“Prazna” gestacijska vrečka in vrednosti ßhCG.
Pozdravljeni!
Imela bi eno vprašanje. Prvi dan zadnje menstruacije je bil 4.12.2013 (imam jo na 30-34 dni). Prvi test sem naredila 6.1.2014, pa je bil negativen. 8.1.2014 sem bila pri moji ginekologinji zaradi vaginalnega vnetja. Dobila sem Canesten vaginelete in navodila da ponovim test, če menstruacije še ne bo. Le tega sem naredila 11.1. in je bil pozitiven.
Glede na zadnjo menstruacijo bi morala biti. Sedaj noseča 7t. Potem pa šok…
Včeraj sem bila na uz, kjer se je videla samo gestacijska vrečka (prilagam sliko). Zdravnica me je poslala v laboratorij dat kri za vrednosti ßhCG, ki jo moram ponoviti še v ponedeljek. Je pa rekla da verjetno s to nosečnostjo ne bo nič. Vrednosti ßhCG včeraj je 10994. Danes zdravnica ne dela več, da bi lahko komentirala izvid. Mene pa zanima, glede na vaše izkušnje, kolikšna je verjetnost, da ta nosečnost obstane oz. ali je možno, da je raven hormona tako visoka, kljub “slabi” nosečnosti.
Pa odkrila je še “pecljat” miom velik 6,5cm, ki leži zunaj maternice na levi strani. Bi lahko bila nosečnost zaradi njega ogrožena? Leta 2009 so mi že odstranili enega (15,5cm).
Hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav, Tina
Spoštovani,
pecljati miom za nosečnost ni problem in bi se ga celo dalo relativno z lahkoti odstraniti tudi v nosečnosti(po 16. tednu), lahko pa se ga seveda tudi pusti pri miru do konca. Kako bo z nosečnostjo nerad napovedujem, ker ni pravila, se pa strinjam, da je vrednost ßhCG za tako majhno nosečnost res visoka. To bi lahko (ni pa nujno) kazalo na začetek molarne nosečnosti), pri kateri pa bi pričakoval tudi reakcijo jajčnikov (ti se močno povečajo, ker pride do hiperstimulacije, česar pa vi ne omenjate), zato za enkrat priporočam konzervativni pristop – torej ponovitev UZ čez 1 teden.
mislim, da iz te gestacijske vrečke ne bo zdrave nosečnosti in da se razvija molarna nosečnost. Trenutno je sicer še v začetni fazi, zato še ni simptomov zaradi visokih vrednosti hCG. Po mojem bi bilo nosečnost najbolje čim hitreje odpraviti.
Pozdravljeni,
Najlepša hvala za vaš odgovor. Zanima me, koliko “škode” si naredim, če počakam še en teden do naslednjega uz? Oz. če se odločim za prekinitev nosečnosti čez en teden (kar bi itak šla, če se na uz ne bo ničesar videlo) ali moram potem nujno počakat 12 mesecev, predno poskusim ponovno zanosit. Toliko pavze se svetuje po molarni nosečnosti… Jaz bi namreč potem šla rada čimprej na odstranitev mioma in v nov boj za otročička.
Lep pozdrav, Tina
Spoštovani,
poskusite še malo “poguglat”, kaj je “mola hidatidosa”. Težko vam povem, kaj tvegate. Odvisno. Veliko in hkrati nič. Upanja na normalno nosečnost takorekoč ni, torej je čakanje po mojem nesmislno, če vam bo vaša “duša” po tednu dni prepričevanja dala mir, pa je mogoče tudi to vredno tveganja. O tem morate presoditi sami. Jaz ne bi čakal. Pri odstranitvi nekomplicirane, zelo majhne mole je po mojem čakanje z novo nosečnostjo 12 mesecev preveč. Dovolj bo 3 mesece zapored nizek ßhCG. Če se namreč v 3 mesecih ne bo zgodilo nič, se tudi v 2 letih ne bo.
Pozdravljeni!
Najlepša hvala za vaš odgovor. A potem grem lahko kar na urgenco al rabim napotnico svoje ginekologinje? Včeraj mi je namreč rekla, da če me bo začelo bolet, špikat ali bi začela krvavet naj grem naravnost na zavod za transfuzijo z napotnico, ki mi jo je dala (sem rH negativna) in potem na urgenco.
Mene pa kot ˝nalašč˝ že od zvečer boli na levi strani nad sramno kostjo… Danes namreč dela šele popoldan, jaz pa bi to rada dala čimprej za sabo.
