Rumen izcedek
Spoštovani,
noseča sem prvič, 14t, zanosila po IVF postopku. Letos sem imela tudi obsežno LPSC in HSC op. Nekje od 5 tedna me pestijo težave z nožnico. Moj ginekolog na začetku ni nič zdravil, saj naj bi to bilo zaradi vstavljanja Utrogestana. Po Utrogestanu sem naredila kratko kuro z Lactogyn vag. kapsulami. Na naslednjem pregledu v 12. tednu mi je bilo rečeno, da gre najverjetneje za glivično vnetje in sem dobila predpisane Cansten 3. Srbečica in neprijeten občutek v nožnici sta se umirila, zadnje dneve pa imam rumeni izcedek, ki je brez vonja in ponovno rahlo skelenje v nožnici. Moj ginekolog pravi, da je to normalno in da je v nosečnosti cela paleta odtekov izcedkov ter, da za zdaj ne bova nič zdravila.
Vseeno pa me zanima ali bi bilo potrebno, da se opravi bris nožnice? Skrbi me, da ne gre za bakterijsko vnetje. Naslednji pregled imam čez tri tedne. Naj preprosto počakam in ne naredim nič proti temu?
Hvala za vaš čas in odgovor.
Lep pozdrav.
spoštovani,
glede brisa nožnice na morebitnega povzročitelja vnetja (infekcije) se presoja individualno, zato težko rečem, kaj je ali ni potrebno. Lahko pa rečem, da brez vsakega dovoljenja ali navodila lahko sami redno ali vsaj 3 do 4x tedensko uporabljate kak pripravek za vstavljanje v nožnico na osnovi mlečne kisline, ki če drugega ne, omogoča, da se ponovno vzpostavi naravno stanje v nožnici, kjer prevladujejo mlečnokislinske bakterije (laktobacili) katere so zaščitne in varujejo nožnico pred razraščanjem drugih, nožnici tujih in potencialno nevarnih bakterij.
Pozdravljeni,
naj se navežem na temo rumenega izcedka.. Sem v 18 tednu in se mi je včeraj pojavil rumen izcedek, brez srbečice ali bolečine pri uriniranju… Lahko rumen izcedek pomeni kaj resnega in bi bil potreben pregled pri ginekologu (čez 3 tedne imam morfologijo)? Zanima me tudi, katere kapsule priporočate kot preventivo za nakup v lekarni in so popolnoma varne v nosečnosti?
Hvala za vaš odgovor. Lep pozdrav!
Spoštovani,
težko rečem, za kaj pri vašem izcedku gre, ampak preventivna uporaba nožničnih vložkov na snovi mlečne kisline zagotovo ne bo škodila. Priporočam sicer katerikoli podoben ripravek, najbolj pa poznam Vitagin-C, Lactogyn in kapsule Gynophylus.
Pozdravljeni,
Sem v 20.tednu nosečnosti in trnutno na morju. Zopet kot že vso nosečnost se mi je pojavil rumenkasto-zelen grudasti izcedek, ki čisto malo tudi smrdi. S seboj imam Vagisan. Ga lahko vstavljam zvečer kljub kopanju v morju? Se ob takšnem izcedku lahko kopaš v morju? Imam s sabo pa le dve tableti in na morju bom do srede, tako da bi en večer preskočila in šele nato doma v sredo zopet vstavila? Zna biti to problem, ker bom z enim dnevom prekinila?
Hvala za vaš odgovor in čas.
Lp,
Urša
Spoštovani,
Vagisan itak ni zdravilo ampak le vaginalni probiotični antiseptik, torej ni tako pomembno, kako dosledno ga uporabljate. Seveda bi bil uspeh bolj zagotovljen s stalno uporabo, ampak če ne gre, ne gre. Kopate se pa seveda lahko, saj problem ni zaradi vode ampak zaradi spremenjene lastne vaginalne bioflore.
Pozdravljeni,
Zadnje dni opazam rumen izcedek oz noznice (kot nekaksen smrkelj struktura). Srbecice ni, tudi kaksnega vonja ne zaznavam. Danes zjutraj ga je bilo kar precej. Ker sem na morju do sredine naslednjega tedna nimam dostopa do ginekologa. Sem v 19 tednu nosecnosti. Lahko to pocaka en teden in se potem narocim na pregled ali je lahko kako nevarno (verjetno gre za kaksno vnetje)? Seboj imam dve vaginalni tableti vagisan, nekaj vaginalnih tablet gynophilisa, vitagyn C kremo in vidermina vaginalne globule, kater pripravek bi bil najbolsi za tak izcedek/tezavo?
hvala
Spoštovani,
ni nujno, da gre že za vnetje, ker nimate nobenih simptomov, zelo verjetno pa nožnica nima najboljše bakterijske sestave. Na to lahko pozitivno vplivate z vložki na osnovi mlečne kisline ali s kakšnim blagim antiseptikom (boraks glicerin), kar se praviloma dobi v vsaki lekarni.
Uporabila sem Vidermina clx globule.Po dveh globulah je izcedka obcutno manj. Lahko z njimi nadaljujem 5 dni (v navodilih sicer pise da so primerne za nosecnice).
Aktivne sestavine Vidermina CLX vaginalnih globul:
- 0,2 % KLORHEKSIDIN:
– Deluje protibakterijsko in protiglivično ter tako preprečuje, omejuje in zdravi okužbe na sluznici in koži.
HIDROGENIRAN KOKOSOV GLICERID:
– Deluje kot mazilo (lubrikant), ščiti in poveča vlažnost.
SOL HIALURONSKE KISLINE:
– Intenzivno vlaži kožo in sluznico.
PVP (polivinilpirolidon):
Lipofilen in varen polimer, ki omogoča tvorbo filma na sluznici in s tem optimalno delovanje kokosovih gliceridov.
SESTAVINE*: Hydrogenated Coco-glycerides • PEG-7 Glyceryl Cocoate • Triacontanyl PVP • Chlorhexidine Digluconate (0,2%) • Sodium Hyaluronate • Laureth-9 • Aqua.
Lp
Z Vidermina clx lahko mirno nadaljujete.