Preveč plodovnice!
Spoštovan,
prosim vas za vaše cenjeno mnenje. Noseča sem 32. tednov in 6/7 in sem danes imela ginekološki pregled ter ultrazvok. Nosečnost poteka v redu, nimam posebnih težav, le trebuh mi pogosto otrduje. Morfologija je bila v redu, šla sem tudi k vam na drugo mnenje in je bilo vse v redu. Torej skrbi pa me današnji pregled. Plod je primerno velik za tedne nosečnosti, le ginekolog je dejal, da imam preveč plodovnice. V materinski knjigi piše AFI > 15. Kontrolo imam čez en teden. Ker me seveda skrbi, prosim če lahko pokomentirate mojo situacijo.
Hvala in lep pozdrav, Lidija
Spoštovani,
normalen AFI je med 8 in 20, zato ne vem, zakaj omenjena ocena, da bi bilo preveč plodovnice. Morda je ginekolog dobil “občutek”, da je plodovnice pri drugih v povprečju manj, ampak to ni dovolj za oceno “preveč”. Sicer pa je najpogostejši razlog za več plodovnice neznan pri zdravem plodu, na drugem mestu je motena toleranca za glukozo in zelo redko kaj resnejšega, drugega.
težko komentiram. Želodec je organ, ki se polni in prazni in če ginekolog z oceno ne počaka vsaj 10 do 15 minut, je povsem mogoče, da je bil želodec pač med preiskavo prazen ter se ga začasno ni videlo.
Spoštovan,
ker sem sedaj polna skrbi in ne vem kako bom lahko počakala do torka, da vidim če plod sploh pije plodovnico, vas prosim, če mi lahko podate podatek v koliko procentih res gre ponavadi za razvojno napako, ter katera je najbolj pogosta. Ali mislite, da bi bilo dobro še pred torkom obiskat samoplačniški ultrazvok? Ali ga vi ob sobotah opravljate? Res me skrbi.
Pa še vprašanje, ali bi se lahko že na morfologiji ugotovilo nepravilno delovanje prebavnega traka?
Hvala, pa brez zamere, če vas morim.
res ne bi zdaj in na pamet razpravljal o možnih bolezenskih razlogih za to, da se med preiskavo ni videl želodec ploda. V veliki večini primerih gre samo za to, da je ta prazen in poskusite zdaj to odmisliti do torka. Tudi če bi se dalo ta hip takoj ugotoviti vse, se takoj ne bo nič ukrepalo. To soboto ne delam, zato prosim, da potrpite še teh < 100 ur. Na morfologiji se večinoma že ugotovi odsotnost želodca, čeprav ne vedno, ampak tudi o razlogih za to ne bi razpredal na tem mestu.
Spoštovan,
da nadaljujem mojo zgodbo. V torek sem bila ponovno na uz pregledu zaradi preveč plodovnice in želodčka, ki ni bil viden. Plodovnice je bilo zopet več kot pred tednom dni, želodček pa je bil viden. Ginekologa pa je zmotila še druga stvar.
Bom citirala iz izvida: ” Pri ponovnem UZ pregledu ugotavljamo cisti podobno spremembo v spodnjem delu abdomna pri plodu, cista je unilokularna, enakomerna napolnjena z asonično vsebino, endofitične rasti ni videti. Zaradi suma, da gre za sečni mehur smo gospo ponovno pregledali, vendar je opisana tvorba nespremenjena, tako da sumimo, da bi šlo za ovarijalno cisto pri plodu. Ob enem je ugotovljen tudi polihidramniom.”
Dobila sem napotnico za pregled v porodnišnici Ljubljana, ki ga imam v ponedeljek 26.08.2013 ob 13.30 uri.
Prosim vas, če lahko pokomentirate moje stanje. Ne vem kako rasna je lahko ta situacija. Sem pa v 34. tednu nosečnosti. Ali je možno, da me boste pregledali vi???
Se zahvaljujem za vaš odgovor in mnenje.
