Skupno skrbništvo nad otroki
no super, na to čakam, z otrokom sva že zdej zmenjena koga bo pooblastil in koga ne..ve se.
[/quote]
Koliko je zdaj otrok star? Zakaj bi sploh moral imeti koga pooblaščenega na račun, ko bo polnoleten?
Moja hči nima nikogar pooblaščenega. Zakaj bi imela?[/quote][/quote]
mojega brata je v preživninsko-skrbniškem postopku zastopal dolgoletni družinski prijatelj najinih staršev, ki se je pred petnajstimi leti odločil, da ne bo delal družinskih zadev, zaradi ugovora vesti, ker so postopki ponižujoči, nestrokovni, predolgi in nimajo nobene veze z varovanjem koristi otrok in so po svoji naravi čista zloraba. Mojega brata je zastopal izjemoma. Ko mu je brat prinesel tožbo enkrat v začetku julija tik pred začetkom sodnih počitnic, je ta odvetnik ne da bi jo pogledal rekel slednje, da ga v tožbi ne zanimajo sledeči klišeji, ki so v tožbah praviloma prisotni:
– bivša zahteva plačilo smučanja, ker naj bi otrok tisto leto jeseni začel trenirati smučanje;
– da si upa stavit, da so stroški hrane obračunani 2x (brez upoštevanja hrane na stikih, oziroma dejstva, da je hrana v šoli v pretežnem delu 1x že plačana);
– da hoče plačilo stroškov za posebno televizijo in računalnik za otroka;
– pa da so za otroka dobre samo obleke iz višjega srednjega cenovnega razreda, kot so Desigual, Benetton, in ki jih do takrat praktično ni nosil;
– da bo na računu za nakup knjig in delovnih zvezkov, potem ko bo od firme zahteval posredovanje dobavnice iz katere bo razvidno, kaj je bilo za znesek na položnici plačano, postalo jasno, da so gor stroški še kakšnega otroka od ženine prijateljice (znesek na položnici mojega brata je bil okoli 350 EUR) …
– in nazadnje … da verjetno tožba nima ničesar takega kar že ne bi videl prej v vsaki tožbi.
Po 15 letih je ugotovil, da sistem ni iznašel novih trikov …
Na položnici od dobavitelja delovnih zvezkov so bili vsebovani stroški 3 otrok. Dva izmed njih nista bila otroka mojega brata.
Skratka, finance otroka lahko še vedno nadzoruješ precej natančno, moraš pa biti pri tem precej dosleden:
– šola ti je dolžna dati izpis vseh položnic povezanih z otrokom in izpis kaj je bilo zaračunano na teh položnicah in ali je položnico bivša redno plačala (to se splača preveriti, ker šole zoper matere “samohranilke” ne glede na to, da gre za dobro situirane dame z redno dobljeno preživnino (ki nimajo pravice do subvencije šolske prehrane), ne vlagajo izvršb, ampak jim dolgove odpisujejo (to ti lahko pove vsaka šolska računovodkinja, ki je malo bolj intelektualno poštena, ker večina folka tega sploh ne ve); splača se ti zahtevati ta izpisek konec vsakega šolskega leta za eno leto nazaj
– šola ti mora dat spisek potrebščin otroka (to moraš od njih zahtevati vsako leto, precej natančno oceno stroškov pa lahko dobiš že na internetu, ker so cene posameznih artiklov javno objavljene)
– klubi, glasbene in jezikovne šole ti morajo dati podatek o izdanih položnicah in pa če so plačani … ti ti morajo dati podatek tudi o tem, ali otrok na dejavnost sploh redno hodi (moj sodelavec je na primer ugotovil, da je sin hodil na krožke samo takrat, ko je bil pri njemu na stikih, mama pa ga na dejavnosti v celem letu ni peljala niti 1x, pri preživninskih vprašanjih v takih primerih teh stroškov ne obračunajo v strošek preživnine)
– glede obleke vodi natančen in sproten popis , kaj predvsem pa katero znamko otrok nosi pri tebi, ko je na stikih in redno preverjaj cene, ko opaziš kaj novega … tudi te cene so večinoma objavljene na internetu ali pa v štacunah od koder so obleke in obutev …
skratka, zelo važna je doslednost popisovanja novosti pri otroku
še par zanimivosti:
– bivši od brata praktično niso priznali ničesar za počitnice, ker so v času trajanja zakonske zveze dopustovali zastonj v prikolici najinih staršev;
