test glukoze
Pozdravljeni,
noseča sem 25 t, ginekologinja me je poslala na odvzem krvi, vode in kar spada v drugo tromesečje nosečnosti. Poleg tega je omenila še “cukr test”, ki se ga pri njej opravlja rutinsko, torej brez posebnih razlogov.
Na izdani napotnici oz. listu je poleg S-glukoze še nekaj napisano, vendar je zelo neberljivo. Mogoče 655 ali pa GJT ali pa nekaj podobnega 🙂
Zanima me, če moram v laboratorij na tešče?
Hvala za odgovor
edini uporabni test za ugotavljanje nosečnostne sladkorne bolezni je OGTT (oralni glukoze tolerančni test), torej test obremenitve z glukozo. obstaja presejalni test s 50 g glukoze in 3x odvzemom krvi ter 100g diagnostični test s 4 odvzemi krvi vsako uro. Za presejlni 50g test ni potrebno biti tešč.
Spoštovani gospod Pušenjak,
danes sem šla v ZD na 1. test glukoze za nosečnice. Sem na začetku 25. tedna nosečnosti. Najprej so mi vzeli kri, dala pa sem tudi urin. Krvna vrednost je bila 4,6. Potem se spila glukozno tekočino in v roku 15 minut mi je postalo slabo in sem jo zbruhala. Test so mi zato prekinili. Sedaj pa se moram z ginekologinjo dogovoriti, ali bom šla na test še enkrat ali mi ga ne bodo več delali. Skrbi me, ker se mi zjutraj dogaja, da če za zajtrk pojem preveč sladkega (npr. med na kruhu in v čaju), se začnem po 3 urah tresti in moram nujno nekaj dati v usta. Ne vem, kaj to pomeni. Skrbi me, da bom ob ponovnem testu spet bruhala in če mi ga slučajno ne bodo delali, kako naj potem vem, ali imam sladkorno ali ne. Kaj svetujete?
Spoštovani,
ne vem, kaj vam lahko svetujem. Ste pač, kakršni ste. Tu ni kaj narediti. Skrbi gor ali dol. Test nam omogoča kolikor toliko objektivno oceniti stanje, če testa ne moremo izvesti, pač ne moremo preveriti. Lahko0 se pa na pamet držite pravil prehranjevanja ob diabetesu. Druge možnosti ni. Lahko si pomagamo še z oceno povprečnega krvnega sladkorja preko Hba1c (če je ta višji od 5%) ali s preverjanjem KS uro in pol do 2 uri po jedi.
Hvala za vaš odgovor. Še dve stvari:
– V laboratoriju so mi rekli, da glede na to, da je bila vrednost v krvi na tešče 4,6, ni bojazni za sladkorno. Prav tako mi prejšnji testi krvi niso zaznali povišanega sladkorja. Malo se mi zdi ta izjava čudna, saj potem nobena nosečnica, ki bi imela na tešče tako vrednost ali manj kot jaz, ne bi potrebovala piti glukozne tekočine, ker bi bila sladkorna bolezen avtomatsko izključena.
– Po nasvetu gineologinje in drugih nosečnic sem prišla na test z limono, ki si jo naj bi stisnila v glukozno tekočino in jo tako lažje spila. Limona naj bi tudi oblažila slabosti in zmanjšala možnost za bruhanje. V laboratoriju o tem niso vedeli ničesar in je niso dovolili stisniti v sladkor, kar se mi je tudi zdelo čudno.
Kako je s tem?
mah! to je pa neumnost! Če bi to bilo tako merodajno za sladkorno, bi bilo dovolj preverjanje KS na tešče, pa vemo, da gre za probleme ob obremenitvi s sladkorjem, ne za pravi diabetes. tudi to s prepovedjo limone je “kr neki”. Sicer se res ni dvojno slepo testiralo, kako je z in kako brez limone, ampak v načelu ni logike v vplivu na izvide. Če bi to imelo kak vpliv, bi se diabetikom predpisovalo limono ali če bi to zviševalo sladkor, bi se limone prepovedalo uživati, pa ta sadež nima sploh nobenega pomena.
Skratka, vse skupaj en sam “kr neki”…
Spoštovani, zanima me ali se OGTT testiranje izvaja pri vseh nosečnicah kot presejalni test, kajti sama sem v 26 tednu nosečnosti in ob vprašanju za testiranje mi je sestra odgovorila, da če zdravnica ni rekla, da ga moram opraviti mi ga ni treba. Moj KS do sedaj na tešče je bil 4,2 mmol/l. Hvala lp
Spoštovani,
do pred kratkim OGTT ni bil obvezen, ampak zgolj priporočen presejalni test, po novem, od 15.4.2023 dalje pa pripada vsem nosečnicam
Spoštovani,
dejstvo, da je bilo v prejšnji nosečnosti vse v redu, ne zagotavlja, da je, oziroma bo tudi tokrat. Seveda vsak test lahko zavrnete, ker razen umreti in davkov, nič ni obvezno. Vse je lahko le priporočeno. Seveda pa z zavrnitvijo OGTT sami prevzemate del odgovornosti za izid nosečnosti, v kolikor bi se npr. prezrlo NSB in bi se zaradi tega plodu godilo slabše kot sicer.
Najlepša hvala za odgovor. Skrbelo me je le zaradi določenih komentarjev v tuji literaturi, da naj bi takšen nenaden šok zaradi velike doze glukoze lahko bil na več načinov stresen za dojenčka v maternici. Saj nam pred tem celo nosečnost na pregledih povdarjajo zdravo prehrano in kolikor se da brez sladkorjev
ne vem od kje takšni komentarji glede “šoka” z glukozo. Ni nikakršnega šoka.