo, kvalitetno prehrano in jih sterilizirali oz. kastrirali. Upam si reči, da andreja takšnih lastnikov ni našla. Kaj to pomeni? 3 legla na leto, v vsakem od 4-6 mladičev krat število mačk. Lahko se zgodi, da bo kateri od potomcev teh mladičev pristal na cesti v smetnjaku; če bo preživel, se bo znova sparil in nastala bo kolonija mačk brez lastnikov, ki od rojstva živijo na cesti. In to pogosto kar v centru mesta, ob prometnih cestah. Za vse povožene, zavržene, utopljene, mučene potomce svojih mladičev bo kriva sama. Sliši se kruto, ampak na žalost je tako.
Andreja je mogoče mladiče res oddala (glede na to, kakšno je razmerje med ponudbo in povpraševanjem, je to praktično nemogoče). Ampak a bo ostala v stiku s temi ljudmi, se bo prepričala, ali so sterilizirane oz. kastrirane, cepljene, žive? Mala verjetnost. Odgovornosti za živali se ne znebiš s tem, da jih oddaš. Potrebno je veliko več. Če ti je mar, seveda. Če ti ni, potem pa izgleda vse še preveč lahko.
SOMEONE
sprašuješ, kaj naj andreja naredi s svojimi malčki… Naj sprejme odgovornost in jih zadrži pri sebi, jih pregleda, testira, cepi, zaščiti pred zunanjimi in notranjimi zajedavci ter sterilizira oz. kastrira. Enako naj naredi z odraslimi mačkami. Prevzeti odgovornost namreč ne pomeni, da mačke v 2 dneh oddaš (prezgodaj!) prvemu, ki pride mimo, ampak da jim poiščeš vestne lastnike, ki jim bodo nudili veterinarsko oskrbo, kvalitetno prehrano in jih sterilizirali oz. kastrirali. Upam si reči, da andreja takšnih lastnikov ni našla. Kaj to pomeni? 3 legla na leto, v vsakem od 4-6 mladičev krat število mačk. Lahko se zgodi, da bo kateri od potomcev teh mladičev pristal na cesti v smetnjaku; če bo preživel, se bo znova sparil in nastala bo kolonija mačk brez lastnikov, ki od rojstva živijo na cesti. In to pogosto kar v centru mesta, ob prometnih cestah. Za vse povožene, zavržene, utopljene, mučene potomce svojih mladičev bo kriva sama. Sliši se kruto, ampak na žalost je tako.
Andreja je mogoče mladiče res oddala (glede na to, kakšno je razmerje med ponudbo in povpraševanjem, je to praktično nemogoče). Ampak a bo ostala v stiku s temi ljudmi, se bo prepričala, ali so sterilizirane oz. kastrirane, cepljene, žive? Mala verjetnost. Odgovornosti za živali se ne znebiš s tem, da jih oddaš. Potrebno je veliko več. Če ti je mar, seveda. Če ti ni, potem pa izgleda vse še preveč lahko.
Saj očitno tud ve ne berete postov, ker je Andreja napisala, da če muc ne bo mogla oddati, da jih bo obdržala doma in da je že nekaj brezdomih mačk končalo pri njih…mislim, da se spravljate na napačne ljudi. Ogromno je takih, ki mucke takoj po skotitvi pobijejo, jih odvržejo itd. in zaradi takih imate ve toliko dela, po takih je treba udrihat !
Andreja ima pač mladičke, našla jim je dom ( in ne morete kar posploševat, da jim sigurno ni našla dobrih lastnikov ),mačko bo dala sterilizirat…a naj se zdaj ubije zarad tega ?! In za njih so zdaj odgovorni njihovi novi lastniki, ne več ona. Halo, a zdaj bo ona kriva, če bo nekomu od teh novih lastnikov mucka povozil avto ?!? Jaz sem tudi kupil psa, pa sem zdaj sam odgovoren za njega, sigurno niso to ljudje, ki so mi ga prodali ! In jaz sem bil tisti, ki se je odločil, da bom dal mačko sterilizirat, ker je zdaj moja in jaz odgovarjam zanjo. A pol ste ve potemtakem še zdaj odgovorne za vse mucke, ki jih oddate ?!?In tudi ni rečeno, da če ti ljudje ne bi vzeli njenega mucka, bi ga pa šli iskat v zavetišče…kje to piše?!Konec koncev pa narediš dobro delo ali vzameš mucka iz zavetišča, ali iz domačega legla, če primerno skrbiš zanj.Dom in skrbne lastnike si zasluži zavetiščni ali domači muc.
