Starost psov
Moj prvi kužek – mešanček – je pri 5 letih dobil kugo in žal mu ni bilo pomoči.
Naslednji, kokeršpanjel je dočakal 16 let. Nemška doga pri 8 letih ni preživela operacije (zasuk želodca), škotski terier je pri 11 letih zbolel – limfni rak – in morali smo se odločiti za uspavanje. :-(((( Vsakega posebej se vedno znova spomnim!!!
Pri meni so pa vsi mucki (samčki) živeli kratko – 2 in 7 let (vzroka smrti ne vem, oba še v otroštvu), mucke (samički) pa cca 14 (odpoved ledvic) in 18 let (rak).
Psički pa obe po 12 let, španjelka je umrla za nečim, kar je bilo videti kot kap, bobtailčici pa so odpovedale ledvice.
Težav pa do zadnjega ni imela nobena od živali, razen ta male muce, ki ji je veterinar z operacijo podaljšal lepo življenje (brez vsakršnih težav in bolečin) za tri leta.
Lekcija: mojega praga ne prestopi noben samček več, brez punc pa ne morem, pa bo mogoče moja sedanja (k streči še mlajša) psička dosegla rekordno starost.
Lp, Breda
– mucek, 11 let, rak
– činčila, starost neznana, verjetno kap
– psička, pritlikava pudljica, 8 let, izpah kolka, uničene vezi, eloksacije vseh sklepov, operacija ni prišla v poštev
– pes, škotski ovčar, 2 leti, IBD
Yo
p.s. Elle, pred mesecem naj bi bilo leglo pri nas, v Lj. – Polje, žal je bila psička prazna
Elle, ne vem, če je trenutno kako leglo. Če že ne edina, pa vsaj ena od redkih vzrediteljev je Erika Kovačič (od nje je bila moja). So bili pa bobtaili vmes že modna pasma in je še vedno treba presneto paziti, od koga ga vzameš, ker jih zelo veliko predvsem po značaju ni več podobnih bobtailom, zdravje je pa tudi hudo piškava reč! Jaz s svojo (še pred izbruhom ta visoke mode) nisem imela nobenega problema, kaj je bolan pes pa tudi nisem vedela – bila je tak pes, da sem zamenjala pasmo, ker še ene Rise med bobtaili ni!
Lp, Breda
majhna pasja mašanka (lisička), cca 16 let – najdenka, odpoved ledvic
Lekcija: vsake 2 leti (najmanj) pregled krvi, urina in blata pri vsakemu naslednjemu psu!!!
zlati prinašalec, 12 let, odpovedovanje zadnjega dela telesa (komaj je še vstal)
ptiček skobčevka, starost ne vem, ker smo jo dobili (prejšni so ga imeli v WC-ju) pri nas je bil cca. 5 let, verjetno kap
ribice, ena v roku pol leta, vzroka ne poznam; drugo je pojedla tretja – obžrla, starost 4 leta – pa naj bi šle skupaj – po navodilih iz trgovine; tretja je pa tudi kar šla, kmalu za drugo, zlato ribico – vzroka ne vem)
Lp, Urša
Skoda, ker so res lepi in tudi prijazni psi.
Najbrz je povprasevanje padlo, ker so se ljudje zaceli zavedat, koliko nege je potrebno, se posebaj kar se tice dlake. Ze pri mojem, ga moram skos krtacit, skos se mu delajo neki vozli…bobtailova dlaka naj bi bila pa se bolj zahtevna.
Vem pa, da so bili prav modna muha nekaj cajta…ah ja…
Hja, kadar misliš, da je bradice težko česat, velja pomislit na bobke, to je šele veselica! Pa ne traja samo urico ali dve! Sicer so pa zdaj še tisti redki, ki jih vidiš, večinoma ostriženi – bljak, bobtail mora biti kot ovčka, ne pa psu podoben!!! Je pa res žalostno, kaj spackajo rejci za denar, kadar kakšna pasma pride v modo – ljudje pa tudi trapasti, kolikor jih je skupaj, joooj kakšna luštna fotka, pa kupijo psa. Potem se pa zver pasja noče sama počesat in sobni kužek zraste v ovčarskega psa, ki gre za pet minut na zelenico, pride pa čez tri ure z Rožnika – pa še vsak dan namesto enkrat na mesec!
Sem zavila s teme, se opravičujem!
Lp, Breda
Ja, sem gledala zadnjic na Animal Planet prav o bobijih in so meni prav cudni postrizeni 🙂 to ni bob! samo tista zenska jih ima res za ovce pazit.
Neka druzga zenska, pa zmerom spravi dlako, ko ga cese ( itak je cela skatla tega) in potem iz dlake naredi mehke “kovtre” 🙂
Mi osebno smo sli najprej cez knjigo in izbrali tiste, k so bli nam vizualno najbolj vsec, to je bil collie, pa bobtail pa se poljski nizinski ovcar ( tut blazno luskan), potem pa branje in pozanimanje o karakterjih pa boleznih, pa rejcih ( katerih je za te pasme zelo malo)….no pa sm se jaz malo zasla 🙂
drugace pa komaj cakam, da se nasemu malce dlaka umiri, ker ma niti ne morem sledit vsem tem vozlom…
Bobtaila sem imela dve leti, slabo leglo, bil je agresiven, njegovo sestro so uspavali po prvem letu starosti. Če bi le bil pravega značaja, bi ga imeli dlje, tako pa … so ga nekam odpeljali, ko sem bila še otrok. Pogrizel je vsakega in renčal.
Lisko – 14 let
Pudel Ari – 15 let
Bajka – nemška ovčarka – 12 let
Lord, najdenček, posavski gonič – 6 let, epileptik, še živi, poln energije.
Maček Muki – 9 let
Maček Ris – 8 let
Maček Miki 1 – 5 let
Maček Miki 2 – 9 mesecev, vzrok neznan.