zanositev po laparoskopiji in histeroskopiji
Pozdravljeni,
rada bi vaše mnenje…sem po punkciji, (v ponedeljek), imela sem 10 celic. Danes je 4 dan in me še vedno boli. Boli me ko imam pol mehur in preden grem lulat, boli me črevesje in pritiska mi na želodec. Napihnjena sem in imam trd trebuh. Zelo sem žejna, to sem bila že takoj ko sem začela z Gonalom.Driske nimam in bruham ne. Verjetno gre za blago hiperstimulacijo.
1.Ali mislite, da je potrebno se iti pokazati k zdravniku ali čakam do sobote ko naj bi imela ET, bom povedala da mi ni ok.
2.Malo sem panična, vendar do hude hiperstimulacije pri meni verjetno ne more priti, ker sem imela samo 10 celic??
3.Ali se lahko sprehajam, ko mi je dobro? Danes dopoldan sem šla na sprehod (malo daljši) pa me partner krega, da se nič ne pazim in me sedaj skrbi, da si nisem naredila kakšne škode. Hitrih gibov ne delam.
Oprostite za zmedeno sporočilo, slabo se počutim…kaj mi priporočate?1000x hvala.
Spoštovani,
stopnja hiperstimulacije je le delno odvisna od števila pridobljenih celic, sicer pa je bolj odvisna od števila foliklov, ki so se razvili in od velikosti jajčnikov ter ravni estrogenov. Glede na simptome (žeja, napetost, bolečina) gre zelo verjetno za hiperstimulacijo, katere stopnje, pa je strokovno vprašanje in ga ne bo mogoče doreči na daljavo, ker je za to potrebno izmeriti velikost jajčnikov, preveriti količino proste tekočine v trebuhu, analizirati še kri in urin, kajti vse to soodloča o stopnji hiperstimulacije.
Pozdravljeni,
sem po IVF, 11. dan po ET je bil urinski test negativen. Takrat so se začeli tudi rjavi izcedki in sem prekinila z Estimo. Jutri naj bi imela krvni test. Po urinskem testu sem dobila tudi rdečo krvavitev, ki je trajala nekje 3-4 dni, srednje močna. Je pa bila čudna, nekako razredčena rdeča kri, običajne menstruacije so goste in temno rdeče. Kljub tem, da sem že javila na IVF, da sem dobila menstruacijo, razmišljam ali bi vseeno šla na krvni test, saj se mi zdi, da je bila krvavitev čudna, sploh nimam občutka, da se je endometrij odluščil. Tudi trebuh imam še vedno napihnjen (mogoče zaradi povečanih jajčnikov). Kaj mi svetujete? Ali je možno, da se je zarodek prijel in bi bilo potrebno kaj počistiti? Je lahko kaj narobe če ne grem na krvni test?
kaj naj rečem? Krvni test seveda ne more škoditi. Tudi če bi se nosečnost prijela in bi ne bila vitalna, abrazija ni potrebna v tej fazi nosečnosti.
Pozdravljeni,
brez vas ne gre. Menda bom enkrat zanosila in rodila in vas več ne bom morila z vprašanji.
Imam problem. Janurja 2019 sredi meseca bi želela po zamrznjenčka. Da te spremejejo v postopek potrebujejo veljaven izvid brisa mat.vratu. Moj je potekel tega decembra. Danes sem se naročila k svojemu ginekologu in mi sestra reče da bo na izvid treba čakati tudi 2 meseca. Meni je to predolgo. Kako to poteka? Ali se ne da urgentno prositi za čimprejšnji izvid. Glede na mojo endometriozo in IVF postopke je verjetno upravičeno, da bi izvid želela čimprej. Če se z ginekologom ne bom mogla nič dogovoriti ali obstaja možnost da grem samoplačniško dati bris kam drugam? Sem sestro vprašala, če lahko samoplačniško pa je rekla da nič ne pomaga. Se lahko samoplačniško naročim pri vas (Dravlje?) in mi boste vzeli bris. A je možno, da v tem primeru dobim izvid nekje začetek januarja? Hvala vam.
