JANUARKE 2014
Glede pregledov. Trenutno sem že zakorakala v 15. teden nosečnosti, pa sem do sedaj imela 2 pregleda.
Prvega med 7. in 8. tednom, drugega pa isti teden kot nuhalno, torej v 12. tednu.
Na tretji pregled bi morala iti v 16. tednu, ampak se z mojo G nikakor ne moreva ujeti. Ona je ta teden in naslednji teden na dopustu, potem sem pa jaz dva tedna. Tako, da bom imela naslednji pregled šele v tistem tednu od 5. do 9. avgusta, bom pa takrat že v 20. tednu.
Nimam pojma, kako se bom dogovorila še za morfologijo, verjetno bom morala iz dopusta preklicati vse živo.
Aja – a katera kaj več ve o morfologiji (joj, ta beseda mi je tko zoprna)?
Kako to poteka…a je ta pregled vedno pri osebnem G?
Koliko traja?
LP vsem,
Just me 🙂
Hvala za odgovore, sem kar malo pomirjena. Sama sem dobila materinsko knjižico na prvem pregledu v 9.tednu in v 11. tednu sem samo šla v laboratorji dat kri.
Kako ste kaj s kondicijo, migate kaj? Jaz sem zelo slabo, kondicije nimam praktično nič, vsako toliko grem na sprehod, a res premalo in to ni nič. Kaj pa ve? Imate kak nasvet zame?
Tenks Mallina, ampak tole sem si že prebrala hehe 🙂
Veš kaj me najbolj zanima.
A ti ta pregled naredi tvoj osebni ginekolog, ali moraš it v kakšno porodnišnico in s kakšno napotnico, kot naprimer nuhalna – jaz sem šla recimo na nuhalno v porodnišnico Kranj, ginekologa pa imam v Šk. Loki.
Kako poteka in kaj počnejo pa približno že vem 🙂
SaraS.. kaj naj ti rečem, ene punce tukaj gor zelo migajo, kot sem uspela razbrati v prejšnjih postih..
Jaz osebno ti moram povedat, da grem samo vsak večer na en RES kratek sprehodek z mojim možem.
Malo po naravi, med bližnje travnike, pašnike in gozdove. Pa ne zato, ker bi mi pasalo ali ker bi hotela iti.
Ampak izključno samo zato, ker me moj vrli mož tera na to :))))
Jaz sem s kondicijo ne na nuli, ampak celo pod njo.
Zadiham že po 23 stopnicah, ki jih moram prehoditi do stanovanja.
Pred nosečnostjo ni bilo tako. Res je, da nisem med suhimi ljudmi, ampak nisem nikoli imela takšnih problemov. Sem bila prej 14 let aktivna rokometašica, tako da vse ravno ne more splahnet 😉
Tako da ja, pomanjkanje energije in kondicije sem opazila, ampak da bi se pa kaj sekirala s tega področja, se pa ne 🙂
Tako da, tudi ti se ne sekiraj, ampak na kakšen sprehod več pa vseeno pojdi s partnerjem, pa tudi, če je samo za 15 minutk. Samo, da se malo umakneš iz tistega monotonega vsakdana 🙂
Morfologijo ti opravi tvoj osebni ginekolog okrog 20 tedna. Nič se ne rabiš posebej naročevat, ker je to pač en izmed vseh tvojih pregledov ki jih boš imela do konca nosečnosti.
Saj verjetno te vsakič ko si na pregledu naroči za naslednjič. No in ko boš imela pregled ki bo okoli tvojega 20 tedna, ti bo naredila še morfologijo.
Nič takega in nič komplicirat.
Kar se tiče pregledov samih in pogostosti; čisto odvisno od ginekologa. Ampak prvi je okrog 8 tedna ( jaz sem ga imela recimo šele v 10 tednu) , nekatere ga imajo že prej, ampak ponavadi iz razloga če so imele že prej kakšne komplikacije ( izvenmater. nos,, problemi z bitjem srcapri otroku…) in gre v bistvu samo za potrditev nosečnosti ker takrat ne more še nič konkretno pogledat.
Nuhalna je itak po izboru, potem si pa sledijo pregledi na en mesec. Zadnji mesec vsak teden, ko se meri ctg. In to je to.
