Starost psov
Nemski ovcar 6 let(vodenica),macka 13 let se vedno zivi,skobcevka 4 leta(verjetno kap),zlata ribica 6 let(vzrok smrti neznan),morska prasicka 6 let(vzrok smrti prav tako neznan).
Ziva sta se dva psa(4 leta in 4 mesece)in skobcevka(6let).
Zanima me koliko casa kaj zivijo vase skobcevke?Meni so namrec rekli,da zivijo okoli 20 let ampak kolikor poznam ljudi,ki jih imajo skoraj nobena ni dozivela starosti cez 10(tudi nobena od mojih ne).Torej koliko casa zivijo skobcevke v ujetnistvu?
lp
Lep pozdrav!
Imam skobčevko, ki je stara že 11 let! Sicer jo redno vozim k veterinarju!
Zanima pa me, če kdo ve življensko dobo psa mešančka in sicer mešanica med dobermanom in avstralskim dingom? Sedaj je star 10 let v dobri formi in ne kaže kakšnih posebnih znakov starosti. Za odgovor se zahvaljujem! lp.
Kunec ima 5 let in je zdrav, psička kraševka pa ima 7,5 mesecev in je epileptik.
Prejšnji psi pa so vsi živeli, dokler so lahko (od 12 do 19 let). V bistvu nam še nobena žival ni poginila iz malomarnosti ali slabe oskrbe. Imam v genih, da letim do veterinarja ob vsakem čudnem obnašanju.
Glede mešančkov pa ne moreš vedeti nič. Itak ne veš po kom je pobral “gene”. Sicer pa tudi, če imaš psa s pričakovano življenjsko dobo, se ti zgodi kakšna neprijetnost oz. huda bolezen in si takoj pri evtanaziji.
Hočem povedat, da pri mešancih ne veš, kalikšna bo njihova povprečna življenjska doba, če ne dobijo kakšnega hudobnega klopa ali pa kakšne druge bolezni. Pri pasmah je to določeno, ker se da spremljati, koliko so živeli. In ni mi potrebno pisati v stilu psihopata z vsemi temi klicaji ipd.
Ah ja, mešanci ne morejo dobiti epilepsije, displazije, klopa, … 😀
Tudi strup jih ne ubije. Mogoče zato, ker za njih na vasi prej “poskrbijo”, preden bi utegnili nastati kakšni stroški pri veterinarju.
mi smo od nekdaj imeli nemške ovčarje..
prvi je umrl pri 4letih. zaradi neke hude kožne bolezni,ki sploh ni bila poznana,je jemal neka zdravila ki so bila še slabo testirana in znana..uradni razlog smrti infarkt,verjetno zarad tablet.
drugi je umrl pri 6 letih, obdukcija je pokazala, da mu je počila vranica. veterinar nas je obtožil,da smo ga tako močno brcnili, da se je to zgodilo. kar nekaj. :S nikol nismo tepli psov, še manj pa brcali.tako,da,no,tisti vet nas ni več videl.
zdajšnji pes je star 12 let in mu zdravje tud precej peša, sploh na račun neke (kožne) alergije. še do 1 leta nazaj je bil odličnega zdravja in počutja, ful živahen, pol pa kr naenkrat..najprej težave s kolki (jemlje neka zdarvila za sklepe,k mu fajn pomagajo), pol pa še taalergija. lahk rečem, da se mu je čez noč začelo zdravje slabšat. ji skušamo vse skup olajšat, smo bili tudi pri veterinarju, a zdravila ji ne pomagajo. 🙁 v bistvu je vsak dan slabše. zdaj smo menjali brikete (hills sensitive skin), pa da vidimo. je pa dejstvo žal, da je življenska doba ovčarjev nekje 10-13 let, tako da no, sm pripravljena na najslabše. počasi na žalost razmišljamo tudi o evtanaziji,ker je vidt, da trpi.. ful jo srbi, dlaka ji odpada, po gobčku (tam ne moremo uporabit mazila) ima male krvave krastice.. 🙁 sam je težko se odločit kdaj je trenutek za se poslovt. probaš vse in upaš,da bo pomagalo, samo itak..nečemo,da trpi :(((((((((((((