Zlati prinašalec – pes za v hišo?
Jaz bi na tvojem mestu počakala, da dobim stanovanje, kjer je pes lahko družinski član, kjer lahko živi z mano. Včasih je pač potrebno v dobro drugega živega bitja, svoje želje postaviti na stranski tir.
Za vse ostalo kar sprašuješ, pa ti svetujem, da prebereš na portalu moj pes, kjer je o vsem kar te zanima, izčrpno napisano. Link do strani imaš zgoraj, v sporočilu, ki ti ga je napisala T.V.. Glede kolkov je predvsem pomembno, da kupiš rodovniškega psa, saj so v starši slikani in je manj možnosti, da bi imel podedovano kolčno displazijo. Torej, vse piše na portalu moj pes…
Še vedno pa upam, da boš z odločitvijo o nabavi počakala do takrat, ko boš imela ustrezne pogoje. Pri takšni odločitvi moraš gledati predvsem na to, da bo tvoj pes imel vse, kar potrebuje-in sobivanje s svojim krdelom je nedvomno ena od osnovnih stvari.
Imeti zlatega prinašalce v hiši ali zunaj, je stvar posameznika. Noben ne sme trditi, da se človek, ki bo imel psa v pesjaku, ne bo z njim ukvarjal. Sama imam zlatega prinašalca v pesjaku, in noben mi ne more govoriti da se z njim premalo ukvarjam. Res je, da je pes rad s ljudmi, ki ga imajo radi, vendar velikokrat opazujem, ko imajo ljudje pse v stanovanjih, vendar jih nikoli ne vidim da bi peljali psa zjutraj na sprehod ali zveečer.Zdi se mi, da takšen pes postane len, in na koncu samo še spi in je. Ko je Jana & b. komentirala, da zlati prinašalec ni velik pes. Jaz bi ga dala v skupino srednje velikosti. Ali vi mogoče ne zavohate vonja v stanovanju? Ker ima vsak pes svoj vonj, posebej pa zlati prinašalec.kdor se odloča za zlatega prinašalca naj razmisli ali bi imel rad psa, ki je len ali pa psa s katerimi bi hodil na sprehode in preživel z njim polovico svojega časa. Zlate prinašalce ne imejte za čuvaje!
Joj, joj, joj. Kaj si pa ti zdaj napletla?
V veliki, ampak res veliki večini se ljudje doooosti več ukvarjajo s psom, če ga imajo v hiši/stanovanju. Pes, ki živi noter ima svoje ljudi stalno na dosegu roke, velikorat se lahko igrajo, pocartajo, pobožajo… Važen je stalen stik, bližina krdela, ki ga tvoj pes nima. Len postane kvečjemu pes, ki je izoliran, saj samo čaka na nekoga, da ga spusti ven. Pes, ki je v hiši, se lahko z ljudmi veliko igra, giba… Vonj? Negovan pes praviloma ne smrdi. Ne vem, kako je z zlatkoti, ker ga nisem nikoli imela, ampak moji psi ne smrdijo. Sploh pa, če se odločiš za psa, potem točno veš, da psi ne dišijo po vijolicah, a ne. In to vzameš v zakup.
Ne ljubi se mi več… Samo ne bluzi in ne govori, da se s psom v pesjaku lastniki ukvarjajo več kot tisti, ki ga imajo v stanovanju. Že kar nekaj časa sem na svetu in veliko preveč žalostnih pasjih usod sem videla, da bi ti tudi za delček sekunde verjela. Sploh zdaj v zimskih dneh… Ko dobijo psi porcijo sprehoda dvakrat na dan – največ uro in pol na dan vsega skupaj, pej in potem pa sami ždijo v pesjakih. Moj pes pa me ima na razpolago vsak dan skoraj cel dan. Ahhh…
Men nima nuben za govorit, da je mojemu psu dolgčas in tako naprej, ker je pes polovico mojega dne zmano potem pa polovico (dopoldan) še z mojo mami. Ker nimaš takšnega psa res ne moreš vedeti, da je ta pes primeren bolj za ven. Res, da je družinski pes in je rad s svojo družino, mi smo dovolj časa z njim, tako da všasih postane že kar utrujen zaradi igre in učenja. Naj vam pa še puvem, da kadar pada sneg in sedaj, ko je bolj praznično razpoloženje pes preživi notri. Niste edini, ki ste videli krute usode psov, ki so vzpostavljeni dolgčasu, soncu, mrazu… Kaj hočete povedati glede lenobe, da pes v stanovanju ni len, zame je lenoba to, da pes spi je in se crklja. Nekateri psi so res bolj primerni za takšno življenje. Vendar jaz imam psa tudi zato, da se znjim ukvarjam ga učim raznih stvari, ne pa zato da lenari, in ga tudi nism kupila zato.če bi vedeli, da sem psa naučila toliko, da je postal izurjen reševalec. Res nebi govorili, da se znjim premalo ukvarjam.
