Šum na srcu
Odgovoril sem že včeraj. Pri pregledu vašega srca je kardiolog ugotovil ormalno delovanje srca in normalen izvid EKG. Preiskovancem starim preko 40 let priporočamo pregled pri kardiologu na začetku sistematičnih vedno večjih obremenitev. Če ste mlajši in nimate nobene bolezni pri kateri se ne smete pretirano obremeniti, se lahko postopno vedno bolj obremenite pri športnih ali delovnih obremenitvah, vsakič do blage zadihanosti ali do napada tesnobe pri srcu.
Odgovoril sem že včeraj. Pri pregledu vašega srca je kardiolog ugotovil ormalno delovanje srca in normalen izvid EKG. Preiskovancem starim preko 40 let priporočamo pregled pri kardiologu na začetku sistematičnih vedno večjih obremenitev. Če ste mlajši in nimate nobene bolezni pri kateri se ne smete pretirano obremeniti, se lahko postopno vedno bolj obremenite pri športnih ali delovnih obremenitvah, vsakič do blage zadihanosti ali do napada tesnobe pri srcu.
Neodvisno od načina obremenitve lahko stopnujemo z obremenitvami , začenši z najlažjimi (hitra hoja, tek, plavanje, itd.), ki jih polagoma zvišujemo. Na koncu obremenitev lahko pridemo do stanja, ki ga ne moremo prekositi. Če se to zgodi že pri majhnih obremenitvah je to lahko zato ker ste prehitro večali stopnjo obremenitve ali je prisotna organska prizadetost srca. Srečno.
Neodvisno od načina obremenitve lahko stopnujemo z obremenitvami , začenši z najlažjimi (hitra hoja, tek, plavanje, itd.), ki jih polagoma zvišujemo. Na koncu obremenitev lahko pridemo do stanja, ki ga ne moremo prekositi. Če se to zgodi že pri majhnih obremenitvah je to lahko zato ker ste prehitro večali stopnjo obremenitve ali je prisotna organska prizadetost srca. Srečno.
Pozdravljeni!
Bi mi lahko povedali kaksna je pricakovana zivlenjska doba posameznika ki je v otrostvu pravocasno bil operiran zaradi subaortnega VSD-ja , in je sedaj 12 let od operacije vse v najlepsem redu, funkcija zaklopk je normalna in dobra , kardiolog je kot zakljucek napisal da je stanje dobro in da posebnih omejitev s strani srca niso potrebna , pa se redno se ta posameznik s sportom ukvarja in goji zdrav slog zivljenja
Hvala za odg. in lp
Niste napisali, če ste postavili približno enako vprašanje vašemu kardiologu pri zadnjem pregledu. Upal sem, da bom dobil zadovoljiv podatek v standardnem angleškem učbeniku (The ESCT Textbook of Cardiovascular medicine, second edition, 2009). Žal, kar sem pričakoval nisem dobil. Prisotna je le navedba, da je, pri zdravem načinu življenja (izogibanje vrhunskim športom), preživetje ormalno (v Sloveniji sedanje povprečno preživetje moških je 78 let). Srečno.
Niste napisali, če ste postavili približno enako vprašanje vašemu kardiologu pri zadnjem pregledu. Upal sem, da bom dobil zadovoljiv podatek v standardnem angleškem učbeniku (The ESCT Textbook of Cardiovascular medicine, second edition, 2009). Žal, kar sem pričakoval nisem dobil. Prisotna je le navedba, da je, pri zdravem načinu življenja (izogibanje vrhunskim športom), preživetje ormalno (v Sloveniji sedanje povprečno preživetje moških je 78 let). Srečno.
Z besedno zvezo “vrhunski športnik” v vsakdanjem pogovoru pojmujemo popolno zdravega, aktivnega športnika, ki zmore zelo visoke telesne obremenitve, sicer besedo “vrhunski” uporabljamo v mnogih človekovih umskih dejavnostih in dosežkih.
Pozdravljeni!
Pred 3 leti mi je zdravnica na sistematskem pregledu povedala, da sliši šum na srcu. Naredila sem naslednje preiskave- 24 urni holter, 24 urni RR, UZ srca in obremenitveni test. Razlaga izvidov za 24h holter je bila: ” Na 24 urnem holterju je osnovni sinusni ritem s povprečno srčno frekvenco 91/min. Minimalna srčna frekvenca 56/min ob 6.21 uri, maksimalna 152/min (v mirovanju). Najdemo posamezne supraventrikularne ekstrasistole.” Izvidi UZ srca in obremenitveniga testa sta bila normalna, pri 24 urnem RR pa so mi povedali da imam nizek pritisk. Po preiskavah se s tem nisem obremenjevala ker so mi rekli da je vse vredu. Pred 2 tednoma sem si pa prvič od takrat izmerila pritisk zaradi omotice in je znašal 90/53 utrip pa 104 (naj povem da sem pred tem mirovala) . Od takrat si pritisk merim vsak dan redno po 3 krat zgolj zaradi utripa, ker se mi zdi previsok, ki ga ob meritvah nisem imela pod 95. Naprimer včeraj zjutraj sem imela utripa 126 pritiska pa 111/72 čez pol ure sem si ponovno izmerila in imela utripa 109 in pritiska 95/71 tako sem izvajala meritve ves dan vsako 1 uro ampak utrip mi se je ves čas gibal med 103 in 111 Naj še povem da občasno (1-2 krat na dan občutim hitro bitje srca).