Jaz bom imela pojutrišnjem “šele” drugi pregled, sem pa v 15 tednu. In kot sem že napisala, pol pregledov je zame samo izguba časa, ker tam čakam po najmanj uro in pol potem sem pa not celih 5 minut, samo tok da me zvaga, zmeri pritisk in višino trebuha in pa vprašanje če je vse ok. To znam tud sama nardit.
Aja pa na morfologiji zagotovo lahko izveste spol:))
Aha, aha, no samo to me je najbolj zanimalo, če to naredi osebni G 🙂
Jah pri meni je bil problem ravno zaradi teh dopustov in me ni naročila za naslednjič. Tako da bom morala z dopusta klicati za en datum tem nekje 2. teden avgusta.
Jooooj, jaz res upam, da se bo spol lepo videl…na nuhalni mi ni hotel G nič reči, ker ni bil prepričan…
Ampak po eni strani je pa sladko tole ne-vedenje spola.. 🙂
Kakorkoli, z možem sva se odločila, da vprašava, in močno upam, da bomo videli, a smo sproducirali punčko ali fantka 🙂
LP vsem,
Just me 🙂
SaraS, jaz ti priporočam, da se vsaj malo gibaš, ker boš nosečnost po moje lažje prenašala v dobri kondiciji. Jaz sem bila pred nosečnostjo aktivna vsak dan – hribi, sprehodi, tek, fitnes. Zdaj, ko se začenja 13. teden, sem končno dobila malo več volje in energije za sprehode, prej sem se prav silila. Ampak sem opazila, da ko sem bolj aktivna, imam tudi več energije, bolje spim, nič me ne boli. Če pa par dni nič ne delam, sem pa kot ena starka, vse me boli, nič se mi ne da. Tako da se je fajn malo prisilit. Najboljši so sprehodi, če se hitro zadihaš, pač bolj na easy, samo da smo aktivne.
Včeraj me je že od jutra naprej nekaj šraufalo v trebuhu, potem pa sem začutila prav špikanje točno nad sramno kostjo v maternici. Je bilo prav nevzdržno, tako da sem morala ležati nekaj ur. Je pa hvala bogu minilo. Upam, da ne bo več takih epizod, ker me je prav strah, da ne bo kaj narobe, po drugi strani pa vem, da se notri vse razteza, ker se širi in raste. Ima še katera take težave? Kaj naredite? Nekaj sem slišala za Buscopan, da pomaga?
Tudi jaz poskušam biti čim bolj aktivna, sem pa opazila, da me po teku ali večjem fizičnem naporu boli v spodnjem delu trebuha, zato raje na izi 🙂 sprehodi, malo na kolo in rolat 🙂
Sicer pa tudi mene občasno močno uščipne. Baje je vse normalno, ni pa ravno prijetno 🙂 Ko me zagrabi počivam, da se umiri. Tablet ne bom jedla, če ne bo nujno. Če bomo dale porod skozi, bomo tudi raztezanje maternice, a ;)) ste že razmišljale, ali boste imele epiduralno?
Verjetno ne bom epiduralne (sama misel, da bi mi nekaj vtaknili tam not v hrbtenico, mi nekako … ni), sem pa malo razmišljala o ultivi. Seveda se moram o vsem še pozanimat, ampak saj je še čas 🙂
Tudi jaz bi rada ostala v kondiciji, me je pa zdravnica posebej opozorila, da moram paziti, da se ne pregrevam in da mi ne zmanjka sape. Dojenček namreč nima nobenih privilegijev pri dodeljevanju kisika, tako kot npr. možgani. Aja, sem pa astmatik, zato me še posebej svarijo. Torej, lepo na izi, pa redno.
Zaenkrat ohranjam dnevno rutino kolesarjenja po ravnem, pa na kakšen hrib zlezem konec tedna. Mi je pa neprijetno, če dolgo hodim dol ali pa če se zapeljem čez kakšen robnik, takoj čutim v spodnjem delu trebuha. Komaj čakam plavanje v morju!
A o organizirani vadbi za nosečnice ste kaj razmišljale? Za pozimi, ko ni toliko možnosti gibanja na prostem. Če je katera že proučila te možnosti v Ljubljani in okolici, bi bila zelo vesela informacij.
