trebušna viroza
Pozdravljeni. Tokrat je moj 20-mesečni sin že dva dni v vrtcu (en teden je jemal antibiotik zaradi ušesk), pa me skrbi, da ne bo spet zbolel. Namreč, včeraj sem jaz nekaj fasala, driska, dvakrat bruhanje, vročina malce čez 38, jedla sem potem le zvečer prežganko, vrtelo se mi je v glavi, enkrat sem se zrušila na tla, zgleda, da je pritisk. No, danes je malce bolje, še vedno sem švoh, ampak včeraj se nisem mogla pa niti vstat, tako sem bila brez moči. Kličem danes zdravnico, pravi trebušna viroza, ker je itak pol Slovenije bolne. Rekla mi je, naj jemljem Lekadol 3x dnevno proti bolečinam in počivam. Mene pa skrbi, kako preprečiti, da ne zboli moj sinko. Kako se lahko izognemu temu? Nič ga ne lubčkam oz. se ga dotikam, ampak če je virus, ga lahko fasa, kajne? Tudi že, če je v istem prostoru? Koliko časa bi pa vi svetovali počivanje (bolniško) v primeru trebušne gripe? Ker sem mislila jutri delat, če bo bolje.
Med boleznijo je potrebno umivanje rok, še posebej po uporabi WC, kaj več pa storiti ne morete, saj ste se verjetno v začetku bolezni otroka vseeno dotikali in prenesli bolezen (ko še niste vedeli točno, kaj vam je). Običajno zadostuje 3-5 dni staleža.