Stiki – zopet v skrbeh
In? Kaj ste dorekli?
Ti boš pa postavila vrsto precedensev, se mi zdi.[/quote]
Na izjavo sem dala, da otrokom ne dovolim k očetu ker:
– je otroke vozil pijan in brez izpita
– ker njegov odnos s partnerko ni ravno takšen, kot ga prikazuje na sodišču in otrok ne bom tja pošiljala, po tem, ko sem se trudila, da se takega odnosa doma rešimo.
Oče lahko otroke obiskuje, torej stikov ne preprečujem ampak omejujem
Nadaljevanje sledi na tožilstvu.
Zanimivo pa je hitrost obravnave s strani policije. Ko sem dala jaz prijavo za nasilje v družini in šla po enem mesecu vprašat, zakaj ga še niso zaslišali, so imeli policaji miljon izgovorov, eden od teh je bil, da ga ne najdejo, drugi, da imajo pomembnejše delo in to še ni prišlo na vrsto.
Ko mene oče prijavi pa so 8. dan, v nedeljo dopoldne, na naših vratih.
Jutri imam sestanek na CSD, da mi razložijo, s kako pravico me nekdo prisili, da moram otroke dat očetu v takih pogojih in na kak način lahko otroke ščitim brez da bom zraven še kaznovana.
Precedens pa vraga… lahko se tudi slabo konča. Sodna praksa v MS je pod kritiko. Sposobni so otroke odvzet, dokler se starša ne dogovorita. Veliko reskiram. Po drugi strani pa… vsi so pametni, dokler se kaj ne zgodi, potem pa ni nihče nič kriv. Jaz sem se odločila, da tokrat ne popustim, kot sem že enkrat pod pritiski naredila.
Aja, pa pameten moj bivši, je otroku poslal SMS, da me je prijavil na policijo. Predstavljaj si potem otroka celega prestrašenega, ko se policija prikaže na vratih. Jaz otrokom nikoli nisem razlagala, kaj se dogaja. Če so kaj vprašali sem jim po ovinkih kaj povedala in prevzela odgovornost. Kaj naj rečem…idiotsko.
Evo, dobila sem sklep višjega sodišča.
Pritožbi se ugodi in se sklep sodišča prve stopnje razveljavi in zadeva vrne sodišču prve stopnje v ponovno sojenje.
V obrazložitvi piše: “… v obravnavani zadevi ni ugotovljeno, ali obstajajo pri nasprotnem udeležencu morebitne posledice odvisnosti od alkohola…” ter “… saj bi lahko prišlo do situacije, da bi otroci bili ogročeni, v kolikor se trditve predlagateljice izkažejo kot resnične (predvsem zaradi morebitne vožnje pod vplivom alkohola).”
Zdaj pa vse še enkrat jovo na novo.
Epilog:
V ponovnem sojenju sodnik ni želel slišat nobenega mojega predloga, niti izdat začasne odredbe, čeprav so bila že vsa dejstva jasna. V besu sem šla na CSD z vso dokumentacijo in povedala socialni delavki, da sodišče meni, da ne delam v korist otrok, ker omejujem stike na način, da oče otrok ne vozi domov in sem zaradi tega obravnavana že kot kriminalka. pa še moja zdrava pamet je že na meji norosti zaradi vsega tega, torej sem očitno res vprašljiv skrbnik. Ker je njihova dolžnost, da zaščitijo otroke, naj prosim preverijo, ali sem dovolj skrben starš in ali delam v korist otrok ali ne. Zahtevala sem njihovo pisno mnenje, konkretno za našo družino. CSD je mnenje napisal in poslal priporočilo na sodišče. V par dneh je sodnik izdal začasno odredbo, čeprav je dober teden nazaj trdil, da ne bo šlo (imam v zapisniku s sojenja) in zopet določil sodnega izvedenca (tretjič). Pri izvedencu smo bili junija. Sojenje je bilo prejšnji teden in sodnik je sam predlagal spremembo sodbe, v katerem ostanejo stiki kot v začasni odredbi. Haloo? Zdaj pa gre lahko v sodbo, prej pa ni šlo niti v začasno odredbo? @!grr@??!
Enake stike sem zahtevala leta 2009, pa zopet v novi tožbi 2011! Uspela sem dokazat vse moje trditve, da so se taki stiki zdeli smiselni tudi sodniku. Aleluja! Res, da imajo dolgo lajtungo, ampak mi je pa uspelo. Pa čeprav s težavo, ker nimam dostopa do osebnih podatkov, sodišče pa tudi ni naklonjeno pridobivanju le-teh, pa čeprav gre za varnost otrok.
Najboljše od vsega pa je, da je oče (po mojem videnju + tudi “podtalne” informacije) nehal pit pred pol leta in sem pred kratkim otroke že pustila h njemu za viked, ker sem ocenila, da ne obstaja neka nevarnost neprimernega vedenja s strani očeta. Upam, da tako tudi ostane, ker je za otroke tudi kriza, če ne smejo h očetu.