Spoštovani,
lahko se samoplačniško prijavite na bris tudi pri meni v Dravljah. Pri vašem ginekologu nič ne pomaga, ker mu očitno dela citopatolog, ki ima ogromno dela. V Dravljah se na izvide praviloma čaka do 1 meseca. Delam ob torkih, torej, če se naročite, bi lahko že danes zvečer.
Pozdravljeni,
sem po ET zamrznjenčka, danes 11.dan po ET je test negativen in sem prenehala z Estimo. Skrbi me, vedno po ET dobim krče, do sedaj 4 ET vsakič krči. Da se pojavijo krči v stimuliranem postopku razumem, da se pojavljajo v spontanem postopku mi pa ni jasno. Tudi običajno se mi krči pojavijo dan pred menstruacijo, nikoli prej. Vedno bolj se mi zdi, da je razlog nevgnezdenja v teh krčih. Prebrala sem: endometrioza: sproščanje prostaglandinov povzroči večjo kontraktilnost maternice, ker ovira vgnezdenje blastociste. Krči so se mi pojavili par ur po ET in so s presledki trajali nekaj dni. Ali bi bilo dobro, da bi naslednjič jemala vsak dan recimo Nalgesin. Če jemljem protibolečinske ali to pomeni, da krčev več ni ali krči še vedno so in jih jaz ne čutim? Če jemljem tablete, se pa spet bojim, da bodo škodovale zarodku. Kaj mislite vi, kaj je razlog teh krčev? Hiperstimulacija ni možna (spontani ciklus). Edina možnost je še, da jih povzroči Estima. Vam se vprašanje verjetno ne zdi pomembo, ma jaz sem obupana, ne vem, če bo kdaj uspelo.
Spoštovani,
krči za vgnezditev zagotovo niso problem. Zarodek je fizično velik za zrno moke. Tako majhen “objekt” je torej za več 10x manjši od debeline tekočinskih in drugih plasti v maternični votlini in torej ne more biti problem krčenje maternice, podobno kot stalno tresenje zemlje zaradi premikanja zemeljskih plasti ter potresne aktivnosti ni problem za rastline, ki rastejo iz zemlje ali se ravno vraščajo vanjo (slednje dajem le za primer, da si lažje prestavljate razmerja med dogajanji). Skratka, odsotnost vgnezditve zarodka mora imeti kak drug razlog. naj pa vam ilustriram še drugo dejstvo, namreč, da je stopnja uspešnosti vgnezditve zarodka pri človeku itak relativno nizka tudi v idealnih pogojih, saj znaša manj kot 40% vseh zarodkov kateri pridejo ob pravem času in pri ustreznih pogojih do maternične votline, več kot 60& zarodkov pa iz takšnega ali drugačnega razloga propade. Verjetnost neuspešnosti postopka ET je torej dovolj visok, da nekaj (3 asli 4 ali 5 zaporednih neuspešnih postopkov) niti ni nekaj zelo izjemnega. Seveda lahko po ET nekaj dni uporabljate tudi kak nesteroidni antirevmatik, če so krči neprijetni, saj bo takšno zdravilo zagotovo zmanjšalo težavo, vam pa ne bo zagotovilo nič večjega uspeha vgnezditve.
Pozdravljeni,
tisti mesec ko imam ET, mi predpišejo progesteron, jemljem Estimo. Opazila sem (lahko je naključje), da ko jemljem progesteron, so moje menstruacije znosnejše. Še vedno boli, ma ni nevzdržno. Zdi se mi, da je tudi krvavitev malenkost šibkejša. Je to možno? Če je, potem bi jaz vsak mesec jemala progesteron. Lahko? Tudi drugače imam težave z rjavimi izcedki pred menstruacijo in boleče prsi. Saj tiste, ki imamo endometriozo imamo že tako presežek estrogena, je tako? in potem bi dodaten progesteron lahko imel pozitivne učinke na endometriozo? Doma imam še nekaj Estime 200 mg, kdaj v mesecu začnem jemati in koliko mg? Vprašala bom tudi na GKLJ, ampak šele ko bom imela pregled. Hvala vam.
