IZRAČUN POKOJNINE
Pozdravljeni,
Rojena sem4.11.1953.Imam dva otroka. Zaposlena sem bila neprekinjeno od 15.8.1972 do 5.12.2004, ko sem postala tehnološki višek. Prijavila sem se na zavodu za zaposlovanje,kjer sem bila do junija 2006. Medtem mi je januarja 2005 umrl mož, tako sem novembra 2006 izpolnila pogoj za vdovsko penzijo. Svojo bom lahko dobila šele 2013. Zanima me ali lahko dokupim delovno dobo, da pridem do svoje penzije in vdovskega dodatka.
Lep pozdrav in hvala za odgovor,
Blanki
Predlagam, da vsi tisti, ki jim manjkla nekaj let do upokojitve dajo vlogo na SPIZ, da jim izračuna kdaj bodo imeli možnost upokojitve. Zraven priložite fotokopijo delovne knjižice, potrdila o služenju vojaškega roka-dobite na na vojaškem uradu, kjer stanujete. Če ja katera mamica, ki je imela otroka in ni bila v službi, naj da vlogo za uveljavitev te dobe, se mi zdi da do 3 leta starosti otroka. K tej vlogi priložite rojstni list otroka. Oba obrazca sta na internetni strani SPIZ-a.
Odgovorijo v 1-3 mesecih.
Tisti, ki pa imate do upokojitve manj kot 1 leto, pa lahko zaprostite za iformativni izračun o višini vaše pokojnine. ( obrazec je prav tako na strani SPIZ-a ).
To se mi zdi koristno, saj vam potem, ko boste dejansko izpolnjevali pogoje do upokojitve, ne pride do kakšnih zapletov in reševanja napak za nazaj.
Npr. v delovni knjižici napačen izračun delovne dobe, podjetje ni oddalo M 4 obrazca ( podatkov o vaši zavarovalni osnovi ) in plačalo prispevkov itd.
Spiz potem naredi na podlagi podatkov s katerimi razpolaga izpis pokojninske dobe ter odmero in uskladitev pokojnine od dejanske pokojninske osnove.
Sedaj se upošteva povprečje 18 najbolj ugodnih zaporednih let, znesek plače za nazaj je seveda revaloriziran, in potem se od tega zneska vzame procent npr. 83 %, ki ga dobite pri hitrem izračunu na strani SPIZA.
Rojena sem 05.07. 1957. Z delom sem pričela 22.02. 1977 v istem podjetju zaradi tehnološkega viška končala 25.12. 1999. Bila sem leto na zavodu za zaposlovanje kjer sem dobivala nadomestilo, torej so mi plačevali tudi zavarovanje. To je trajalo do 25.12. 2000. Imam dva otroka. Prosim izračunajte, kdaj grem v pokoj.
Hvala in lep pozdrav!
Jadranka
http://www.zpiz.si/ZPIZZ/entry
Laho si sami izračunate, ni težko. lP.
Mogoče koga zanimajo pogoji za upokojitev, ki veljajo v 2010.
http://www.seniorji.info/POKOJNINE_IN_FINANCE_Novi_pogoji_za_upokojitev_v_letu_2010
lep pozdrav,
janez
ok zdaj pa mi je delovalo. jaz bi vas prosila za izračun pokojnine če mi lahko pomagate. Rojena sem 22.7.1949 imam 3 otroke in sem bila zaposlena 2meseca in 25 dni za pol delovni čas od 13.2 1980 pa do danes pa za polovični delovni čas se pravi za 4 ure. nemorem si izračuna na ZPIZevi strani naredit sama ker ne vem kako bodo obračunali polovični delovni čas. Prosim za vaš odgovor Hvala
Pozdravljeni
Tudi jaz prosim za izračun.sprašujem za očeta.
Rojen 23 10 1952.Do dopolnjenega 18.leta imam 3.leta delovne dobe,saj je začel točno na 15.rojstni dan delat.Ima 4mesece in 15dni benificirane dobe,ker je 15mesecev služil vojaški rok.Ima 3 otroke.Kdaj naj bi nastopil upokojitev?
Že v naprej hvala za odgovor
v sloveniji imam 19 let in 7 mes. ter 15 dni delovne dobe, v tujini italija imam 14 let in 5 mes. ter 3 dni delovne dobe. Rojen sem avgusta meseca 1956. Vojaški rok sem služil 15 mes.. Imam enega otroka. Ali lahko uveljavljam jaz dobo na otroka?
Kdaj bi lahko šel v penzijo. Ali je sploh mogoče, da prenesem italijansko delovno dobo k nam sedaj?
Prosim, če je kdo s takšnim primerom kaj okoli tega seznanjen, če mi lahko kaj pove- odgovori.
v italiji, bi lahko imel že preko 17 let dobe, pa sem nekaj v začetku delal na črno, ker še nisem dobil dovoljenje za bivanje v italiji. Na mojo žalost.
Kakšen je sploh postopek, da preneseš pokojninsko dobo iz tujine k nam?
Že vnaprej lepa hvala, tistemu ali tisti, ki mi lahko pošteno odgovori, ali kaj svetuje, kako in kam se naj obrnem, na koga?
Lep pozdrav,
Batto.