– za stroške kolesa (ta kolesa so očitno ena taka fajn natega) so ji odbili znesek, ki bi ga morala dobiti za rabljeno kolo, ki ga je prodala pod ceno (kolo je bilo naše in so ga dobili na posodo – njun otrok je po starosti nekje med mojima);
– kot stroške stanovanja so ji priznali samo tisto, kar je odpadlo na porabo otroka, ne pa omrežnino, priključnino in ostali bulls***
– sodišče ji je odredilo na zahtevo odvetnika, da mora brata po mailu (torej pisno na točno določen mail) obveščati o vsem glede otroka in da mora na njegove maile odgovarjati … če ne bo pisno, se bo štelo, da svoje dolžnosti skrbnika ni opravila …
– strošek posebne TV in rač. za otroka pa je odpravil z argumentom, da je priporočljiva SKUPNA uporaba za zabavo za otroke teh aparatur le nekaj ur tedensko, pri čemer otrok v 6 razredu O.Š. kot učni in delovni pripomoček računalnik potrebuje le 15 min/tedensko, za kar pa družinski računalnik povsem opravi svojo nalogo. Argument lastnega računalnika in TV je namreč treba razumeti kot implicitno zanemarjanje otroka, ker ti dve aparaturi otroku zamenjujeta starševsko bližino, ki naj bi jo nudil skrbnik bolje od starša, ki plačuje preživnino
skratka, kljub relativno dobri bratovi plači, je iztržila 120 EUR, kar je realna vrednost stroškov, ki odpadejo na otroka in glede na sorazmerje plač med bratom in njo (on ima okoli 15% višjo plačo, zato je moral pokrivati tudi višji procent stroškov otroka)
mi je pa zanimivo še nekaj … imam prijatelja, ki je poročeno z mikrobiologinjo. So družina, ki jim v življenju res ne gre finančno slabo. Imajo pa zanimivo karakteristiko. Vso obleko kupijo v trgovinah z rabljenimi oblačili, bolhi oz. jo dobijo iz druge roke. Najprej sem mislil, da so malo škrt, potem pa so mi povedali, da je to stvar ekološke in zdravstvene osveščenosti. Namreč barve s katerimi barvajo oblačila so precej strupene. Marsikatere kavbojke danes še vedno barvajo z barvo v kateri je svinec, in ta barva se absorbira skozi kožo in škoduje zdravju. Obleka iz druge roke je precej preprana in je tega problema precej manj. Ta družina se je tako dobro zverzirala, da iz tega kar nosijo človek niti ne opazi, da gre za rabljena oblačila, ker so res lepo in okusno oblečeni. Za obleko pa plačajo okoli 10% njene “nove” vrednosti.
Ko občasno odprem in preberem kakšno tukajšnjo forumsko debato, moram reči da naravnost pogrešam, kak inteligenten argument ženske, ki dobiva preživnino v smeri, da za spoštovanje in prizadevanje za največjo korist otroka ni vedno ravno merodajno, da je ta korist premosorazmerna z višino preživnine. (Pa s tem ne želim relativizirati pomena in potrebnosti denarja pri skrbi za otroka).
Nekaj časa je bila večja vsota denarja za preživnino upravičevana z bio in eko hrano, ki da je dražja. Potem pa se je ugotovilo, da je junk in industrijsko pred in pripravljena hrana bistveno dražja. Pa je potem ta argument kvalitetne in zaradi tega dražje prehrane nekam poniknil.
Podobno se je zgodilo s pijačami, ko se je izkazalo, da so slovenski otroci predebeli, ker spijejo preveč cocacol in sadnih sokov (pijača, ki vsebuje sladkor), ter da je najbolj koristna pijača za otroka (poceni!) voda iz pipe.
Naj pripomnim samo, da je ” no ja no ” prisel do zneska 281 eur / otroka, jaz pa do zneska 300 / otroka.
Polovica 140, oziroma 150.
Brez stroskov bivanja.
Solski rekviziti se najbrz malo razlikujejo – nimamo vsi te srece, da bi kupili torbo Dakine po 18 eurov 🙂
Prav tako v znesek sportnih rekvizitov ni bil vkljucen trening smucanja, pac pa vsi razlicni rekviziti, npr. rolerji, kolo ( recimo na 5 let) in pa cena smuck ( in vezi, cevljev) na par let ali pa izposoja smuck za 1 teden v letu, ko gre najbrz veliko otrok smucat, ce trenirajo smucanje ali ne.
Seveda, otroci niso majhni umiformirani robotki, ki bi poceli iste stvari, zato je nujno
popreproscanje stvari.
