brezposelna-nosečnost
Špely,
tule je zadeva res nekoliko nejasna.
Ker doslej niste prejemali otroškega dodatka, je težko reči, da je prišlo do kakšne spremembe. Bolj je pomembno, ali ste imeli kakšne dohodke v letu 2010 (npr. socialno podporo, kakšen honorar…). Če ste jih imeli, lahko preprosto daste vlogo z lanskimi dohodki.
Če jih niste imeli, se upoštevajo trenutni dohodki. Gledajo se običajno zadnji trije meseci. Predvidevam, da vam bodo dohodek zadnjih treh mesecev (lahko tudi samo enega meseca, ker ste bili zaposleni samo en mesec) preračunali na vse leto. To za vas ne bo ravno najugodneje, saj bo vaše nadomestilo verjetno nižje od edine prejete plače. Če boste vlogo za otroški dodatek oddali šele npr. 2 meseca po porodu, vam bodo morali upoštevati tudi višino nadomestila, kar bo za vas verjetno ugodneje. Če vlogo vložite do tri mesece po porodu, boste otroški dodatek dobili za nazaj za ves čas od rojstva otroka naprej.
Najlepša hvala za odgovor,
ne razumem zakaj ne znajo tega obrazložiti na csd, tako lepo kot ste vi, kateri podatki se kdaj upoštevajo.
v lanskem letu sem bila še študentka, tako da sem zadnje plačilo prejela julija 2010, nov. in dec. pa sem prejela še socialno pomoč.
Torej če sem vas prav razumela je najbolje, da vpišem podatke od lanskega leta in oddam vlogo čim kasneje (do 3 mesecev po porodu, v mojem primeru avgusta), zato da če mi bodo upoštevali tekoče podatke bodo morali upoštevati nadomestilo (porodniško) in ne tisto eno plačo, ki sem jo prejela aprila?
Hvala in lep dan,
Nadja
Pozdravljeni!
Bolj berem forum,manj mi je jasno.Imam par vprašanj za katere lepo prosim odgovore.Do 1.9.2010 sem bila 2leti in 5 mesecev zaposlena kot med.sestra,nato mi je pogodba iztekla in sem se prijavila na zavod.Od zavoda sem bila upravičena na 3 mesece dohodko (do decembra).V tem času sem zanosila,rok imam konec junija.Še vedno sem prijavljena na zavod za zaposlovanje.Zanima me,če mi priprada porodniško nadomestilo in kakšna je formula izračuna?
Hvala
LP
Porodniško nadomestilo vam pripada, saj ste v zadnjih treh letih bili zaposleni več kot 12 mesecev.
Formula za izračun je 55% minimalne plače plus 2% minimalne plače za vsak mesec v zadnjih treh letih, ko ste bili zaposleni oziroma zavarovani za starševsko varstvo. To pa sta celotni leti 2010 in 2009 (24 mesecev) in še pol leta 2008 (6 mesecev), kar je skupaj 30 mesecev.
Vaše nadomestilo bo torej znašalo 110% minimalne plače, ker je to zgornja meja za nadomestilo v primeru, ko je mati nezaposlena, bila pa je zaposlena več kot 12 mesecev v zadnjih treh letih.
Pozdravljeni!
Sem študentka zadnjega letnika v tretjem mesecu nosečnosti. Znašla sem se v zmedeni situaciji. Prosim svetujte mi kaj storiti!
Do konca študija mi manjka še samo diploma, sedaj se mi je odprla možnost zaposlitve za dobo nekje 2 mesecev potem mi je delodajalec predlagal bolniško in s tem podaljšanje pogodbe. Zanima kaj je v tem primeru boljše zame, da sprejmem delo pod pogojem da se prijavim na zavod za zaposlovanje ali da podaljšam še z letom dni statusa. Fant je zaposlen in živima v skupnem gospodinjstvu. Do kakšne porodniške sem upravičena? Po podaljšanju pogodbe naj bi bila do poroda v bolniški. Do česa sem v tem primeru opravičena. Prosim za čim hitrejši odgovor. hvala
Pozdravljeni!
Trenutno sem absolventka in mi do konca manjka še diploma. V februarju imam predviden datum poroda. Zanima me, kaj je boljše, da izkoristim status študenta do konca ali je vseeno če diplomiran še pred porodom, kar je moja želja. Ali sem upravičena vsaj do starševskega dodatka. Sicer sem poročena in ima mož odprt s.p., kjer je zaposlen samo on.