Lep pozdrav, Lidija
Spoštovani,
pred pregledom je neprimerno komentirati ugotovitve, saj to v bistvu niso ugotovitve ampak nepotrjeni sumi. Pri 34 tednih in pri deklici lahko tudi jajčnik tvori kakšno cisto, različnih možnosti pa je nekaj in ugibanje nima nobenega smisla. V ponedeljek sem za eno od UZ ambulant zadolžen tudi jaz, zato je povsem mogoče ,da boste pri meni.
Pozdravljeni,
sem v 26 tednu nosečnosti. Danes sem ravno imela 3D ultrazvok, kjer v izvidh pise plodovnice mejno proti polihidramniju. Moje meritve so bile:
BPD: 65,2
HC: 249,3
AC: 225
FL: 50.6
AFI: 24,53
14.12 sem imela pregled,kjer je zdravnica rekla, da je plodovnice ok, sedaj p kar naenkrat prevec. Ali je to mozno, ker sem bila ta teden bolj sladkosneda?
Zanima me tudi, ali se lahko zgodi, da plodovnica gre nazaj v normalno vrednost? In kako lahko k temu pripomorem.
hvala in lp
spoštovani,
brez objektivnih podatkov (AFI ali najgloblji vertikalni žep plodovnice) težko komentiram takšno mnenje. Mnenja so lahko tudi subjektivna.
Pozdravljeni,
na tem linku vam pošiljam kako piše v izvidu. Upam, da bo to v pomoč.
Torej so uporabili mero AFI (indeks količine plodovnice). Glede na to, da ste pri 26 tednih nosečnosti, ko je razmerje med plodovnico in maso ploda najbolj v korist plodovnici, bi iz tega ne “delal drame”. Če še niste opravili OGTT test (za sladkorno) ga opravite, sicer bi zgolj ponovno z UZ preveril stanje pri 30 tednih.
več plodovnice plodu ne povzroča nobene škode. to je lahko, ni pa nujno, le simptom oziroma znak nečesa v ozadju in če tega ne najdemo, gre praviloma za nepomemben pojav. Ne obremenjujte se preveč s tem, še zlasti ne, dokler to ne ogroža ne vas ne ploda.
ne samo možno, zelo verjetno
Pozdravljeni, na koncu decembra sem vam že pisala o povečanju plodovnice. Ravno sem iz pregleda pri ginekologinji, ki mi je izmerila tudi žepe:
62,48,35,63-skupaj 20.8
Zanima me kako kritično je to in kako vpliva to na moj plod? Izvidi nuhalne, morfologije in niftya kaźejo vse Bp od samega začetka.
hvala za odgovor.
Izmerjen je bil torej AFI, ampak mislim, da ni kritično, ker noben posamezni žep ni bil večji od 8cm, poleg tega je merjenje 4 žepov neobjektivno, kajti med merjenjem posameznega žepa, se plod premakne drugam in je potem vsota vseh globin žepov lahko večja od objektivne situacije.
Hvala za odgovor. Glede na to, da je dva tedna nazaj bilo bistveno več plodovnice AFI 24,53, se očitno le ta zmanjšuje. Ali lahko na kakšen način sama pripomorem k temu, da se vrne predvsem v normalo?
Zanima me tudi koliko je zgornja meja, ki še sodi v normalno količino? Je mogoče, da se kljub BP vsem prrgledom na koncu ugotovi, da ima plod napako? In je zato povečana plodovnica?
Hvala za odgovore in lep večer.
joooj, veste, da komplicirate in dramatizirate po nepotrebnem? Sprijaznite se, da je pri vas plodovnice malo več (razlika med 24 in 21 cm je neznačilna in se na to ne gre zanašati) in da zaradi tega ne bo nič narobe. Tudi ni posebnega ukrepa za zmanjševanje količine plodovnice, razen s punkcijo in odstranjevanjem plodovnice skozi iglo, kar pa se počne izključno, če je plodovnice toliko, da ovira normalno dihanje nosečnice ali grozi s sproženjem predčasnega poroda. Da, nič v medicini žal ni absolutno in tudi nobena preiskava nima 100% stopnje odkrivanja napak in hkrati 100% zagotavljanje popolnega zdravja. Nobena in tudi UZ v nosečnosti ne. Vseeno živite v času, ko smo sposobni odkriti največ odklonov v vsej dosedanji zgodovini medicine.