Šum na srcu
Naše telo je sestavljeno iz ogromnega števila celic. Mislim, da vsaka celica opravlja koristno delo. Naša sreča je, da naše telo deluje še normalno v mnogih primerih, tudi ko v posameznih organih odpovejo delovanje že mnoge celice. Tako stanje je v vašem srcu. Odpovedalo je kar nekaj celic vendar je pri vsakdanjih netekmovalnih obremenitvah funkcija srca še povsem normalna in taka lahko ostane še mnoga leta. Ni zadržkov za rekreativno športno dejavnost. Srčnih “blokov” ne čutimo. Kot sem vam že napisal, mislim, da ne bo odveč še posvet v kardiološki ambulanti za tekmovalne športnike (Kardiološka ambulanta za športnike na Polikliniki v Ljubljani, Njegoševa ul. 4. Tel. 01.522.8011). Srečno.
torej po tem takem ti bloki nisno nič posebnega ? Sicer malo mi je čudno da mi je kardiolog tudi napisal da posebnih omejitev s strani srca nispo potrebna , kar pa se tiče tekmovlanega špota pa se baje lahko obremenim podobno kot vrstniki. Bi mi lahko šo povedali aj pa ta “podobno” pomeni po vašem ?
LP
Pozdravljeni se 1x
napisal oz. vprasal sem vas da potemtakem di bloki niso nic pomembnega ce jih ne obcutimo in na funkcijo srca ne vplivajo.Moj kardiolog mi je povedal da najverjetneje nebosi nikoli pomebne in da se pri vrhunskih obremenitvah lahko obremnim podobno kot vrstniki. Kaksno pa je vase mnenje?
lp in prosim se za ta odgovor.
Na kratko povedano. V srcu so trije “živci”, ki pri zdravem srcu”skrbijo” za redno bitje srca in ustrezno hitrost bitja ( v mirovanju, pri zdravem srcu 50 – 80 utripov na minuto, pri telesnih ali duševnih obremenitvah nad 100 utripov odvisno od stopnje obremenitve. Pri zdravih in bolnih srcih lahko nastopajo posamezni prezgodnji utripi (ekstrasistole), ki, jih različno čutimo in nas motijo. Stanje je povsem drugačno če, zaradi različnih bolezni (predvsem ateroskleroza) prenehajo delovati navedeni živci. To se vidi v posnetkih EKG. Tedaj govorimo o srčnih blokih, ki ne povzročajo nobene bolečine, so pa “krivi” za manj uspešno delovanje srca. Imena blokov so: desno kračni blok srca, levi hemiblok, levokračni blok. Pri desnokračnem bloku ni hudih posledic glede “delazmožnosti” srca, Je pa taki blok lahko predstopnja ostalih blokov (levi sprednji hemiblok in levokračni blok), ki zelo zmanjšajo “delazmožnost” srca.
Če je srce povsem zdravo je ” njegova delazmožnost odvisna od stopnje treniranosti in je lahko vrhunska. Pri prizadetosti srca je “vrhunska” obremenitev že dosežena na nižjih stopnjah obremenitve.
Pozdravljeni!
v prejsnjem komentarju ste napisali da imam zelo dobro trenirano in zmogljivo srce. Naj se povem da me ti bloki ne ovirajo pri sportnih obremenitvah , po NYHA sem uvrscen v 1 razred , sedaj pa vas ne razumem? Kardiolg ob zadnjem pregledu mi je povedal da je stanje nespremenjeno dobro in da posebnih omejitev s strani srca niso potrebna. Zdaj vas ne razumem ? operiran sem bil v otrostvu 7 let subarotni VSD.
lp
Izgleda, da niste vprašali vašega kardiologa, kaj je mislil z izjavo, da “posebnih omejitev s strani srca niso potrebne” ker ste po NYHA v prvi stopnji, ki pomeni, da zmorete vsako obremenitev.
Sledim športnim dogodkom na sedanji olimpiadi. Morda sem premalo dosleden v iskanju prispevka, v katerem je izrecno navedeno, da stanje po manjši operaciji na srcu ne predstavlja zadržka za največje telesne obremenitve v tekmovanju za zlato medaljo na olimpiadi. Res pa se lahko maksimalno obremenjujete v netekmovalnih obremenitvah.