Zanima me tudi kako je z očetovskim dopustom, ali je mož kot s.p. opravičen do petnajstih dni očetovskega dopusta.
Hvala za vaš odgovor
Pozdravljeni!
Mene pa zanima naslednje. Upravičena sem do starševskega nadomestila ker sem v zadnjih treh letih bila zaposlena več kot 12 mesecev, ampak me zanima za koliko časa bom prejemala starševsko nadomestilo? Eno leto ali manj? Ker sem nekje na spletu prebrala da je trajanje starševskega nadomestila samo 105dni. Če je to prav, lahko po isteku uveljavim pravico do starševskega dodatka ki sicer traja 365dni?
Hvala!
Pozdravljeni,
Sem v 10. tednu nosečnosti in trenutno brezposelna. V zadnjem letu nisem delala. Lani pa sem delala 9 mesecev. Zanima me ta stvar, če delaš v zadnjih 3 letih 12 mesece – ali to velja, tudi če delaš prekinjeno 12 mesece (najprej 9 in potem 3) ali moraš delat skupaj 12? In verjetno to velja samo, če si zaposlen na dan, ko greš na porodniški dopust.
Zanima pa me še nekaj, se mi splača kaj plačevati sama, če naslednji mesec dva še ne nastopim dela. Ali ti zneski ne bi dosti vplivali na višino prejemka naslednje leto?
Hvala za nasvete in LP,T.
Pozdravljeni! Sem že dalj časa nezaposlena, pribiližno 2 leti in imam skupa 8 let delovne dobe. Z partnerjem načrtujema otroka. Če nastopim porodniško kot brezposelna, se računa porodniška 55% minimalne plače + 2 % minimalne plače za vsak mesec zaposlitve v preteklih 3 letih , če se zaposlim pa povprečje zadnjih 12 plač (za mesec brez zaposlitve se upošteva 55% minimalne plače)? Kaj pa če se zaposlim za polovični delovni čas, kako je s tem? Hvala za odgovor, Tina
Tudi jaz imam vprašanje v zvezi s starševskim nadomestilom.
Zaposlena sem bila od 12.01.2011 do 31.12.2011. Pogodba se mi je iztekla ker je šlo za javna dela. Sedaj sem (z januarjem 2012) prijavljena na Zavodu za zaposlovanje in bom 3 mesece prejemala denarno nadomestilo.
Predviden datum poroda imam avgusta. Zanima me ali bom upravičena do starševskega nadomestila ker sem bila preteklo leto zaposlena ali ne.
Hvala za odgovor.
pozdraljeni.
sem noseča in nisem prijavljena na zavodu za zaposlovanje. Do sedaj sem bila zaposlena od 1.2.2010 do 18.10.2010 preko javnih del in nato od 18.10.2010 in do 30.6.2011, kasneje sem bila tri mesece nezaposlena in nato zopet od 19.10.2011 do 19.1.2012 zaposlena.
zanima me, če sploh dobim kje kaj denarja in na koga se naj obrnem, da izvem več informacij.
lp
Pozdravljeni,
Nič več mi ni jasno in ničesar ne razumem, ko berem o teh starševskih nadomestilih in dodatkih… Prosim za pomoč!
Torej stara sem 28 let, sicer s statusom študenta. Ni mi ravno jasno, kaj točno imam sploh možnost prejemati med “porodniško”? Ali je to starševski dodatek ali nadomestilo?? Ali se mi splača sedaj hitro nekje zaposliti – ali s tem pridobim kakšen evro? Če ima kdo kakšne informacije ali izkušnje?
Hvala za odgovore
Lisa
Spoštovani,
jaz pa sem dobivala 17 mesecev porodniške, ki mi je pripadala na podlagi 12ih mesecev delovne dobe v zadnjih treh letih (79% minimalne plače), nisem pa bila v delovnem razmerju. Nato sem se zaposlila za 7 mesecev in ravno pred nastopom porodniškega dopusta ostala brez službe. Ali mi pripada nadomestilo iz zavoda za 3 mesece in bom prejemala porodniško na podlagi plače zadnjih 12 mesecev? Ali mi denarno nadomestilo ne pripada in bom prejemala porodniško na podlagi delovne dobe v zadnjih treh letih (103% minimalne plače)?
Lep pozdrav