Zometa-Tadeji in ostalim
Zaradi pljučnega raka, ki je metastaziral v kosti, sem do sedaj prejela 4 aplikacije zomete. Vem, da je toksična za ledvice. Med prazniki sta me začeli boleti obe ledvici (v predelu pasu levo in desno), zato sem prestrašena, da so se pri meni problemi z ledvicami. Z onkologom ali splošnim zdravnikom še nisem govorila.
Prosim vse , ki imajo izkušnje (predvsem Tadejo) da mi pove, če je to možno. Razmišljam, da 24.04. ne bi šla na aplikacijo.
Hvala!
Draga Laurapet,
Zometa je toksicna za ledvice v pogledu, da jih “utruja”, kajti morajo precistiti neko zahtevno substanco iz krvi. Posledicno se lahko zvisa kreatinin v krvi, beljakovine ali eritrociti v urinu ki lahko nakazujejo, da je ledvicna funkcija bolj obremenjena od obicajne.
Skoraj ne verjamem, da bi bolecine v ledvenem predelu (tudi, ce gre za vnetje ledvic) povzrocila Zometa, seveda pa ne morem trditi, ker je edino ustrezno, da zdravnik ugotovi stanje z odvzemom krvi in urina. Morda gre le za obliko uroinfekta ali pa gre mora za prehlad ledvenega predela, ki je v tem casu zelo pogost (iz Maminih izkusenj). Predlagam Vam, da stopite do zdravnika in mu poveste svoje tezave. Samodejno jaz ne bi prekinila terapije z Zometo, lahko pa, da se bo za to odlocil zdravnik (pri moji Mami se niso odlocili za prekinitev, kljub temu, da je imela vnetje ledvicnih casic v edini ledvici in vrednost kreatinina 257!)
Tadeja
Aha, zdaj pa bo prav. Lep pozdrav se enkrat in cim manj skrbi, Zometi pa se ne odrecite po svoji presoji. Jaz ji se vedno tako zaupam in mislim, da je ravno to zdravilo preprecevalo sirjenje kostnih metastaz drugod po skeletu – se vedno je makroskopsko zaznavna lezija na enem mestu, v zadnjih 2h letih ne daje videz sirjenja, zadnji CT izvid pa je celo vsebuje, da gre morda celo za reminalizirano lezijo (obnovljeno kostno gostoto).
Scintigrafija ni pokazala drugih kopicenj, zati si zelimo, da bi Zometo cimprej lahko dobila, kljub Nexavarju in povisanem kreatininu.
Tadeja
Tadeja, hvala za hiter odgovor. malo ste me pomirili. Onkologa kličem že ves dan, pa ga ne dobim. Bom pa najprej šla še k osebnemu zdravniku. Skrbi me zato, ker do sedaj še nikoli nisem imela probleme z ledvicami. Mi je pa tudi zdravnica v bolnici v N.m., kjer zdaj dobivam zometo naročila, da moram pred prihodnjo aplikacijo zbirat urin in prinest vzorec na analizo.
Pa še nekaj je: nikoli nisem žejna. Pijem premalo. Mogoče je tudi to vzrok. Domači me stalno silijo piti, meni pa več kot pol litra ne gre. jem pa tudi kot piščanec.
Hvala še enkrat!
Ojoj! Tole s pitjem pa ne bo dobro! Moja Mama spije 2.5 litra na dan – 1.5 l mora ze zato, da ohranja preostalo ledvico v delovanju, drugi liter pa so ji zabicali ob Zometi. Tudi ona nikoli ni bila zejna in se je morala s trdo disciplino prisiliti, da ji je preslo v kri, kajti vcasih se ji je zdelo, da bo sla bruhat ze od same vode.
Se nasvet: bolje je 20×1 dcl kot 4x pol litra (zato, da imajo ledvice ves cas lazje delo in je presnavljanje bolj enakomerno).
Tadeja*