Pozdravljeni !
Prvo najlepsa hvala za odgovore , se nekaj me zanima potem pa neham , namrec kaksa je verjetnost da iz desnokracnega bloka in levega sprednjega fascikularnega bloka ki sta verjetno nastala zaradi operacijskega posega ali pa zaradi vrisune okuzbe nastane popolni blok oz. trifascikularni blok ? kaksa je verjetnost ? imate kake izkusnje s tem ?
Lp in lepo prosim se za ta odgovor
Ko sem včeraj prebral to vprašanje, sem moral nujno prekiniti svojo obveznost. Ko sem se vrnil čez pol ure k računalniku nisem nikakor uspel najti vprašanja. Danes me je čakalo kot prvo. V našem telesu imamo ogromno število celic, vsaka s svojimi programi življenja in “dela”. Vse se starajo, individualno različno (!). V našem srcu v času nosečnosti nastanejo zelo zgodaj posebne celice odgovorne za normalno delovanje srca (prevodni sistem srca, ki poteka po srcu v treh vejah, ki jim pravimo “kraki” ). Te celice so zelo občutljive na škodljive vplive na srce (virusne bolezni, ateroskleroza, povišan holesterol v krvi ,staranje, kajenje, sladkorna bolezen, družinska obremenitev, itd.) Najbolj občutljive so celice v desni veji in lahko zelo zgodaj v našem življenju odmrejo. Temu stanju pravimo “desnokračni blok”, ki ni posebno pomemben za normalno delovanje srca in mnogi bolniki niti ne vedo, da ga imajo in lahko se redno telesno obremenjujejo. Skoraj enako rečemo ob nadaljevanju bolezni ko v sliki EKG vidimo, spremembo, ki je nastala ob prizadetosti majhne veje v levem srcu (levi sprednji hemiblok). Pri nadaljevaju bolezni zaradi enakih vzrokov lahko preneha delovati najbolj pomembna veja čemur pravimo “levokračni blok”, ki ga pri navadnih telesnih obremenitvah niti ne zaznavamo. V izogib hujšim težavam, v sedanji dobi bolnikom vstavljamo vzpodbujevalnike (pacemakerji) . Danes, z zdravim načinom življenja in ustreznimi zdravili se pri mnogih bolnikih lahko uspešno borimo proti nastanku ali napredovanju “srčnega bloka”. Srečno.
Ko sem včeraj prebral to vprašanje, sem moral nujno prekiniti svojo obveznost. Ko sem se vrnil čez pol ure k računalniku nisem nikakor uspel najti vprašanja. Danes me je čakalo kot prvo. V našem telesu imamo ogromno število celic, vsaka s svojimi programi življenja in “dela”. Vse se starajo, individualno različno (!). V našem srcu v času nosečnosti nastanejo zelo zgodaj posebne celice odgovorne za normalno delovanje srca (prevodni sistem srca, ki poteka po srcu v treh vejah, ki jim pravimo “kraki” ). Te celice so zelo občutljive na škodljive vplive na srce (virusne bolezni, ateroskleroza, povišan holesterol v krvi ,staranje, kajenje, sladkorna bolezen, družinska obremenitev, itd.) Najbolj občutljive so celice v desni veji in lahko zelo zgodaj v našem življenju odmrejo. Temu stanju pravimo “desnokračni blok”, ki ni posebno pomemben za normalno delovanje srca in mnogi bolniki niti ne vedo, da ga imajo in lahko se redno telesno obremenjujejo. Skoraj enako rečemo ob nadaljevanju bolezni ko v sliki EKG vidimo, spremembo, ki je nastala ob prizadetosti majhne veje v levem srcu (levi sprednji hemiblok). Pri nadaljevaju bolezni zaradi enakih vzrokov lahko preneha delovati najbolj pomembna veja čemur pravimo “levokračni blok”, ki ga pri navadnih telesnih obremenitvah niti ne zaznavamo. V izogib hujšim težavam, v sedanji dobi bolnikom vstavljamo vzpodbujevalnike (pacemakerji) . Danes, z zdravim načinom življenja in ustreznimi zdravili se pri mnogih bolnikih lahko uspešno borimo proti nastanku ali napredovanju “srčnega bloka”. Srečno.