Vnetni rak dojke
Spoštovani dr. Pušenjak,
trenutno sem na dopustu v tujini in včeraj me je okrog bradavice na levi dojki začelo precej srbeti, nekajkrat sem se popraskala čez dan nato pa sem proti večeru vseeno pogledala dojko in opazila živo rdeč izpuščaj cca. 2X2 cm (sem želela pripeti slike pa ne vidim kje). Zelo podoben izpuščaj se mi je v istem dnevu pojavil še na desni roki.
Danes je situacija enaka, s tem, da sta se na dojki, na nasprotnem, zgornjem delu desno od bradavice pojavili še dve rdečkasti črti.
Seveda sem naletela po brskanju na internetu tudi vnetnega raka dojke. Ali lahko ta vrste rak dejansko razvije simptome skoraj čez noč? Pred tem ni bilo ničesar, ker sem se slučajno ravno dan prej gledala v ogledalu in ni bilo opaziti ničesar.
Ali ima ta rak res tako slabo prognozo kot piše na internetu ali je morda zdravljenje že kaj napredovalo, če morda veste?
Hvala vam.
Spoštovani,
neverjetni ste, res. Opazili ste rdečino na dojki, pravzaprav na obeh dojkah, našli najbolj grozno diagnozo od vseh nekaj 100, ki so 100x bolj verjetne od vnetnega raka in vas že zanima vse okrog tega raka. Se vam to zdi OK? Meni se ne zdi v redu in ne bova nič razpravljala o raku, dokler nimate takšne diagnoze in skoraj zagotovo je tudi ne boste imeli. Najmanj kar se naredi, ko opaziš neko spremembo, ki ne boli ali povzroča druge hujše težave, krvavi, se gnoji ipd…. je, da počakaš najprej najmanj 48 ur, lahko tudi teden dni, da vidiš, če slučajno izgine ali vsaj zmanjša. Če se ne, pa se potem eventualno s tem gre k zdravniku. Rak je vedno bolezen, ki traja že mesece ali celo leta, ko se ga odkrije in teden dni, oziroma celo mesec dni ničesar ne spremeni. Ker pa je rak med najredkejšimi spremembami, ne gori voda in to ni prva diagnoza, na katero pomislimo, če ni zatrdline ali nima res vseh značilnosti raka. Se torej eventualno ponovno bereva čez teden dni in v tem času spremembe ne glejte vsak dan 17x, niti je ne pretipavajte kar naprej, ker sicer si boste naredili več škode kot koriti.
Pozdravljeni,
Že nekajkrat so mi punktirali ciste v prsih. Nazadnje letos spomladi. Ker se mi je pred enim mesecem spet naredila ena večja, mi je osebna zdravnica dala napotnico pod hitro in imam pregled v ambulanti za bolezni dojk cez tri tedne. Cista je par cm velika, podolgovata. Me je pa začela par dni nazaj zelo boleti in tudi na delu kjer je spodaj cista je koža pordela. To pa me je sedaj že zaskrbelo, ker berem da je simptom vnetnega raka prsi tudi pordela koža….Naj se čakam ali poskusim prej priti na pregled?
Hvala in lp
Spoštovani,
hm?…. težko je reči, da ne razmišljate korektno, mi je pa zanimivo, da vam ciste, ki se ponavljajo takole serijsko punktirajo in se ne odločijo za izrez. Sicer pa za vnetnega raka edino ni značilno, da bi nastal iz ciste, ampak praviloma nastane drugače. Bolj verjetno gre za infekcijo vsebine ciste in se morda tvori ognojek. Vsekakor takšna sprememba ne more čakat 3 tedne, ampak potrebuje akutno obravnavo, bodisi antibiotično zdravljenje (pač o tem se odloča zdravnik, ki oceni spremembo) ali operacija.
Spoštovani,
hvala za vaš odgovor. Naj še povem, da sem stara 50 let in da me zadnjih 10 let v centru za bolezni dojk vsako leto naročajo na pregled, ponavadi mi kaksno cisto ali več punktirajo in naredijo mamografijo ali UZ. Tako, da je vsakic mučno to čakanje na izvide in sem kar prestrašena. Vendar, če vas prav razumen, naj bi tole ne bilo podobno simptomom vnetnega raka?
Hvala in lep pozdrav.
ne trdim, da ni “podobno”, ni pa tipično. Vnetni rak ima sicer druge znake vnetja (rdečino, pomarančna koža, včasih tudi iztekanje gnojne vsebine) ampak praviloma ne boli. Vseeno je že sam pojav vnetja stanje, ki ne more čakati 3 tedne.
Spoštovan dr.Pušenjak!Jaz pa imam vprašanje glede dcis gradus 3!Za tem rakom sem bila 2x operirana, drugič v zdravo,ker ga niso v celoti odstranili!Sledilo je 15 obsevaj in s tem je bilo zdravljenje zaključeno!Brez zdravil in niti kri mi ne jemljejo!Tumor je bil hormonsko odvisen!Bil je netipen in velik 2cm!Kako to,da je bil tako velik in netipen?Bezgavke mi niso odstranili,niti varovalno,samo izrezali tumor!Glede na to,da je gradus 3,je večja nevarnost,da se ponovi v dcis, ali dulkalni karcinom?Če ja,v kolikih % se ponovi in pokolikih letih? Zahvaljujem se vam za obrazložitev in odgovor! Lp.Martina
spoštovani,
na vaša konkretna vprašanja glede vaše obravnave žal nisem dovolj kvalificiran. zadeva je resnično zelo subspecialna, zato bi predlagal, da se glede tega pogovorite s svojim onkologom. Nenazadnje vam je lečeči zdravnik dolžan pojasniti, zakaj so se konkretno odločili za točno tak način zdravljenja kot so se in zakaj ne drugače, bolj radikalno. Sicer pa se praviloma vse onkološke obravnave izvajajo timsko in pred vsakim zdravljenjem je praviloma pacient predstavljen na konziliju več strokovnjakov sodelujočih strok, kjer se argumentirano prevetrijo vsi argumenti in protiargumenti za neko obravnavo in praviloma se o tem izda tudi nek sklep konzilija v katerem so ti argumenti navedeni. Če takšnega sklepa nimate, povprašajte po njem.