Dojenček ne kaka sam
Če po Lacteconu prebava ne bo urejena, bo potrebno misliti na kronične vzroke zaprtja oz. prebavnih težav, to je najpogosteje alergija na KML.
Pozdravljeni,
imam tri mesečnega sinčka, ki ima problem s kakanjem. Rojen je skoraj en mesec pred rokom. Do dopolnjenega prvega meseca je kakal normalno, sedaj pa imamo velike probleme. Je polno dojen. Kakamo sedmi dan in še to z veliko pomočjo. Poskusila sem že Donat (imam občutek, da ga še bolj zvija) tudi po več dni zaporedoma, sladke kamilice, Bio Gaio pijemo že skoraj dva meseca, veliko telovadimo, včasih mu pomagam malo s termometrčkom in dokler mu ne dam glicerinske svečke ne kaka. Govorila sem s pediatrinjo in je rekla, da je to nekaj normalnega za dojenega otroka. Zanima me, če obstaja še kakšen način kako naj mu pomagam. ALi je upravičeno, da sem zaskrbljena? Ali naj zahtevam še kakšne preiskave? Kdaj naj bi se to uredilo?
V naprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Poskusite še Lacgtecon (raztopina laktoze) 2x snwvno 1,25 ml in če po tem prebava ne bo urejena, bo potrebno ukrepanje, saj je sicer zaprtje pri dojenem otroku normalno, dokler otrok zaradi tega nima težav (bolečin, izredno trdo blato).
Lepo pozdravljeni! Imam 3 mesečnega sina, ki je do starosti meseca in pol redno odvajal blato. Od tedaj dalje pa se je vse ustavilo. Odvaja na 3-5 dni in še takrat z pomočjo, da mu noge pokrčim. Poskusala sem z sladkanimi kamilicami pa ne pomaga, nekajkrat sem mu okoli ritne odprtine namazala milo-so mi svetovale starejše mamice-takrat se je pokakao.Blato je normalo gosto(tekoče) in gorčične barve .Dodati moram da je polno dojen, kolik nima oz. ni imel, ima pa zelo pogoste in zelo smrdeče vetrove. Ali je upravičeno, da sem zaskrbljena in na kakši način mu še lahko pomagam?
Iz vaše prehrane ukinite kravje mleko in vse jedi, ki ga vsebujejo, vključno z mlečnimi izdelki. Če sicer otrok nima nobenih težav, kaka po 5-6 dneh, vendar brez bolečin, napenjanja in krčev, tega ne jemljemo kot zaprtje. Če pa je blato trdo, otrok pa ima med kakanjem bolečine in težko kaka, potem vam svetujem vsakodnevno Lactecon (raztopina mlečnega sladkorja), ki znano mehča blato in s tem pospešuje odvajanje.
Pozdravljeni,
upam, da ne bom predolga ali da bi se preveč ponavaljala že zastavljena vprašanja, ampak bolj kot berem, več vprašanj se mi zastavlja.
6-mesečni sin je nekje do skoraj 3 meseca kakal redno, večkrat na dan, potem pa se mu je naenkrat vse ustavilo. Kakanje na 3 do 4 dni naj bi bilo normalno za polno dojenega otroka, zato nisem komplicirala, ko ni kakal 11 dni. Sedaj uvajava gosto hrano, nadomeščam (+ nato še dojenje) kosilo, zvečer dobi riževo kašico (kakih 100 ml + dojenje, ker drugače ne zaspi). OD rojstva pa ima težave z močnimi vetrovi, ki ga očitno prav tiščijo in mučijo, Od rojstva zako praktično že jemljemo BIo Gaia kapljice sedaj tudi Sab Simplex za “ubijanje” vetrov. Kakanje je postalo pravi problem, kaka na 3 do 4 dni včasih sicer par dni zaporedoma čisto malo vsak dan), nikoli trdo, sicer gosteje kot je, ampak sedaj se blato samo skupaj drži v kupčku, nič trdega. Se pa čez dan večkrat napenja kot da bi kakal, čisto otrdi, potiska, včasih mu kot vidno odleže, ampak pokakan ni. Vetrove ima močne kljub vsem kapljicam. Dnevno mu dajem postano toplo radensko (zjutraj – popije od 20 do 60 ml po žlički), sladkanih kamilic nikakor ne mara, ne kuham ničesar, kar bi zapiralo, večkrat telovadiva, masiram mu trebušček, .. v času ko je kakal na 10 dni pa sem mu po navodilu pediatrinje vsak dan kar nekaj časa dajala glicerinsko svečko. Včasih sem ga, k ose je začenjal napenjati, odvila in mu pomagala iztisniti z nogicami na trebušček, ker drugače ni kakal.