Kot sem že napisal, spoštujem vaše delo…ampak,da linčate nekoga,ki je naredil napako in pustil štirim mladičkom na svet, a jim je našel dom, kar je v končni fazi najbolj pomembno…ne vem no. Razumem, kaj hočete povedati o načrtno skotenih mladičih ( ki so srečno končali ), ampak bolj me skrbijo nenačrtno skoteni, ki končajo v vrečkah, smetnjakih…take ljudi je lahko sram in take je treba spametovat .
Sploh se pa ne mislim več ukvarjat s to temo, ker očitno nočete dojet, kaj hočem povedat. Ne zagovarjam tega, da naj se domače mačke veselo razmnožujejo ( in seveda, da jih je treba sterilizirat/kastrirat in to poskušat omejit ) zdi se mi pa fer od Andreje, da če je že do tega prišlo, da je vsaj pravilno ravnala in našla muckom lastnike, ki bojo, upajmo, poskrbeli za njih.
Lp.
Za zivali, ki se bodo nekoc mogoce skotile pri meni (v vsem svojem zivljenju si se nisem upala privosciti nobenega taksnega ali drugacnega legla) bom odgovorna celo njihovo zivljenje. Ne vem zakaj je to tako tezko razumeti. Ce na svet spravis bitje, ki je povsem odvisno od cloveka, si zanj odgovoren za vedno. Pa tudi za vse njegove potomce….
Vse macke in precejsen delez psov na nasem drustvu oddamo ze sterilizirane ali kastrirane. Pa ne gre za “nase” zivali, temvec za najdencke. Zakaj tega ne storijo tudi ljudje, ki se odlocijo imeti leglo muc? 12 tednov star muc je ob predpostavki, da je zdrav, razglisten in pravilno hranjen ze dovolj velik za tak poseg. In vsi “nasi” macki, ki so bili sterilizirani oz. kastrirani pri tej starosti so povsem zdravi in srecni v novih domovih. lp
Če sem prav razumel, vam “odgovornost” za oddane mačke omogoča (zahteva po stiku z novini lastniki), da še neomejeno dolgo vtikate svoje nosove in tako nadzorujete življenja nesrečnih lastnikov. perfiden nadzor, ni kaj.
Kaj res nobena med vami nima nikakršnega svojega življenja, da se morate nenehno vpletati v tuja?
Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer!
Če na svet spraviš bitje, si zanj odgovoren vse življenje in za vse njihove potomce…haloooo?!?
Mislim,da če to bitje nekomu daš v skrbništvo oz. prodaš, da se tvoja odgovornost tu konča. Sam imam psa in dva mačka, za njih sem odgovoren jaz, za to sem se zavestno odločil, ko sem jih kupil oz. posvojil…jaz pazim nanje, jih negujem,jim kupujem hrano,jih vozim k veterinarju…tega ne počnejo ljudje, od katerih sem jih dobil.Od dneva naprej, ko so pristali pri meni, sem jaz odgovoren za njih in to mi je kristalno jasno. Vsekakor tega ne pričakujem od ljudi, pri katerih so se moje živalce skotile.
Sicer pa whatever…rad imam živali, ne maram, da trpijo, ne maram ljudi, ki jih mučijo, pobijajo ali zavržejo in spoštujem tiste, ki za njih lepo skrbijo…mislim,da se v tem vsi strinjamo and that’s the point !
Lp!
Očitno še nisi slišal, da se ob posvojitvi živali podpiše pogodba, v kateri je med drugim napisano tudi tole: Posvojitelj se zavezuje in strinja društvu omogočiti neovirano izvedbo potrebnega kontrolnega ogleda/kontrolnih ogledov in preverjanja /ne/ustreznosti življenjsko bivalnih pogojev živali. Če se ugotovi, da ne ravna v skladu z določili te pogodbe ter veljavnimi predpisi in ne upošteva posledičnih opozoril ter navodil društva v zvezi s tem za dobrobit živali in ureditev razmer, je seznanjen in se strinja, da lahko društvo zahteva, da žival vrne nazaj društvu v roku, ki ga določi društvo in mora žival vrniti, pri čemer vse nastale stroške v zvezi s tem krije sam. …..
Kar se tiče našega “privat” življenja – če se že greš prostovoljca, potem je logično, da se take stvari “raztegnejo” na cel dan. Ker živali ne izbirajo, kje in kdaj jih bo kdo odvrgel, kdaj je komu treba poiskati nov dom,….
