Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Tinchy in ostale ideje za jedilnik za povečan sladkor

Tinchy in ostale ideje za jedilnik za povečan sladkor

rabim kakšno ideje za jedilnik..zaenkrat imam povečan sladkor (na 100 g se bila pozitivna), čez cca 2 tedna pa imam pregled pri če se ne motim pri dr. Tomažič…v glavnem so mi na predavanju samo v cca 15/20 minutah povedala kaj ni v redu jest….pol pa sem prebirala knjige za diabetike /recepte) pa moram priznati, da so zelo egzotični….za zajtrk pa se mi zdi, da tako jem samo eno te isto…

lep pozdrav

Po moje je fajn, če si pogledaš na netu tabele o glikemičnem ideksu. Obstaja kar nekaj zelo dobrih knjig o diabetesu in čudno mi je, da si ugotovila, da lahko za zajtrk ješ samo enainisto. Jaz imam knjigo Grižljaji zdravja, pa je čisto OK. Nimam sicer povečanega sladkorja, vendar sem v kategoriji ogroženih. Zredila sem se za 2 kg, vse krvne raziskave so dobre. res pa je, da od OH jem le muslije in to zjutraj, pa kak kos polnozrnatega kruha, pa še to ne vedno. Prav tako sadje jem le dopoldan.
Dobre napotke najdeš na linku http://www.ezdravje.com/si/zenska/nosecnost/prehrana/vitmin/

Upam, da boš našla kako idejo.

Haj!

Jest nism več tko pridna kot bi mogla bit (grem pač že h koncu. Najbrž bom kar z 38t rodila, ker mi bodo mogoče sprožl).
Jaz sem za zajtrk jedla:
– eno polnozrnato žemljico al pa kos črnega kruha +
– lahki sirni namaz ali
– tri rezine piščančjih prsi ali
– marmelado za diabetike ali
– dve rezini polmastnega sira (lahki jošt ali kaj podobnega)
– skodelico mleka ali Nescafe kapučino (narejen z mlekom)

Pol za malco:
– jabolko ali
– 3mandarine ali
– pomarančo ali
– hruško ali
– jogurt ali
– Podobno kot Topfen creme (skuta s sadjem mislm da od Vitalinee)

Za kosilo:
– Hrenovko s sirom (sicer jih odsvetujejo, ampak če ti zapaše na vsake tolk časa nič narobe – je pa bolš da ješ navadno – samo jaz jih ne prenesem)
– piščančji zrezek (naravno popečen)
– krompir v oblicah (včasih sem si ga potem v ponvi malo popekla)
– testenine (z vsemi možnimi polivkami – nisem nič komplicirala – z mletim mesom, golažem, včasih samo s paradižnikom)
– ogromno zelenjave (mešano)
– enormne količine rdeče pese ali zelene solate (čez motovilec ga ni)
– rižoto

Jaz si nikoli nisem kuhala posebej, tisto kar so naši jedli sem tud jaz (sem pač malo manjšo porcijo). Edino kar sem delala posebej je meso – če so oni dunajske, sem si jaz samo popekla zrezek; pa zase sem solato delala izključno samo z olivnim oljem – nikol z navadnim.

Za malico spet sadje ali jogurt ali samo mleko ali skutke…

Za večerjo pa kakor kdaj:
– včasih ostanke od kosila (samo full malo porcijo – recimo kakšno rižoto) + solata
– Včasih cvetačo (jaz si jo samo skuham, dam gor malo margarine in full parmezana – majo pr nas enga polmastnega)
– včasih samo kakšno sadje
– konzervo skuše z zelenjavo + košček kruha

Po večerji oz. pred spanjem pa ponavadi samo skodelico mleka oz. navadni jogurt.

Upam da sem ti vsaj malo pomagala. Res traja kar nekaj časa da se navadiš. Je pa tko, da sem občasno šla z našimi tudi na pizzo al pa v Kitajsko. Nikoli nisem dost komplicirala. Zdaj na koncu pa sploh ne bom, ker sem bla en teden v bolnici – pa sem mela dieto (ampak ej če je to za njih dieta sem jaz papež – smo meli krompir za kosilo in včasih tudi za večerjo, pa polento, pa tko… Zelo veliko stvari, ki jih apriori naj ne bi jedli).

