Zvišana vrednost D-dimer
Najprej vas lepo pozdravljam. Na vas se obračam z naključno odkritim sumljivim krvnim izvidom.
Najprej osnovni podatki:
Starost: 32 let
4. nosečnost, datum ZM 29.8., ciklus na 23 dni, PDP 4.6. (prestavljen na 26.5.)
PAP bris v nosečnosti: C3 (C4). Vsake 2-3 mesece hodim na kontrole v kolposkopsko ambulanto k dr. Kobalu.
Da opišem situacijo: s strani osebnega zdravnika sem bila zaradi povišanega srčnega pulza napotena na IPP. Tam so naredili ponoven EKG, ki ni pokazal pomembnih odstopanj oz. motenj. Naredili so mi kompletno krvno sliko – odkrit močno povišan D-dimer, zaradi česar sem šla na UZ ven sp. okončin, ki je bil b.p. Prilagam izvide. Nato sem bila napotena še v porodnišnico, kjer so mi opravili CTG (b.p.), potem pa se je specializantka posvetovala z dr. Cerarjem in mi povedala, da je povišan D-dimer primeren trajanju gestacije in ni nevaren, zato sem lahko odšla domov.
Zanima me še vaš pogled na vse skupaj, ker me je zaskrbelo tole http://www.ztm.si/res/publication/975.pdf
Videla sem, da ste nekaj o povišanem D-dimerju na vašem forumu že napisali, vseeno pa me zanima še vaše mnenje glede mojih izvidov. Na IPP so me prestrašili, da je vrednost pri meni kritično povišana.
Moram biti na kaj posebej pozorna? Prihodnji teden imam redni pregled pri svojem ginekologu.
Najlepša hvala za odgovor, želim vam veliko dobre volje in uspeha pri delu in doma.
Spoštovani,
morda se bo bralo zelo samovšečno ali pa arogantno, vendar ne morem brez zelo znanega stavka: “Blagor ubogim na duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo!” To si včasih mislim, ko srečujem preiskave, katerih pomena naročniki ne razumejo ali jih ne znajo uporabiti, ko dobijo izvide. Sam D-dimer v nosečnsoti zelo, zelo redko uporabim, praviloma le takrat, ko pričakujem, da bodo porušeni vsi izvidi, ki jih omenja članek o DIK (citiram: V hemostatskih testih, značilnih za DIK, najdemo, odvisno od stopnje aktivacije koagulacije, neznatno ali zelo podaljšan protrombinski čas, podaljšan trombinski čas, podaljšan aktivirani parcialni tromboplastinski čas, znižan fibrinogen, znižane koagulacijske faktorje ( F II, F V, F VIII), znižan antitrombin III, znižano število trombocitov in zvišan D-dimer) Pri povsem zdravih nosečnicah pa lahko kdaj pa kdaj po naključju ali celo sistemsko najdemo zvišane vrednosti D-dimera že samo zato, ker je povečana tvorba in hkrati tudi razgradnja faktorjev strjevanja krvi, brez večje nevarnosti za DIK.
Če je bil pri vas torej zvišane zgolj D-dimer, ste lahko mirni, četudi se to čudno bere. Obvezni spremljevalec DIK je upad vrednosti fibrinogena in ker je ta pri nosečnici laho celo 2x višji kot pri nenoseči ženski (narava je res čudežna!), so lahko znižane že vrednosti blizu spodnje meje za normalno nenosečo osebo. Preden koncentracija fibrinogena ne upade na kritično raven, DIKa ni, ker to pomeni še dovolj “surovine” za strjevanje krvi in šele ko te “surovine” zmanjka, gre za resne težave.
ps. izvide v drugem vprašanju sem si ogledal, vendar jih zaradi pripisanega imena pacientke nisem objavil.