Najdi forum

Ko človek takole bere, kar si napisal, zakajj, dobi občutek, da so verniki in vernice neizobraženi kmečki možeki in stare ženice, ki znajo pipike skup poklicat, da najdebelejšo zakoljejo in skuhajo južino, nimajo pa pojma o ničemer drugem.

Moram te razočarat, ker obstaja veliko veliko ljudi, ki so zelo izobraženi (verjamem, da celo bolj kot ti), ki so se srečali z znanostjo, s psihologijo, z marsikatero stvarjo, ki je – po tvojem postu sodeč – skregana z vero; ostali so verni in tudi o znanstveni stroki vedo ogromno. To gre skupaj, veš.

Naj ti osebno naštejem nekaj ljudi, ki jih srečujem v cerkvi in jih uporavičeno smatram pod izobražence:
– nekaj profesorjev in profesoric (med njimi prof. zgodovine, matematike, psihologije, glasbe, filozofije,…)
– dr. znanosti (iz računalniške stroke)
– dr. stomatologije (nima lih veze z znanostjo, pa ko smo že pri izobražencih…)
– dipl.ing. fizike
mislim da maš dost.

Torej, lahko da si ti nastrojen proti Cerkvi in da v njej ne vidiš nič dobrega. Ne pa bit žaljiv in poniževalen do tistih, ki v Cerkvi vidimo kaj dobrega. In ne mi s takimi prihajat, da so verniki zaslepljene ovce, ki slepo lazijo za koštruni vodniki. Brez skrbi, da znamo razmišljat s svojo glavo!

Odločiti se za znanstveno ali religiozno resnico?? Dej mi povej, kako gre nedeljska maša in doktorat iz fizike skupaj???
Očitno gre kljub tvoji teoriji, tko da – pamet v roke, preden spet kaj napišeš!

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Moram Vas globoko razočarati. Pri urah verouka sem imel same petice.

Ampak čas pravljic mine – ko odrasteš in vidiš, da po nebu ne letajo angelčki – ampak letala in sateliti.

ti pa očitno nisi posebej razgledan, ali pa se samo delaš tako neumnega.

exorcisti so povsod po svetu, ne samo v sloveniji in imajo kar precej dela. pozanimaj se no malo, ne pa da mlatiš prazno slamo in delaš budalo iz sebe.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

a veš, ni važno, kakšno oceno si imel, ampak koliko si razumel.

ti očitno še vedno misliš, da kristjani RES verjamemo v to, da je Bog ustvaril svet v 6 dneh in da sta Adam in Eva v nebesih jabke rabutala.
Vsaj tak občutek dobi človek, ko bere, kar si napisal.

Ko doktor fizike pride k maši – ga prav malo brigajo verske dogme, ali je Marija brezmadežno spočela ali ne, ali je papež nezmotljiv ali ne, ali obstaja posmrtno življenje ali ne.

Za njega je to predvsem kulturen, družaben dogodek. Cerkev je višek arhitekture, v njej se poje, igra, celo pleše in raja. Kultura torej.

Ljudje imajo pač ČUSTVEN odnos do religije in ne racionalen. Bog je vendar ena sama velika LJUBEZEN. Vsi ljudje pač rabimo tolažbo, občutek varnosti, pripadnosti in predvsem ljubezen. Veliko ljubezni. Vsi imamo osebne težave in stiske – tudi doktorji fizike. Samo rešujemo jih na različne načine.

Ampak – treba se je zavedati, da je ta odnos vernika do svojega boga infantilen, otročji.

Majhen otrok pričakuje, da ga bo nekdo pazil, varoval, nagrajeval ali pa kaznoval. Tukaj pa je v taki poziciji odrasel človek. Res otročje in skrajno naivno.

Ko smo že pri pipikah; pri nas doma pipike zadnje čase nekam slabo nesejo jajca. Rabim nasvet . Bi mogoče pomagala žegnana voda, sveče ali pa kadilo ? Mogoče obstaja že kakšen svetnik – zavetnik dobre nesnosti kokošk ?

