ovulacija
vse se šteje vedno le od prvega dneva M. to je splošni standard v ginekologiji.
Pozdravljeni,
po ponovnem obisku pri ginekologu (mojega g ni bilo in ga je nadomeščala ena mlajša g.), sem dobila Dabroston. Dobila sem zato, ker se mi začnejo krvavi izcedki 3 dni po ovulaciji. Želela sem Utrogestan, pa mi ni bilo ugodeno, da se to ne daje za te namene, da bi lažje zanosila in da teh težav po njenem mnenju nima, ker še ni minilo eno leto odkar se trudiva. Minilo je “komaj” 8 mesecev.
Prejšnji mesec sem po posvetu z Vami jemala Utrogestan (imela sem še eno škatlo od prejšnje nosečnosti) in teh izcedkov ni bilo, M sem dobila točno na 30 dan.
Zdaj me zanima glede jemanja Dabrostona. Rečeno mi je bilo, da ga jemljem 14 dan po 1 dnevu M in nato 10 dni. Nato preneham in tako 3 mesece, takrat bo pa že skoraj 1 leto mimo in lahko pridem nazaj, če ne bo sreče s plusom. Jemljem pa 2 tabletki na dan. Je takšno jemanje smiselno? Bo tudi Dabroston preprečil predčasne krvavitve? Sem kar razočarana šla od tam.
ne razumem motivov za takšno razlikovanje med načinom predpisovanja do 1 leta in po več kot 1 letu težav z zanositvijo. Če se pojavljajo predmenstruacijske krvavitve in obstaja sum na popustljivo rumeno telesce, se to v času načrtovanja nosečnosti zdravi s progesteronom, po možnosti naravnim, ne glede na to ali je leto okrog ali ne.
ne. Če veste, kdaj nastopi ovulacija, začnite z Dabrostonom 2 dni po ovulaciji in ga uporabljajte vsaj 12 dni. Progesteron nima kaj početi v telesu pred ovulacijo.
pozdravljeni,
ze cca pol leta (mislm da celo vec), se mi med ovulacijo obcasno pojavi sveza kri v izcedku. Do avgusta sem jemala tabletke (yasminelle) in je bila tezava enaka- na skatlicah sem si oznacevala kdaj je prisla ta mala “krvavitev” in kdaj potem M. vsak mesec je bilo priblizno enako. avgusta sem z jemanjem K prenehala- spet obcasna krvavitev med O. Oz rahla kri v izcedku. Ginekologu sme to povedala, rekel da ce se ne pojavlja vec dni , ni tezav, in glede na to da je vedno skoraj iste dni v ciklu. V tem casu sem bila na G pregledu mislm da 2x (uz bp), bris je bil B-mislim da 1x februarja ali marca. Tudi pregled krvi narejen -vse ok. Noseca nisem, SO nimam. Zadnji G pregled v oktobru(brez bria itd).
Je potrebna pri teb se kaksna dodatna pozornost? Obcasno me malo zagrabi panike 🙂
Drugace sem stara 26
Hvala za odg in lep pozdrav.
Spoštovani,
no, da razčistimo tako nekaj: če ste jemali Yasminelle, potem ovulacij niste imeli, lahko pa ste imeli krvavitve sredi ciklusa, čemur potem rečemo vmesna krvavitev, ob KT je to lahko prebojna ali odtegnitvena, če kaj ni v redu z režimom jemanja (npr. pozabljanje tabletk, prevelika razlika v času jemanja ipd.)… lahko pa so tudi krvavitve kar tako. Če se zdaj težava nadaljuje brez KT, potem je zdaj razlog drugje, ker se ciklusa ob KT ne da primerjati s ciklusom brez KT.
Če je sicer organsko vse v redu, to funkcijsko motnjo lahko prezrete.
Ponovno pozdravljeni,
ob jemanju Utrogestana sem zagledala težko pričakovan +. Zadnja M je bila 12.1.2017, cikli dolgi 31 dni.