Solsko poloznico sem napisala 100, ker je povprecje v ma go jevem primeru ( 90 +110)
ko bo sel drugi otrok iz vrtca v solo, bo mogoce nizja, in se bo sel pac tozit za znizanje.
Res je, solska poloznica je samo 10 x na leto, vendar, ali otrok v solskih pocitnicah ne je?
Mogoce gre tudi na kak poletni tabor, ali organizirano varstvo, ceprav tega nisem napisala, vendar,
v vsakem primeru potrebuje kosilo in dopoldansko ter popoldansko malico.
Stroski frizerja so razlicni, pri nas se gredo strici vsake 2 meseca ( 3 x na leto je res premalo)
frizerji pa so od 8- 12 evrov, povprecje torej 10.
Glede aktivnosti pa je pri nas takole – glasbena sola – poucevanje instrumenta = 300 / leto in izposoja
instrumenta 12 / mesec – skupno 25 + 12 = 37/ mesec
Judo – 30/ mesec, ritmicna gimnastika 25/ mesec, kosarka – zastonj.
Glede smucanja, v katero ste se tako zapicili – 1 x na leto smucanje z izposojo smucarske opreme
12 evrov / dan izposoja, 12 karta. To je precej ceneje kot kupovanje smuck in opreme vsake 2-3 leta.
Kolo eno novo in precej drago, eno podarjeno.Stvari pac variirajo.
Ce je po “ja no ja” jevem konzervativnem izracunu mesecno strosek za otroka 281, po mojem pa 300,
se morda le lahko strinjamo, da je strosek tam nekje 290? 🙂
Strinjam se, da bi se morala starsa po mailu obvescati o pomembnih stvareh glede otroka ( in se vzdrzati
prickanja o nerelevantnih stvareh, ce sta v sporu.
Ma-go daje, poleg solskih poloznic, na mesec za 2 otroka 100 evrov, in “ne ve”, zakaj se toliko porabi,
sam pa napise, da za stroske bivanja otrok pri njem
( pol meseca) porabi 150 evrov.
Kako pa je to izracunal oz. kaj je v teh 150 evrih? Sigurno ne sorazmerni stroski stanovanjskega kredita?
Pa se to>
Sama kupujem rabljena oblacila, tako zase kot za otroke. Ekolosko, lustno in ugodno, in niti najmanj mi ni
“pod castjo”.
Ne bi pa nikoli vzela rabljenih oblacil otrok sedanje zenske svojega bivsega ( dovolj komplicirano napisano? ::)
skratka, ne bi vzela oblacil njenih otrok.
Preprosto ne bi.
Rajsi od Rdecega kriza.
moram ti povedat naslednje. “no ja no” daje korektne in realne podatke, če ga bereš kot je treba, lahko razumeš. da če se hoče, se da marsikje privarčevati in tako tudi urediti dosti bolje preživninske obveznosti. Seveda , če kdo ni za to, kot recimo ti, ki NIKOLI nebi uzela rabljenih oblačil..potem se stvari podražijo in tako vplivajo na finance tistega , ki mora plačati preživnino, čeprav bi ta ki mora plačevati preživnino bil čisto zadovoljen z rabljenimi oblekami, ki so ravno tako še dobre za ponosit kot nove. “no ja no” ti je tudi povedal zakaj nekateri to še posebaj prakticirajo. In ravno v takih , ki nečesa nalašč nečejo , iz maščevanja ali česa drugega–ega?.so potem stvari neurejene, ker ženske nabijate po nepotrebnem preživninske stroške v oblake, čeprav se da marsikje ceneje priti skozi. Ampak NE, morejo otroc začet nosit srajce in perilo od znamke HUGO BOSS, čeprav tega prej nikoli niso nosili.
Js sm bivši rekel , ko se je dogovarjalo za preživnino tudi, da otroka lahko ponosita obleke od otrok moje nove partnerke. Gre za obleke ki so malo nošene , ker sta jih njuna otroka hitro prerastla in to niso “no name” obleke ampak, priznane blagovne znamke. Torej niso bila poceni. Tega niso upoštevali pri višini preživnine, ker je bila bivša proti, in obljubila , da bo raje vse novo kupila. In kaj počne dans bivša? Ne kupuje novo,obleke dobiva od svoje kolegice, od njunih otrok. A te obleke so pa vredu? Te so pa vredu ja, ker je dosegla višjo preživnino, zdej pa lahko od drugje črpa ceneje…pa so jo vsi nagovarjal , da bi sprejela mojo ponudbo, pa NE..iz principa ne.
