Dojenček ne kaka sam
danes sem mu dala glicerinsko svečko in se je pokalal po 10 dnevih…svečka je šla ven s prvim kakcem, potem pa sva napolnila še 4 plenice ki so bile čist polne kakcev. kakal je sam. upam da se bo stanje umirilo, ker me že pošteno skrbi, pediatrinja pa nič ne ukrepa sem že razmiljala o zamenjavi pediatra. kako je vaše mnenje?
Sem že napisala, da se meni to ne zdi običajno in da otrok pač ne more imeti takega odvajanja. Tak disfunkcionalni eliminacijski sindrom lahko povzroča hude kasnejše težave. Skratka,m jaz bi to napotila dalje.
Vsekakor dajajte LActecon dalje, po 3 dneh nekakanja pa tisto čepenje in pomoč pri odvajanju.
Če mislite za odvajanje, potem tako velikemu otroku običajno to ne pomaga več. Pa tudi sicer dajemo Lactecon sirup, ki je laktozni sirup in ga odmerjamo pravilno, pri dodajanju prahu pa zlahka prekoračimo ali damo premalo. Uvedite tudi postan mlačen Donat.
Svetujem pregled pri gastroenterologu, potrebno je izključiti tudi prehranske alergije in oceniti delovanje analnega sfinktra (mišice zapiralke).
Pozdravljeni. Imam zelo podoben problem. Dojenčica stara 8 tednov, dojena plus aptamil confort, nazadnje kakala pred 6-mi dnevi. Takrat sem ji dala sladkan čaj, ker tudi ni kakala 4 dni. Blato je bilo tekoče, pri kakanju se je napenjala, tak kot vedno. Sedaj je sicer malo razdražljiva, zelo veliko smrdeče prdi, ko jo razvijem se malo napenja, kot da bi hotla kakat, trebušček se mi ne zdi pretirano napet. Sem v precepu, ji znova dat sladkan čaj, ali ima pač takšno prebavo, ali kaj drugega? Kaj naredit?
Ko ima otrok, ki ne kaka, težave, mu pomagamo. Zavremo vodo, odstavimo, dodamo kamilice in sladkamo. Na dL vode damo 1 čajno žličko sladkorja. Dokler pomaga sladkan čaj, poamgamo na tak način.
Pozdravljeni,
prejšnji teden sva bila s sinom pri vas, dobila svečke in sirup, na klistir pa zaenkrat še nisva šla, ker se je po vašem obisku pokakal naslednji dan, blato je bilo zelo trdo, več trdih bobkov skupaj. od takrat naprej sem mu dajala tudi polento in sladko koruzo iz konzerve (sem ga nahecala, da sva jo jedla kot prigrizek), tako da se je en dan kasneje pokakal kremasto oz. je bil kakec kot maslen pire, predvsem zelo rumene barve. po tistem spet ni kakal dva dni, nakar je bilo blato zopet trdo, trda klobasa, nato pa do včeraj spet ni bilo nič kakanja (po dveh dneh). po večerni dozi sirupa ga je očitno močno začrvičilo (že po dobrih petih minutah), odmaknil se je v svoj igralni kot, jokal in vreščal kot dež, se zvijal, ni se hotel potolažit in pocrkljat ne pri meni ne pri možu, zatekel se je na posteljo, brcal in tiščal glavo v vzglavnik in jokal. ko sva ga spraševala če ga boli ritka ali trebušček, je odgovarjal z ne (do sedaj vedno povedal da ga boli ritka). sama sem ga vseeno vzela v naročje, ga pokrčila, da je spustil precejšnjo trdo klobaso ven, vendar ni bilo konca, še naprej je jokal in brcal, v novo plenico in po svečki pa je kakih pet minut kasneje nadelal enako količino trdega blata v bobkih, pri čemer se mu je črevo izbočilo ven pri zadnjični odprtini. umila sva samo z mlačno vodo, namazala s hladilnim mazilom in je zaenkrat pomagalo.
Hrano je odvračal že v nedeljo, včeraj iz vrtca prinesel malico, ki je ni pojedel, vmes doma ni želel nobenega prigrizka, niti goveje juhe, ki jo ima zelo rad, niti mlečnega gresa niti kakava, ki ga spije pred spanjem. Tudi s sokovi ga ne pretentamo več, zato mu kuham samo čaj, ki ga seveda sladkam, sicer ga ne bi spil.
Prejšnji teden ste omenili, da bo potrebno testiranje za alegijo, če bi se to nadaljevalo, pa me zanima koliko časa naj še nadaljujemo s sirupom in svečkami? namreč mi odhajamo na dopust za dva tedna, potem ste pa tudi vi odstotni. Bi morala priti po napotnico že kar ta teden? Včeraj sem se precej ustrašila, ko sem zagledala, da se mu očitno črevo potisne navzven, ko kaka.
Zasledila sem tudi, da imajo v zadnjem mesecu v vrtcu enkrat na teden sadno juho oz jagodno juho za kosilo, pa ker doma ne je jagod, se mi poraja vprašanje, če je možno, da bi bila mogoče alergija na jagode, ki so med najbolj alergenimi? sicer jih ne mara, kot sadje, juhe pa zelo rad je, vse okuse.
