Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Zakaj je sterilizacija/kastracija mačk tako pomembna

Zakaj je sterilizacija/kastracija mačk tako pomembna

KAKO LEPO BI BILO, a ne, da bi bilo res lepo, če bi pometla najprej pred svojim pragom. Da te ni sram napisati takšno bedarijo in se istočasno skriti pod KAKO LEPO BI BILo. Resnično trapasto.

Sicer pa je prav tako trapasto trditi, da morajo mladiči ostati pri materi do dopolnjenega 12. tedna starosti, če pa gre za vašo tako opevano sterilizacijo, pa lahko mladiči ostanejo brez matere že pri 6. tednu starosti. Kdo je zdaj tisti, ki ne obvlada niti osnov???

Vsekakor ponavljam, dokler so mladiči pri materi in sesajo mleko, mama muca NE SME na sterilizacijo. Ker tudi, če za tako velikega mladiča ni dovolj mamino mleko (mimogrede, to vemo vsi), bodo mladiči kljub temu želeli sesati (tudi to vsi vemo) in mamo muco bo bolelo.

Kdor si pred tem zatiska oči, samo zato, da bi spet spravil neko mačko čimprej na sterilizacijo, je zelo zelo daleč od ljubitelja živali.[/quote]

Aha, hvala, da si nas osvestil in ob tem navedel vse strokovne argument stroke, katere naziv si prilaščaš.

Mladiči ostanejo v primeru sterilizacije pri 6. tednih sami par ur, tisti, ki jih pri tej starosti oddajo, češ da so popolnoma samostojni, pa ostanejo zares in popolnoma sami.

Mačka naj po tvojem mnenju raje koti leglo za leglo ali pa se jo naj steriliziral v visoki brejosti, ker ti meniš, da jo bo sesanje mladičev bolj bolelo kot ostali omenjeni možnosti?

Mene pa zanima nekaj drugega na to temo. Zakaj sta sterilizacija in kastracija tako dragi? Trenutno je cena sterilizacije mačke 72€. Ni čudno,da je toliko mladih zavrženih muck. Če bi vsaj to ceno malo prilagodili ali spet izvedli kakšno akcijo kot lani, ko je bilo 30€. Vsak si želi najboljše za svoje ljubljenčke, ampak včasih pa je težko nabrati toliko sredstev. Že tako je potrebno cepljenje, ampule itd. Vsi želimo poskrbeti za naše živali, ampak mislim pa da so cene že pretirane.

Ne mislim se prepirati s teboj in tudi ne čutim dolžnosti, da bi ti moral karkoli dokazovat. Vsak opravlja poklic, ki si ga je izbral.

Polagam ti na srce, da v bodoče premisli, preden kaj napišeš, ker tvoja trditev, da si naziv prilaščam, je žaljiva in se kot takšna lahko tudi obravnava.

Se pa ne čudim, da si se oglasila, če mački na rep stopiš, zacvili, tako pač je.

In tudi ne mislim ti ponavljati, da ni problem v tem, da bi mladički ostali sami nekaj ur, ampak v tem, da bodo pri 6. tednih prav gotovo želeli sesati (razen, če so čudežni) in mama jim ne bo pustila. V tem je problem. Žalostno je, da ti tega kot velika ljubiteljica živali nočeš videti, ker vidiš samo še eno sterilizirano mačko več. Žalostno zares.

To je vse kar sem želel povedati. Na provokacije pa ne mislim več odgovarjati.

Ko se izvaja akcije sterilizacij/kastracij lastniških mačk, denar za posege primakne občina, zato so cenejši. V bistvu gre davkoplačevalski denar za lastniške mačke, to pa zato ker je sitacija glede sterilizacij in kastracij lastniških mačk tako katastrofalna (večina jih še vedno ne sterilizira/kastrira).

Kaj vse točno sestavlja ceno posega, bo moral povedati kdo, ki dela na veterini. Cene se sicer med veterinami razlikujejo. Največ seveda nanese cena anestetika, potem je tu seveda delo veterinarjev. Verjetno se vsi strinjamo, da njihova dolžnost ni delati zastnoj in zastonj sterilizirati/kastrirati lastniških mačk (kar mnogo veterinarjev počne v primeru zavrženih, kjer svoje delo računaj manj), zdaj, kaj je pa primerno in kaj oderuško plačilo nekega posega, o tem bo pa vsak imel svoje mnenje.