JSt plačujem 290eur za dva otroka na njen TRR, po mojem vedenju -sklepanju, je ona plačala s tem obe položnici za šolo in vrtec, nekaj je ostalo še, s tem je plačala kero položnico od stanovanja. Kot veste imam jst na mesec enako otroke kot bivša, se pravi gre za 50:50 obseg stikov. Zato povem, da dam poleg 290 eur še okoli 150 eur za stroške za vse dni na mesec, ko sta otroka pri meni, v tem znesku je samo hrana. Skupaj 440eur.
Kot sem vam povedal že večkrat, bi jst bil čisto tiho in presrečen, če bi vedel , koliko prispeva bivša na mesec za oba otroka. BIl bi pomirjjen, če bi izračun pokazal, da prispeva vsaj toliko kot jaz..torej 440 eur za oba ( pač vsak 1/2). Se pravi najina otroka mesečno “staneta” 880 eur. Rad bi zato vedel ali prispeva toliko ali ne. In nebi bil zadovoljen, če se ona niti približno ne približa znesku, ki je 440 eur, ki bi ga mogla prispevati. 880 eur je danes ena solidna slovenska plača, se zdi kar visok znesek za dva otroka, ki nimata posebnih potreb, imata pa željo po načinu življenja , ki je bil že prej, pred ločitvijo, skromen, poceni..dobro je bilo vse kar si dobil od koga, vse se je ponucalo do konca..igrač ni na pretek, ni luksuza… ob tem morem povedat še to, da kot veste, more tudi za tega starša ki plačuje preživnio kaj ostati, da lahko sam preživi, no meni od vseh odtegljajev ostane osemindvajsetega v mesecu na mojem računu 50 Eur, plačo pa dobim petega v mesecu, osmega vsak mesec pa se mi odtrgajo krediti ..tudi mastercard. Tako me največkrat do nakazila plače prišlepa moja nova partnerka, ki tudi ve, da je nekje napaka pri izračunu preživnine. Po plačilu kreditov, mastercarda in preživnine mi ostane 50 eur…mizerni ostanek kajne, sploh če more kdo še potem dodajati. Kako se pa naj tudi sam kaj oblečem, obujem s temi 50 euri? kater sodnik mi zna to razložiti.
Fantje ne nabijat, enostavno ni vam, da bi skrbeli za svoje otroke, če že date denar bi še naprej kontrolirali svoje bivše…. Saj načeloma imate celo prav samo če bi se pogovarjali o preživninah ranga 1500 do 2500 evrov na mesec potem bi bilo vaše teženje zelo upravičeno in bi ga podprla. Dokler pa se pogovarjamo o preživninah od 100 evrov ali pa 300, je pa vse skupaj brez veze. Ker če matere vaših otrok od tega kaj zase vzamejo naj me hudič vzame. oz. če vzamejo potem zanemarjajo vaše otroke in so zrele za prijavo na CSD. Take male vsotice pač niso noben luksus, ki bi bil neporabljiv za otroke.
In brez veze je pisanje kako npr. no ja no pravilno in realno ocenjuje situacijo . Je ne. Sem ga ujela na sabljanju. Očitno njegov otrok hodi rekreativno sabljat, pa še to ne verjamem, da pride s 100 evri za opremo skozi sezono. Imam sabljača tekmovalca, ki trenira praktično vsak dan in verjemite 100 evrov je znesek, ki še za potrošni material ni dovolj. Tekmovalcu praviloma ne moreš kupovati robe na netu, tekmovalec hodi na tekme tudi v tujino (in to ne le na 2 letno) nikamor se ne moreš teleportirat, ampak plačaš bencin cestnine in pogosto celo nočitev. Tekmovalec uniči superge, polomi kline, žal kak kos opreme tudi izgine……
Zakaj slovenci tako uživate v športni disciplini, PREPRIČEVANJE DRUGIH KAKO SE DA VARČNO ŽIVETI IN KAKO SI ZAPRAVLJIV ČE POTROŠIŠ MALO VEČ????
Že samo prepucavanje okoli koles. 16 letnik ima normalno odraslo kolo, moj celo boljše od mene, ker ga rabi bolj kot jaz. Tako kolo je na udaru lopovov, ker ne gre za otroški tricikel. Mene osebno ne osreči, da bi se hvalila kako poceni sem mu kupila second hand koreto. Naj ima dobro kolo, če ga rabi in mu ga lahko kupim. Pa da ne bo pomote marsikaj imamo tudi rabljeno in nas ne moti.