Ma daj recimo bobu bob, zakaj se lažje odajajo domače mačke, kot iz zavetišč ali društev, ja zato, ker ti v štartu za domačo mačko ni treba odšteti nič, medtem, ko posvojiš muco iz zavetišča, pa moraš odšteti nekaj denarja, za njeno steralizacijo ali pri mačkonu za kastracijo in cepiva, ja in zraven podpišeš pogodbo, da boš za njo skrbel v skladu z njihovimi zahtevami v primru, da se je naveličaš ali pride do kakšnih težav pa moraš žival vrniti. To, da so pa prostovolci ali delavci v zavetiščih odgovorni za njihovo nadaljno življenje ali pa, da bi kdajkoli preverjali kako posvojenci živijo, pa še nisem slišala niti videla, lahko povem iz lastnih izkušen, še nikoli me ni nihče preverjal, kako ravnam z mojima mačkonoma. Res pa je tudi nekaj, da nekatere zahtevajo od posvojiteljev skoraj nemogoče, od tega da mora muc biti v stanovanju in nikakor ne na vrtu, pa čeprav živiš daleč od prometnih cest, pa da ga moraš hraniti z točno določeno hrano in še in še. No, ko morebitni posvojitelj pokliče in mu zasčnejo naštevati svoje zahteve in stoji skoraj pred rasodiščem, se raje odloči za lažjo pot in vzame muca iz domačega legla, ter sam poskrbi za vse potrebno.
Ravno ta stroga merila odvračajo ljudi od posvojitelstva, pa čeprav, ko imaš enkrat muca doma te nobeden več ne vpraša, kaj počneš s tem mačkonom in je samo od sreče mačkona odvisno pri kakšnem človeku pristane.
Veš kaj: če človek že v štartu ni pripravljen dati niti tolarja za žival, potem ga ne bo dal nikoli! Tak človek živali ne bo peljal k vetu, je cepil,…
Primer: zadnjič me je poklical možakar (kmet), ki je hotel NOja za na verigo. Ko sem mu rekla, da ga ne dam za na verigo, je spraševal, če imam še kakšnega psa za oddat (ko sem mu že na začetku pogovora omenila, da jih oddajam kar nekaj). Povedala sem mu za mešanca, za katerega pa bi moral odšteti 14.000 sit. In kaj mi je “frajer” rekel: Kaj se ga greste, pa saj ni prašič??? Malo je manjkalo, da mu nisem rekla, naj da na ketno svojo ženo in naj mu laja pred bajto…
To ti je odnos nekaterih do živali!!! Za na ketno pa lajat! Pa če to ni slučajno gospodarska žival, od katere vsaj kaj imaš, potem ni vredna niti tolarja… Pri taki vrsti ljudi ni prostora za ljubezen do živali!!! Ni šans, da gre katerakoli žival iz mojih rok v roke takega norca.
Glede preverjanja: iz katerega zavetišča si ti vzela mačke, nimam pojma. Niti ga nimam o tem, kako tam preverjajo lastnike posvojenčkov.
Someone, misljena je bila moralna odgovornost. Vzrediteljica moje psicke mi vedno stoji ob strani in mi vedno bo. Ce bo treba tudi financno. O tem govorim. 🙂
“Za zivali, ki se bodo nekoc mogoce skotile pri meni (v vsem svojem zivljenju si se nisem upala privosciti nobenega taksnega ali drugacnega legla) bom odgovorna celo njihovo zivljenje. Ne vem zakaj je to tako tezko razumeti. Ce na svet spravis bitje, ki je povsem odvisno od cloveka, si zanj odgovoren za vedno. Pa tudi za vse njegove potomce….”
Biba, ne govorim o odgovornosti do zivali predanih iz drustva, zavetisca, temvec o svojih zivalih oz. o mladicih ce kdaj bodo. Mislim, da je bilo dovolj razumljivo napisano.
Kar pa se tice drustva, v njihovo delovanje in politiko se ne vtikam. Moje delo je ze dolgo omejeno na zgolj slikanje in oglasevanje zivali in obcasno pomoc pri taksni in drugacni oskrbi. Zame osebno so merila za posvojitev se premalo stroga, kar se je dostikrat ze izkazalo za resnicno, zato se posvojitev pac ne grem vec. lp
Nisem, govorila o psu za na verigo, čeprav se res še najdejo taki ljudje ampak jih je na srečo vedno manj in so psi tudi na kmetijah postali hišni ljubljenčki.
