Polip v maternici, ki izginja
Pozdravljeni dr. Pušenjak,
Rada bi vas prosila za mnenje. Leto nazaj je osebni ginekolog videl polip v maternici, ki ga na kontrolnem pregledu ni bilo več videt. Decembra se je na UZ spet videl, januarja spet ne. Vseeno so opravili histeroskopski pregled in dobila sem datum posega za odstranitev polipa. V primeru, da bi spet izginil, bojo opravili biopsijo maternice. Dobila sem drugo mnenje, da histeroskopija naj ne bi bila potrebna, ker polip ves čas sam izginja.
Sedaj sem zmedena kako se odločit. Namreč pred leti so mi že delali histeroskopijo, češ da vidijo miom, pa so potem ugotovili, da je bila maternica čista. Nočem da se ponovno zgodi, da mi praskajo po maternici brez potrebe, kljub temu, da je histeroskopija enostaven poseg. Polip je sicer velikosti nekje 1cm in kaj dosti v enem letu ni zrasel.
Kako bi mi svetovali vi? Se splača opravit poseg ali je bolje zadevo pustiti še nekaj časa in se potem odločit?
Hvala, LP
Spoštovani,
polip se lahko tvori in ga menstruacija splavi iz maternice. Včasih tudi kaj izgleda kot polip, pa je zgolj nekoliko gostejša maternična sluznica ali “artefakt”, torej nekaj, česar ni. Kakorkoli, če se z UZ polipa ne vidi, ga nima smisla iskat s histeroskopijo.
Hvala za odgovor.
Na histeroskopskem pregledu sedaj, je bil spet viden. Zato ne vem ali bi šla na poseg, če je možnost da kmalu spet izgine.
Morda veste kaj je lahko razlog, da nastaja in izginja? Je morda lahko samo kakšna nepravilnost in to ni polip? Kako dolgo bi bilo smiselno to še spremljat, če se ne odločim za poseg?
to je pa že malo preveč za ugibat. Pravila so zelo preprosta. Če se tik pred posegom polip vidi z UZ, je poseg upravičen, če ni videti ničesar pač ne. Sicer pa je polip posledica hormonske spodbude in sam polip nas ne skrbi, če se sam odstranjuje z menstruacijo. skrbi nas lahko le stalno prisoten polip, ki se z M ne izloči in zato ob večmesečni, tudi večletni prisotnosti se lahko počasi spremeni v kaj resnejšega.