Dojenček ne kaka sam
Sem mamica dvomesečne punčke, ki ima težave z odvajanjem blata že skoraj od rojstva. Na začetku smo si pomagali z masažami, kasneje z termometerčkom v ritko, pa z Lactecon sirupom, ki ni pomagal nič, ponavadi pa končamo pri glicerinski svečki. Se polno dojiva, zato je zelo nenavadno, da imava take težave. Pediatrinja naju je poslala v pediatrično bolnico, kjer pa so naredili test na mleko in jajca, pregledali urin in kri, kar pa ni pokazalo nič. Takrat pa težave z odvajanjem niso bile še tako resne, to je namreč bilo pred enim mesecem. Dete je bilo razdraženo, veliko je jokala, zato so podali sklep, da ima kolike. V to sicer ne dvomim pa vendar sem zelo zaskrbljena, kako se bo to končalo, saj ne moremo v nedogled dajati svečk. Baje je pri dojenčkih normalno, da tudi dlje časa ne odvajajo blata pa vendar ne bi smeli biti tako razdraženi, saj je očitno da jo boli. Občutek imam, da me nihče ne jemlje več resno, pediatrinja pa je tudi ne želi delati dodatnih preiskav, če jih v pediatrični bolnici niso. Prosim za pomoč, kakršenkoli nasvet je dobrodošel.
LP
Zaaprtje pri malem dojenčku je ali funkcionalno (po domače. tak pač je:) ali je posledica bolezenskih stanj, najpogosteje alergije na kravje mleko. Pripisujemo tudi nezrelosti črevesja. Zato svetujemo, ne glede na alergološke teste izogibanje kravjemu mleku in mlečnih izdelkov v prehrani matere, uvedbo probiotikov (BioGaia za to starost) ter skrb za redno odvajanje. Lactecon (mlečni sladkor) dajemo dolgoročno in ne za enkratno sporoviciranje kakanja, torej vsakodnevno 1,25 ml več tednov. Če otrok v 2-3 dneh ne kaka, damo glicerinsko svečko. Gre za mehčalce blata in ne za odvajala, zato jih lahko uproabljate redno in dolgotrajno.
Če bi se izmenjavale zaprtje in eksplozivna driska, bi bile potrebne še druge preiskave, sicer pa zaenkrat še ne.
PozdravljenI!
Tudi jaz imam poodobno vprašanje/problem. Punčka je stara 4 mesece. Do nedavnega nismo imeli problemov s kakanjem, sedaj pa ima že malo več kot 14 dni težave z zaprtostjo. Enkrat sva ji dala za spodbuditev sladko vodo, dvakrat lactecon… in vedno se je po enem dnevu pokakala. Ker ne želiva da bi se “navadila” na “pomoč” sva nazadnje čakala 5 dni, potem pa je deklica postala že malce slabe volje. Naj povem da ima temom celega dne vetrove. Kadar dalj časa ne kaka tudi je manj, se pa samo dojiva. Kaj mislite da bi blilo narobe? Kako naj pridemo na stari”tir”? Moja prehrana se ni nič spremenila, kravje mleko uživam že od prvega dne in do zdaj ni bilo težav. Sta ji pa začela rasti dva zobk,a vendar je še čisti čisti začetek (odebeljena dlesen in bele pikice), misliti da je to kaj povezano?
Hvala za odgovor, lp
Vedno napišem: lactecon, glicerinske svečke, so mehčalci blata in ni kaj navajati na pomoč ali podobno. Vi morate otroku omogočiti, da kaka. Menda pa je bolje dati tisti laktozni sirup ali svečko, kot pa pustiti, da se muči in trpi, ko ga zvija in kaka trdo debelo klobaso blata? Tega ne bom nikoli razumela!
Ko otrok raste, se razvija, se njegove navade spreminjajo. Če je prejšnji teden kakal normalno in počasi vidite, da kaka manjkrat, je lahko to čisto normalen del njegovega razvoja, pač eni so bolj zaprti, drugi ša odvajajo večrkat dnevno tudi kot odrasli. Ampak, če otrok joka, ga napenja, trdo kaka, potem boiste pa pomagali, saj res ni nobene potrebe, da po naravni poti spoznava, da je kakanje lahko tudi boleče in neprijetno.
Pozdravljeni!
Naredili smo kuro z Lacteconom, Bio Gaia kapljicami, tudi svečka je bila vmes in uspelo je!!!! Kakala je na dva do tri dni, po treh tednih pa smo z Lacteconom prenehali in po enem tednu…… Kaja že dva dni kaka normalno, BREZ POMOČI in zato se vam res iz srca zahvaljujem. Pomagali ste mi, ko sem bila že popolnoma obupana, zato vam bom za zmeraj hvaležna. .
