JANUARKE 2014
Jap, o Jesenicah že dalj časa dežujejo res same pohvale. Ne samo o porodnišničnem oddelku, ampak o celotni bolnišnični strukturi tam.
Mislim, da je to res predvsem zato, ker niso toliko obremenjeni in ker folk mogoče ne zaupa toliko, kot recimo Ljubljani (kjer naj bi bili vsi strokovnjaki in oh in sploh).
Drugače pa ja, na Jesenicah je še vedno brezplačna EA. Edino kar je, pred porodom moraš iti parkrat na neke skupinske sestanke, kjer ti vse lepo razložijo, vprašaš kar te zanima itd.
Imajo ful dobro napisano na spletni strani. Da si prizadevajo, da bi bil vsak porod čim lepša izkušnja za vse ženske. In da so kot zdravniki postali zato, da lajšajo bolečine in zato so se odločili, da bo EA pri njih vedno brezplačna.
Pa še tale copy/paste iz tukaj: http://www.bambino.si/porodnisnica_jesenice
“Porodne bolečine lajšajo z zdravili in epiduralno analgezijo (EA). V porodnišnici menijo, da je epiduralna analgezija zaenkrat najučinkovitejša metoda lajšanja porodne bolečine. Nosečnicam je na voljo brezplačno 24 ur na dan, vse dni v tednu. V kolikor si bodoča mamica želi epiduralno analgezijo, mora opraviti razgovor, ki je vsak torek ob 13. uri v porodni sobi. Tam izve vse o prednostih in slabostih, prav tako o stranskih učinkih te metode. Na razgovoru je prisoten zdravnik anesteziolg, ki odgovori na vsa vprašanja udeleženk. “
Meni so Jesenice sicer malo “od roke” – sem iz Šk Loke.
Do Kranja imam tako dobrih 10km, do Ljubljane okrog 25km, do Jesenic pa je dobrih 50km.
Tako da bi za mene sicer idealen bil Kranj. Tam je itak rojena cela Škofja Loka.. 😀 :)))))))
Ampak se vedno bolj nagibam k Jesenicam…
No..seveda pa moramo najprej priti do januarja… nismo še niti na polovici 🙂 Z upanjem, da bo vse OK, seveda 🙂
LP,
Just me 🙂
Ampak nekaj mi pa ni všeč/ni jasno pri Jesenicah, in sicer tole (iz zgornjega linka):
“Porodna soba ima tri postelje, ki so med seboj ločene. Dve postelji omogočata raznoliko menjavanje položajev tekom poroda , seveda po dogovoru z babico in porodnico, pri tem pa je potrebno upoštevati zdravstveno stanje porodnice in njenega še nerojenega otroka. V porodni sobi omogočajo tudi poslušanje glasbe po želji, masažo križnega predela, vodenje prve porodne dobe na terapevtskih žogah, aromaterapijo, vodenje poroda po porodnem načrtu, katerega nosečnica prinese s seboj. Ležalna doba porodnice na oddelku, je pri normalnem porodu 3- 4 dni, pri carskem rezu pa 6- 7 dni. Zdravi novorojenčki so ves čas pri materah.”
Če jaz tole prav razumem, je v celi porodnišnici ena porodna soba in notri lahko hkrati rojevajo tri ženske?
Če je to res tako, kot se bere..mi pa ni všeč :))) Ne morem si predstavljati, da bi me pri porodu poslušal oz. gledal še kdo drug razen mojega moža in ljudi, ki so za to usposobljeni?
Jah, tako pač to je (tudi v drugih porodnišnicah). Vv KR so porodne postelje v dvorani ločene z zaveso, enako tudi v Postojni. V Ljubljani pa se pohvalijo z eno samo posteljo, ki omogoča menjavanje položajev.
Če ni gužve, je itak vseeno 😀 Ko sem jaz rojevala v PO, je bila precej gužva (čisto vse porodne sobe so bila zasedene), ampak od dogajanja v soseščini mi je šel najbolj na živce partner sosednje porodnice, ki je ves čas fotografiral (ona pa predihavala popadke).
A res??
A ni to malo.. mislim… “mimo”?
