Prehranska dopolnila v nosečnosti
Pozdravljeni,
sem v 16.tednu nosečnosti. Sem vsejedka, vendar sem do sedaj jemala prenatalni multivitaminski kompleks od Terra Nove, zraven dodatno pa še magnezij od iste znamke (4 kapsule po 100 mg dnevno), železo iste znamke (2 kapsuli po 20mg dnevno) in prenatalni omega 3 (600 mg DHA & 300 mg EPA Omega 3 dnevno). Šele sedaj sem opazila, da na železu piše po 1 kapsulo dnevno in ne dve, ter da se je potrebno o jemanju posvetovati z zdravnikom.
Želela sem preprečiti slabokrvnost, ki sem.jo imela v prejšni nosečnosti, pa se bojim, da sem sedaj naredila več škode kot koristi. Na nekem predavanju sem zasledila, da naj bi bila magnezij in železo toksična za plod v prevelik količinah 🙁
Kaj vi menite o tem? Bom pisala tudi svoji ginekologinji seveda, vendar me zanima tudi vaše mnenje.
Hvala.
Spoštovani,
zdravniki predpisujemo bistveno višje odmerke železovih pripravkov, ki vsebujejo med 80 in 100mg železa, vsrkanje železa pa je itak zelo oteženo, zato težko v telo pride več kot 10% zaužitega železa. Skratka, skrbi so odveč. S kakšnim razlogom bi nekdo predaval, da bi naj bilo železo v nosečnosti toksično, pa res ne vem. Marsikaj je seveda odvisno od načina izpostavljenosti železu, načinu vnosa v telo, zdravstvenega stanja itd. Skratka, zadeve niso samo toksične ali netoksične.