Lep dan ti želim!!!

LP Tina 36t 4/7

tinchy hvala ti za ideje. imam samo še eno vprš. ali si bila potem, ko so ti odkrili povečan sladkor (ne vem ali si prišla samo z dieto do konca ali tudi z inzulinom) na bolniški? namreč glede na to, da si navedla 6 obrokov si težko predstavljam da tak red človek vzdružje, ko si v službi ali se pač motim? sama sem v 18 t…

hvala za odgovoror in lep dan

Pozdrav,
jaz sem na dieti dva meseca in se mi sploh ne zdi preveč grozno – se kar navadiš, pa še slabe vesti, da preveč ješ, nimaš.
Jaz jem nekako takole:
Zajtrk:
– sadje (dva majhna kivija ali jabolko)
– polnozrnat (ali ajdov, pirin, graham) kos kruha, namazan z margarino z manj maščobe
– jogurt z 1,3 %mm

Malica:
– sadje (150 g)
– jogurt z 1,3 % m.m.
– 40 g ovsenih kosmičev ali kruh

Kosilo
– veliko zelenjave (največkrat jo kuham na pari – brokoli, korenje, brstični ohrovt, cvetača)
– ajdova kaša ali pira ali riž ali graham testenine
– piščančji ali konjski zrezek

Kuham tudi zelenjavno juho, v katero zakuham lečo in piščančje meso

Malica:
– sadje (150g)
– kos kruha

Večerja
– spet veliko zelenjave (največkrat solato z olivnim oljem)
– piščančje prsi v ovitku
– kruh
– oz. testenine ali ostanke od kosila

Pred spanjem lahko še jogurt, ampak jaz ponavadi prej zaspim.
Odkar so mi odkrili sladkor, sem na bolniški – ginekologinja mi je rekla, da je to tudi običajno.

Tinchy, kdo ti je predlagal sprožitev poroda – meni ni še nihče omenil te opcije – a je to samo zaradi sladkorja? Jaz sem ga imela na prejšnji kontroli 5,7.

Drži se,
Saša, 35 1/7

Pozdravljene!

Bralka 69, ja jaz sem že skoraj od samega začetka nosečnosti na bolniški. Me je pa dal osebni zdravnik zaradi neprimernega delovnega mesta, kasneje pa sem bila zaradi diabetesa. Ker je čisto res da ne moreš normalno funkcionirat, pa jest po pravilih… Sicer pa kar Dr. Tomažičevo vprašaj ko boš imela kontrolo – ona mi je sama rekla da je večina sladkornih bolnic – nosečnic do konca v staležu. Sem pa imela srečo in bom zgleda do konca prišla samo z dieto…

Hej Saša!
Meni je rekla prim.Sketelj da nosečnicam z gestacijskim diabetesom dostikrat sprožijo porod v 38t. Tako da sem jaz pripravljena na vse. Imam pa jaz že celo nosečnost urejene sladkorje (in to samo z dieto). Sprožijo ga pa zato ker so naši otročki ponavadi malo večji – kot bi bili sicer. Jaz imam jutri kontrolo v Perinatalnem dnevnem centru (v porodnišnici), kjer me bosta obe pregledali – tako Dr.Tomažičeva, kot tudi Dr. Sketelj in če me bosta spustili domov (na zadnji kontroli je Dr.Tomažičeva rekla da bom mogoče kar do poroda notr ostala) ti lahko sporočim kako je z porodom v 38t. Jaz se bom namreč dodobra pogovorila z Dr.Sketelj…

Lepo nosečnost vama želim!!!

LP Tina 36t 5/7

Tina, še enkrat pozdrav,
hvala za odgovor, vsekakor ti želim, da bo vse v redu, tako s tabo kot z otrokom. Vesela bom vsakega sporočila, sicer pa grem naslednji teden k dr. Tomažičevi in jo bom vprašala. Tudi jaz sladkor držim samo z dieto. Kdaj pa so tebi ugotovili diabetes – meni so ga v 26 tednu in od takrat naj bi otrok rasel skladno z normalo, čeprav me je G na UZ pregledu v 29. tednu prestrašila, da ima preveliko glavo (in mi to seveda ne da miru).
Lep dan, Saša

Pozdravljena!