In ja vse to plačujem sama, ker oče mojih otrok ne prispeva niti evra, poskrbel je, da je neizterljiv. Zakaj??? Saj so vendar otroci tudi njegovi.
Če bi bila moški bi mi bilo pod častjo prepucavanje 100 ali 150 evrov za otroka. Če pa tega res ne bi imela, bi to na človeški način razložila. In ma-go, a misliš, da se meni ne zgodi, da mi na računu niti 50 evrov več ne ostane? Pa zato ne cvilim kot ena mala podganica, saj vem da sem denar vložila v svoje otroke.
1. Sodnik ti bo razložil kaj je skladno z zakonom. Skladno z zakonom pa preživnina všteva tudi sorazmerni delež stroškov bivanja otrok, počitnic, rekreacije,….
2. 290 EUR za dva je MALO! Prijatelj je plačeval 140 EUR za enega otroka in je bil v tem času brezposeln!
3. Ne poznam nikogar, ki bi imel službo in za otroka plačeval manj kot 250 EUR.
4. Koliko prispeva bivša si povedal že sam. Torej vsaj 150 EUR za vsakega, ker sta pol časa pri njej.
5. Kar hočem povedat. Razumem tvoj problem, da so tvoji dohodki prenizki, vendar ne boš dosegel prav nič s tem odnosom, ker kot si že sam dojel, bo bivša zanalašč proti vsemu kar ji predlagaš.
6. Preživnina je res kruta stvar, žalostno je, da se sploh kdo poslužuje teh trapastih sodnih poti, ker normalnemu človeku je jasno, da otroci od zraka ne morejo živet…Ampak ti imaš še srečo. Mene otrok stane mesečno 350 EUR preživnine + vsaj 100-200 EUR mesečno še za aktivnosti+hrano, ko je pri meni.
Ma-go, napisala sem, da ze zdaj kupujem rabljena oblacila tako zase, kot za otroke. In tudi dobim kaj od
prijateljic. In tudi na Redeci kriz bi sla.
In ravnam zelo varcno, poskusam prihrantiti, kjer se le da.
Ne bi pa vzela rabljenih oblacil od sedanje zenske svojega bivsega.
Prav tako se ne mores v celoti zanesti na rabljena oblacila, pri perilu recimo, prav tako pri cevljih.
Moj izracun je poskusil biti realen, pac poenostavljen, in mislim, da se lahko strinjamo, da stane
otrok priblizno 300 na mesec. No, mogoce 290.
Nikakor pa mi v glavo ne gre tole :
JSt plačujem 290eur za dva otroka na njen TRR, po mojem vedenju -sklepanju, je ona plačala s tem obe položnici za šolo in vrtec, nekaj je ostalo še, s tem je plačala kero položnico od stanovanja. Kot veste imam jst na mesec enako otroke kot bivša, se pravi gre za 50:50 obseg stikov. Zato povem, da dam poleg 290 eur še okoli 150 eur za stroške za vse dni na mesec, ko sta otroka pri meni, v tem znesku je samo hrana. Skupaj 440eur.
Torej z 90 evri, bivsa, po tvojem sklEpanju, placuje poloznice za stanovanje,
ti pa z dodatnimi 150 evri – “v tem znesku je samo hrana” – poskrbis za hrano za otroke, ko so pri tebi.
Kdo jim torej kupuje solske potrebscine, ( recimo, da je samo 120, torej 10/mesec)
kdo jim placa solske ekskurzije ( recimo spet samo 10/ mesec) kaksnekoli aktivnosti ( magari 10/ mesec)
obleko, cevlje, kozmetiko, bazen med poletjem, smucanje pozimi, rolerje, kotalke, smucke,
in nenazadnje, hrano, za cas, ki niso pri tebi?
Dedek Mraz?
Se strinjam Nkeichi.
Je pa po mojem mnenju problem v dohodkih, ki so prenizki in v primeru ločitve pomenijo finančni zlom enega ali obeh posameznikov (zaradi dvojim stroškov bivanja, morda transporta,…).
Sicer je pa takole žalostno razpravljati. Jaz sem pred kakimi dvemi leti na ulici videl mojega otroka z na videz preveliko jakno. Takoj sem napisal sms, če je problem v denarju, da jaz kupim novo, ker nekako pa moj otrok ne bo hodil okoli v odločno prevelikih cunjah……Je pa res, da dohodki niso tak problem kot pri Ma-go-ju.