Sterilizacijo/kastracijo se opravi enkrat v življenju vsake mačke. Mnogo dražje je za skrbnika živali imeti več legel, kot pa enkrat sterilizirati mačko.

To, da oskrba Živali res stane, pa NIKAKOR ne more in ne sme biti izgovor za “razumevanje” do tistih, ki mladiče svojih mačk hladokrvno odmetavajo naokoli, leto za letom.

V tem primeru govorimo o zunajživeči mački, ki ji ni mogoče omejiti gibanja.

Kaj je sedaj tukaj “manjše zlo”:

– sterilizirati mačko takoj, ko je mogoče (in mladiči morda par ur ne bodo sesali),

– sterilizirati mačko, ko bodo mladiči stari 12 tednov, ko bo morda že breja,

– naj mačka ponovno koti?

P.s.: Omenjanje prisvajanja imena “veterinar” pa ni letelo na to, da si ali nisi veterinar, da se razumemo.

Ampak na to da si z uporabo nicka veterinar skušal svoje mnenje predstaviti kot glas stroke med ostalimi laiki: čeprav tukaj na forumu 1. nisi edini veterinar, 2. stroka nikakor v večini ne deli mnenja, ki si ga kot pripadnik stroke navedel, 3. sploh nočeš razpravljati in navesti razlogov in argumentov iz stroke, ampak pavšalno dosojaš, kaj je ljubiteljstvo in kaj ni ljubiteljstvo živali.

– sterilizirati mačko takoj, ko je mogoče (in mladiči morda par ur ne bodo sesali),

– naj mačka ponovno koti?[/quote]

jaz pa vem da res ni dobro dat sterelizirat muco ko ma še mlade. Mi smo jodali in res ni več pustila mladim zraven. Naganjala jih je in pihala na njih tako da jaz tega nebi več ponovila. Tako da jaz tudi mislim da se ne gre samo za par ur ko mladički ne bojo sesali ampak jih mogoče sploh več nebo pustila zraven. Vsaj moja jih ni.

– naj mačka ponovno koti?[/quote]

jaz pa vem da res ni dobro dat sterelizirat muco ko ma še mlade. Mi smo jodali in res ni več pustila mladim zraven. Naganjala jih je in pihala na njih tako da jaz tega nebi več ponovila. Tako da jaz tudi mislim da se ne gre samo za par ur ko mladički ne bojo sesali ampak jih mogoče sploh več nebo pustila zraven. Vsaj moja jih ni.[/quote]

AdriAna, koliko pa so bili vaši mladiči pri posegu stari? In kako dolgo je bila mačka stran od njih?

jaz pa vem da res ni dobro dat sterelizirat muco ko ma še mlade. Mi smo jodali in res ni več pustila mladim zraven. Naganjala jih je in pihala na njih tako da jaz tega nebi več ponovila. Tako da jaz tudi mislim da se ne gre samo za par ur ko mladički ne bojo sesali ampak jih mogoče sploh več nebo pustila zraven. Vsaj moja jih ni.[/quote]

AdriAna, koliko pa so bili vaši mladiči pri posegu stari? In kako dolgo je bila mačka stran od njih?[/quote]

Ma so bli kar 1,5 meseca stari pa smo jih pol kar morali dat stran, ker jih muca ni več hotla zraven spustit. Smo jo meli nekaj dni bolj za sebe ker jo je bolelo niti ni mogla čist ravno hodit potem pa jih te tok napadala da smo jih rajši dali stran.

Nekaj dni ni primerljivo z nekaj urami.
In če je samico nekaj dni bolelo, nekaj ni bilo v redu. V takem primeru se žival odpelje k veterinarju. Menda?

Lahko je postala “napadalna” zato, ker jo je bolelo in nekaj ni bilo v redu..

Nič ni blo narobe, sam ne razumem kako lahko trdite, da te po operaciji boli sam nekaj ur? Kaj niste bli še nikol operirani? če mislite da lahko operirano muco po nekaj urah spet prepustite mladičkom ste butasti.
Ma kaki ste vi ljubitelji živali.

