Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Srčni spodbujevalec

Srčni spodbujevalec

Sem pred vgradnjo le tega, pa me zanima vaše mnenje; kakšna je razlika med DDR in DDD? oz. kateri je boljši? Stara sem 30 let.

Spoštovani,

Zgodba zdravljenja motenj srčnega ritma s spodbujevalniki se je začela leta 1958. Kmalu so ugotovili, da z eno samo vrsto spodbujevalnikov niso posegi vselej uspešni. Velik napredek tehnike v zadnjih desetletjih je omogočil napredek tudi v izdelavi vedno bolj izpopolnjenih spodbujevalnikov.

Danes poznamo kar veliko število različnih spodbujevalnikov, ki delujejo vsak na svoj specifičen način. Kardiologi (aritmologi) jih ločijo po črkah A, V, D, J, R, ki povedo o njihovih značilnostih. Če ima kardiolog na razpolago vse njihove vrste, vgradi bolniku tistega, ki je najboljši za konkretno aritmijo.

Ker je aritmij mnogo in ne vem, katero vrsto so ugotovili pri vas, ne morem zadovoljivo odgovoriti. Zaupajte kardiologu, ki vam bo zanesljivo vstavil najbolj primerno vrsto spodbujevalnika.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za odgovor, vendar bi želela vseeno slišati še vaše mnenje. Namreč, mogoče sem vam zadevo premalo opisala.
Pregled v LJ – zdravnik mi je zelo na dolgo in široko pojasnil od posega…, da pa mi priporoča vgraditev spodbujevalnika DDR, ker sem še mlada in je takšen, kot bi primerjal marcedesa in fičota (kot zelo dober).
Pregled MB – mi priporoča DDD. Sprašujem se, ali je morda le ta slabši, ali..?
Vem da se med seboj razlikujejo, in žal vem tudi to, da je veliko odvisno tudi od starosti bolnika, saj mi je bilo to tako tudi pojasnjeno.

Bi vas vseeno prosila za konkretnejši odgovor. Hvala že vnaprej in lep dan!

Spoštovani,

Glede na vašo starost in na vaše telesne aktivnosti menim, da ima prednost spodbujevalnik z oznako DDDR.
Ali ste vprašali kolega iz MB, zakaj daje prednost spodbujevalniku z oznako DDD?

Lep pozdrav.

Prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close