Zometa
Jutri bom šla po prvo injekcijo zomete. V arhivu sem si prebrala precej o stranskih učinkih pri prejemanju zomete, tako, da se na to psihično pripravljam. Pri meni je primarni pljučni rak metastaziral v zgornja rebra. V zadnjih dveh letih sem bila že na treh obsevanjih kosti. Zdravnik je rekel, da obsevanja ne pridejo več v poštev.Zaradi posledic obsevanj, mi je omrtvela roka. Pljuča so v redu.
Ta teden naj bi bila cepljena proti gripi. Imam pomisleke, ker je po zometi stanje podobno gripoznemu. Naj cepljenje preložim ali celo opustim?
Mi še kdo lahko da kakšen nasvet v zvezi z zometo? Borim se že štiri leta in pol in prvič zdaj sem začela psihično popuščati.
LP
Hvala, g. Tadeja. V arhivu sem pravzaprav čitala ravno vaša pisma. Danes še enkrat. Upam, da se mi bodo lezije zmanjšale, saj sem bila zdaj nekaj dni prepričana, da mi bodo z zometo samo blažili bolečine in omejili nastanek novih metastaz v kosteh. Medicinska sestra, ki mi je nastavila zometo je rekla, da ena gospa že leta hodi na zometo. Mogoče ste to vi. S tem mi je dala malo upanja, saj sem bila prepričana, da se je začel moj čas iztekati in da me čakajo samo še bolečine do konca.
Lep pozdrav!
Draga Laurapet,
po skoraj 3h leti so z ZOMETO prekinili, kajti izkazala se je za prevec toksicno za ledvico. Kreatinin se je pocasi visal in pri vrednosti 241 so se odlocili, da je previsok in za eno samo ledvico prevec tvegan.
V tem casu so urgentno operativno odstranili eno metastazo v hrbtenici, ki je obrascala zivec, ki je izhajal iz 3. ledvenega vretenca (L3) in je dobesedno “pojedla” 2/3 vretenca, oba pedikla, zacela vrascati v spinalni kanal in z obrascanjem zivca zacela povzrocati nevzdrzne bolecine (kostna lezija se ni imela vec kam vecati, ker je ze skoraj “zmanjkalo” kostnega dela v L3). Drugega kostnega zasevka v sakro-iliakalnem delu (sklep med kriznico in crevnico) ni mogoce operativno odstraniti. Ta predel so paliativno obsevali in trenutno uspesno utisali bolecine v tem predelu.
Scintigrafija v preteklem tednu ni pokazala drugih kopicenj, tako, da verjamem, da je ZOMETA dobro opravljala svoje delo pretekla 3 leta. Bolecine niso izginile, vcasih je hudo, vendar pa drugih makroskopsko velikih zasevkov trenutno ni. ZOMETO bodo nadomestili z BONEFOSOM, ki ravno tako spada v skupino bisfosfonatov, le da je manj obremenilen za ledvice. Kako se bo izkazal bomo videli.
Bolecine lajsajo z oblizem, za sedaj DUROGESIC 10 (najnizji morfinski delez), prebijajoco bolecino pa s SEVREDOLOM. Ob obeh je glava cisto trezna, omotic ni, zacetna rahla zaspanost je minila. Skratka: ne sme vas boleti in pozanimajte se za vse moznosti.
Veliko srece,
Tadeja*