IZRAČUN POKOJNINE
Hoj!
Upam, da se ne motim: Od najboljsega povprecja plac, pa ni vazno ali so to place zadnjega obdobja ali iz preteklega obdobja, saj se itak “petvarjajo” s korekcijskimi kolicniki, ce so bile place v preteklem obdobju kdaj boljse oziroma bolj ugodne zate.( Kakor naprimer s programom preracuna vrednosti tolarja za neko preteklo obdobje z bancnim programom, ce se preprosto izrazim…)
Ves, ce si ze tako tik pred zdajci, potem ti naredijo na ZPIZ informativni izracun ” v zivo”…
Ce se nisi tako blizu, ti ga ne morejo, ker se se ne ve, kaksni bodo korekcijski kolicniki za izracune v naslednjem tekocem letu tudi za nazaj…
Mogoce ti lahko kdo drug pove se bolj natancno od mene. Sicer pa stopi se do salterja na ZPIZ, informativna sluzba, pa ti bodo se bolj natancno povedali.
LP!
No, cisto na “uc”: imam npr. 10 let ali 12 let ves cas priblizno enako placo po 10.000 SIT….Pa tudi vsa obdobja prej tam nekje…. Torej pomeni, da bom dobila izplacano penzijo 85% od povprecja nekega obdobja, kar naj bi bilo 85.000 Sit. Zelo, zelo grobo, ce je pok.osnova 100% = 100.000 in 85% od 100.000 ( 100 % = 85.000 SIT ) … Tako nekako…
Bo kar dobro, ves, proti ostalim trpinom, ki se jim bo z leti nizal % izplacane penzije… Jaz bi sla kar zdaj, pa ne morem ! :-(( LP!
Če ne bo spremembe, (kar ni prav verjetno), potem naj bi imela možnost upokojitve prvi dan po 58. rojstnem dnevu, torej enkrat v februarju 2019, ko boš imela 41 let in štiri mesece delovne dobe, pokojnina pa naj bi znašala 90,8% povprečne mesečne plače v najboljših zaporednih letih.
Razmišljaj torej raje o čem bolj pametnem, verjemi prehitro minejo leta, ko lahko delaš.
@mik, omenjaš 18 zaporednih let -kaj pa če je jih ni, ker je bila vmes prekinkitev? lahko tisto kako dokupiš? oz.kako se to šteje?
tx
Vidim, da ste pravi mojstri za izračun pokojnin, meni to nekako ne gre, vedno mi javlja, da sem vnesla nenumeričen podatek. Prosim, če lahko izračunate še zame.
Rojena 1. 7. 1956, VII stopnja, zaposlena neprekinjeno od 1. 10. 1983, prej priznano eno leto za prvega otroka, ko sem bila še absolventka, dva otroka. Dodatek, ki otežuje izračun pa je, da imam od 23.3. 1999 sum na MS, kasneje diagnoza potrjena, kar bi od tega datuma naprej pomenilo benificirano delovno dobo 15/12. Sama računam še kakšnih 8 let? Hvala!
Zbrane informacije o pokojnini in pogojih za upokojitev, upokojevanje v 2009, vdovska pokojnina 2009, družinska pokojnina 2009, invalidska pokojnina 2009
Informacije so zbrane tukaj: http://www.seniorji.info/POKOJNINE_IN_FINANCE_Kdaj_grem_lahko_v_pokoj_izracun_pokojnine
LP Janez