Ma pusti primerke, ki vidijo samo sebe in svoji 150 veličastnih evrov, ki jih namenijo za otroka. Tisti, ki se svojih obveznosti do otrok zavedajo, itak tu gori ne komentirajo.
Večina, ki skrbimo za otroke sami smo se zorganizirali in zmoremo, ker smo v to prisiljeni.
Prav pa to vsekakor ni. Sistem, bi moral brezbrižneže (obeh spolov:) prisiliti v odgovorno skrb za svoj naraščaj.
Zakaj pa otroci tvoje nove partnerke ne nosijo rabljenih oblačil? Ali kake no name? Za njih ni dovolj dobro? In v prejšnjih postih si trdil, da se s količino oblačil pretirava (na sodišču, ko se pogovarjamo o stroških otrok), le otroci tvoje nove partnerke (pre)rasejo hitro?
In če daš ti 150€ samo za hrano za pol meseca, od kod ti ideja, da bivša za drugih pol meseca ne da enako? Mislim, da si izgubil stik z realnostjo.
bom kar vsem zgoraj odgovoril, da se ne ponavljam…kot kaže ste vsi zelo pri denarju, da vam 150 eur ali 300 eur ne pomeni nič, vi bi se pogovarjali od 1500 pa tja do 2500 eur dalje preživnine na otroka po mnenji “včeraj”. Hja, dobr vam gre, očitno ste se res dobr organizirali, imate zgleda vsaj 3x večje plačo kot jaz, ja super, potem se nimam kaj z vami o teh zadevah tu pogovarjati, razumem. Si morem torej najti krog ljudi, kjer so komaj komaj določili preživnino na enega otroka 150 eur..pa jaz vam dragi uporabniki do kolen ne sežem…
nkeichi,,ne vem kaj daje unih 90 eur, ker mi noben nč ne pove, lohk si jih tudi kam vtakne, pa me to ne sme zanimat..ampak porabi pa jih, za karkoli hoče, lahko tudi za : solske potrebscine, ( recimo, da je samo 120, torej 10/mesec)
solske ekskurzije ( recimo spet samo 10/ mesec) kaksnekoli aktivnosti ( magari 10/ mesec)
obleko, cevlje, kozmetiko, bazen med poletjem, smucanje pozimi, rolerje, kotalke, smucke, …
še vedno se pa ne ve, kolk ona porabi od svojega denarja za otroka! ne za svoje položnice..ampak izključno za otroka…ne ve se tega.!
včeraj.: jst sm ti na človeški način razložil, kje so problemi…sam kaj ko ne dojameš, in drugačne razlage nisi vredna, ker očitno živiš na čisto drugem finančnem položaju kot jaz. Sama sebe daj v položaj z dvema otrokoma, pri dveh kreditih in ostalimi življenjskimi stroški, delodajalec ti pa vsak mesec da 950 eur na trr. Me zanima če še lahko govoriva o preživnini ranga 1500 eur do 2500eur?
Zakaj pa otroci tvoje nove partnerke ne nosijo rabljenih oblačil? Ali kake no name? Za njih ni dovolj dobro? In v prejšnjih postih si trdil, da se s količino oblačil pretirava (na sodišču, ko se pogovarjamo o stroških otrok), le otroci tvoje nove partnerke (pre)rasejo hitro?
In če daš ti 150€ samo za hrano za pol meseca, od kod ti ideja, da bivša za drugih pol meseca ne da enako? Mislim, da si izgubil stik z realnostjo.[/quote]
od kod pa tebi ideja , da prispeva enako? pa čem pa ti sklepaš da bi ženska , ki nima pojma o kuhanju lahko ne vem kolk prispevala ? Če pojma nima o kuhanju, potem tud ne more nekaj podobnega prispevat? mar ne. Jst ne vem zate, mogoče ti kuhaš tko kot treba, ampak moja bivša vem da ne, pa tudi nič ne dela na tem da bi kdaj znala kaj skuhat…sej ko prašaš otroka, kaj pa jeste tam doma…ti znata povedat samo da skoz eno in isto..še dobr da hodita u šolo , da bo vsaj tam kaj od hrane.
In če daš ti 150€ samo za hrano za pol meseca, od kod ti ideja, da bivša za drugih pol meseca ne da enako? Mislim, da si izgubil stik z realnostjo.[/quote]
realnost jalur je pa taka, žal, da se lahko uzame od plače samo toliko kolikor je na razpolago, več kot tolk se pa ne da.