A bom šla rodit, zraven se mi bo pa drla ena nezrela najstnica, ki je slučajno zanosila in sploh nima želje po otroku.
Moja sodelavka je imela podobno izkušnjo v Kranju. Ena ženska se je cel dan drla kot jesihar. Slučajno zanosila z enim sodelavcem med nekimi paletami v fabriki. Moja sodelavka je sicer šla rodit že v tretje, ampak tista ženska je totalno prestrašila vse ženske, ki so prišle prvič rodit.
Mislim, da kaj takega res ne rabi nobena ženska. Niti tista, ki rojeva prvič, niti tista, ki je to dala skozi že 5-krat.
No ja.. vse bomo preživeli, pa tudi to, če ni druge 🙂
Res pa nisem vedela, da je tudi drugje tako. Sem mišljenja da je porod res neka izmed najbolj intimnih stvari na tem svetu. In vsaki ženski bi morala biti dana možnost, da ga v intimi oz. kakor ona sama želi tudi doživi?
Pod tole se pa podpišem!
Same bolečine me niti ni toliko strah, kot tega, da bo porod dolg in me bo izčrpal, da ne bom mogla več sodelovat, tudi če bo super osebje in vse. Če bo šlo vse zelo hitro, pa tako ne bo časa za protibolečinska sredstva.
Sicer me boste pa zdaj še nad Jesenicami navdušile 🙂 Zdaj, ko je avtocesta, niso tolk daleč.
Bila sva pa danes na NS in so zadovoljivi rezultati. Brezskrbno pakirava za dopust. Bom kar pogrešala tale forum. Upam, da boste, ko ga naslednjič odprem, še vedno vse tu, vesele in zdrave bodoče mamice!
zivjo punce! pozdrav od jauarcice 2013. Lepo vas je brat in se spomnit, kako smo lani ob tem casu se zbirale januarke 2013. Upam, da boste tudi ve tako lustna skupina. Me chatamo preko skrivne fb skupine , dobivale smo se v nosecnosti in tud sedaj skoraj vsak mesec! Uzivajte se naprej in cuvajte svoje zaklade. <3
Jaz o porodu še nisem toliko razmišljala kot nekatere od vas, se mi zdi, da pol stvari sploh ne vem 🙂 Sem pa od kolegic slišala že pohvale o epiduralni, tako da se bom verjetno tudi jaz odločila. Saj nimam tako nizkega bolečinskega praga, a če porod traja po 6 ur in več, si ne predstavljam teh bolečin. O kakšnem plinu pa sploh ne razmišljam, ker hočem biti z glavo pri stvari. Če pa hitro rodiš ali pa če ni tako zelo hudo, lahko epiduralno vedno odkloniš.
Jaz sem že prej vedela, da rojeva po več žensk hkrati, tako pač imajo. Drugače je samo na kakih tujih zasebnih klinikah, kjer za porod plačaš, načeloma pa je povsod akcija. Mene to niti ne moti, dokler vse poteka v redu in dokler ne bodo pozabili name na tisti mizi 🙂 So mi pa malo hecne te moderne želje v smislu brez klistirja, brez britja. Ne razumem, zakaj. A ni fajn, da te sklistirajo prej (čeprav je neprijetno), pa da si pol bolj sproščena? Pa da te pobrijejo (če se sama še nisi), če te je potem slučajno treba šivat?
Ja jaz vem, da klistirja ne bom odklonila, pobrila se bom pa sama oz. s pomočjo partnerja, če res drugače ne bo šlo ;)))
Jaz pa res nisem vedela, da rojeva po več žensk hkrat in mi je to ful absurdno. Res si ne morem predstavljati tega. Kaj, a pol babice skačejo od ene zavese do druge? In res si ne morem predstavljati, kako je poslušati druge ženske, ki rojevajo in zraven njihove partnerje ki jih spodbujajo in jim prigovarjajo in jih slikajo in ne vem kaj še vse. Malo bolj se bom pozanimala o tem, res. Malo sem že pobrskala po Googlu. Na Jesenicah nimajo z zaveso ločenih porodnih postelj, ampak so kar zidovi. Res, da je samo ena soba, a so tri porodne postelje ločene kot sobe. To je sigurno boljše kot ene ušive zavese.