Spoštovani,
hm?… ne vem, kje ste prebrali, da imajo ženske z endometriozo “presežek estrogenov”. Kar zadeva progsteron pa se strinjam, da njegovo dodajanje ob pravem času ciklusa, zlasti, če pomaga, ni problematično. Progesteron bi imel na endometriozo pozitivne (pravzaprav zaviralne) učinke le, če se uporabi trajno, torej brez premora. Tako bi npr. delovala KT Cerazette, ki potem deluje več mesecev in let decidualizirajoče, torej podobno kot se to zgodi v nosečnosti. Če boste uporabljali EStimo, priporočam 2 x 200mg/dan (zjutraj + zvečer) od nekaj dni po ovulaciji dalje do 1 ali 2 dneva pred M (najmanj 10 dni, če se dobro tempira, lahko tudi 12. Recimo če je ovulacija 14. dan, od 16. in 27. dneva ciklusa.
Pozdravljeni,
ne vem, če se me spomnite. Nekaj časa nazaj sem bila pri vas v Dravljah, za bris in pogovarjala sva se o Medrolu. Začetek aprila štartam 3 IVF (do sedaj 4 ET). Razmišljala sem, da bi poskusila še z Medrolom, omenila sem na GKLJ, pa je zdravnik rekel, da z njim nimamo kaj pridobiti. Jaz pa še vedno mislim, da če ne škodi, bi poskusila. V Pragi ga predpišejo. Vi ste edini, ki bi mi bil pripravljen napisati recept. Po eni strani se mi zdi, da tretji IVF še ni taka panika, da bi jemala Medrol, po drugi strani bi rada zanosila čimprej, ker bom 36 let in imam endometriozo. Na idejo o Medrolu sem prišla, ker imam težave z alergijami, ki kažejo na pretiran odziv imunskega sistema (?), kolikor razumem, tudi endometrioza je avtoimuna bolezen, sem prebrala. Tudi v družini imamo precej avtoiumunih bolezni (mama-sistemski lupus, revmatoidni artritis, sestra- ulcerozni kolitis), če ima to kakšno zvezo. Doma imam tablet za 11 dni po 8mg, potrebovala bi jih še. Kaj mislite vi?
odgovor sem vam posredoval v zasebni predal. Sicer bi se pa strinjal z oceno, da obstaja možnost za imunske probleme, čeprav je tudi teh ogromno različnih vrst in žal ni univerzalni pristop k vsemu le kortikosteroid.
Pozdravljeni.
6.3. sem imela laparoskopsko operacijo zaradi endometrioze. Zanima me, kdaj lahko poskusim zanosit, glede na izvid? Bom kar prepisala kaj piše na njemu:
Vstavimo Foley kateter. Naredimo ekscizijo 5mm velikega peritonealnega žarišča endometrioze iz fosse ovarice desno ter iz peritoneja pod desnim SUL. Sledi ekscizija adenomiotičnega žarišča iz maternice pod levim tubarnim kotom. Prikažemo si nodus, ki boči iz zadnje stene mehurja- je čvrst in mobilen, velikosti 2 cm. Nodus mehurja v celoti odprepariramo od stene mehurja in ga odstranimo, pri tem minimalno odpremo sluznico mehurja- defekt je velik nekaj mm. Sledi šiv sluznice mehurja in miskularne plasti mehurja v dveh plasteh. Modrilo preko Foley katetra ne prehaja v trebušno votlino- obilno jo speremo. Foley kateter ostane za 8 dni. Antibiotik za 14 dni.
Dg: nodus mehurja; endometrioza maternice; endometrioza pelvičnega peritoneja.
Posegi: laparoskopska ekscizija lezije male medenice; reparacija rupture mehurja; delna ekscizija mehurja.
Ginekologinjo, ki me je operirala sem sicer vprašala, kdaj je priporočljivo zanosit, vendar zaradi hrupa v sobi in zaspanosti po narkozi nisem prepričana, če sem jo prav razumela- rekla naj bi 6 mesecev.
Je možno, da je rekla 6 tednov? Ker se mi 6 mesecev zdi veliko, glede na to, kako se endometrioza hitro lahko vrne (naj povem še to, da sem bila 2021 že operirana, vendar v manjšem obsegu).
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
ne glede na to, kaj je ginekologinja rekla je vse kar bi bilo več kot 6 tednov nesmiselno. V 6 tednih se vsaka rana povsem zaceli in to je čas, ko se morebiti odsvetuje zanositev.