Najdi forum

brezposelna-nosečnost

Pozdrav,

Do 3.5.2009 sem bila 3 leta zaposlena, nato mi je potekla pogodba. Kasneje sem še tri mesece dobivala na zavodu denarno pomoč in od takrat dalje sem brezposelna, vendar še vedno prijavljena na zavodu. Od takrat je minilo 5 mesecev in sedaj sem ugotovila da sem noseča. Ali mi pripada kakšno nadomestilo v času nosečnosti pred porodom? Z partnerjem nisva poročena in živiva vsak zase.

Hvala!

Nadomestil za časa nosečnosti ni.
V času starševskega dopusta boste (če takrat ne boste zaposleni) upravičeni do nadoemstila v višini 55% minimalne plače plus 2% minimalne plače za vsak mesec zaposlitve v zadnjh treh letih (sem se štejejo tudi mesci na zavodu, ko ste prejemali nadomestilo za čas brezposelnosti), vendar ne več kot 110% minimalne plače.

Pozdravljeni!

Zanima me kakšna je razlika, če greš na porodniško in si hkrati zaposlen ali pa če se tik pred porodniško izteče pogodba o zaposlitvi in ostaneš brezposelen. Delovne dobe imam 18 mesecev skupaj,(12 zadnjih mesecev) oz. sem zadnje leto pred porodniško zaposlena.

Hvala za odgovor in lp

Če ste ob nastopu porodniške zaposleni, ima vaše nadoemstilo vrednost povprečja vaših zadnjih 12 plač.
Če se vam zaposlitev izteče prej in je trajala vsaj 12 mesecev v zadnjih treh letih se nadomestilo izačuna po formuli 55% minimalne plače plus 2% minimačne plače za vsak mesec v zadnjih treh letih, ko ste bili socialno zavarovani (zaposlitev in čas prejemanja nadomestila za čas brezposelnosti), pri čemer končni znesek ne more presegati 110% minimalne plače.

Če niste več zaposleni in v zadnjih treh letih niste bili zaposleni vsaj 12 mesecev, dobite starševski dodatek, ki znaša približno 200EUR.

pozdravljeni.
mene pa zanima sledeče- sem noseča izredna absolventka -poročena in in še nisem bila zaposlena (razen 6.mesečnega pripravništva za srednjo šolo-ki sem ga opravila lani).
sedaj pa me zanima,če mi pripada starševski dodatek in koliko približno znaša, ter ali se gleda višina nadomestila tudi na moževo plačo-ki znaša 930 eur???

hvala za odgovor in lep pozdrav.

pozdravljeni-
mene pa zanima sledeče- sem noseča izredna študentka in poročena-
nisem še bila zaposlena razen (6 mesecev pripravništva za srednjo šolo ki sem ga opravila lani)
Sedaj me zanima če mi pripada v času porodniške starševski dodatek in otroški dodatek in koliko približno znaša??
ter ali se višina starševskega dodatka gleda na višino moževe plače ki znaša 930eur.

hvala za odgovore in lep pozdrav.

Pripada vam starševski dodatek, ki znaša približno 200 EUR. Možev dohodek na njegovo visšino ne vpliva. Vpliva pa na otroški dodatek, pri katerem se upošteva višina dohodka na družinskega člana (v vašem primeru moževe dohodke delite s tri). Konkretno višino si poglejte na spletni strani MDDSZ.

Pozdravljeni!
Moje vprašanje je pa sledeče:
Sem brezposelna,zaposlena pa sem bila za določen delovni čas od aprila 2008 do oktobra 2008 (pol leta), ter potem od avgusta 2009 do januarja 2010 (pol leta), PDP imam 06.01.2011. Ali sem v mojem primeru upravičena do starševskega nadomestila ? Ali se moram prijaviti na zavod za zaposlovanje?
LP

Pozdravljeni,
rodila bom konec tega leta, od konca 2009 pa sem brezposelna in prijavljena na zavodu. Prej pa sem bila zaposlena leto in pol – od spomladi leta 2008.
Do česa sem torej upravičena v prvem letu otrokove starosti – do nadomestila, v kakšni višini?
Hvala!

Če ste bili v zadnjih treh letih pred rojstvom otroka zaposleni vsaj 12 mesecev (to ste očitno bili), boste dobili nadomestilo v višini 55% minimalne plače plus 2% minimalne plače za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih. Če ste bili zaposleni leto in pol, je to 18 mesecev, kar pomeni 55% + 36% = 91% minimalne plače.