Naj še enkrat napišem, da je bil star dve leti, do nedavnega nismo imeli težav s prebavo nikoli. Že kot dojenček je odvajal blato večkrat dnevno, skoraj po vsakem podoju, tudi med uvedbo AM in kasneje GH ni nikoli prišlo do kakih problemov (ne driske, ne zaprtja ali trdega blata).
Lep pozdrav!
Mateja
Pridite po napotnico ta teden, seveda. Glede na čakalne dobe, bova ravno obe z dopusta:=) Običajno trdovratno zaprtje vidimo pri alergiji na KML, ostale prehranske alergije (sicer redke v tej starosti) bi bolj povzročale kožne znake, od črevesnih pa bolj drisko.
Lactecon dajajte vsakodnevno, da bo blato skozi mehko, glicerinsko svečko pa le v primeru, da kljub Lacteconu ne bi kakal 2-3 dni in imel težave (bolečine). Svetujemo tudi postan Donat, ki lepo mehča blato.
Vsekakor so težave takšne, da zahtevajo ukrepanje.
Spoštovani,
naj nadaljujem kar na tej temi. moja tromesečna dojenčica je do sedaj kakala vsak dan tekoče blato gorčične barve (tudi večkrat na dan). Je polno dojena. Sedaj pa že 2. dan ni kakala. V teh dveh dneh se je med dojenjem večkrat odtrgala od dojke, zajokala in nato prdnila, potem pa spet iskala dojko. Sklepam, da jo je črvičilo po trebuščku. Tudi drugače večkrat spušča vetrove, vendar je pri tem ne zvija in ne joka, le med dojenjem zajoka predno prdne. Zanima me, ali je to že dovoljšen razlog, da ji dam kamilični čaj, da pospešim kakanje?
Najlepša hvala za odgovor!
Lahko skuhate kamilični čaj (zavrete vodo, odstavite, dodate žličko sladkorja na dL vode in kamilično vrečko, ki jo pustite stati v vodi nekaj minut). Otroku dajte kamilice po žličkah ali požirkih na stekleničko, dokler se ne pokaka. Možno je, da jo napenja, vzrok pa je seveda tudi nekakanje.
Pozdravljeni,
kot dogovorjeno sem prišla po napotnici, ki ste ju napisali za alergološko ambulanto in gastroenterološko, vendar datuma na pregled še nisva prejela, mi je bilo pa rečeno po telefonu da so čakalne dobe v obeh ambulantah pol leta….
Ne vem kako bomo zdržali tako dolgo s težavami, ki so vse hujše. Omenila sem tudi, da bom oktobra rodila in da bi prosila za čimprejšen datum, da s prvorojencem opraviva preglede, preden grem rodit, pa se baje ne da ničesar pospešit…
Kakorkoli, od srede naprej sem kljub vsemu začela kupovati mleko brez laktoze in po enem dnevu in pol od uvedbe tega mleka, je začel kakat vsak dan, vendar ga še vedno boli, blato je pa kljub sirupu še vedno trdo in sin težko odvaja blato. Danes pa ga je popoldan po spanju kar naenkrat zvilo (je pa jedel pet minut pred tem en mini sladoled v kornetu, ker mi ni padlo na misel da je iz navadnega mleka), dobil je vročino v hipu 37,8 stopinj, jokal, se drl in zvijal. Takoj sem mu dala svečko, vendar do večera ni pomagalo nič. Poleg tega sem mu zaradi povišane TT dala vseeno Calpol, da se je vsaj pomiril.
je pa po dobrih dveh urah spet začel jokat, da ga boli, prva svečka se še vedno ni izločila, po drugem napadu bolečin oz. zvijanja pa sem mu dala še eno svečko, ker nisem več vedela kaj naj. sirup dobiva redno zvečer in zjutraj, kot ste naročila, vendar ne pomaga nič. Res da ni več zaprt po več dni skupaj, vendar bolečine in tako hudo odvajanje blata mislim, da ni normalno.
Jutri odhajamo na dopust, sicer samo na našo obalo, vendar me je zelo strah že te noči, ker je komaj nekaj minut nazaj zaspal, ko je končno prdel in porinil svečko ven (v kosu), poleg je bilo za eno čajno žličko zmehčanega blata in to je vse. Danes je jedel samo dopoldan, corn flakese v leku brez laktoze, zjutraj dobil kakav z mlekom brez laktoze, pred spanjem je pojedel malo praženega krompirja z bučkino omako. mesa tako ali tako skoraj da ne je, po popoldaneskem počitku ni maral ničesar, zvečer je spil še en kakav, ker edino to še hoče, ostale hrane ne spravim v njega. sicer mi je to razumljivo, ker če ga tako matra vse skupaj, tudi meni ne bi bilo do hrane.
Kaj nam v našem primeru svetujete, kako naprej? Danes ga nisem želela peljati nikamor na pregled, ker sem predvidevala, da se kaj več ne da narest (klistir verjetno odpade, če je nazadnje odvajal včeraj zvečer)?
Lep pozdrav!
