Zlati prinašalec – pes za v hišo?
Mojem
mnenje je, da se kuža veliko bolje počuti na dvorišču in vrtu, kjer se lahko svobodno giblje. Seveda mora imeti suh prostor kamor se lahko zateče ( dovolj veliko pasjo uto ali pesjak), na voljo naj ima senco. vedno dovolj sveže vode in hrano. Našo zverinico ponoči in ob slabem vremenu puščano v garažo. Sicer pa, če vas pes in njegove dlakice ne bo motil, ga imate lahko v stanovanju.
Najboljše gibanje za psa je, če ga peljete na sprehod, se z njim igrate. To, da je spuščen na dvorišču, zanj ne pomeni nič posebnega, saj večino časa, ko je sam, pes preleži in prespi. V bistvu je psu, ki je sam izpuščen na dvorišču, precej dolgčas, bi lahko rekli. Če nima družbe, lahko razvije tudi kakšne neprijetne navade – lajanje za vsak premik v okolici, neprestano živčno tekanje ob ograji gor in dol, ko gre kdo mimo itd.
Vrt je sicer idealen s tega stališča, da lahko psa prosto spustite in se igrate z njim, da je lahko z vami zunaj, ko kaj počnete na vrtu itd. Vendar bo sprehode še vedno potreboval.
Nikjer nisem napisala, da mora biti pes zunaj vedno sam. Tudi naš kuža je ogromno v naši družbi in če mu sprehod ponudim 10 krat na dan, bo z veseljem šel z nami. Moj je že take sorte, da je vedno v gibanju, pa četudi vrabce preganja. Je res ful aktiven kuža. Vem pa da zlati prinašalci niso ljubitelji zaprtih prostorov, niti v pesjaku niso pretirano srečni, pa ne zato ker bi bili stalno zaprti, poznam primer, ko je prinašalec v pejsku največ 30 min., kadar imajo obiske, pa takrat stalno laja….
Seveda laja, ko je v pesjaku, če pa so tam obiski. Pa saj to je ravno najbolj zabavno – ne pa, da mora pes biti nekje sam:))
Na splošno pa: vsi ti bodo potrdili, da so zlati prinašalci – in nasploh večina psov, le redki niso – seveda primerni za v stanovanje. TUdi naša kuža gre na vrt zjutraj in zvečer za 5 minut lulat, sicer pa je vedno z nami – tam, kjer smo pač mi, in sprehod je seveda še vedno obvezen. Stanovanje je tudi njeno, jasno, in tistih nekaj dlak res ni kriza.
Že dolgo imam zlatkote, to je pasma, za katero ni hujše kazni, kot da
je ločen od “svojih”.
Noben vrt, noben pesjak ne odtehta pol kvadratnega metra ob gospodarjevih
nogah, še bolje, obkrožen s svojo družino.
Niso zahtevni zdravstveno (razen displazije in alergij – zato pazite,
kje ga kupite), ne za nego. Zelo so inteligentni in učljivi in vsako
ukvarjanje z njim bogato povrnejo. Značaj je pa itak super, samci so malo
nagnjeni k potepanju, ampak se jih da “prepričati”.
Barva je pa pri mladičih svetlejša, odrasel pes naj bi bil približno
takega odtenka, kot ima mladič ušeska – samo to seveda le približno.
Aja, vsi moji psi so in bodo živeli z mano v hiši. To imajo najraje,
jaz pa tudi.
vsak pes je rad v hiši s svojimi “pesjanarji” ki jih ima rad.Mi imamo zdaj že drugega in niti pomislimo ne, da bi bil v neki pasji uti, tudi če je ta v pesjaku.Jaz se vedno sprašujem, zakaj imajo ljudje psa v pesjaku zaprtega, zakaj imajo v tem primeru sploh psa?Če nepridipravi npr. vedo da je pes pri hiši v pesjaku, zlahka oropajo gospodarja, če pa je z vami v hiši, se to ne bo zgodilo!!
Naš pes pozna pravila obnašanja, ve kam sme in kam ne,ima svoj prostor v hiši na toplem,z nami gleda televizijo (najrajši gleda pasje oddaje;-)
Je pa malo več dela s psom če je v hiši,vsak dan obvezno česanje (pa saj sebe tudi počešemo, res pa je da ima pes več las hehe), brisanje tačk,skratka s samo higieno je mal več dela.
Jaz to za njega rad naredim, ker on za mene naredi vse hehehe kar on zmore!
Pes je krdelna žival. Predniki psa so vedno živeli v krdelu s strogo hierarhijo – od vodilne živali pa vse do najnižjega v krdelu. Tako še danes živijo divji psi in volkovi.
Zato je pes žival, ki potrebuje bližino svojega krdela. To smo mi, ljudje, družina v kateri živi. Pes, ki bo živel ločeno od svoje družine, bodisi v pesjaku, garaži… kjerkoli kjer bo sam, bo skoraj zagotovo precej nesrečen in bo razvil kakšne vedenjske anomalije.
Torej, če želite vašemu psu najboljše, mu omogočite, da živi z vami. Pri nas živi v hiši še precej večja mrcina, kot so zlati prinašalci in ni čisto nobenega problema. Kot je že nekdo pred mano rekel, psi so srečnejši, če imajo pol kvadratnega metra pri gospodarjevih nogah, kot ogromen vrt, kjer so sami.
Pes bo na vrtu spal, medtem ko ne bo nikogar z njim. V najboljšem primeru bo tekal ob ograji gor in dol ter lajal na mimoidoče.
Em, če imate vrt torej živite v hiši? Menda se bo že našel prostor, kamor mu boste postavili ležišče in skledo z vodo, ali ne? Par kvadratnih metrov bo dovolj 🙂 Pes namreč prespi večino časa, ko je sam.
Moja bernardinka potrebuje v hisi natanko 1 kvadratni meter prosotora. Toliko, da ima tam lezisce. Posodo s hrano ima na balkonu, vodo ima na straniscu. In to je to. Pes v stanovanju (hisi) res ne potrebuje 100 in vec kvadratov… Ji ba bolj ustreza bivanje notri, raje je z nami, kot pa sama zunaj.
In zlati prinasalec ni velik pes…
Jaz zagovarjam sobivanje psa in človeka, zaradi tega kar sem že zgoraj napisala – ker je to edino ustrezno za psa, ki je krdelna žival. Če pač pri vas to ne gre, psa boste pa vseeno nabavili, boste morali čim več časa preživeti z njim, zato da bo čim več v družbi. Ne verjamem pa, da bo srečen v pesjaku, čeprav bi imel 100 m2. To je pač moje mnenje, pridobljeno na podlagi dolgoletnih izkušenj bivanja s psom in na podlagi prebrane strokovne literature o pasji psihologiji. Vsak je odgovoren za svojega psa, to boš v tvojem primeru ti, zato upam, da so drugačna mnenja in izkušnje ljudi, ki imajo pse že veliiiko let, dobrodošla.
No vseeno hvala za nasvete. pOTRUDILA SE BOM da bom s psom preživela veliko časa. Imam še eno vprašanje s fantom se ukvarjava veliko s športom, nekje sem brala, da lahko pes kot mladič zaradi velikega napora, dobi poškodbe s kolki, je ta bolezen za zlatega prinašalce značilna? Nekje piše da je, nekje pa da to ni res. Mi lahko nekdo pove, ki ima izkušne? Ne mislim na to da ga bom kot mladička mučila z dolgimi sprehodi.Samo zanima me lp. Neža