A bi bil kdo tako prijazen in mi izdal skrivnost, kako otroka preživeti s 300 evri na mesec. Srednja šola, mesečna, malica, šolska položnica cca 100 evrov, hrana, higiena, stanovanjski stroški 100 evrov (itak sem napisala premalo), to je torej to, da fizično preživi in hodi v šolo. Za vse ostalo, od oblačil do rekreacije in žepnine pa se lahko na sto evrov omejiš le, če res hodiš na karitas po cunje, če otrok ničesar ne trenira, ne hodi ven in se ne zabava z vrstniki.
vrednosti 1500 EUR do 2500 EUR so budgetu, družin, kjer imata dva nadpovprečno plačo … v preživnino sodijo življenjski stroški otroka in nič drugega, tudi 5 centov za bivšo ne … zato pa so najbolj jebeni stroški za pravljični standard, in “življenje pri skrbniku,” in počitnice
ostale zadeve so zelo objektivne …
zakaj pa misliš, da se ženske tako protivite plačevanju preživnine v obliki položnic … ker veste, da na ta način ne morete upravljati z isto vsoto denarja … in tisti fotr, ki zna ocenit s podatkom kaj otrok nosi tudi koliko bivša da za cunje, obutev, hrano itd. za otroka, je prekleto prisoten v otrokovem življenju
da pa si me ujela pri sabljaču :), vsaj eden od naju ve, kje kotira slovenska sabljaška scena v regionalnem in evropskem (da ne rečem svetovnem) nivoju … in kje so otroci stari 13-14 let … in predvsem, kako resni so za šport v teh letih
seveda moj otrok trenira rekreativno, za razliko od tvojega, ki je neznani superzvezdnik …z najdražjo opremo (skor tako kot tiste horde otrok ločenih staršev, ki trenirajo smučanje povsod drugod samo v slovenskih klubih ne 🙂
na splošno je športna scena otroških, kadetskih in mladinskih sekcij naravnost uboga. Do 4. razreda OŠ še gre, sploh za plačljive dejavnosti na šolah (judo, košarka, nogomet), ker je popestritev popoldanskega varstva za majhnega otroka, potem pa je vse, ne samo smučanje, zelo ubogo, ker mularije šport več ne zanima (zato tudi epidemija debelosti)
za razliko od forumov, kjer se debatira o preživninah in so vse ženske gor mame slovenskih športnih superzvezdnikov
sam kolesarim off road, tako da vem kaj je drago kolo, pa tudi, da tisto za v šolo ali za rekreacijo ne sodi v ta finančni rang … in ne tudi iz druge roke dobiš ogromno koles prve lige, ki jih je mulc vozil samo en krog okrog bajte, ker danes mulci koles nimajo več za vozit in noret, kot naša generacija, ampak zato, da se v garaži na njih nabira prah in dobiš nerabljeno kolo iz druge roke praktično nikoli voženo …
No, no. 1500-2500 ni budget nadpovprečne družine. Budget moje bivše družine je bil cca. 4000 EUR. Brez kakršnih koli kreditov,….Nismo niti slučajno živeli luksuzno. Imeli smo se za povprečne.
Stroške otroka je 300 E, če se škrtari na polno. Sorry. Bivša plačuje samo vrtca 130 E mesečno. Otrok mi vedno pove, da več kot najmanjše škatle lego kock mu ne kupi,….Če se gre otrok kopat na bazen je en dan najmanj 30-50 E.
Bodite malce realni. Oroci pač niso poceni. In s puncami tu gor se večinoma ne strinjam. TUdi z navedno Včeraj glede preživnin 1000 EUR+ se ne, vendar jim dam tokrat prav, da 150 E po otroku res ni velik denar. In še enkrat ponavaljam. Problme je dohodek, ne višini preživnine.
Ma go, napisal si:
še vedno se pa ne ve, kolk ona porabi od svojega denarja za otroka! ne za svoje položnice..ampak izključno za otroka…ne ve se tega.
Ne vem, kaksne dokaze hoces – da ti predlozi vse racune? ( no, jaz bi na njenem mestu vse skenirala in ti poslijala, ze zato, da bi se izognila temu “najedanju vode na kamen”)
Ce pa nimas papirnatih dokazov v rokah, se zadovolji z empiricnimi – otroka sta oblecena, obuta, imata solske potrebscine itd… in sta nahranjena, ceprav bos zdaj spet povedal, da ne zna kuhati,..