Doji se zelo rad :), ampak se večkrat zvija kot mala opica v naročju, buta z glavo vame… ampak to se ne dogaja pri vsakem dojenju, predvsem ne dopoldan. Občasno, vendar vse pogosteje hoče maratonska dojenja, dojil bi se tudi uro, vmes joka, ………. Vse skupaj pa je grozno ponoči. Zadnjih 14 dni je mogoče malo bolje (ampak res malo), prej pa smo se zbujali in dojili na vsako uro, včasih pa je ponoči buden po uro in pol do dve skupaj, Bi se dojil pa joka, bruha in se spet doji. Zraven se zvija, je nemiren, res izredno nemiren, meče se nazaj,… Večkrat se naredi, da se kar naenkrat napne, otrdi, stoka kot da kaka, vidno mu odleže in potem zaspi – ampak pokakan pa ni. Včasih ga iz spanja zbujajo vetrovi, sicer pa spi izredno nemirno, kar pleše po posteljici v vse smeri, če ga ne dojim, ga pa popravljam cele noči.
ZAradi polivanja smo mu kmalu po rojstvu vzdignili vzglavje in tako je še sedaj, saj še vedno obilno poliva, čeprav ne več enako vsak dan. Vendar zaradi polivanja ne joka, zdi se mi, da (sploh zvečer) joka ker ga “šraufa” po trebučku pred polivanjem ,ne da bi ga peklo po požiralniku. Čez dan pa lahk obrez hrane zdrži nekje 3 do tudi 5 (včasih- izjemno redko) 6 ur. Glede tega imava kar ritem, se mi zdi, da ne je kaj zelo pogosto,
Ima tudi temence, ki ga tudi srbijo, tako da se ponoči včasih zbudi, ker se praska po glavi. Vsak dan ga zato mažem z Bepanthol mazilom narahlo, ko pa se kopljemo pa zjutraj obilneje, da ga zvečer izčešem. Ker glavico negujemo, temence niso zelo močne, temne kraste, so pa take rumenkaste, močnejše na čelu.
Sicer je zelo optimističen, radoživ fantič in tudi neverjetno dobro se redi in raste (sva pa oba z možem velika). Pri 5 mesecih je imel 8.400 g in 70,5 cm.
Po preiskavah ima “kri na blatu”, nima pa patogenih bakterij. ČAkava na gastro ambulanto. Ko pa sem brala vaše odgovore – ali bi bilo lahko vse skupaj povezano s kakšno alergijo? Če poskusim črtati kravje mleko in čisto vse mlečne izdelke – koliko časa se moram vzdržati, da bi se videla reakcija? Fantič se res muči in mislim, da bi moral (da bi mu pasalo) tudi več spati, vendar ne vem, kaj naj še naredim.
Najlepša hvala!
Katka
Vsi znaki skupaj (polivanje še v tej starosti, krči in napenjanje, kri na blatu, suh ekcematozen izpuščaj, zaprtje) so kar sumljivi za alergijo na KML. Za urejanje prebave je primeren Donat, ne Radenska.
POskusite do rpegleda ukiniti kravje mleko iz vaše prehrane za 2-3 tedne. Sicer nisem, razbrala, če dodajate kaj formule, v tem priemru mora biti to formula, primerna za otroke z alergijo na KML (Allernova, Aptamil ADC). Če v 2-3 tednih ne bo izboljšanja, opustit4e še jajce. To ne bo motilo morebitnih preiskav pri gastroenterologu, otroku pa bo močno olajšalo situacijo, če gre res za alergijo.
Lactecon lahko dajete neodvisno od vrste mleka. Seveda pa ne mešate, Lactecon date ločeno.
Pozdravljen
Imam dva meseca starega sinčka, ki ima probleme s kakanjem.
odvaja sicer redno vendar samo z mojo pomočjo (pokrčenjem nogic, toplomer in kremica, pritisk na ritko….).