Živjo Frühling, mi lahko prosim nekaj poveš.. jaz sem malo pogooglala, pa nisem nič konkretnega našla, samo druge forume o tem ali so jo punce imele ali ne.
Nikjer pa ni opisan sam postopek in kaj na splošno sploh je to?
Torej, kaj je ta ultiva?
Sorry če zdaj izgledam blesavo, ampak res, za to prvič slišim. Pa nisem malo stvari prebrala? 🙂
Tudi jaz sem se kar nabrskala, da sem sploh ugotovila, kaj približno to je. 🙂 Predvsem sem našla ogromno starih forumov iz časa, preden je bila sploh odobrena. No, zdaj je.
Zdaj recimo malo po spominu: je opiat, ki si ga doziraš sama. Dobiš eno tako napravico z gumbom, ki ga pritisneš, ko začutiš, da prihaja popadek. Mislim, da je blokirano, da ne moreš pritisniti več kot enkrat v dveh minutah. Drži samo za kratek čas, v telesu se hitro razgradi in zato v zelo redkih primerih sploh pride do otroka, če pa že, nima posledic. Za sam iztis ti jo odklopijo. Če se prav spomnim, so ene napisale, da so se počutile rahlo zadete 🙂 Aha, pa kolikor vem, ne rabiš anestezista zraven, te priklopijo na računalnik in je to to.
Meni se je zdela kar v redu alternativa epiduralni, se pa nameravam še podrobneje pozanimat, ko bo čas in ko bom prebrala še kakšno knjigo o porodu.
LoceniExpert čestitke in dobrodošla 🙂
Tudi jaz prvič slišim za ulitvo, tako da ne se sekirat Just me :-), nisi edina, ampak sedaj pa sva malo seznanjeni s tem 😉
Sama si želim naravnega poroda, brez umetnih popadkov in brez sredstev prosti bolečinam. Upam, da bo to možno. Vem, da me bo kdo debelo gledal, ampak vsak po svoje, a ne?
SaraS, pa si že rodila kdaj, ali bo to tvoj prvi otrok?
Kako, oz. iz kakšnega razloga želiš povsem naraven porod. Če seveda ni skrivnost?
Mene v bistvu ni toliko strah bolečine, ki jo vsi tako napovedujejo.. bolj me je strah tega, ker ne vem, kaj naj pričakujem..
Vsaka porodna zgodba je drugačna.
Nekatere se derejo in “umirajo” od bolečin in “ne bodo nikoli več šle rodit”, pri drugih je šlo vse kot namazano, pri tretjih je spet drugače.
Dokler ne bom ležala v porodni tudi jaz ne bom vedela kaj me čaka.
Zato ne bom rekla, da me ni strah, ker me je. Jaz sem že vse živo razmišljala. Tudi o epiduralni na Jesenicah (mislim, da je tam zastonj).
A mogoče katera ve, koliko ta normalna sredstva proti bolečinam oz. ta maska – smejalni plin, dejansko vplivajo na jakost bolečine pri porodu?
Pomojem sploh ni kakšnega večjega učinka.
Tudi jaz sem bila že v prvo za čisto naraven porod. Popadke sem imela svoje ( še preveč) problem je bil ker se nisem odpirala in je bilo mučno, zelo.
Potem so mi vseeno v stegno našopal neke protibolečinske zadeve, samo mi ni nič pomagal. Tako da tudi v drugo si nekak želim brez vsega, če bo šlo seveda.
Sem pa imela jaz Dianatal gel sabo ( nevem točno če se mu tko reče), ampak naj bi pomagal da je porodna pot bolj “spolzka” in ni trenja in naj bi šel otrok lažje ven. Za vsako fazo te babica not namaže, ampak evo men tud to ni pomagal ( stal je pa 100 eur) tako da tokrat tudi brez tega.
Aja epiduralno pa odklanjam na veliko, ker se že tko bojim igel, da bi mi pa v hrbtenico to zabadal, ni šans.
Pa sem imela prvi porod zelo težek, ampak me v bistvu ni nič strah, zaenkrat:)) Upam, da ne pomeni to tega da mi bo potem un “zgori” naložil spet eno veliko matranje, ker kao jaz pa zmorem. Ker se tud v prvo nisem čisto nič bala.