Napisal si tudi:
“od kod pa tebi ideja , da prispeva enako? pa čem pa ti sklepaš da bi ženska , ki nima pojma o kuhanju lahko ne vem kolk prispevala ? Če pojma nima o kuhanju, potem tud ne more nekaj podobnega prispevat?”
Ce tvoja bivsa ne zna kuhati, porabi za hrano VEC, in ne manj, kot ti. Kajti clovek, ki zna kuhati, kuha iz
osnovnih sestavin, ne samo bolj okusno, temvec tudi bolj poceni.Tako lahko porabi 5 evrov / otroka na dan za zajtrk, malico, kosilo in vecerjo ( vsaj med vikendi) tisti, ki ne zna kuhati, pa porabi vec.
Vendar je kljub temu prava “carovnica” z denarjem, saj iz tvojih 90 evrov pokriva – 150 za hrano, 60 za obleko in cevlje, 20 za solske potrebscine, 20 za aktivnosti, 20 za ekskurzije, 20 za kozmetiko, 80 za “rekvizite”,
20 za Rd ipd ( napisano za 2 otroka) PLUS stanovanjske poloznice, pa se zase ji nekaj ostane.
Jasno je, ce bi ona tebi nakazovala 290 / mesec in bi ti pokrival vse gornje stroske za otroka, bi bila ona financno na boljsem, ti pa na slabsem.
Zal mi je, da si v financni stiski, vendar, kot je bilo ze omenjeno, stan. kredit je predvsem tisti, ki te stiska.
ne, narobe si razumela, če bi ona znala kuhat, bi šla u trgovino in nakupila raznoliko hrano, iz tega naredila pošteno kosilo, kot veš je za otroka najbolje če je raznoliko hrano…in bi zaradi tega več zapravila…namesto tega pa, ker ne zna skuhat, otroka jesta eno in isto hrano, u glavnem se hrana ponavlja, da ne rečem ravn, da se namesto toplega obroka raje kaj namaže na kruh, pa lahko bi še omenil pretečene roke na embalaži. In zaradi njene nesposobnosti ona seveda privarčuje.Nima pa niti želje, da bi na tem kaj izboljšala.
o stanovanjskem kreditu pa tole..uzeti je bilo treba kredit, zato da lahko otroka bivata tudi pri meni. Zdej imata zagotovljeno zgolj osnovno bivanje, ampak, treba je pa še marsikaj postoriti, da bo bolje kot je, kar pa je vezano na finance, ki jih ni. In kredit se bo vlekel še kar precej let.
moja plača z vsemi dodatki je okoli 1180 eur. Od tega vsak mecec 8. trgajo 550 eur iz mastercarda kjer je zajeta hrana in bencin ( tudi za potrebe otrok..samo hrana 150 eur), vsak mesec 8. trgajo tudi obrok kredita 280 eur, vsak mesec nakažem 290 eur preživnine. Do 5.ga naslednji mesec je kar deleč, do plače..
mogoče je že čas da se vprašate, kdo hudiča na mojem naslovu plačuje položnice? moja nova partnerka. A pa je dolžna sama vse plačevat. Ne ni, ker bi moral pri tem tudi sam prispevat, oziroma, sodišče bi moralo upoštevat, da bo treba plačat tudi položnice na mojem naslovu. Sodišče je gledalo samo plačo, ni pa gledalo na stroške, ki že obstajajo. Sodišče je uzelo mojo plačo , od nje odbilo preživnino, in to je to..boste vi z lahkoto sami še preživeli…računica je pa čisto druga, ampak v dobro tudi otrok, sem si nakopal vse te stroške, o katerih pa sodišče ni imelo posluha.
Pri postavki preživnina, bi sodišče moralo upoštevat razpoložljive finance obeh staršev, realna stanja, dejanska, takšna kot so , ne samo plačo. Iz vsega skupaj izluščit tisto kar je v dobro otrok, to je tudi stanovanjski kredit, ki bi moral biti upoštevan, mogoče tudi novejši avto, ker ni vseeno kot je ena uporabnica napisala, ali se pelješ v stari zmahani kripi ali pa v novejšem avtu, že zaradi varnosti potnikov ne.
Zdaj je mene sodišče s svojo odločbo dejansko prikovalo na stanje, da jst za otroka NE morem nič več dobrega nardit, pa si to lahko še tolk želim, ker ne gre. Ni mi dopustilo, da bi lahko za otroka več nardil kot delam.In ne meni govorit, ko vsi lapajo kako more bit vse v dobro otrok, če te podpore ni v praksi s strani sodišč .