Butasti smo, ne poznamo mačk, nobenih izkušenj nimamo z njimi in ne maramo živali. Zato se v prostem času mečemo na zobe z osveščanjem, kaj je odgovorno skrbništvo in pomagamo popravljati škodo, ki jo živalim povročajo neodgovorni lastniki. Se razume, to je vse logično 🙂

Večina mačk je po kakovostno opravljenem posegu, ki je bil opravljen zjutraj, do večera popolnoma pri sebi. Če mačko še naslednji vidno boli, se ne more premikati, drugi dan bruha itd., potem je potrebno z njo nazaj k veterinarju.

Nima smisla kaj, delajte kar hočte. Mačke so vaše. Jaz pa imam svojo mačko dovolj rada da je nebi takoj po operaciji prepustila na milost in nemilost njenim mladičkom.Operacija je operacija, pa naj bo na človeku al na živali.

Ravno zato gre.
Zagovorniki kastracije in sterilizacije ne skrbijo le za svoje muce, ampak imajo stalno opravka z brezdomčki – nekoč – lastniških mačk. In to ravno zaradi takih, ki ne vidijo dlje od svojega nosu – beri – svoje mačke.

Še vedno sem mnenja, da v primeru, da mačka par dni ni uspela normalno hoditi, ni bilo vse v redu.
Na sterilizacijo sem odpeljala kar nekaj muc in vse so bile 12 ur po posegu iste kot pred sterilizacijo.
Nihče ne trdi, da ne boli, vendar je mačka normalno aktivna, ješča…predvsem pa normalno hodi – če je vse v redu, seveda.

Če tvoja neprimerna opazka leti name(…in to ravno zaradi takih, ki ne vidjo dlje od svojega nosu – beri – svoje mačke…), se pa hudo motiš.
Oglasla se nisem zarad svoje mačke ampak zaradi mačke tiste, ki je odprla to temo. Ker mi ni vseeno za njeno mačko, ki jo bojo njeni mladički takoj po operaciji vlekli na vse strani.
in z mojo mačko ni blo nič narobe menda bom ja vedla jo imam še vedno. ti pa misli kar hočeš zame je čist nečloveško sveže operirano žival predati njenim mladičkom.

Če tvoja neprimerna opazka leti name(…in to ravno zaradi takih, ki ne vidjo dlje od svojega nosu – beri – svoje mačke…), se pa hudo motiš.
Oglasla se nisem zarad svoje mačke ampak zaradi mačke tiste, ki je odprla to temo. Ker mi ni vseeno za njeno mačko, ki jo bojo njeni mladički takoj po operaciji vlekli na vse strani.
in z mojo mačko ni blo nič narobe menda bom ja vedla jo imam še vedno. ti pa misli kar hočeš zame je čist nečloveško sveže operirano žival predati njenim mladičkom.[/quote]

Meni se seveda postavlja vprašanje: je bolj nečloveško sveže sterilizirani mami mački vrniti mladiče ali je bolj nečloveško, da mačka (še enkrat) koti, mladiči pa nesterilizirani/nekastrirani končajo kdove kje in kotijo nove mladiče, dokler ne podležejo bolezni ali poškodbi?

Če bi bil to primer lastniške mačke, ki živi v stanovanju/hiši oz. ima nekdo nadzor nad njo (kot bi ga sicer vsak skrbnik moral imeti), potem seveda nihče ne bi predlagal sterilizacije kakor hitro je mogoče, ampak nadzor nad mačko. Tukaj, v primeru, s katerim smo se ukvarjali, gre v bistvu za (bivšo) prostoživečo mačko.

jas imam pa eno vprašanje.
oziroma jih imam malo več.
1.kdaj se mačke začnejo goniti, koliko so stare?
2.koliko stane približno kastriranje oz. steriliziranje
3.sosednji maček je par mesecev starejši od naše muce.zanima me če se lahko gonita naša muca je stara eno leto.
4. kam je najboljše da oddamo mladičke ko se skotijo
5.ali je mladiče bolje sterilizirati oz. kastrirati

hvala že vnaprej za odgovor

New Report

Close