Jaz sem pri prvem porodu imela epiduralno analgezijo. Sprva sem si prizadevala za “naraven porod”, ampak je od tega ostalo samo odklanjanje nepotrebne epiziotomije. Odnesla sem jo z minimalno raztrganino (1 šiv).
Imela sem namreč nekaj dni popadke, ampak se nisem odpirala. Ko je šlo zares, sem bila že tako utrujena, da sem se potem odločila za EA. In je bilo superfajn (bolelo ni nič, pot otroka po porodnem kanalu sem čutila kot pritisk in širjenje, z iztisom ni bilo težav).
Hehe, zakaj naravni porod ..
Sama že od začetka nisem bila fanatična zagovornica poroda brez medicinske intervencije za vsako ceno, ampak sem predvsem želela biti upoštevana pri vodenju poroda in sproti obveščena o poteku. Če se tekom poroda izkaže, da je neko posredovanje potrebno zaradi dobrobiti porodnice ali otroka, seveda!
Mene so se precej dotaknile žal pogosto neprijetne (oz. te se slišijo, pozitivne se itak ne) zgodbe o porodnih zapletih zaradi nasilnega vodenja poteka poroda (prepozni carski rezi, vakuumski porodi, poškodbe porodnice in otroka zaradi pretiranega pospeševanja poroda, porazna statistika o serijskih epiziotomijah in neprijetne posledice le-te).
Ampak, kot že rečeno, pri meni so priprave na porod trajale in po skoraj 4 dneh z minimalno počitka si enostavno nisem upala več preskušati svojih psihofizičnih sposobnosti. Še tako je trajalo 10 ur od odteka vode do rojstva našega fantiča. (ampak zadnjih 5h z EA je minilo, kot bi mignil, s spomini na vse detajle, vključno z odmerki oksitocina in EA) 😀
Kako bo zdaj, pa ne vem. Hočem pa imeti izbiro!
Aha.
Torej zato 🙂
Kaj pa ostale, že kaj razmišljate o porodu in vsem, kar paše zraven? Protibolečinske terapije, način poroda?
Sedaj je toliko vsega tega, da se prav lahko izgubiš v vseh poplavah informacij, načinov itd.
Jaz zaenkrat vem samo to, da se ne bom delala pametne ampak se bom prepustila navodilom in bom upoštevala vse, kar bodo gospe babice rekle 🙂
Nič pa še nisem odločena niti o načinu poroda, niti o porodnišnici, kjer bom rodila, niti o tem, kakšno terapijo bi si želela. Sicer bolečine ne prenašam slabo.
Ampak kaj, ko nimam pojma o pojmu, kaj me čaka, kako izgleda in kakšna je stopnja bolečine 🙂
Tako da ne vem, ali bom “zajec” in se bom odločila za Jesenice in EA, ali pa bom pač “kar bo pa bo” in šla v Kranj in se tam zadela od smejalnega plina :)))
No, pa saj bomo hodili tudi v materinsko. Tudi tam bomo izvedeli kakšno informacijo…
Pa tukaj gor je tudi fajn, da tiste, ki ste že rodile, delite izkušnje z nami, ki smo prvič nosečke in nimamo pojma, kaj pričakovati 🙂
V kranju itak imaš možnost EA in ultive (oboje plačaš). Na jesenicah je pa EA (bila) brezplačna, pa tudi sicer v zadnjem času pozitivni ratingi za por. Jesenice naraščajo (npr. delež epiziotomij so v zadnjih dveh letih spravili na 6% – drugje okoli 40%).
Jaz sem bila tudi najprej korajžna in sem nameravala iti v Lj, potem mi je pa postalo nelagodno ob zgodbah o preobremenjenosti osebja in posledično a) slabem odnosu do porodnic b) neupoštevanju porodnic c) razno, pa sem pobasala v Postojno, kjer je možna odločitev za EA in tudi razumevajoče osebje, če pač ne želiš ničesar.
Moje kolegice, ki so za 100% naravni porod (poljubni položaji, na žogah, blazinah, brez britja, klistirja, brez ležanja med ctg) so nad jesenicami navdušene (rojevale l. 2012). Menda imajo tudi prenosni CTG, predvsem pa mlad in zagnan kader. Sliši se že fajn 😀 Sploh če si med tistimi srečnicami z ekspres dostavo 😀