LP Tina
če vaša ginekologinja dela danes, bi kazalo vseeno počakati na njo. Teh nekaj ur prihranka ne odtehta dejstva, da vas bolj pozna kot kdorkoli drug. Seveda pa pojdite na urgenco, če bo zelo hudo.
Pozdravljeni,
Najlepša hvala za vaš odgovor. Sem počakala na mojo ginekologinjo, ki pa me je poslala naprej z napotnico. Na urgenci vzroka bolečine niso odkrili. Izvid sem priložila… Ga lahko prosim komentirate? Tudi abrazije mi niso naredili, ker baje ne gre za molarno nosečnost (sicer se baje ne bi videl plod – odg.zdravnice). Čeprav mi jo je zdravnica svetovala zaradi velikosti mioma. Me je pa zelo presenetilo, da je videla plod velik 6mm (ker ga še včeraj z mojo ginekologinjo nisva našli oz. videli). Je to možno? Se je pa kar namučila, da je dobila lepo sliko na uz (zaradi moje debelosti).
Lep pozdrav, Tina
No, vidite, zakaj je osebna obravnava včasih tako pomembna! Ni sicer običajno, da ima GV premer < 15 mm, je ßhCG skoraj 20.000 in se še ne vidi ploda, ampak ste pozabili primakniti par pomembnih podatkov - debelost je prav gotovo eden od zeloooo pomembnih, kar zdravniku pri osebnem obisku ne morete prikriti, na forumu pa, če vas ravno ne vprašam, z lahkoto! Tudi miom lahko bistveno zmanjša vidljivost, saj absorbira kar nekaj UZ energije, sipa zvok in dela različne motnje pri UZ pregledu ter slabša sliko, ki je že tako slaba.
No, tale naša kiomunikacija je lahko poučna tudi za druge, ki morda forumsko svetovanje jemljejo malo preveč dobesedno. Ne morem pa vsake vprašati: ali ste debeli? Imate miom? itd….. ker je še nekaj možnih stanj, ki vplivajo na UZ sliko in se nekako spodobi, da pacient ob neosebnem komuniciranju z zdravnikom o sebi sam pove vse, kar ve in je opazil, da je morda pomembno.
Pozdravljeni,
Hvala za vaš odgovor. Bi bila vaša interpretacija izvidov drugačna, če bi vedeli da sem debela? So izvidi lahko drugačni, kot pri suhih nosečnicah? Za miom sem vas pa vprašala, že v prvem postu. Pa ste rekel, da pecljat miom v nosečnosti ni problem in da se ga celo po dopolnjenem 16.tednu lahko op.odstrani.
Lep pozdrav, Tina
res je glede mioma. Da se ga odstranit, ampak če se postavi v UZ polje, lahko moti sliko oziroma meritve. Sicer pa je slika pri debelih drugačna, manj ostra, molj razmazana oziroma, če je nek objekt daleč od sonde, ni nujno da njegove mere res držijo. Kakorkoli, v luči konstitucije se izvidi interpretirajo z večjo toleranco odstopanja kot v primeru idealne slike.
Pozdravljeni,
imam podobno težavo kot moja predhodnica. 5.12 sem imela zadnjo menstruacijo, 10.1 sem delala test, ki je bil pozitiven. Na prvem UZ sem bila 22.1, kjer je bilo navedeno naslednje:
V uterusu je GO, ki meri 8x7x8mm. V njem se nakazuje rumenjakov mehurček, po velikosti GO je ocenjena gestacija 5. teden (4/7). Desni jajčnik 28x18mm, v njem je viden CL (kaj to pomeni?), levi jajčnik 26×17 z malimi folikli b.o. GEU ne vidim. Proste tekočine ni.
Zaradi rjavih izcedkov (koliko sem lahko brala druge teme gre za rahle krvavitve) sem dobila tablete Estima (3x po 2 tableti dnevno vaginalno) in kontrolo čez 1 teden. Naj tukaj povem, da sem imela neredne cikle dolge od 30 pa tudi do 42 dni. Vem, da redko te tablete v tako zgodnji nosečnosti pomagajo. Ampak jih še jemljem.
To sredo (29.1) sem imela drugi UZ z naslednjim izvidom:
Uterus AVF. V kavumu uterusa GO premera 12,5x8x13mm. Ob GO nekaj proste tekočine. V GO hiperehogeni odmevi premera 1,2mm. RM in ploda ne prikažem. V CD ni proste tekočine.