Zanima me ali bi morala nazaj h kardiologu in ali je lahko to nevarno?
Za odgovor se Vam zahvaljujem že v naprej!
LP!
pozdravljeni prof. Cibic prosim za razlago izvida in mnenje
V otroštvu( 7 let ) bil operian na srcu zaradi subaortnega defekta v katerega je prolabiral desni koronarni listič aortne zaklopke.Trenutno je fant popolnoma brez težav, arotna zaklopka normlano deluje , levi in desni prekat dobro delujeta prav tako levi in desni preddvor sta brezhibna.
Tekmovalen športnik 10 km zmore v 45 min brez težav.
EKG: sinusni ritem 64/min intermediarna el. srčna os, kompleti desnokračni blok, levi sprednji fascikularni blok, difuzne nespecifične motnje repolarizacije
CIKLOERGOMETRIJA
Pacienta smo stopenjsko obremenili na cikloergometru do 200 W , kar ustrzya 11,8 MET.Dosegel je 90% predvidene maks. srčne frekvence.Obremenitev smo prekinili konec 10 min zaradi splošne utrujenosti, stenokardije ni imel.
Krvni tlak in srčna frekvenca sta porasla primerno.Mtonje srčnega ritma ni bilo prav tako ne dinamike ST segmenta.Aerobna zmogljivost je praktično povsem ohranjena, uvrščamo ga v funkcionalni razred po NYHA 1normlano zmogljivi dobro trenirani posamezniki.Dosežen dvojni produkt je 38800, pri doseženi obremenitvi ni znakov ishemije srčne mišice.
Prosil bi za razlago izvida in pa vaše menje glede obsega športne aktivnosti ? Kardiolog je povedal da omejitev glede telesne aktivnosti nimam, a me še zanima vaše mnenje zato vljudno prosim za odgovor. ?
lp Jan
V izvidu kardiologa so podatki, ki kažejo na visoko teniranost in zmogljivost srca. Ni zadržkov, za nadaljevanje sedanje športne aktivnosti. Glede na prisotne prevodne motnje bi priporočil posvet v kardiološki ambulanti za športnike na Polikliniki v Ljubljani, Njegoševa 4, tel. 01.522.8o11 kjer se posebno posvečajo vprašanjim tekmovalne športne dejavnosti pri operiranih na srcu.
Pozdravljeni!
Pred 3 leti mi je zdravnica na sistematskem pregledu povedala, da sliši šum na srcu. Naredila sem naslednje preiskave- 24 urni holter, 24 urni RR, UZ srca in obremenitveni test. Razlaga izvidov za 24h holter je bila: ” Na 24 urnem holterju je osnovni sinusni ritem s povprečno srčno frekvenco 91/min. Minimalna srčna frekvenca 56/min ob 6.21 uri, maksimalna 152/min (v mirovanju). Najdemo posamezne supraventrikularne ekstrasistole.” Izvidi UZ srca in obremenitveniga testa sta bila normalna, pri 24 urnem RR pa so mi povedali da imam nizek pritisk. Po preiskavah se s tem nisem obremenjevala ker so mi rekli da je vse vredu. Pred 2 tednoma sem si pa prvič od takrat izmerila pritisk zaradi omotice in je znašal 90/53 utrip pa 104 (naj povem da sem pred tem mirovala) . Od takrat si pritisk merim vsak dan redno po 3 krat zgolj zaradi utripa, ker se mi zdi previsok, ki ga ob meritvah nisem imela pod 95. Naprimer včeraj zjutraj sem imela utripa 126 pritiska pa 111/72 čez pol ure sem si ponovno izmerila in imela utripa 109 in pritiska 95/71 tako sem izvajala meritve ves dan vsako 1 uro ampak utrip mi se je ves čas gibal med 103 in 111 Naj še povem da občasno (1-2 krat na dan občutim hitro bitje srca).
Zanima me ali bi morala nazaj h kardiologu in ali je lahko to nevarno?
Za odgovor se Vam zahvaljujem že v naprej!
LP!
Pred 3 leti ste opravii temeljit pregled srca pri katerem niso ugotovili nobene take spremembe na srcu zaradi katere bi nastal šum. Verjetno je šlo za funkcionalni šum, ki ga v večini primerov najdemo pri mladostnikih. V zadnjih letih ste bili brez posebnih težav. V zadnjem času pa ugotavljate razmeroma hitro bitje srca, posamezne prezgodnje utripe (ekstrasistole) in nizke vrednosti krvnega tlaka, ki jih spremljajo omotice.
Mislim, da imate zdravo srce in, da ste bolnica z nizkimi vrednostmi krvnega tlaka. Priporočam zdrav način življenja (zdrava, malo bolj slana, uravnotežena prehrana, skrb za normalno telesno težo, nekajenje, izdatni nočni počitki, izogibanje stresnim situacijam in čezmernemu delu, zadostno gibanje (polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, 5 – 6 krat na teden)). Ni zadržka za jemanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen. ki so v prosti prodaji.
,
Pozdravljni !
Moj kardiolog mi je povedal da gre za spremembo v EKG zapisu in da nimam nobene motnje srcnega ritma.Baje po njegovem mnennju naj nebi bilo to nikoli pomembno Naj se povem da sploh me obcutim desnokracni blok in levi sprdnji fascikularni blok ob obremenitvah in tude ne ob normalnem stanju. Je to pomembno za srce po vasem mnennju ? Po mojem kardiologu baje ni.
Lp in prosim se za ta odg.