PIl-VS
Pozdravljeni,
na zadnjem brisu sem dobila izvid PIL-VS. Izvid prejšnjega brisa (1.5 leta nazaj je bil BP).
Ginekologinja me je poslala na abrazijo MV z odvzemom tkivnega vzorca, datum sem dobila konec februarja.
Vmes sem si uredila še eno napotnico za kolposkopijo, katero sem opravila včeraj, kjer so mi prav tako vzeli odščip tkiva in ga poslali na histopatološko analizo.
Moje vprašanje je, ali moram iti še na abrazijo, ali se s kolposkopijo dobi enako dobre vzorce in rezultate? Ali je smiselno hoditi na obe preiskavi?
Naj še omenim, da sem stara 33 let, nimam še otrok. Zanositi poskušam z IVF postopkom (zaenkrat 4. postopki – neuspešni).
Ginekologinja mi je včeraj namignila, da bi bilo pametno premisliti, da bi šla po naslednjega zamrznjenčka pred kakršnimkoli posegom (LLETZ), seveda odvisno od izvidov histopatologije. Kakšen pa je vaš pogled na to oz. kakšne imate izkušnje? Bi bilo smiselno poskušati najprej zanositi ali iti na poseg in tvegati skrajšanje MV?
Hvala za odgovore in lep pozdrav
Spoštovani,
iz vašega dopisa sklepam, da poskušate preskakovati lastno senco. Že ginekologinja je zadevo očitno prejudicirala, pa ne vem iz kakšnega razloga, kajti po takšnem brisu, če je to prvič po prej normalnih izvidih, ni potrebno drugega kot bris ponoviti čez 6 mesecev. Če se pa že odločiš za karkoli več, je najprej na mestu bris na HPV (presejalni bris na visokorizične HPV), nato pa, kolposkopija in ne direktno abrazija CK. Na kolposkopiji ste očitno že bili in kot kaže, je kolposkopist opazil določene spremembe na MV, katere bo preverila histologija bioptičnih vzorcev. Zdaj je čas, da počakate najprej na te izvide, nato pa se bo razmišljalo dalje. Zato ne bi razčlenjeval, kaj in pod kakšnimi vse pogoji bi bilo smiselno ukrepati kar na pamet in hipotetično ampak predlagam, da se o tem razpravblja na osnovi dobljenih izvidov.
Pozdravljeni,
zahvaljujem se za vaš prejšnji odgovor, sedaj pa bi seveda potrebovala dodatno razlago oz. mnenje in vaše razmišljanje.
Danes sem prejela izvid kolposkopije, ki pravi:
Kontrolirali smo PAP bris, ponovno je prisoten PIL-VS. Narejena je bila kolposkopija. V histološkem izvidu odvzetih vzorcev, je na površini pretežno zajet žlezni epitel, s fokusi tubarne metaplazije, fokalno tudi skvamozni epitelij brez jasne displazije s fokusi nezrele ploščate celične metaplazije. V pregledanem vzorcu ni jasno displastičnih sprememb.
Če prav razumem, niso našli nobenih spremenjenih/predrakavih/rakavih celic?
Na podlagi česa pa je potem izvid PAP brisa še lahko tako slab (PIL-VS)?
Mislite, da bi bilo smiselno opraviti še abrazijo CK, ali je to to za sedaj? Domnevam, da se mi bo mogoče nekaj časa samo bolj pogosto jemalo bris?
Glede na izvid, potem tudi ni nobenih zadržkov, da grem z naslednjo M po zamrznjenčka, kajne?
Hvala za odgovore in lep pozdrav
ponavljam del prejšnjega odgovora. Najprej bi, če bi že kaj, preveril status HPV s presejalnim brisom. Citološki (PAP) bris pač odčitava citopatolog in opisuje spremembe, ki jih pač uvrsti po tabeli v PIL-VS, morebiti pa le ne gre za kaj drugega kot obnovitvene procese po kakšnem cervicitisu. Ne vem, ugibam. Če bi bil bris na HPV pozitiven, bi seveda nadaljeval s programom spremljanja, v primeru negativnega brisa, bi pa zgolj ponovil PAP bris čez 6 mesecev.
S postopkom OBMP pa seveda ni razloga nadalje čakati.