Mateja
Evo, pa sva vse porihtali, upam, da boste uživali na dopustu.
Lep pozdrav!
Sedaj pa bi vas še jaz prosila za pomoč, ker sem že čisto obupana 🙁
Naš fantič je star 4 mesece in 1 dan. Do starosti 3 mesecev je kakal normalno, nato pa se je čez noč ustavilo in sploh ne kaka več sam! prvič sem ga pustial 10 dni, a nato se je tako zelo matral, da sem mu pomagala s termometrom. Zanimivo pri tem je, da otrok ne odvaja trdega blata, temveč tekoče, lepljivo. Nato sem spet čakala 10 dni, pa se spet ni sam pokakal, seveda sem mu pogamala in vedno je kakec tekoč, nič ni trd, zato ne vem, če je zaprt ali kaj ga muči, da enostavno ne pritisne. Ko sem to omenila pediatrinji, je rekla, da ni nič hujšega in da se bo, ko bo začel jesti GH, uredilo (zaenkrat se še samo dojiva + zvečer dam dodatek aptamil comformil 1) mene pa že pošteno skrbi. Prejšnji teden pa sva šla k zdravniku zaradi malega prehlada in ker ni bilo najine pediatrinje, ga je pregledala nadomestna. Ko sem ji omenila dotično težaveo, je rekla, da to ni normalno in nama dala napotnico za otroško gastro, vendar sva na vrsti komaj konec oktobra 🙁 kaj pa do takrat? kaj lahko naredim? naj povem še, da se fantek na splošno dobro počuti.
V črevo ne dajemo predmetov (termometrov), saj lahko povzročimo poškodbe. Pomagamo si z glicerinskimi svečkami, položajem (naslonjem na vaš prsni koš s hrbtom, pokrčena kolena, kot bi čepel). V tem položaju je mnogo lažje kakati, če vidite, da ima poziv na kakanje. Svečko lahko uporabite na 4-5 dni, pa tudi prej, če ima otrok že težave. Poksusite dodati tudi probiotike (BioGaia).
pozdravljeni,
mene pa zanima na kakšen način vam je uspelo da so vaši dojenčki popili vse kar je tu napisanega? Sprasujem tako vas kot ostale mamice.
Hčerka je stara 5m in odkar je Gh kaka trdo. Odvajanje jo boli, včasih je na koncu opaziti malce sveže krvi,sicer pa kaka 1-4 dni. Kaka s kriki in zato sem “oborožena” z vsem kar je tu napisanga. Biogaio dobiva praktično od rojstva. V začetnih mesecih je vsako odvajanje pospremil jok,blato je bilo tekoče, nato se je umirilo. Sedaj pa zopet jok/kriki. Problem je, ker vse kar je tu napisano ne morem doseči da bi hči to popila. Donat, sladke kamilce,sladek janež, sok od sliv, omenjeni sirup,vse to mi pristane v slincku 3/4. Sicer je dojena, dojenih obrokov ima do 6,vecinoma manj, gh ima kosilo in vecerjo. Za kosilo ji ponujam prekuhano vodo, pa tudi cez dan,pa spije najvec 30ml. Če ji dam kaj od naštetega pa vse pluva ven. Upam da dobi z dojenjem dovolj tekočine. Težko je ker flaško zavraca, tekocino po zlici takoj spusti ven, takoj pa je zagrabila magicni loncek in po njem spije kar spije,le da je to samo voda. Vse ostalo pa takoj spusti ven. So kaksni triki kam ji lahko vmesam zgoraj omenjene tekocine da bo kaj ucinka na blatu? Ji lahko ze spasiram suhe slive pa ji vmesam v kaso? So suhe slive tudi ucinkovite,ce jih prekuham.
Saj vsega tega običajno ne dajemo naenkrat, pač pa po stopnjah. Najprej poskusimo s sladkanimi kamilicami (za male dojenčke), če to ni uspešno, ponudimo Lactecon sirup, pri večjem otroku vsakodnevno na tešče Donat (1 dL na 10 kilogramov telesne teže, lahko z namočenimi suhimi slivami kot kašica). Je pa potrebno zagotovo kar nekaj truda, po žličkah.
Pozdravljeni!
Imam 2 mesčno hčerko,ki ima od rojstva dalje probleme z prebavo in kolikami.Zadnja 2 tedna težko kaka,zelo se napenja in pogosto med tem ko se trudi kakat tudi bruhne v loku.Ima zelenkasto,sprijeto blato.Kaka na 2-3 dni.Za lajšanje krčev ji dajem vetrovne kapljice in BioGaia kapljice.Kupila sem Lactecon,zanima me kako ga dozirati in kako dolgo naj ga uporabljam da bo redno kakala brez bolečin.Ima 2 mesca,4700g.Bila je rojena 22 dni pred rokom.
Hvala za pomoč,vem da ni te težave niso nič izrednega,ampak mi jo je težko gledat kako trpi in joka.
Je deklica dojena ali na formuli? Morda bi poskusili ukinitev kravjega mleka.
Lactecon 2x dnevno 1,25 – 2,5 ml, lahko tudi mesec ali dva.