Vsaka religija ponuja tudi razlago o nastanku sveta – spet se je potrebno odločiti : ali znanost (antropologija) ali krščanski hokus pokus.

Seveda se religija hitro znajde na spolzkem ledu in se začne ritensko umikati nazaj in se zatekati v prispodobe – v MEGLO. Išče torej zasilni izhod in časten umik iz tega spopada.

In na koncu tudi ostane ena sama megla in z njo prodajalci megle.

Blagor ubogim na umu – kajti njihovo je božje kraljestvo.

“Ko doktor fizike pride k maši – ga prav malo brigajo verske dogme, ali je Marija brezmadežno spočela ali ne, ali je papež nezmotljiv ali ne, ali obstaja posmrtno življenje ali ne.
Za njega je to predvsem kulturen, družaben dogodek. Cerkev je višek arhitekture, v njej se poje, igra, celo pleše in raja. Kultura torej.”

Najbolj smešno pri vsem skupaj pa je, da tega človeka SPLOH ne poznaš in ti meni, ki ga dobro poznam, razlagaš, zakaj on hodi k maši.

“Ko smo že pri pipikah; pri nas doma pipike zadnje čase nekam slabo nesejo jajca. Rabim nasvet . Bi mogoče pomagala žegnana voda, sveče ali pa kadilo ? Mogoče obstaja že kakšen svetnik – zavetnik dobre nesnosti kokošk ?”

Ok, norčuješ se. Dokler je bilo vse skupaj samo debatiranje, se mi je še dalo ubadat se s tabo. Ampak ne pišem teh stvari zato, da se boš ti norčeval iz njih.
Si pač samo še eden tistih, ki gonijo dalje svoje ideje, ko fijakarski konji, ne vidijo ne levo ne desno. Če si si vtepel v glavo, da je vera nekaj slabega, grdega, smešnega, te ne bo noben prepričal drugače in boš za vse našel svojo razlago. imej jo!
meni se smiliš, ker ne boš nikoli videl dalje od svojega nosa, ob vsem skupaj pa misliš, da si ne vem kako razgledan, samo zato, ker nisi nasedel farom in njihovim pravljicam.

me zanima, kdo od naju ima oprane možgane!!!

ja, seveda – to, da me poskušaš užalit in naredit budalo je edina obramba, ki ti je ostala 🙂

“Vsaka religija ponuja tudi razlago o nastanku sveta – spet se je potrebno odločiti : ali znanost (antropologija) ali krščanski hokus pokus.”

Zanimivo pa je, (ampak ti očitno tega še ne veš), da to dvoje sovpada.

Daj mi povej, ti, ki se tako zanašaš na znanost, katera opica je vedela, da je človek.
Mimogrede, v krščanstvu za to obstaja razlaga – bitje, ki mu je Bog vdihnil dušo, je človek.
Po Darwinovi teoriji – kdaj je opica postala človek. Kdaj je rekla: prejšnja ‘stopnja’ so bili opice, jaz pa sem človek.

no, razsvetli me, da ne bom več v megli!!!

Res že neumnosti govoriš, zakajj. Raje odnehaj, dokler te sploh kdo še jemlje resno.

[Govoril sem. Hau.]