Dejansko je res, da se tisti, ki imajo psa v hisi /stanovanju vec ukvarjajo s psom, kot tisti, ki jih imajo zunaj (vsaj v ene 95% primerov to velja). Ker ce je pes zunaj, potem lahko zunaj lula /kaka, koplje luknje, grize kosti, utico, pesjak… Ce je pes spocit, itak unicuje “samo” stvari v pesjaku (zunaj), ne pa pohistva ali delov stanovanja. In pes lahko tako prezivi 8 ur pa se kar nekaj ur, ko mu nismo dosegljivi.
Ce je spocit pes v stanovanju, bo nemiren in bo uniceval stvari. In lastnik bo naredil vse, da pes ne bo spocit v stanovanju :)) to se pa doseze z gibanje, zaposlitvijo (fizicno ter psihicno) in ne s tem, da se psa zapre v pesjak in pozabi na njega.
Pri nas ni nekega posebnega vonja po psu, ker veliko zracimo. Bolj mi smrdi v nekaterih stanovanjih, kjer nimajo psa, ampak tudi ne zracijo nikoli :((
Ja, zlati prinasalec spada med pasme, ki so nagnjene k displaziji! Zato previdno.
A smem vprasat, zakaj ste si izbrali ravno zlatkota?
Ko sem bila mlajša smo živeli v bloku in imeli smo maltežana. potem sem se preselila v hišo h fantu. Moj fantn pa je imel zlatega prinašalce že dolgo časa sam je gorski reševalec, zato je imel psa izurjenega za reševanje. Ko je pes poginil 🙁 sva se spet odločila za zlatkota, ker nama je ta pasma zelo všeč. Sedaj imava tega psa 3 leta. Nekaj časa preživi notri nekaj časa pa zunaj.
Kupili smo zp…imamo jo cca 3 mesece in je cukrček od kužka. Od drugega meseca ne lula več v stanovanju, ja res, v stanovanju smo. Hodiva v šolo in lahko rečem, da sem zelo zadovoljna. Veliko sva zunaj, dopoldne in popoldne. Strinjam se, da je to pes, ki želi biti med ljudmi. Naša je vedno z mano, vse jo zanima in lahko rečem, da se kar hitro uči. Kar se tiče vonja….kjerkoli imajo v stanovanju psa, se to tudi zavoha, pa naj reče kdo kar hoče, ampak to je pač stvar, ki jo vzameš v zakup, ko kupiš psa. Se pa strinjam z Jano, da ponekod bolj smrdi, pa psa nimajo.
Mene pa bolj zanima, s kakšno hrano hranite vaše prinašalce…na forumu sem zasledila že veliko komentarjev od različne hrane. Naša veterinarka trenutno pohvali Eukanubo, pa kakšnih pozitivnih komentarjev tu nisem zasledila.
lp
Hej. Prosim glasujte za mojega lepega Nerota! 🙂
http://www.vitapur.si/foto-natecaj?fotoid=412
HVALA 🙂
Zlati prinašalci so zakon, jaz živim z njimi že odkar pomnim. Sicer pa je tle en fajn pripsevek o zlatkotih
http://www.pasjatocka.info/razno/zanimivosti/
lp,
Ronja
Zlati prinašalci so ZAKON in so lahko tudi v stanovanju. Pri nas, 60 kvadratov, naš kuža brez problema sobiva z nami, pa če je treba se nagnest v najmanjšo sobo, bo šel za tabo. Goldiji imajo zelo zeloo radi družbo, jaz si ne predstavljam imeti tega psa v pesjaku.. Ga je pa treba fajn sprehodit, naš ima 3 sprehode na dan, od tega glavni sprehod traja najmanj 1 uro.
Zelo imajo radi druge pse, prav tako otroke, odtrga pa se jim (od veselja seveda) ko zagledajo vodo. Kot otroc. Zame je številka 1, pa sem imela že nekaj pasem.
Jz ga mam ! Zlati prinasalec se dobro znajde tudi v stanovanju najrajsi ima pa druzbo. Moral ga bos pa naucit da ne lula noter najbolje je da ga peljes v solo z pse ne vozi ga pa tja ko ga pustis za par dni pa ti ga pokvarjo! Nastimi mu udobno bivalisce bolje je da ko je tam da se zmenis z otroci da ga pustijo nameru! Zelo dobo se sprosca v vodi. Dlako bos mogel cistiti samo bo bil zelo dober za druzino saj bo pomoje vec hodila ven! Ce ga bos hotel met za razplot pa dej raj na umetno da se ne ukouz!�������