Najdi forum

brezposelna-nosečnost

Gre za zaposlitev, ko vas delodajalec dejansko ne potrebuje in vas zaposli le formalno, stroške te zaposlitve pa nosite sami (prispevke in akontacijo dohodnine od plače, ki naj bi jo imeli, si plačate dejansko sami). Na tak način izpolnite pogoj, da ste ob potrebnem času zaposleni in dobite višje starševsko nadomestilo. Seveda pa si morate dobro preračunati, ali bo nadomestilo dovolj visoko, da bo končni rezultat pozitiven (da bodo stroški zaposlitve v celoti poplačani in vam bo še kaj ostalo) v primerjavi z rezultatom, do katerega bi prišli brez take zaposlitve.

Najlepša hvala za pojasnilo.

Pozdravljeni!
Mene pa zanima,če sem opravičena do socialne podpore?Trenutno sem prijavljena na zzzs in prejemnica denarnega nadomestila do 15.1.2011,sem pa tudi noseča.Kaj mi pripada in ali se lahko prijavim na czsd tam kjer imam začasno prebivališče?
Hvala!

Upravičenost do socialne pomoči se ugotavlja na podlagi dohodkov vseh družinskih članov. Če skupni dohodek družine ne presega tako imenovanega minimalnega dohodka za tako družino, ste upravičeni do socialne pomoči v višini razlike med vašimi dohodki in višino minimalnega dohodka. Za podrobnosti vprašajte na svojem CSD.

Imam vprašanje.

31. junija mi poteče del.razmerje (1 leto) pred tem sem bila od februarja do junija na zavodu..Delovne dobe imam vse skupaj 5 let.

Rok imam 3.11.2011 pred nastopom porodniške bom 3 mesece brezposelna.
Zanima me kako bo s porodniško,če mi kaj pripada.In kako je z zdravstvenim zavarovanjem.
Kakšna je razlika če se prijavim na zavod kot brezposelna za 3 mesece.

Ker ste bili v zadnjih treh leti zaposleni vsaj 12 mesecev, vam pripada nadomestilo v visšini 55% minimalne plače plus 2% minimalne plače za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih (skupaj največ 110% minimalne plače).
Če vam na zavodu pripada nadomestilo za čas brezposelnosti, se kar prijavite. Pa tudi sicer se je verjetno pametno prijaviti, čeprav ne vem natančno, ali imate iz tega naslova kakšne pravice.
Zdravstveno zavarovanje boste verjetno morali plačati sami. Pravice socilanega tipa pa bodo odvisne tudi o dohodkov moža/partnerja.

Imam prav?

Do 2.11.2010 sem bila samozaposlena, od takrat dalje sem prijavljena na Zavodu za zaposlovanje in 6 mesecev upravičena do nadomestila za brezposelnosz (prve tri mesece v višini 70% minimalne plače, druge tri mesece v višini 60% minimalne plače)

Zdaj sem noseča, PDP 11.10.2011 in kot kaže, ostajam nezaposlena. Ali je spodnji izračun za nadomestilo pravilen?

55% minimalne plače + 48 x 2% = 103 % minimalne plače

748 EUR (trenutna minimalna plača) – 22,1% prispevkov = 583 EUR

583 EUR – 38 EUR (akontacija dohodnine) = 545 EUR

Bo tako ok? Ali sem do tega zneska upravičena po rojstvu otroka ali prav tako 30 dni pred PDP? Kako je v primeru brezposelnosti s paketom?

Hvala za odgovor!

Samo še eno podvprašanje – kaj, če se tik pred porodniškim dopustom zaposlim ? Je to še mogoče, da bi tekla delovna doba? Kako se potem obračuna nadomestilo za porodniški dopust?
Hvala za informacije!

pozdravljeni,
trenutno sem brezposelna od 8.1.11, pripada mi tri mesece denarne podpore od zavoda za zaposlovanje, ker sem bila tri leta zaposlena. Zadnje leto sem bila na porodniškem dopustu (zaposlena). Zanima me al mi pripada kakšna denarna pomoč v primeru ponovne nosečnosti, ter porodniškega dopusta?

Verjetno mi pripada 3 mesece denarnega nadomestila za 1 leto del.dobe… (samo ugibam)
Se pravi bi bilo to do 31.9.2010.. do nastopa porodniške mi zmanjka še 6 dni.Kaj pa tisti čas do prejema porod.kako je s tem?
Zdravstveno bi se zavarovala preko moža.Koko je pa potem z zdravstvenim zavarovanjem?

Pozdravljeni,

sem zaposlena za določen čas in v porodniški do 7. 11. ’11. Vmes, 31. 8. ’11. mi pogodba o zaposlitvi poteče in bom brezposelna. Zanima me, ali sem potem do konec porodniške še upravičena do prejemanja nadomestila za nego in varstvo otroka v enaki višini kot zdaj ali ne? Kako je s tem? Najbrž se bom morala prijaviti na ZRSZZ. Kaj je v tem primeru z nadomestilom za brezposelnost? Bila sem neprekinjeno zaposlena od začetka maja ’10 pa do konec avgusta ’11.

Hvala za odgovor =)

Pozdravljeni!

Pogodba o delu mi je potekla 31.12.2010 (prej 2,5 leti v delovnem razmerju), nato sem bila v januarju na bolniški do 30.01.2011. En dan kasneje, torej 31.01.2011 sem se prijavila na Zavod za zaposlovanje. Dobila sem odločbo, da mi od 14.03.2011 pravica do nadomestila za brezposelnost miruje zaradi bolniške in predvidevam, da bo tako do porodniške, ki je predvidena 13.06.2011. Zdaj dobivam denarno nadomestilo od ZZZS v višini nadomestila za brezposelnost.