Hvala lepa za hiter in razveseljiv odgovor!

pozdravljeni
sedaj sem že 1 mesec brezposelna,rok pa imam 20.11.2010,zaposlena sem bila v preteklem letu 12 mesecev pa tudi skupne delovne dobe imam okoli 4 leta,a to po temtakem pomeni da mi kljub brezposlnosti,v prvem letu drugorojenke pripad 110%minimalne plače ali jo bo kaj manj???kdaj oz.koliko prej pa se to ureja???istočasno kot se dostavi na csd,vse potrebne dokumente za paket ob rojstvu????ali je možnost da si uredim osnovno zavarovanje prek csd,ali občine oz.preko koga je to še možno???ali lahko preko partnerja???hvala za odgovoore

zmedena janja

Po vsem, kar navajate, vam bo pripadalo nadomestilo v višini 110% minimalne plače. Na CSD vse urejate najkasneje 60 dni pred predvidenim datumom poroda. Prispevki za pokojninsko in zdrvastveno zavarovanje so vključeni v bruto znesek starševskega nadomestila, tako da v prvem leto otrokovega življenja ne potrebujete kakšnega drugega načina zavarovanja.

17.9.2010

pozdravljeni

Sem brezposelna več kot leto dni,imam sina starga 8 let sicer sem poročen.Prijavljena sem na zavod za zaposlovanje in ne dobivam nobene pomoči.Sedaj pa sem v prvem mesecu noseča(rizična nosečnost)in me zanima ali lahko od sodialne dobivam pomoč v času nosečnosti.

hvala

Še moje vprašanje
Pred pdp se bom zaposlila. Sedaj pa me zanima ali se naj za eno leto ali za manj??
Če se zaposlim npr za 3 mesece, ali se lahko potem prijavim na zavod za zaposlovanje ali šele po preteku porodniške??????

Hvala za odgovor in lp

ana.v.,
kolikor vem, vam zaradi nosečnosti ne pripada kakšna posebna socialna pomoč. Upravičenost do socialne pomoči se ugotavlja glede na dohodek na družinskega člana oziroma tako glede na tako imenovan minimalni dohodek glede na družinske člane in, kolikor mi je znano, nosečnost na to nima vpliva.

Če ste dohodkovno kje blizu meje upravičenosti bi zaradi kakšnih dodatnih stroškov zaradi rizične nosečnosti (če jih imate) morda lahko dobili kakšno enkratno izredno pomoč, a pogojev v zvezi s tem ne poznam dovolj dobro. O teh možnostih se pozanimajte na svojem CSD.

majcha22,
ni pomembno, za koliko časa se zaposlite. Za upravočenost do nadomestila je dobro, da ste zaposleni v času, ko uveljavljate pravico do nadomestila in ob nastopu porodniškega dopusta.

Na zavod se prijavite po izteku pogodbe o zaposlitvi (tudi če je to v času porodniškega dopusta).

Pozdravljeni,

Z možem si želiva otroka, vendar mi 1.2.2011 poteče enoletna pogodba za določen čas (tretja zaposlitev), ki mi je zaradi krize v podjetju ne bodo podaljšali. Ob poteku bom imela 6 let delovne dobe (vmes 3 leta za nedoločen čas) in sedaj me zanima, če se odločim raje zanosit (seveda to niso plošče po željah, a vseeno upam, da nama rata) in se zato raje prijavit na zavod, kot pa poiskat novo službo (kdo me bo hotel obdržat, če zanosim v prvih mesecih nove zaposlitve), do kakšnega (če sploh?) nadomestila sem upravičena pred porodom? Moja bruto plača v zadnjem letu je bila 1.800€.

Vnaprej hvala za odgovor.

Preverite, koliko časa bi bili upravičeni do nadomestila za čas brezposelnosti. Če bi uveljavljali pravico do porodniškega dopusta v tem času, bi bila vaša osnova vaše plače in nadomestilo za čas brezposelnosti.

Če boste ob uveljavljanju pravice do dopusta brezposelni brez nadomestila, bo vaše nadomestilo izračunano po formuli 55% minimalne plače plus 2%minimalne plače za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih, a ne več kot 110% minimalne plače. To bo precej manj, kot imate zdaj plače, zato bi bilo ugodneje, če bi bili zaposleni. Morda bi za vas, če bi zanosili dokaj hitro, lahko bila smiselna tudi navidezna zaposlitev.

Hvala za pojasnilo…
Omenjate “navidezno zaposlitev” – lahko prosim napišete nekaj več besed še o tem? Hvala.

New Report

Close