Super. Če bi imela še kdaj tećave, ponovno uvedite Lactecon za nekaj dni ali teden, da ne bo trdega odvajanja.
Če je ne zvija, ne odvaja trde klobase in z boečinami, potem ukrepanje ni potrebno. To je njen ritem, odvajanja in je normalen.,
moj sinko je danes stra 1 mesec in že dva dni ima težave pri kakanju. kaka sicer ja samo vsakič ima velike težave. zelo se joka in napenja kakati pa ne more. trebušček za enkrat še ni napet. do sedaj sem ga ves čas dojila ker pa mleka malo primankuje na dan poje tudi do 40ml dodatka. kaj lahko storim da bi mu olajšala težave ne morem ga gledati kako se muči.
hvala
V deciliter vode dajte pol žličke sladkorja in prevrite, dodajte kamilice. Ponudite ohlajeno, običajno po sladkanih kamilicah kakajo v uri ali dveh.
Lep pozdrav!
Moja hči (devet mesecev) ima poleg zaprtja, s katerim se borimo že na zgoraj opisane načine, tudi težave z izločanjem. Zdi se kot, da jo je strah izločanja. Ko je čas za pritiskanje, postane čisto trda, nogice iztegne, ritko stisne, prične se tresti in jokati. Kakec (občutek imam, da kar sam rine ven, saj ne vidim pritiskanja) potem prileze skozi stisnjeno rito.
Ko opazim, da postane trda, ker hoče prekiniti/zadržati kakanje, ji pomagam tako, da ji potisnem nogice k trebuščku (čeprav ji komajda lahko skrčim nogice, ker je tako trda) in jo spodbujam. Poskuslili smo tudi s kahlico – pa ni opaznega izpoljšanja.
Nekaj o tem “refleksu” potiskanja in stiskanja rite sem opazila že na forumo o dojenju, vendar nikjer nič o tem kako bi lahko otroka navadila na normalno, sproščeno izločanje. Imate mogoče kakšen nasvet?
Potrebno si je ogledati ritko, če ne gre za kakšno razpoko analne sluznice, kar povzroča bolečine pri kakanju in takšen odgovor (stiskanje med odvajanjem). Sicer pa vedno v naročje v pokrčenem položaju (kot čepenje), da se pokaka. Pomembno je tudi, da je blato vedno mehko. Svetujem, da se oglasite pri otrokovem pediatru.
pozdravljeni! tudi mi imamo probleme z kakanjem. sinko mi je star 9 mesecev. že pri 6 mesecih sva ukinila iz prehrane vse dejansko kar zapira vendar sam še vedno noče kakati. v posvetovalnici sem omanila da se mi mali ne pokaka brez termometra v ritki pa mi je pediatrinja rekla naj počakam 17 dni, meni osebno se zdi to zelo veliko. jaz sem mu pomagala na 10 dni. naj omenim še to da sva pri 6 mesecih bila na čiščenju ritke z klistirjem ker je bilo blato že tako trdo da se ni mogel pokakati. od takrat naprej noče več sam kakati
hvala za odrgovor
lp
To zagotovo ni dobro zanj. Tako zaprtje samo kot pomoč s termometrom (mehanske pomoči se lotimo nazadnje).
Predvidevam, da ste poskusili običajne in prve nasvete (postan Donat, namočene suhe slive, Lactecon sirup, glicerinske svečke), kar je prvo, kar svetujemo in le v rpiemru, da otrok še vedno ne kaka, je klistir oz. mehansko čiščenje. Ko vidite, da ga tiči kakat, ga primite v naročje, pokrčite kolena in stisnite, v tem položaju je kakanje mnogo lažje.
vse to smo že poskusili, glicerninske svečke ne pomagajo, sirup tudi ne. naj pa omenim da se še vedno dojimo po 6 krat na dan tako d količine vode dobi kar precej. vsak dan mu skuham kompot iz sliv in mu dam tisto vodo za pit. pa nič ne pomaga. a je lahko še kje drugje vzrok za te težave?
hvala za odgovore
Koliko Lactecona dajete in kako dolgo?
Zvečer dajte v dl Donata 2 suhi slivi, potem pa zjutraj to zmiksajte in dajte.
Pomaga stisnjeno grozdje.
Je drugače otrok čisto zdrav?
to je pa kar velika količina Lactecona za 9 mesečnega otroka. In pravite, da ni bilo prav nobenega učinka? Kakšen pa je kaliber blata? Gre za debelo klobaso ali trde bobke ali mehko kašasto blato, ko se pokaka? Ima bolečine zaradi tega, ker ne kaka?
Z Lacteconom bo blato mehkejše, potem pa uporabite položaj čepenja (v naročju, kolena pokrčena skoraj na prsnem kođu, ko boste videli, da ga tišči kakat. Je pa takšno zaprtje zagotovo potrebno razjasniti, ne moremo reči, da je normalno.