oddam 4 mačje mladičke
ja Lizzy
tole si pa lepo povedala,
ampak pasemske mucice so tako lepe veš in takooo zdrave ter prav posebne, da se jih res splača parit in prodajat za mastne denarce, pa še sterelizacija in kastracija ni potrebna. Glavno, da je v igri denar.
Pa čeprav imajo lahko tudi te nezaželena legla in kot je povedala že Lizzy, tudi one odžirajo mesta zavetišniškim mačkam.
Kakšna dvoličnost.
Maja
nebodi tako naivna, živiš namreč v Sloveniji v kateri je zelo zelo malo vestnih vzrediteljev, pa naj si bo mačk ali psov. Večini je prav malo mar, kaj se po prejetju denarja še dogaja z njegovimi mladiči, pokličeš ga eventuelno ti sam, če te slučajno še kaj zanima in če je kaj narobe z njim.
Vem iz lastnih izkušen, kot sem že enkrat na tem forumu razlagala sem lastnica maltežana, ki je bil kuplen pri res preverjenem vzreditelju s pogodbo, ki sem jo sama sestavila, pa me v dveh letih ni poklical niti enkrat, da bi me vprašal, kako gre njegovemu/mojemu maltežanu in imam dalmatinčka, ki pa je bil kupljen v Avstriji z izredno pogodbo, zavarovanjem, do starosti šetih let, z njimi pa smo res ohranili prijatelske stike, pa ne samo zaradi psa, ampak tudi zaradi nas samih.
Kje so šele mačke, pa ne mislim s tem, da niso vredne skrbi, da ne bo pomote.
Ne, sploh ne gre za to, in če bi prebrala nekaj starejših tem, bi razumela. Tudi meni se ne da že n-tič razlagat.
In zelo veliko punc tu gori ima to, kar naj bi Hitler po tvojem iztrebljal. Tudi jaz.
In namenoma nisem napisala rodovniška vzreja, ampak resni rejci, kar pomeni, da jim ni vseeno niti za svoje živali niti za to, kam pridejo njihovi mladiči in kaj se dogaja z njimi. Da jim denar ni v prvem planu.
Preberi si temo o manchesterskih terierjih, se je drznil oglasiti potencialni bodoči lastnik! Potem pa si predstavljaj, kakšni se šele javljajo za “zastonjske ” pse. BTW, ti terierčki so se lani prodajali po tisoč evrov, če se prav spomnim?
Ja res, kakšna dvoličnost…ko lastnik pasemske mačke, poskuša najti dom za svoje drage mladičke, je vse lepo in prav, ko pa to skuša narediti lastnik navadne domače mačke je pa ogenj v strehi-je pa skrajno neodgovoren. Kot da maček ni maček. Čeprav konec koncev oba ravnata enako odgovorno…ne vem kje piše, da navadna mačka pri novem lastniku ne bo sterilizirana, da bo zavržena, povožena…pasemski pa se bo vse lepo godilo.
Dajte se že naučit ločevati:
A/ med ODGOVORNIMI, RESNIMI VZREDITELJI, ki poleg tega, da spoštujejo in upoštevajo vzrejne pravilnike, so člani klubov, registrirajo svoje pse/mačke, se izobražujejo, vzrejajo v korist pasme in delajo na njenem izboljšanju in razvoju, dobesedno živijo za svoje živali in jim je še kako pomembno v kake domove gredo njihove živali, ter so ODGOVORNI za njih in njihove morebitne potomce (če so bile prodane kot vzrejen živali) še po tem, ko so le-te že zdavnaj v novih domovih.
B/ med vzreditelji, ki so člani klubov in ki sicer bolj ali manj sledijo pravilnikom in poskrbijo za registracjo in se pri tem njihovo vzrediteljstvo (ki je bolj reja) konča
ter
C/ med dvoriščnimi rejci (ter preprodajalci)
Kar se pa tiče pasemskih mačk: letno se jih v Sloveniji skoti zelo malo, še od tega jih več kot polovica gre v tujino.
Več kot 90% skotenih pasemkih mladičev gre v S/K že pred odhodom k novim lastnikom, ali pa morajo to lastniki storiti do določene starosti (in ja, dober vzreditelj to preveri in nadzoruje). pa tudi od tistih preostalih ne gredo vsi v vzrejo in nimajo vsi potomcev.