Problem pa je sicer v tem, da se mu naredi nakakšen zamašek se pravi da ima čisto na začetku kakec tako trd da ga sma ne more potisniti ven. Ko pokaka ta čepek pa je blato naprej čisto normalno. Ne vem kaj bi naredila, ker se mi zdi zelo grozno da ne more kakati sam.
Prosila bi vas za pomoč kajti pediatri pri nas mi ne znajo pomagati. vsi mi rečejo samo to naj zamenjam mleko, ki pa sem ga in sedaj sem na hipp probiotik ki mu njabolje odgovarja izjema je le ta da ima veliko vetrov.
Prtosim za pomoč
Prebava se še ureja in sploh ni nujno, da je kaj narobe.
Lahko 1-2x dnevno ponudite formulo, namenjeno zaprtim otrokom (npr. Novalac IT), lahko uporabite laktozni sirup (ki znano mehča blato in se uproablja s pridom za to že desetletja), npr. Lactecon sirup 2x dnevno 2,5 ml ali glicerinsko svečko za otroke, ki zmehča trd čep blata v danki in pomaga k manj bolečemu in hitrejšemu kakanju. Probiotiki dalje.
Spoštovani!
Imam skraj 6 tednov starega dojenčka, ki ga mučijo vetrovi. Na teži pridobiva izjemno veliko 3130 porodna teža..V četrtek je imel že 5kg. Je izključno dojen. Veliko se napenja, potiska, vendar blato ne gre ven. Pokaka se takoj, ko mu malo bolj na trdo obrišem ritko. Potem je izjemno zadovolen in je joka več. Zanima me, če je to draženje z brisanjem lahko škodljivo za dojenčka? Se ga lahko navadi? Kajti kakanje v plenico brez tega je prava muka. Joka in napenja se cel dan…in potem se končno pokaka. To pa je način, ki mu takoj olaša težave in je veliko bolj zadovolen.
V upanju na odgovor,
Ana
Če otroka nekakanje moti (jok, napenjanje), je brisanje (vetjetno ob brisanju malce pritisnete dno medenice oz. medeničnih mišic ter mišic okoli anusa, kar sproži refleks kakanja) eden od bolj nežnih in neškodljivih načinov, da se otrok pokaka.
Ponovno pozdravljeni!
Naše težave se stopnujejo…naš 3 mesece star fantič ne kaka po 10 dni. Imamo sum na alergijo na kravje mleko, ker je imel rdeče nitke v blatu (vendar so v laboratoriju testirali blato ni bilo pozitivno na kri). Sem na strogi dijeti brez mleka in jajc. Kakal je najprej večkrat na dan, potem 1 krat , potem 1 krat na 4 dni..sedaj pa je že tretjič 10 dni brez kakanja. Prejšne dvakrat sem dala glicerinsko svečko, ki mi jo je predpisal pediater. Otrok je tudi pregledal in ugotovil, da ima čisto mehak trebušček. Dal mi je navodila, naj dam svečko dvanajsti dan. Otrok ni nezadovolen..samo občasno ga napenja in prdi. Fantek se ne obnaša nič kaj drugače ko se po 10 dneh pokaka. Napenja ga vedno enako.
Pediater je rekel, da Lactocon sirupa ne smemo dati, ker je na mlečni bazi. Kamilice ne pomagajo, prav tako ne pomaga Donat. Samo svečka…moram dati dve..v razmaku 1 ure.
Pediatru se to ne zdi nič hudega..Pri vas pa berem da svetujete odvajanje na 3-4 dni. Kaj mi Vi svetujete, da storim? Prosim za kake preiskave? Alergologa imamo avgusta.
Rodil se je težak 3150g, sedaj pa ima 7000kg pri polnih 3 mesecih. Je izključno dojen.
Lep pozdrav in hvala za vaš trud,
obupana mamica
Tudi na tem forumu je jasno napisano, da otroku pomagamo kakati, če ima zaradi nekakanja težave (bolečine, se napenja, bi kakal, pa ne more). Sicer tudi 7 ali 8 dni brez kakanje ne pomeni bolezenskega stanja.
Lactecon ni prav nič na mlečni bazi, pač pa vsebuje mlečni sladkor, kar pa pri alergiji na kravje mleko ne igra nobene vloge (tu gre za alergijo na beljakovine mleka).
Glicerinske svečke za otroke (ki se dobijo tudi brez recepta), so neškodljive, pa vendar je ptorebno najti vzrok te zaprtosti.