Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija srce in preskakovanje

srce in preskakovanje

Spoštovani!

Zadnje čase opažam, neredno bitje srca, ki izgleda kakor preskakovanje. Preskok je po navadi eden, potem se srce vrne v normalno stanje, potem spet.
Preskok ni močan, niti boleč, čutim pa ga.

Zanima me, zakaj pride do preskakovanja srca in ali mi svetujete obisk zdravnika?
Je preskakovanje srca lahko nevarno?

Stara sem 30 let, ne pijem, pokadim pa do 10 cigaret/dan.

Zahvaljujem se za odgovor.

Verjetno imate občasne prezgodnje srčne utripe, ki nastanejo zaradi številnih vzrokov (stres, kajenje, čezmerno uživanje kave in/ali alkohola, nezdrav slog življenja, živčnost, čezmerno delovanje ščitnice, številne bolezni, itd). Poizkusite jih odpraviti z zdravim slogom življenja.
Morda ne bo odveč posvet pri izbranem zdravniku.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni.

Najprej hvala za odgovor. Naj povem, da (če odmislim kajenje) živim kar zdravo. Kot sem rekla, ne pijem, zdravo jem, telovadim, ne pretiravam s pitjem kave ipd…na pregledu za ščitnico sem bila pred časom in je bilo vse ok.

Je stres ali živčnost resnično tako močen dejavnik, ki vpliva na delovanje srca?
V kolikor si dolgotrajno izpostavljen stresnim situacijam, lahko srcu škoduje oz. predstavlja večjo nevarnost?

Zdravstveno osveščen človek, v prizadevanju, da ne bi zbolel, se, bolj ali manj dosledno varuje pred dejavniki, ki mu lahko kvarijo zdravje. Zanje se je udomačil naziv “dejavniki tveganja”. Njihovo število je zelo veliko. Posebno dognani so dejavniki, ki podpirajo nastanek srčno-žilnih bolezni. Med njimi so najbolj pomembni kajenje, čezmerna telesna teža, čezmerno uživanje maščob in soli, nezadostno gibanje in ne nazadnje stresna stanja. Preventivno proti njihovemu kvarnemu vplivu na delovanje srca pacientom priporočamo zdrav slog življenja s poudarkom, da opustijo kajenje in da se čim več gibajo. Kadar so ti preventivni ukrepi premalo učinkoviti, priporočamo zdravljenje z ustreznimi zdravili

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!
Berem težave forumašev in sem se najbolj našla v tem primeru. Stara sem 63 let. Pred 33 leti so mi v porodnišnici ob pripravi na “cerklažo” na EKG našli nekaj na srcu. Takrat mi nihče ni povedal diagnoze, mi pa niso delali posega, ker je bilo rečeno, da imam nekaj na srcu,. Do takrat nisem imela nikakršnih napadov ali česa podobnega. Ko sta bila dvojčka stara 7 let sem prvič doživela napad. Bom poskusila opisati napad in počutje. Najprej sem čutila težko in močno butanje-ne bitje srca. Od žličke navzgor me je stiskalo in se zaustavilo na vratu – imela sem občutek, kot da me nekdo drži za goltanec. S polnimi pljuči nisem tudi slučajno mogla zadihati in grabila me je panika. Res ne vem, kako izgleda v resnici umiranje, moram pa reči, da sem večkrat mislila, da bom kar umrla. Napadi so bili neredni, nekajkrat čez dan, pa tudi ponoči. Ko me je v enem dnevu trikrat napadlo, sem šla k zdravniku in tudi v ambulanti me je napadlo. V UKC so postavili diagnozo WPW sindrom. Zdravil nikoli nisem dobila, dobila pa sem zelo pomirjajočo razlago kardiologinje. In res, kadar me je zopet zgrabilo – tudi ponoči, sem vstala, visoko dvignila obe roki, stopila k odprtemu oknu ali vratom in začela normalno zajemati zrak. Popila sem velik kozarec hladne vode in postopoma me je spustilo. Nekajkrat me je ujelo tudi v avtu, od takrat imam vedno vodo s seboj in zapeljem ob cestišče. Z avtosugestijo sem premagala strah pred WPW. Pred približno 24 leti pa sem imela tudi vnetje osrčnika – zelo podoben napad je bil.
Ko govorimo o preskakovanju, bi jaz rekla, da bolj izgleda trepet srca, oziroma občutek pri srcu je kot takrat, ko se mi je otrok obrnil v trebuhu ali ko je zabrcal. In potem to mine.
Po tolikih letih pa me je pred dvemi leti svinsko napadel revmatoidni artritis, lani sem imela že operacijo rame. Jemljem metrothraksat 20 mg enkrat na teden 8 tbl, po 24 urah 2 tbl Folacina, vsak dan 4mg Medrola in še Ca carbonat in alfa D3, seveda pa še protibolečinske tablete.
V enem letu odkar jemljem Medrol, sem se zredila za 10 kg, fizionomija se mi je spremenila, vrat imam volovski, vsako jutro se vsaj tri ure potim, da mi kar kapljice znoja cedijo po obrazu, lasišče pa imam do sredine glave premočeno. Ko diham, se mi na vratu z vsakim izdihom napihne vrat, sem izredno zasopla, ne zmorem najmanjšega vzpona, že stopnice so preveč.
Spim tudi izredno slabo.
Vse to sem zaupala osebnemu zdravniku in revmarologinji. Poslana sem bila v laboratorij zaradi suma na ščitnico-pravijo da imam vse znake ščitnice. Pravijo da je krvna slika v mejah normale, na oddelku Golnika v ljubljani pa sem dihala in pravijo, da je v redu s pljuči. Slikala sem jih pred operacijo.
Danes pa je cel dan tak, da me tako boli okrog srca, kot nekdaj, bolečine imam tudi v rokah, vendar se tolažim da me boli od revme. Vzela sem tudi Helex, ki ga občasno vzamem, da se malo umirim ( 2 največ tri tbl na teden). Če ne bo popustilo, me bo mož peljal na urgenco.
Če ste lahko izluščili iz mojih težav nekaj kar me bo pomirilo, se vam lepo zahvaljujem za odgovor. Lep pozdrav! DMaxa

Upam, da vam je izbrani zdravnik ali kardiolog povedal, da se bolniki s sindromom WPW nagibajo k napadom hitrega rednega ali nerednega bitja srca. Tako se dogaja tudi pri vas in ugotovili ste metodo kako napade skrajšati. Verjetno ste preboleli tudi vnetje osrčnika ob virusnem infektu. Že več let se zdravite za revmatoidnem artritisom po navodilih revmatologov in sedaj imate precej izražene stranske učinke glukokortikoidov. Iz vsebine dopisa ne morem posumiti na organsko prizadetost srčnih žil. Če bodo težave trajale bo potreben EKG-pregled.

New Report

Close