Nekaj domačih nalog zate, zakajj
1. Poišči vsaj kakšnih deset izobražencev – znanstvenikov, doktorjev, profesorjev,… ki hodijo redno k sv. maši in jih prosi, da ti povejo in razložijo, kaj jim to pomeni in zakaj hodijo tja. Tako ne boš na pamet govoril neumnosti in presojal namesto drugih ljudi.
2. Stopi v stik z eksorcistom (uradnim, ne kakšnim samozvanim) in ga poprosi, da bi lahko bil prisoten pri eksorcizmu, da boš videl, kaj se tam dogaja in kako resne stvari so to. Ali pa si vsaj poišči kak dokumentarec (hollywoodski zmazki ne pridejo v poštev) in si ga oglej. Potem boš videl, da to ni ravno larifari.
3. Vzami v roke Sveto pismo in ga še enkrat dobro preberi, da ne boš pisal napačnih citatov. Ali pa vsaj tisti odlomek, ki ga navajaš poišči, ker je napačen. Pa glej, da vzameš Sveto pismo, ki ima imprimatur, ker obstajajo sektaške verzije.
4. Vzami v roke svoje spričevalo iz OŠ in SŠ, ter si oglej svoje ocene. Potem pa zelo kritično presodi, na kolikih znanstvenih področjih, ki si jih imel ocenjene z odličnimi ocenami, si še vedno strokovno dovolj podkovan, da lahko o njih veljavno presojaš in govoriš.

Mogoče boš potem kaj manj neumnosti klatil po forumih, kot zdaj.

po eni strani sme vam kar fovš – vdanim vernikom, ker vam močna vera daje tako zaledje, se lahko v trenutkih nesreče in slabosti zatečete nekam, pomolite, se spoveste in se pomirite s sabo in vestjo.
sama imam obhajilo in birmo, ponavadi nesem jajca žegnat, tudi k polnočnici grem. to so zame predvsem lepi obredi, povezujejo družino in nas recimo spomnijo na otroštvo, stare mame in čas brez skrbi. sicer pa se mi cerkev in tisto kar počne, gnusi. če samo pomislim na velikega vodjo rodeta…ta tip me še najbolj spominja na pedofila, njegov obraz breizrazna maska, ko pa naj bi izžareval toplino, odprtost duha….resnično ne vem, kaj so mislili v vatikanu…morda je pa pokvarjeno vse do samega vrha. to je nekaj groznega, zlaganega, ena sama skorumpiranost in hinavščina.
osebno verjameme v nekaj višjega, mogočnejšega in pogosto se brez besed pogovarjam s tistim, verjamem v angele in energijo.
me pa kar strese, ko kdo začne take, že skoraj fanatične, izjave dajati. to je bolno, ko jih vidiš žebrati kot v transu v cerkvi…po možnosti ljudi, ki samo slabo mislijo (pa ne msilim vse v en koš dajati).
vem , da sem nestrpna, a ne morem si kaj, da me “križci”, kot pravimo gorečim privržencem cerkve, ne bi odbijali s svojo narejeno ponižnostjo in togostjo. take rabi cerkev!!

Ja, veš, tko je to: če pustiš, da ti javno mnenje pere glavo, potem v vsakem duhovniku lahko vidiš pedofila, babjaka ali kaj podobnega.
Cerkev je pač institucija, v kateri so ljudje. In ljudje so pač samo ljudje, dobri, slabi, svetniki, slabotni,…
Če si bila pri brimi verjetno poznaš priliko o cestninarju in farizeju – farizej se je “bahal” pred Bogom, kako pomaga revnim in koliko daje za njih in kako pobožno živi… In še v molitvi je mislil, kako nevreden je tisti cestninar zadaj v cerkvi in kako dober je sam v primerjavi z grešnim cestninarjem…
Cestninar pa je preprosto obstal pred Bogom tak kot je.

Bodi cestninar, ne farizej – ne stikaj za Rodetovimi napakami in za napakami duhovnikov, vernikov.
Živi in pusti živeti 🙂

Eh, Mouse, sem te imel za malce bolj inteligentno, tale tvoja izjava je pa ravno na takem ali morda še nižjem nivoju, kot ga očitaš drugače mislečim od tebe:

“Daj mi povej, ti, ki se tako zanašaš na znanost, katera opica je vedela, da je človek.
Mimogrede, v krščanstvu za to obstaja razlaga – bitje, ki mu je Bog vdihnil dušo, je človek.
Po Darwinovi teoriji – kdaj je opica postala človek. Kdaj je rekla: prejšnja ‘stopnja’ so bili opice, jaz pa sem človek.”