Zanima me, ali se mi nadomestilo za porodniško računa glede na prejemke v zadnjih 12 mesecih. Glede na to da so prispevki za starševsko varstvo obračunani, oziroma, da povsod navajao, da je oseba, ki je prejemnik nadomestila za brezposelnost upravičena do “normalnega” nadomestila za porodniško. Ali pride v poštev formula 50% min plače + 2% za vsak mesec? V tem primeru, bi poskrbela za “navidezno zaposlitev”, vendar tega ne upam vprašat na Centru za socialno delo.

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Pogodba o delu mi je potekla 31.12.2010 (prej 2,5 leti v delovnem razmerju), nato sem bila v januarju na bolniški do 30.01.2011. En dan kasneje, torej 31.01.2011 sem se prijavila na Zavod za zaposlovanje. Dobila sem odločbo, da mi od 14.03.2011 pravica do nadomestila za brezposelnost miruje zaradi bolniške in predvidevam, da bo tako do porodniške, ki je predvidena 13.06.2011. Zdaj dobivam denarno nadomestilo od ZZZS v višini nadomestila za brezposelnost.

Zanima me, ali se mi nadomestilo za porodniško računa glede na prejemke v zadnjih 12 mesecih. Glede na to da so prispevki za starševsko varstvo obračunani, oziroma, da povsod navajao, da je oseba, ki je prejemnik nadomestila za brezposelnost upravičena do “normalnega” nadomestila za porodniško. Ali pride v poštev formula 50% min plače + 2% za vsak mesec? V tem primeru, bi poskrbela za “navidezno zaposlitev”, vendar tega ne upam vprašat na Centru za socialno delo.

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor!

Dokler prejemate nadomestilo za čas brezposelnosti ali bolniško nadomestilo, imate enak status, kot če bi bili zaposleni. Pri odmeri starševskega nadomestila se bodo upoštevali vaši prejemki v zadnjih 12 mesecih pred tem (za čas zaposlitve vaša plača, za čas nadomestila višina nadomestila).

tehtnica2011,
vaš izračun je kar pravilen (48% MP je brez x2%, vendar ste rezultat upoštevli pravilno).
Po rojstvu otroka lahko upoštevate še davčno olajšavo za otroka (no, če ima vaš mož višjo plačo, bo ugodneje, če to olajšavo uveljavi on).
Nadomestilo vam pripada od 28 dni pred predvidenim datumom poroda.

Pravica do paketa je neodvisna od statusa zaposlitve.

Eno leto po rojstvu otroka vam v vsakem primeru teče delovna doba, ker se tako od starševskega nadomestila kot od starševskega dodatkaplačujejo tudi prispevki.

Če bi se tip pred porodniškim dopustom zaposlili, bi se vaše nadomestilo izračunalo kot povprečje vaših zadnjih 12 plač. Pri tem bi se za čas prejemanja nadomestila za brezposelnost upoštevala višina tega nadomestila, za čas brez zaposlitve in nadomestila pa 55% minimalne plače.

babura,
v primeru ponovne nosečnosti v času, ko bi pred predvidenim datumom poroda v zadnjih treh letih imeli vsaj 12 mesecev zaposlitve, bi vam priopadalo starševsko nadomestilo po že velikokrat omenjeni formuli 55% MP + 2%MP za vsak mesec zaposlitve v zadnjih treh letih (največ 110% MP).

Če gornjega pogoja ne bi več izpolnjevali, bi bili po rojstvu otroka upravičeni do starševskega dodatka.

Pozdravljeni,

imam vprašanje glede otroškega dodatka.

20.4. nastopim s porodniško, zaposlila pa sem se mesec prej, 1.3.2011. (pred tem nisem bila še zaposlena in nimam nič delovne dobe) Vlogo za otroške dodatke bom oddala prvič.
Kot sem razbrala na strani od csd se pri otroškem dodatku upoštevajo dohodki preteklega leta, če oddaš vlogo po mesecu marcu. Vendar če se v tem času stanje spremeni (zaposlitev itd) se upoštevajo podatki tekočega leta.
Torej v mojem primeru, ker sem se zaposlila pred mesecem, se upoštevajo podatki 2011. Zanima me če sem pravilno razumela oz delno ugotovila sama, ker tudi na csd mi je vsak drugače povedal.:

Do zaposlitve sem bila na zavodu za zaposlovanje in prejemala soc pomoč, torej moram za prve tri mesece vpisat zneske soc.pomoči. 1.3. sem se zaposlila in moram vpisati za ta en mesec bruto plačo. Za ostale mesece pa vpišem oz vpiše center sam zneske porodniške ki jo bom prejemala?

Hvala za odgovor.

Lp,
Špely

trobentica003,
če vam zmanjka le nekaj dni, bi zadevo lahko rešili, tako da bi se z ginekologom dogovorili za nekaj dnevni premik predvidenega datuma poroda.

Po preteku vaše pogodbe o zaposlitvi se vaše starševsko nadomestilo ne spremeni in ostane enako do konca vašega dopusta za nego in varstvo otroka.
Ta dopust ne vpliva na vaše pravice do nadomestila za čas brezposelnosti. V času starševskega dopusta vam te pravice mirujejo.
Ali in kako dolgo vam pripada nadoemstilo za čas brezposelnosti, vam žal ne znam povedati. To lahko preverite na zavodu za zaposlovanje.

New Report

Close