povečan mehur pri plodu
Spoštovani
Sem zelo zaskrbljena bodoča mamica in ne vem kaj storiti. trenutno sem noseča 37 tednov in do sedaj je vse potekalo bp. Sedaj pa se nekaj zapleta in sicer na zadnjem UZ pregledu je bilo ugotovljeno, da ima naš fantiček povečan trebušček in pa sečni mehur, na splošno pa je tudi precej velik. Njegove zadnje mere so:
BPD 9,17cm
OFD(HC) 11,86 cm
HC (Hadlock) 33,45cm
HC* (Hadlock) 33,17
AC (Hadlock) 35,20cm in druga meritev 33,20cm
FL(Hadlock) 7,49cm
luknjice v ledvičkah so velike desno 0,53cm in levo 0,40cm.
Pa kot pravim me je dr. opozorila tudi na povečan sečni mehur, drugih komentarjev ni dala in zato sem sama malo pobrskala po internetu in groza ( od kromosomskih napak, pa do posledic, ki niso združljive z življenjem….) tako da sem čisto obupana, nato sem šla isto popoldne še enkrat opravit UZ cca 5 ur po prvem ( če bi se slučajno polulal) a je stanje še vedno isto- povečan sečni mehur.
naj še omenim, da sem v 13. tednu opravila NS in dvojni hormonski test rezultati so sledeči’:
Free ¸hCG 20,4IU/l
PAPP-A 2500IU/l
Background risk: trisomy 21, 1:351 Trisomy 18, 1: 885 Trisomy 13, 1: 2768
Adjusted risk: Trisomy 21, 1 : 5702 Trisomy 18, 1:17696 Trisomy 13, 1:5451
Upam, da mi lahko pomagate kaj sedaj pomeni povečan mehur, kakšni so ukrepi in kakšna je prognoza. Hvala lepa in lep dan Anja
Spoštovani,
takole, brez izmer mehurja se je res težko pogovarjati o tem ali je povečan ali ne. Glede na votli sistem ledvic, ki ni povečan pa dvomim v povečan sečni mehur, ker bi se vsako povečanje odražalo tudi na votlem sistemu ledvic. Mere ploda so normalne, tako da trenutno ne vidim prav nobenega razloga za skrbi.
Spoštovani dr. Pušenjak,
na Vas se obračam s podobnim vprašanjem kot ga. Anja. Sem v 35 tednu nosečnosti in na zadnjem UZ je ginekologinja pri plodu ugotovila povečan sečni mehur. Najprej pravzaprav ni vedela ali sploh gre za mehur ali je morda prisotna kakšna cista, potem je na mehur sklepala iz žil, ki so bile ob njem vidne (vsaj tako sem jo razumela). Velikost mehurja je bila 50 mm. Po eni uri čakanja, da bi se mehur izpraznil, je pri ponovnem UZ sicer izmerila nekoliko manj (40mm), vendar se ji velikost še vedno ni zdela normalna. Ostale meritve so bile:
BPD 80
HC 294
AC 317
FL 62
desna ledvica: 26mm, leva ledvica: 22,5mm
pretoki Ri=0,55
Naj povem, da je potem za mnenje vprašala še eno ginekologinjo, vendar so bili zaključki enaki. Ponoven UZ imam čez 14 dni.
Kaj je po vašem mnenju razlog za tako velik sečni mehur (meni se zdi 50 mm res veliko), oz. ali ne gre morda vseeno za kakšno cisto? Kako se v takem primeru ukrepa?
Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Eva
Spoštovani,
sečni mehur premera 50 mm ni tsko veliko oziroma vsekakor ni preveč, sicer pa se sečni mehur pri plodu stalno polni in prazni. Če ob domnevno večjem mehurju niso razširjeni tudi sečevodi in votli sistem ledvic, potem to ni nič posebnega. Mislim, da je vse v redu in da so skrbi pretirane. Cista bi bila bolj na strani in ne za sramnico in so prisotne le pri deklicah. Sicer pa bi lahko karkoli koristnega sklepal le, če bi imel sliko oziroma bi sam opravil UZ pregled. Mere ploda so v redu.
Spoštovani!
Prosim vas za vaše mnenje.