Ne vem, če ima tako neumnost sploh smisel komentirati. Dovolil si te bom parafrazirati v upanju, da boš kaj razumela:

“Si pač samo še ena tistih, ki gonijo dalje svoje ideje, ko fijakarski konji, ne vidijo ne levo ne desno. Če si si vtepla v glavo, da je vera nekaj dobrega, lepega, resnega, te ne bo noben prepričal drugače in boš za vse našla svojo razlago. imej jo!
meni se smiliš, ker ne boš nikoli videla dalje od svojega nosa, ob vsem skupaj pa misliš, da si ne vem kako razgledana, samo zato, ker nisi nasedla ateistom, komunistom in podobnim -istom z opranimi možgani in njihovim zlobnim napadom na uboge vernike.”

P.S.: Ker menim, da ne boš vedela, za kaj gre, naj ti prišepnem, da Darwinova teorija nima kakšne posebne veze z “opicami”.

Oops… Se mi je zdelo, da mi je uspelo nekaj zmutit… 🙂

Se globoko opravičujem Darwinu, opicam in ostalim prizadetim 🙂

Pa brez zamere!

In Kristus na križu je dejal: “Oče , odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo. “

Ko v sebi razvijete zavedanje, da je trpljenje večni spremljevalec življenja, že do neke mere razumete, da naše trpljenje izvira iz temeljne nevednosti. To nas seveda vodi k vzvišeni resnici o izvoru trpljenja.

Naša zavest in doživetja so gotovo odvisna od telesa in v nekem smislu sta človekov um in telo nerazdružna. Vendar se mi zdi, da razsikave kažejo na možnost, da ima človeški um tudi svojo lastno moč, ki jo je mogoče okrepiti s kontemplacijo in meditacijo, skratka z urjenjem uma. Poleg tega je dobro znano, da sodobna medicina vedno bolj priznava pomen moči volje pri zdravljenju. Človekova moč volje vpliva na telesna stanja. Kako jo razvijemo? Lahko temeljito razmislimo o nečem in najdemo razumno utemeljitev za svoj pogled, lahko pa jo razvijemo tudi z meditacijo. Naj razvijemo voljo tako ali drugače, osredotočena volja dokazano povzroča telesne spremembe.

Kaj to pomeni? Po mojem mnenju so znastveniki prepričani, da misli, ki se pojavijo v umu, sprožijo dogajanje in kemične spremembe v možganih, ki se nato izrazijo v telesni spremembi.
Njegova svetost Dalajlama

Saj to se vsakemu zgodi; smo pa razumeli poanto! 🙂

[Govoril sem. Hau.]

imaš prav, se bom poboljšala.

Nekdo ima lahko tudi 3 doktorate, pa to na žalost še ne pomeni, da je odporen na neumnosti in na neznanstvena ravnanja, ki so pravzaprav žalitev za človekov razum.

Tak človek kljub temu lahko verjame v astrologijo, v vsa kvazi-znanstevena alternativna učenja, v metafiziko, je lahko član kultov, goreč verski fanatik v cerkvi, aktiven v sektah, časti razne malike, etc.

Človek se namreč v življenju večkrat odloča bolj čustveno kot razumsko.

Dokazano pa je, da religioznost z izobrazbo pada. Čim višja izobrazba – tem manj religioznosti.

Spoštujem zato ljudi, ki imajo možgane zato, da jih tudi uporabljajo.

Že davno nazaj me je tako presenetil preprost kmet brez neke prave izobrazbe.

Ob dobrem vinu mi je čisto enostavno povedal, da je krščanski bog že 2000 let mrtev in da so cerkve samo spomeniki temu mrtvemu bogu. Nisem mu mogla ugovarjati.

New Report

Close