Brrrrrrrrrr, me kar zmrazi, ko pomislim na tiste bele zavese, 2 metra od mene se pa dere in rojeva druga ženska. Grdo.
Ne, na FB smo me skupina Januarke 2014, smo skrita skupina tako da nihče ne vidi. Res pa je, da obstaja še ena skupina Januarčki 2014, ampak je to popolnoma odprta skupina in je obstajala že prej. Me smo popolnoma skrite in nas ne vidi nihče. Zaenkrat smo pa samo 4 hehe :)) Tam jih je pa kar veliko 😀
Inja_ vabljena med nas 😀 In seveda vse ostale tudi :))
Uh se dogaja tu, da ne uspem niti odgovori kar sem bila vprašana 🙂
Sama si naravni porod želim predvsem zato, ker si želim bit prisotna pri porodu in bit upoštevana pri vodenju in sproti obveščena o poteku. Jaz bom rodila najinega otroka in imam pravico vedet kaj se dogaja. In želi si imeti možnost, da rečem, to ne, ker je nepotrebno. Vsekakor, pa ne bi nikoli šla v nobeno stvar, ki bi ogrožala otroka ali mene. Zato sem tudi napisala, da upam, da bo to možno.
Mi je tudi nerazumljivo kako se pri porodu odločajo, kdaj dat umetne popadke in sredstva proti bolečinam. Ko je prijateljica rodila, so ji najprej želeli dat umetne popadke, a jih je sama zavrnila. Zavrnila je tudi protibolečinska sredstva. Rodila je naravno s svojimi popadki in kot je rekla bolečine niso bile tako hude, da bi bilo potrebno po stvareh proti bolečinam.
Tudi jaz nisem vedela, da so porodne postelje ločene z zaveso. Me je res šokiralo. Vse kar si mislim o tem, je pa tudi že Just me:-) napisala.
Kako pa kaj kilogramčki, že kaj grejo navzgor? Pri meni nespremenjeno oz. kakšen dan, celo kaj manj.
lep vikend
Na hitro sem nas preštela 17, nismo pa vse aktivne. Če sem ga kje kikslna, se opravičujem ni namerno. Sporočite popravke in PDP.
Pričakujemo:
1.1.2014
Lisica.mica
LoceniExpert
2.1.2014
Pobarvanka 27
Mihika
Tudi mi januarja
4.1.2014
Just me 🙂 (28.12.2013)
5.1.2014
Zima zima bela
8.1.2014
še ena januarka
16.1.2014
leny87
27.1.2014
SaraS
Ostale:
Mallina
Frühling
Happyyy
Krpa
Inja_
PeTrA1
Poslovila se je :-((
AAjda
Kilogrami so pri meni nespremenjeni, v prvem trimesečju sem še shujšala 2, 3 kile 🙂
Ampak to samo zato, ker mi je bilo po cele dneve slabo in sploh nisem mogla jest..
No, zdaj spet jem skoraj normalno, bomo videli, kako bo na naslednjem G pregledu 🙂 Doma se itak ne tehtam… 😛 :)))
Eno vprašanjce za vse vas imam…Jaz sem recimo nazadnje bila pri G, ko sem imela nuhalno 21.6. Torej bo kmalu en mesec. Ta teden še delam, potem grem za dva tedna na dopust. Ker ima moja G ravno zdaj dopust (prejšnja dva tedna in še ta teden, se bova ravno krićali. Zato se moram naročiti šele za tisti drugi teden v avgustu. Takrat bom tudi v 20. tednu in mislim, da bomo hkrati opravili tudi morfologijo.
Zdaj pa vprašanje. A je vas takole tisti mesec vmes, ko nimate G, kaj strah? Mislim, jaz recimo nič ne vem, kaj se dogaja z malim/malo.. nič ne vem a je OK, a ni.. v bistvu bi včasih lahko kar pozabila, da sem noseča, če me ne bi vsake toliko kaj špiknilo.
