Rumen izcedek
Pozdravljeni,
sem v 14 tednu nosečnosti in zadnja dva dni opažam, da imam zelo rumen gost izcedek iz nožnice, ravno tako je urin zelo rumene barve, kjub temu, da spijem ogromno tekočine (predvsem vode), prej je bil bolj prozoren. Nič pa me ne srbi ali peče. Je lahko kljub temu to kakšno vnetje, okužba ali kaj nevarnega, kajti naslednji pregled imam šele 21. septembra.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in želim lep dan,
Urška.
povsem mogoče je, da imate nožnično infekcijo, ki pa praviloma tako zgodaj v nosečnsoti ne more povzročiti pomembnejše škode. Do pregleda torej lahko počakate in se takrat z ginekologom dogovorite za mnorebitno zdravljenje.
do ascendentnega amnionitisa, torej takega, ki ga povzročijho bakterije iz nožnice praviloma pride po 16. tednu in so tudi za to potrebni določeni pogoji, zlasti popuščanje materničnega vratu ali stanje po obsežni kirurški intervenciji na materničnem vratu, ki bi utegnila pustiti trajne posledice. Sicer pa bi bilo modro v začetku nosečnsoti vzeti bris nožnice, da se vsaj ve, kakšna je vaša vaginalna bioflora, torej če imate v nožnici kakšno nevarno bakterijo ali ne.
hvala vam za odgovor.Zdaj pa me se zanima ali se da te nevarne bakterije odstraniti z kaksnimi zdravili ali je to nemogoce.Kajti meni sledi serklaza zaradi 4 kratne histeroskopije ko so mi odstranili popolno pregrado maternice maternicnega vratu in noznice.Ali je potrebno bakterijo odstraniti pred serklazo ali po njej?ZE VNAPREJ SE VAM ZAHVALJUJEM ZA ODGOVOR.
Vsekakor velja stanje v nožnici “popraviti” še pred cerklažo. Kako se to doseže pa žal ni enotnega stališča niti znanstvenih oziroma strokovnih smernic. Nekateri zdravijo usmerjeno, drugi na splošno z nožničnimi antiseptiki.
bakterije so v nožnici vsakdanji pojav, vendar seveda ne patogene temveč praviloma laktobacili, torej mlečnokislinske bakterije. Paogene bakterije se v nožnico naselijo ob pomanjkanju laktobacilov in po večjem vnosu s spolnimi odnosi, ob nepravilni higijeni zadnjika, kombiniranju analnih in vaginalni spolnih odnosov, oralnih spolnih odnosov ipd. Cerklaža ne poslabša vaginalne bakterijske sestave, je pa lahko ugoden medij ob prisotnosti bakterij za napredovanje infekcije proti ovojem nosečnosti. Po cerklaži zato odsvetujemo vse spolne odnose.
zivjo sem v 9 tednu nosecnosti in zadnja dva dni opazam rumen izcedek iz noznice.Nic ne pece in ne srbi ampak me vseeno skrbi ker se je ze prejsnja nosecnost koncala enako kot pri tanji v 20 tednu zaradi amionitisa.Zanima me ali moram takoj do svojega ginekologa ali lahko pocakam do 18 oktobra ko imam pregled.Pa se to pred 14 dnevi sem nehala uporabljati klimicin vaginalno kremo ali je mogoce to posledica da imam sedaj rumen izcedek.Hvala za odgovor ze vnaprej.
rumen izcedek zagotovo ni poseldica zdravljenja s klimicinom, načeloma pa rumena barva nakazuje možnost gnojnega vnetja, torej bakterijske infekcije. Mislim pa, da do 18.10. lahko še počakate.
prosim, pomirite se in ne fantazirajte naprej, ker sicer ne bsote zdržali nosečnosti. Vsi, tudi zdravniki si želimo srečnega zaključka nosečnosti in delamo v to smer.
ne vem in iz omenjenih podatkov o tem tudi ni mogoče sklepati.
tega pa ne bi vedel. Je vse skupaj le preveč pogosto in presplošno. Če vas moti izcedek, se z ginekologom dogovorite za obisk in pregled.
Spoštovani dr.Pušenjak!
Danes se tudi sama obračam na Vas, tokrat prvič. Stara sem 23 let,nisem še bila noseča,do sedaj brez težav. Menstruacije imam redne, 30-32 dni. Jemala sem KT Logest, zaradi zelo bolečih menstruacij,z jemanjem sem pričela 2005, nehala pa 2007, zaradi neprijetnih stranskih učinkov. To je nekaj na kratko o meni.. Sedaj pa vprašanje. Prejšnji mesec sem imela nekaj dni rumen izcedek iz nožnice,precej gost,približno teden dni pred menstruacijo. V tem času me je precej pekla nožnica,ob spolnih odnosih tudi bolela, zato sva jih s fantom za nekaj časa prekinila. V tistem tednu sem imela pregled pri ginekologu (zaradi brisa), napisal mi je Betadine vaginalne globule. Jemala sem jih 14 dni,v tem času sem dobila tudi menstruacijo, težave so izginile. No do sedaj.. Spet sem v tednu pred menstruacijo (pričakujem jo 23.1),spet se je pojavil rumen izcedek, ki je trajal 2 dni,sedaj pa je gost bel, v nožnici me spet peče. Kaj naj storim? Naj ponovim z jemanjem? Ali mogoče pomaga tudi kaj drugega, brez recepta?
Najlepša hvala za odgovor
Spoštovani,
pred M se raje kot sicer pojavljajo težave z glivicami, zlasti kvasovkami. Učinkovito lokalno zdravilo proti tem glivam je običajno Canesten, ki ga lahko v svečkah ali kremah dobite brez recepta v lekarni. Canesten 3 je odmerjen za 3 dnevno uporabo, priporočamo zvečer pred spanjem, ker ne izteče iz nožnice. Betadine je sicer odličen nožnični antiseptik in ga priporočam ob hujših infekcijah, vendar rad izsuši površino nožnice in nekaterim lahko povzroča prav tako težave. Za preprečevanje podobnih infekcij, če se te vedno pojavljajo ob istem času ciklusa, priporočam preventivno uporabo nožničnega antiseptika 2 ali 3 dni pred pričakovanim pojavom težav. tudi to dobite v lekarni brez recepta.
Pozdravljeni,
danes sem v polnem 35 tednu nosečnosti in imam že par dni rumen izcedek na vložku, ampak imam očutek da ne prihaja iz nožnice ampak iz sečnice. Imam tudi pekoč občutek, prav tako pa tudi pri uriniranju. Kaj bi to lahko bilo? Ginekologa imam 5.12. Menite da je potreben obisk pri osebnem zdravniku še pred tem? Skrbi me namreč za otroka ter da ni bakterijsko vnetje in bi prišlo lahko do zapletov? Naj omenim še da imam ugotovljeno sladkorno od 31 tedna dalje.
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
če svoje težave ocenjujete kot pomembne (dopisno to ni mogoče), se oglasite pri ginekologu prej kot 5.12. Žal brez pregleda in morda laboratorijskih preiskav kaj dosti ni mogoče preverjati.