Šum na srcu
Pozdravljeni!
jaz pa vas sprašujem vse bolj informativne narave in prosim za razlago povezave srca in pljuč ? kako močno sta ta dva organa povezana, ali lahko bolezen enega od organov vpliva na drugega in obratno? kateri opravlja večjo vlogo recimo pri športnih obremenitvah in podobnih fizičnih stvareh ?
lp in prosim za odg.
Pozdravljeni !
Bi mi lahko odgovorili naslednji zadevo.Bil sem na kardioloskem pregledu , naprej je kardiolog s stetiskopom poslusal srce in ugotovil blag sistolni sum(2/6) , nato sem opravil EKG(vse v mejah normale) , nato se UZ srca na katerem je bilo vse super , vse zaklopke so ok , nobena ne pusca , nibene regurgitacije , primerno zapiranje , vse super , baje pa je bil nekoliko hitrejsi pretok krvi preko pulmonalne zaklopke, vendar brez pomembnosti stenokardije nekaj takega. Za zakljucek je napisal da je vse ugodno. Ali je mozno da je ta šum na srcu povzrocil hitrejsi prok krvi skozi srce ? ali kaj bi to blo ce je bil ultrazvok srca povsem okej?
prosim za odgovor in lep pozdrav
Jakost šumov na srcu opredelimo s številkami 1 – 6. Jakost 1 – komaj slišen šum, jakost 6 – izredno močan šum, jakost 2 – diskreten šum, v večini primerov funkcionalni šum ob pospešeni srčni frekvenci.
Levokračni blok nastane zaradi različnih vzrokov, v prvi vrsti zaradi starosti. Pri tem bolniki še zmorejo blage obremenitve. V večini primerov gre za pojav zaradi ateroskleroze, ki jo ustrezno zdravimo.