Vem, da bi lahko recimo šla na samoplačniški UZ, ampak toliko hudo pa spet ni. Gre mi samo na živce, ker nič ne vem, kaj se z otrokom dogaja.. in če je vse uredu.. potem me recimo zanima koliko smo sedaj veliki.. najbolj pa to, seveda, če srček bije… 🙁
In ful mi je težko sprejet dejstvo, da bom to vse vedela šele po dopustu!!
Sicer sem pa pozabila čestitat Frühling za rezultate nuhalne, vesela zate 🙂
In pa pozdravček Januarki 2013 če nas še vedno bere :)))))
Hehe, SaraS, pri meni vse OK 🙂
Meni je tale tema in seveda ve, punce, tako všeč, da se sploh ne dam motit in se štejem pod Januarke, čeprav mi je na NS napovedal rok na 28.12.2013 :)))
Na prvem in drugem G pregledu mi je G napovedala na 04.01.2013 in to mi je takrat največ pomenilo hehehh 😀 :)))
Ja.. pa na AAjdo si me zdaj spomnila..upam, da bomo kmalu zasledile kakšno novo temo, kjer bo tudi AAjda veselo trebuuščkala <3
Ja tudi od mene čestitke Frühling za rezultate nuhalne, sem vesela zate.
Tudi meni ni fajn, da so pregledi tako poredko in da sta samo dva ultrazvoka v celi nosečnosti + NS, razen če pač ni kakšnih posebnosti…
Ja me je strah in skrbim ali je vse ok, sploh ko špika in boli… A se poskušam mirit, ker tako in tako nič ne morem, kot čakat naslednje preglede. Če bi bile bolečine zelo hude bi pa poklicala ginekologa, ker tako smo zmenjeni.
Povem pa po pravici, če bo potrebno bom sma prilagodila dopust, šla dan ali dva kasneje ali prišla prej…samo da bom imela vse preglede.
Just me:), če nimaš možnosti, da bi drugače skombinirala dopust, ti predlagam, da se sprostiš in uživaš na dopustu, ker drugega ti ne preostane. In to bo tudi najboljše kar lahko narediš za svojo pikico. Pazi nase in zaupaj, da bo vse kot mora bit.
Jah, saj vem, da mi drugega ne preostane.. ampak vem, da se popolnoma sprostiti tako ali tako ne bom mogla..
Dopusta pa nikakor drugače ne morem skombinirat..
Ah, saj bo 🙂
Kako to misliš, da sta samo dva UZ pregleda v celi nosečnosti?
Meni je takoj prvič naredila UZ, ko smo bili še “fižolček”, čista potrditev nosečnosti v 7 tednu, takoj sem že materinsko dobila. Naredila mi ga je tudi drugič pri 12 tednih.. potem sem bila na nuhalni, naslednjič bo morfologija – seveda tudi UZ.
Pri moji G ti vsak mesec naredi UZ in poslušamo srčka – sem govorila tudi z drugimi nosečkami v čakalnici.
Izgleda, da je to odvisno od G.
Jah nič, telih 5 dni bomo še v službi stisnili, potem pa na dopust.. potem pa na morfologijo. Brrr.. me je že strah…
Ampak ni kaj drugega, kot samo upati.. 🙂
Kot veste sem jaz glede tega bolj flegma in naslednji pregled imam šele čez 6 tednov, vmes bom še na dopustu, s tem da že na prejšnjem ni pogledala nič drugega kot poslušala srček. In sem prav vesela da imam en mesec in pol “mir”:)
O vsem skupaj niti ne razmišljam dosti, res pa je da živim v upanju da je vse ok.
Mene ubija čakanje in visenje tam v čakalnici, en mesec do naslednjega pregleda se pa itak tako hitro okrog obrne, da si samo rečem a že?
Pa sej če ste tok v skrbeh saj potem še od dopusta nič nimate.
Sej tudi če zbolite oz ste na bolniški se vam pregledi prestavijo. Meni se je tako v prejšnji nosečnosti za 3 tedne, v bistvu sam zaradi enega prehlada, ampak se pač je.
Če bi bila kakršna koli odstopanja al pa da bi mi bilo kaj čudno bi šla pa pač takoj tja.