Sem v 16. tednu nosečnosti. Na merjenju NS je ginekolog ugotovil povečan sečni mehur ploda (pri 12 tednih in 6 dnevih je sečni mehur meril 8,5 mm). Osebni ginekolog je pri 14 5/7 izmeril velikost mehurja pri plodu 18 mm. Zaradi suma na kromosopatijo me je napotil na UZ v ljubljansko porodnišnico, kjer je pri 15 6/7 bil izmerjen mehur velik 8 x 13 mm. Ostalo je vse vredu. Ginekologinja je dejala, da v tej starosti ploda še ni mogoče sklepati na nepravilnosti, da še spodnji del ploda v tej starosti ni oživčen in da je pomembno samo to, da se mehur vidi. Na velikost mehurja ni polagala posebne pozornosti. (Na naslednji UZ pri njej sem naročena 18. 2.)
Kaj menite vi? Se stanje izboljšuje? Koliko je sploh »normalna« velikost mehurja pri tej starosti?
Naj še dodam rezultate nuhalne svetline. Stara sem 27 let.
NT: 2,5 mm
Trisonomy 21 Trisonomy 18 Trisonomy 13
Background risk: 1:816 1:2001 1: 6275
Adjusted risk: 1:557 1:4217 1:22383
Po opravljenem DHT pa je rezultat sledeč:
Background risk: 1:816 1:2001 1: 6275
Adjusted risk: 1:2467 1:30071 1:93865
Pri merjenju NS se zaradi slabe vidljivosti (oz. ker se plod ni obrnil v določen položaj) nosna kost ni videla. Prav tako se je zgodilo na UZ pri osebnem ginekologu.
Do katere starosti ploda je nevidena nosna kost eden od pokazateljev za morebitne kromosopatije?
Hvala za Vaš odgovor!
Spoštovani,
velik mehur je vsekakor znak, ki nas mora skrbeti, res pa je, da se lahko do 16. tedna še zmanjša in je kasneje vse v redu. To nima nobene zveze z oživčenostjo ampak z uporom pri odtekanju. Če urin odteka s povečanim uporom to deluje nazaj na sečevode in ledvice in jih lahko okvari. Pomemben bi bil tudi spol ploda, saj je omenjeni problem pri dečkih manj zaskrbljujoč kot pri deklicah, spol pa se načeloma pri 16 tednih večinoma že vidi. Normalna velikost oziroma premer mehurja v prvem trimesečju je nekje do 8 mm, v drugem pa do 15 mm. Okvirna ocena je relativna, vendar kot povečan sečni mehur lahko razumemo takšnega, ki sega preko polovice razdalje med medenico in popkom, kar se z rastjo ploda seveda tudi spreminja. Poleg tega se sečni mehur tudi polni inp razni in če se ne počaka dovolj časa (včasih tudi do pol ure), je težko oceniti stanje.
Odsotna nosna kost je pač odsotna in takšna ostane tudi kasneje, med tem ko je hipoplastična nosna kost le slabše razvita in se kasneje bolje vidi kot med 11. in 14. tednom, a je običajno krajša. Kadarkoli je NK odsotna ali hipoplastična, to velja za mehki marker za kromosomopatijo.
Spoštovani, najlepša hvala za hiter odgovor.
Imam pa še nekaj vprašanj.
Je mehur (8 x 13 mm) še vedno prevelik, glede na to da sem šele v začetku drugega trimesečja? V celotnem drugem trimesečju pa je normalna velikost do 15 mm. Je to mera za poln ali prazen mehur?
Na forumu ste zapisali, da lahko pojav megaciste dodatno poveča tveganje za trisomijo 13 ali 18 (ob upoštevanju starosti nosečnice in širine NS). Ali je potem smiselno opraviti amniocentezo, če tak plod sam odmre že v maternici ali kmalu po rojstvu?
Kaj pa če je plod kromosomsko normalen, pa se kljub temu pojavlja povečan mehur. Kolikšna je možnost, da tak plod preživi? Kakšne okvare in težave ima po rojstvu?
Kateri pa so še drugi markerji za kromosomopatijo?
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni
Spoštovani,
mislim, da nima smisla naštevati markerjev za kromosomske napake, ker jih sami itak ne morete preverjati. To prepustite strokovnjakom. Otrok s trisomijo 13 ali 18 ne živi dalj kot nekaj mesecev, običajno pa odmre že v maternici. Tudi glede pričakovanj v prihodnje ni čas za ugibanje, ampak moramo nosečnost spremljati in se bo v nekaj tednih videlo, v katero smer se stvari razvijajo. Če bo padla ocena, da je nadaljevanje nosečnosti nesmiselno, vam bodo to povedali. Povečan mehur sam po sebi ni problem temveč je problem morebitna okvara ledvic. Če se otrok rodi z nedelujočimi ledvicami, umre ali pa mora že ob rojstvu na hemodializo, kar je povezano s številnimi zapleti v zvezi z rastjo in razvojem.