Če človek sam nima odnosa, do živali, mu ne pomaga niti, da zanj odšteje nekaj denarja, in denar ni garant, da bo za žival tudi lepo skrbel. Pri nas doma, že odkar pomnim, imamo muce in pse, pa do mene še nobeden, ni kupil niti posvojil mačk niti psov, vedno smo jih dobili od ljudi, ki so ta legla imeli in za njih niso v štartu odšteli niti tolarja, pa smo za njih vedno zelo lepo skrbeli in opravljaliu steralizacije že takrat, ko mnogi za to sploh še vedeli niso in lahko trdim, da se jim je godilo lepše kot mnogim, katerih lastniki so se bahali z pasemskimi psi, ja vse se začne in konča pri človeku.
Iz, katrega koli zavetišča, bi ju vzela me ne bi preverjali že zato ne, ker bi za ta namen rabili vsaj enega človeka, ki bi cele dneve skakal po terenu in preverjal, kako njihove živali živijo, to je pa čista utopija, čeprav osebno mislim, da bi pri nas res rabili nekaj ljudi v smislu policajev za živali, v dobrobit vseh živali, pa naj si bo podarjene, kupljene ali posvojene.
Aussie,sam imam 2 muci.Obe sem našel na cesti, kot mladički, se pravi nisem dal niti tolarja za njiju, pa za obe lepo skrbim, za zdravljenje ene od njiju je bilo že v štartu treba kar nekaj odšteti, sta sterilizirani, jesta kvalitetno hrano…itd. Prosim, da ne posplošuješ kar povprek. Za psa pa sem kar nekaj plačal in je deležen enake oskrbe, kot mački, ki sta bili zastonj.
Je pa verjetno kar nekaj takih ljudi, ki mislijo, da bi v zavetiščih morali biti še srečni, če oddajo kakšnega psa, čeprav bo na verigi…groza.Ko vidim psa na verigi, me kar stisne.Na žalost je še kar nekaj tako mislečih ljudi, sploh na podeželju, na kmetijah. Gleda te, kot da si malo usekan, če mu predlagaš, naj da sterilizirat mačko ali pa psa iz verige vsaj v pesjak, če že ne drugega. Važn, da se krave in prašiči “fajn redijo”.
LP
Andreja kljub vsej svoji dobronamernosti desetih mačk itak ne bi smela imeti doma… S proizvodnjo novih mladičev se je njena dobrodelnost, ko je posvojila prvotne štiri, tako rekoč izničila. Zdaj ima sedem mačk, a ni to že čez zgornjo mejo?
Glede stroškov ob posvojitvi – v Gmajnicah je prispevek za psa (bil) nekaj manj kot 10.000. Pes ima opravljena vsa obvezna cepljenja, je razglisten in dobi ampulo proti zunanjim zajedalcem. Če vse to seštejem, koliko bi stalo pri veterinarju, je to krepko čez teh deset tisoč. Zastonjski psički pa se praviloma oddajajo brez opravljenih cepljenj, mogoče so razglisteni… Se pogovarjam z ljudmi, ki imajo “no name” pse, ki so jih dobili pri sosedu, se zgrozijo, ko izvedo, da moraš za posvojenčka plačati, ko pa jim razložim, kaj vse v bistvu dobiš za ta denar, dobijo kar dolg nos (vsaj tisti, ki so toliko osveščeni, da naredijo kaj več kot cepljenje proti steklini – samo to stane skoraj osem jurjev). Če pa je žival še kastrirana/sterilizirana, imaš pa v bistvu “čisti dobiček”.
Tanja govori o moralni odgovornosti. Zagotovo je drugače, če oddajaš živali v zavetišču, ker je stvar tam vseeno malo bolj neosebna, kot če imaš te živali doma oz. jih oddajaš kot oseba. V življenju sem oddala eno samo žival oz. sem pomagala oddajati sosedovega (zanemarjenega) psa in sem imela kar nekaj dni ogromen cmok v grlu in kepo v želodcu. Sploh ker se je prvič zataknilo in sem se bala, da bo pes novega lastnika ugriznil. Je pa zato pri drugem posvojitelju šlo toliko lažje. Saj pri desetem psu bi bila verjetno že bolj sproščena, ampak res ni lahko.
Ja, in je prav, da se komplicira. Neustrezen in neozaveščen lastnik lahko pomeni napadalno žival in še več mladičev, ki se prej ali slej (če ne prva generacija, pa druga generacija potomcev) znajdejo pri ljudeh, ki jim iščejo nove domove.