Imam pa jaz eno vprašanje za tiste ki ste rodile; jaz sem si namreč pri prvem porodu želela da bi do zadnjega oz vsak kolikor bi lahko hodila, stala, sedela….sem morala pa skoz ležat na postelji ker sem bila na ctg priklopljena. Edino obračala sem se lahko. Ampak zadeva je trajala 10 ur in nikamor se ni nič premalknilo, seveda tudi zaradi tega ker če bi se vsaj malo gibala bi se sigurno hitrej odvijal. In tisto ležanje je mučenje na kubik….a lahko zahtevam da hodim, potem mi pa ctg priklopijo na vsake toliko časa? Oz je imela kakšna tako izkušnjo?
tudi mi januarja, ravno tebe sem čakala, res :)))))
Se nisem mogla spomnit, katera je bolj flegma glede tega, za nazaj se mi pa tudi ne da toliko komentarjev iskati in brati, ker smo ful pridne in smo jih že skoraj 200 nakucale 😀
V glavnem, sem si res ful želela še tvoje flegma mnenje slišat, ker je nekako pomirjujoče hehe 🙂
Saj po eni strani vem, da me ne sme skrbeti in se ne smem sekirat in se spraševat, kaj bo, ampak vseeno.. toliko takooooo žalostnih stvari prebereš in slišiš danes, da te malo pa že mora skrbeti. Seveda si zaradi tega ne bom uničila dopusta.
Se moram v red spravit, če bom živčna in če me bo samo skrbelo in se ne bom mogla sprostiti, bo to samo škodovalo.
Sicer pa vem, da tudi morfologija ne pove vsega in ti UZ pregledi prav tako ne.
Vse se izve, ko se otrok rodi ter v prvih letih njegovega življenja.
Da bi se pa celo nosečnost zdaj sekirala in se spraševala, če je vse uredu, pa tudi ni za nikamor. Nima človek nič od nosečnosti potem.. saj nosečnost naj bi bila eno najlepših obdobij ženske.
Ampak, kakor sem rekla, MALO te pa vseeno mora skrbeti :))
Jaz samo hočem vedeti, če je srček ok in če pridno rastemo.. 🙂
Tako da komaj čakam, da bo dopust mimo, da bom vedela, pri čem smo 🙂
Z nasmehom sem prebrala tvoj post “just me”, ker mam včasih filing, da ko me berete si mislite spet una k ji je za vse vseen:))
Ne jaz res uživam ( sem prvič in tudi tokrat kaže da bom do konca čisto fit, čeprav s čist preveč kilogrami:)) in to seveda samo zato ker ni nobenih konkretnih znakov razen počasi trebuha, da bi bilo karkoli drugače in zato jemljem vse skupaj kot da je vse v najlepšem redu in da bo do konca in še naprej.
Lej sprostit se je treba, uživat v tem času ker boš vidla da se boš potem še večkrat spomnila na čas nosečnosti in se ti bo tožilo po njem:)), v primeru da ti je pa karkoli čudno, nenavadno pa tel v roke oz do najbližjega zdravnika.
Kar se tiče žalostnih zgodb….prebrala sem jih čist preveč, že prej in jih probam nekak odmislit, ker če ne,ti to lahko resnično zagreni življenje. Mi je pa seveda hudo za vse tiste ki so dali karkoli slabega skozi in ne želim, da koga to doleti.
Vglavnem uživite na dopustu, zelo!
P.s; morfologijo pa tudi jaz komaj čakam ( pregled z ultrazvokom je vseeno malo bolj konkreten in pa seveda matra me firbec za spol:))
Punce, živijo 🙂
MOj PDP je 20.1.2014. Je pa tako, da je za mano šele en pregled … In mi je hecno, k vse pravite, da otročka že en mesec niste vidle. Jst sem ga v 14 tednih samo enkrat 😛
Sem vesela za vse vaše informacije o porodu in porodnišnicah. Sem še zelo daleč od tega, da bi se odločala o načinu, ker praktično nič ne vem, si pa želim it v materinsko šolo. Pomoje da bom hodila v LJubljano. Ve?
Vas lepo pozdravljam in vam želim lepe lepe počitnice!