Meni so gestacijski diabetes ugotovili že v 13.tednu (sem imela glukozo v urinu), tako da sem že dolgo na dieti. Tudi moj dojenček je glede na tiste tabele v materinski knjižici primerno velik (zlato povprečje). Je pa tudi meni Dr.Sketelj v 33.tednu rekla da ima malo večjo glavico in zraven takoj dodala da ni nič narobe. Sicer pa tudi jaz nimam prav majhne glave (oče od otroka ima še večjo), tako da se tudi to pozna… Nič se ne sekiraj!!! Lahko pa Dr.Tomažičevo vprašaš če bi lahko enkrat prišla na kontrolo v PDC. Mene je tudi prvič poslala na mojo željo (ker ne zaupam svojemu ginekologu – je namreč zelo šlampast in sem imela kar nekaj težav z njim).

LP Tina

Tinchy še nekaj me zanima. ali te potem, po pregledu pri dr. tomaži avtomatično napotijo k dr. Sketelj in še to me zanima ali imaš zaradi diabetesa kaj več UZ in če ti jih dela omenjena zdravnica…

hvala ti za odgovor

Pozdravljena!

Ne, ne pošljejo te avtomatično k Dr.Sketelj zaradi diabetesa. Jaz sem Dr.Tomažičevo sama prosila če bi lahko šla na en kontrolni pregled v porodnišnico (in sicer zaradi nezaupanja osebnemu ginekologu). Tako me je potem ona napotila v PDC (perinatalani dnevni center). Tam se je pa Dr. Sketelj potem odločila da bi bilo fino če bi do konca nosečnosti hodila kar k njej.
Drugače pa ti mora tvoja zdravnica vsakič pred kontrolo na Polikliniki pri Dr. Tomažičevi narediti UZ – ker ona vsakič prekontrolira rast ploda (gleda predvsem na to če bi otrok začel prehitro rasti).

LP tina 36t 6/7

Lahko še iz lastnih izkušenj dodam, da mi pri zbijanju cukra poleg diete pomaga tudi fizična aktivnost. Vsak dan se eno uro sprehajam, poleg tega pa še 2x tedensko obiskujem telovadbo. Zaenkrat imam dobre rezultate in tudi velikost otroka je na sredini Gausove krivulje. Baje se pri tistih, ki več ležijo rodijo tudi bolj debelčkani otroci.
Lahko ti naštejem še primere zajtrkov, kjer boš morda našla kaj za razširitev repertoarja:
1. ajdova ali bela kaša kuhana na vodi s pretlačeno majhno banano ali drugim sadežem
2. ovseni kosmiči prevreti na vodi z enim naribanim sadežem
3. ržen kruh z najmanj mastnim sirom in kumarco ali zeleno papriko
4. jogurt z 0,1 % m.m. z naribanim sadežem ali s piškoti za diabetike ali s črno žemljo
5. skuta z 0,5 % m.m., prav tako z dodanim sadežem
6. konjska hrenovka z rženim kruhom
7. počasi mi zmankuje idej in sprejemam še nove.

Nike

Aja, pod točko 7. lahko dodam še svojo poslastico za zajtrk, to so ajdovi žganci z mlekom.

Nike

Pozdravljena!

Vem da sva si že nekaj dopisovale, ravno v zvezi z diabetesom. Pa me zanima kako ti gre? Kako daleč si že? Naj ti še povem, da je bil moj mali v 34 tednu tudi na sredi te krivulje; zdaj v 37 tednu pa je komaj še v mejah normale. Pa imam skoz urejene cukre.

LP tina

Cukr se mi ob dieti in rekreaciji giblje v mejah normale. Do sedaj so bile tudi dimenzije ploda normalne. Trenutno sem v 37. tednu in sem se zredila za 6,5 kg. Koliko kg imaš pa ti +? Ravnokar odhajam k diabetologu na kontrolo in prosim vse svetnike za pomoč, da ne bi bla razočarana nad izvidi.

Nike

Haj!

Ja jaz imam tudi +6 kg (čeprav še vedno nisem na tisti teži ki sem jo imela pred zanositvijo – sem namreč na začetku 7,5kg shujšala).

Upam da boš dobro opravila!!!

LP Tina 37t 5/7

New Report

Close