Torej ni kake velike bojazni, da bi tisti mali procent ‘odjedel’ domove brezdomnim.
Mimogrede in ob tem, ko tako takole skriti za nicki, zadovoljno mahate z baje ‘mastnimi zaslužki’, ki jih imajo/mo vzreditelje pasemskih mačk/psov – zakaj za vraga se tega dobičkonosnega posla ne lotite tudi sami, če menite, da denar kar v potokih lije v žepe?
In zakaj za vraga nas torej ni več, če menite, da je to posel s katerim se da ‘mastno zaslužiti’ ?????
Simona
daj povej, koliko takih vzrediteljev, ki si jih omenila pod točko A je v Sloveniji in koliko takih, ki si jih omenila pod točko B.
in koliko, od teh vzreja mačone samo zaradi svoje ljubezni do njih.
Ma daj ne meči meni peska v oči, če ga mečeš že sebi.
Spet bom dala primer na sebi; za mojega maltežana sem pred dvema letoma plačala 22o.ooo sit v leglu jih je bilo 6, vzreditelj ima 3 samice, ki mu v povprečju kotijo 1 krat letno (vsaj, kolikor jaz vem, lahko tudi večkrat,
ga ne preverjam), koliko ga stane hrana, veterinar, cepljenja in vzrejni pregled pa vsi vemo.
Mojo dalmatinko pa sem kupila v Avstriji, po zelo zelo višji ceni, ker sem res hotela imeti kvalitetno psico. ko sem jo dala sterelizirati, se je vzreditelj čudil in bil celo nekoliko razočaran, vendar mi ni oporekal, ko sem mu razložila, da se ne želim ukvarjati z vzrejo, ker za to nimam dovolj časa niti želje, se pa tam odkrito govori o zaslužkih vzrediteljev, kljub strogi kontroli tudi davčnih organov v nasprotju z nami.
Morda se pri nas res ne da dobro živeti z vzrejo enega ali dveh legel na leto, ampak je zelo donosen postranski zaslužek.
Zato mi nikar ne govori, da parijo svoje psice ali mačkone samo zaradi vzrejnega veselja, ne jaz ti ne verjamem in verjetno nisem edina, je pač posel kot vsak drugi, ki pa je lahko zelo lep, še poebno ,če ga opravljaš z veseljem.
Lastnik mačke (pasemske ali pa ne!!!) je dolžan:
1. Mačko oskrbovati s svežo vodo in hrano.
2. Zagotoviti primerno nego in ustrezno zdravljenje v primeru bolezni.
3. Z zagotovitvijo sterilizacije ali kastracije, osamitve, ali kontracepcije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.
4. Priporočljivo je preventivno cepljenje proti steklini, mačji kugi in levkozi.
5. Kaznivo je vsako fizično nasilje nad mačko in zapuščanje mačke.
6. Za humano usmrtitev-evtanazijo mačke oz. mladičev je pristojna le verificirana veterinarska ambulanta.
Zelo dobro si preberi točko 3!!!!
Lizzy
ja tudi jaz nimam popolnoma nič proti pravim rejcem, nasprotno mislim dajih je še premalo, kajti v Sloveniji res nimaš veliko izbire, med res dobrimi, neglede koliko zaslužijo z vzrejo.
Moti pa me, ko nekdo trdi, da se z vzrejo ne da zaslužiti in da to počne iz same ljubezni do živali, halooo, potem pa naj žival proda po ceni ,da si z njo pokrije samo stroške, ne pa da je včasih cena take živali tudi krat10 ali več, da sploh ne govorim o tujini, kakšne vrtoglave vsote se vrtijo okoli določenih pasem, samo tam priznavajo zaslužkarstvo in odštejejo kar precej davka na ta račun. In tudi naši rejci, ki imajo dobra legla največkrat prodajajo, živali v tujino, ker za njh pri nas ni pravega zanimanja in to prav zaradi njihove visoke cene.
Spoštujem ljudi,ki to počnejo z ljubeznijo in veseljem in hkrati priznajo tudi zaslužek.