S strani ginekologa mi je bilo rečeno, da bi se na naslednjem UZ zagotovo moralo že kaj videti, sicer verjetno to ni normalna nosečnost. Je pa omenil možnost, da lahko pride tudi do splava zaradi proste tekočine, ki se pojavlja ob GO. Naj povem, da občasno še krvavim (rjav izcedek), a ne vsak dan.
Hormonov mi niso merili.
Glede na moj občutek in glede na to, kar se prebrala po forumih, se mi vseeno zdi, da iz te nosečnosti ne bo nič. Vem, da se ponavadi čaka do GV velikosti 21/22mm, preden se ukrepa. Kaj bi mislite o celotni situaciji? Glede na zadnjo menstruacijo in normalnih ciklih, bi danes namreč vstopila v 9 teden (če sem prav izračunala). Morda je prišlo do pozne zanositve ali pa iz vsega skupaj res ne bo nič. Zavedam se, da se lahko situacija obrne v negativno ali pozitivno. Me pa vseeno zanima vaše mnenje.
Hvala za odgovor! LP
ne, oziroma na podlagi vrednosti ßhCG ni mogoče ocenjevati nosečnosti. Morebiti bolj na podlagi razlike v ßhCG v 2 do 3 dneh.
Spoštovani,
tudi jaz imam ob zapisanem slab občutek, ampak dokončno mnenje bo možno šele po naslednjem UZ pregledu. Tako je pač, da tudi še tako slab občutek ni dovolj zanesljiv.
Spoštovani,
v roku dobrih 3 dni (nekje 75 ur) se je vrednost zvišala iz 598 na 2247. To je več kot dvakrat v dveh dneh. Če si jaz prav razlagam ta zvišanja (v 2 dneh dvakrat), bi se morala v roku 3 dni vrednost zvišati na 1.800 (2 x 600 + 1/2 od 2 x 1.200). A se takšno zvišanje na 2247 že šteje za preveliko oz. lahko kaže na nepravilnosti?
Lep pozdrav
pogoje je “najmanj za 2x”, lahko tudi več, ne pa za 5x, kar se tudi lahko zgodi ob določenih bolezenskih spremembah (npr. moli). Mislim, da je vaš prirastek ßhCG za zdravo nosečnost povsem v redu.
Pozdravljeni dr. Pušenjak,
Včeraj sem bila na drugem ultrazvoku, kjer se je še vedno videla le vrečka, velika 15mm. V njej ničesar. Rečeno mi je bilo, da iz te nosečnosti ne bo ničesar, saj bi se v 8. tednu nosečnosti že moral razviti plod z utripi. Naročena sem ponovno čez teden dni, če prej ne bom začela krvavet. Počutim se slabo, krvavitev sicer ni, imam pa nekaj nosečniških težav (zbadanje, slabost, bolečine v prsih). Zanima me, zakaj mi ne naredijo čiščenja takoj in čemu to čakanje? Psihično je to zelo težko. Zakaj po vašem mnenju pride do nosečnosti brez ploda?
Prav lep pozdrav in hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
odgovor je odvisen od tega, kdaj je bil opravljen prvi UZ in kaj se je videlo takrat. Vsaj 1 teden med dvema pregledoma je smiselno počakati zato, ker nosečnost šele v minimalno 1 tednu mora zrasti toliko, da se zagotovo vidi zarodek in srčni utrip, če teden pred tem tega ni bilo in je bila vrečka manjša od 22 mm. Za določene spremembe v nosečnosti je žal potreben nek določen čas in s ponavljanjem preiskave prej, ni mogoče izsiliti ustrezne informacije. Sicer pa prazna vrečka nastane iz različnih razlogov (se pač razvije le placentarni pol, ne pa tudi plodov, najpogostejši razlog za to pa je triploidija, torej organizem, ki ima namesto 23 kromosomov od vsakega od staršev (skupaj 46), ima od enega starša celotno garnituro (46) od drugega pa polovico 23 in ima zato trojno garnituro kromosomov (69). Če ima dvojno garnituro od očeta (če dva spermija oplodita jajčece), pride lahko do mole hidatidoze, kadar ima dvojno garnituro od matere (izostanek ločitve polarnega telesca) pa se zgolj ne razvije plodov pol in govorimo o “blighted oovum” ali “praznem jajcu”.