Sprožitev poroda zaradi GD
Pozdravljeni,
sem v 35. tednu, to je moja tretja nosečnost. Vodena sem pri diabetologu zaradi gestacijskega diabetesa, imam inzulin 3/dan ter predpisano dieto.
Pri prvem otroku GD ni bil potrjen, pa se je otrok rodil 10 dni po PDP z 5300g in 60cm. (Porod je bil res težaven,na srečo večjih zapletov ni bilo).
Pri drugem sem se dogovorila za sprožitev poroda, zaradi strahu pred ponovnimi težavami zaradi velikega ploda, imela sem tudi GD, ki sem ga imela.pod kontrolo le z dieto. Porod so mi sprožili 10dni pred PDP, otrok je imel 4500g.
Sedaj pa me je spet strah, saj ima ta otrok do sedaj večje mere kot prejšnja dva, po primerjavi pp tednih v materinski knjižici. Ginekolog je mnenja, da se počaka da se porod začne spontano, ker sem že dvakrat rodila dva korenjaka. Sama pa imam predvsem strah zaradi GD, ker naj bi bila povečana verjetnost mrtvorojenih otrok po 38.tednu.
Zanima me ali lahko kakorkoli vplivam na ginekologa, da se vseeno odloči za predčasni porod ali pa CR ali bi morala kam podrugo mnenje.
Hvala.
Lp.
Spoštovani,
če vaš osebni ginekolog ne dela tudi v porodnišnici, ne more odločati, kaj bodo z vami počeli v porodnišnici. Nosečnostno sladkorno bolezen se praviloma tudi vodi v vsaj sekundarnem centru, torej bolnišnici oziroma porodnišnici, še zlasti, če gre za dodatno tveganje velikega otroka. Sicer bi pri res velikem plodu, npr. z obsegom trebuha blizu termina več kot 360mm čim prej po doseženih 38 tednih sprožili porod.
Hvala za odgovor. Prosila sem za napotnico za UKC Mb za vodenje v ambulanti za rizično nosečnost.
Bila sem na kontroli, kjer so dejali, da se bom morala glede na velikost ploda dogovoriti za predčasno sprožitev, v kolikor bo otrok rastel kot do zdaj.
Po pregledu sem imela še kontrolo pri svojem ginekologu, ki mi je na podlagi UZ podal precej manjše meritve glede velikosti ploda in dejal, da plod ustreza merotvam glede na starost gestacije, ter, da sam ne vidi razloga za predčasno sprožitev.
Torej lahko grem sama v bolnico po dopolnjenem 38 tednu in se dogovorim z drugimi ginekologi, da mi porod sprožijo, z vsemi izvidi iz ambulante, v primeru, da bo moj ginekolog striktno proti?
Upam, da razumete moje vprašanje in posledično strahove glede situacije.
Hvala.
Lp
Načeloma da.