Moj G ne ve za jemanje Utrogestana, kot sem že zgoraj opisala sem tam dobila Dabroston. Ali bi morala na prvem pregledu, ki ga imam v 8.tednu, povedati za jemanje Utrogestana? Tabletk imam doma za jemanje do 10.tedna, potem mi jih zmanjka. Sem prebrala da ste že napisali da bi po srčnem utripu to naj bilo dovolj. Pa vseeno me zanima kako naj preneham z jemanjem? Doma imam sicer še tudi Dabroston. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
ne vem sicer, če je to res potrebno, ampak običajno se s progesteronom prenehuje postopoma, torej če ga uporabljate 2x dnevno, najprej nekaj dni vsak odmerek na pol, potem samo zvečer in nato prenehate povsem. Če ste vse to jemali na lastno pest, po mojem ginekologa o tem ni treba obveščati, saj zaradi tega ne bo nič drugače.
Spoštovani.
Tudi jaz bi vam zastavila vprašanje glede ovulacije.
Ker z možem nekaj mesecev neuspešno poskušava zanosit, bom v tem mesecu redno opravljala teste ovulacije, saj ne vem, kdaj ta nastopi (če sploh). Menstruacije imam redne, zadnjega pol leta se mi cikel pojavlja takole: na 32, 33, 30, 32, 28, 30 dni. Povprečno vsaka menstruacija traja 4 dni. Zadnja menstruacija je bila 19.7. Upam sicer, da ovulacije imam, saj sem že v prejšnjem mesecu poskušala s testi 14, 15. in 16. dan, a mi je vedno pokazalo negativno (kljub prisotnosti sluzi). Za ta mesec sem kupila več testov in me zanima, za kdaj mi vi svetujete, da jih uporabim? Naj začnem že 7. dan in nadaljujem vse do 21. dne ciklusa? In še potem, kako s spolnimi odnosi? Je boljše s pomočjo testov čakati tisti dan, ko test pokaže 2 črtici ali naj imava redne odnose že od naslednjega tedna dalje redno na 2-3 dni?
Velika hvala za vašo pomoč vsem nam na forumu.
Spoštovani,
glede odnosov se najbolj obnesejo redni odnosi na 2 do 3 dni. Zadeva je o logiki zelo podobna nogometu. Če bo golman spraševal, kdaj naj bo pred golom, da ne bo dobil gola ali pa bo pred golom samo takrat, kadar bodo njegovi soigralci na njegovi polovici igrišča, potem bo slabo odigral svojo vlogo. Testi žal ne pokažejo sleherne ovulacije, ker test zazna le LH vrh, ta pa lahko kdaj traja tudi le 12 ur. za popolno pokritje ciklusa s testi, bi torej morali opraviti vsak dan 2 testa od vsaj 9. dneva dalje pa dokler test ne bo pozitiven. Sicer pa pričakujte ovulacijo pri 30 dnevnem ciklusu med 14. in 18. dnevom ciklusa, pozitiven test pa še do vsaj 2 dni prej.
Hvala za vaš prejšnji odgovor.
Naj vam pojasnim še trenutno situacijo. Teste ovulacije sem delala vse od 9. dneva, morda sem kakšen dan izpustila, sicer pa redno vsak dan. Rezultat je bil vedno enak – izrisala se je le kontrolna črtica. Včeraj in danes (torej, 18. in 19. dan ciklusa) pa imam na ovulacijskem testu 2 črtici, s tem, da je testna šibkejša od kontrolne). Kako si to razlagate? Menite, da je možno, da ovulacije, kljub sicer prisotni sluzi nisem imela? In ali je možno, da ta nastopi šele v nekaj dneh? Če test danes dopoldne ni bil pozitiven, bo to lahko šele čez 2 ali 3 dni, kar bi pomenilo ovulacijo na 21. in 22. dan ciklusa. Je kaj takega sploh možno?
Spoštovani,
edino pravilo v ciklusu je, da menstruacija ovulaciji sledi s cca. 14 dnevnim zamikom (12 do 16 dni). Ovulacija torej lahko nastopi kadarkoli, le menstruacija ovulaciji ne more slediti kadarkoli. Iz tega razloga je lahko tudi dolžina ciklusa poljubna, od 21 do 45 dni. O tem, kdaj bi utegnila pri vas biti ovulacija, je torej brezpredmetno razpravljati. Pozitivni ovulacijski test načeloma pomeni, da bo ovulacija nastopila čez 24 do 48 ur, seveda pa le, če test ni lažno pozitiven. Kaj pomeni, če je testna črtica šibkejša. ne vem, običajno pa so glede tega vsakemu testu priložena jasna navodila, ki jih velja prebrati pred izvedbo testa.
Navodila sem seveda prebrala. Res pa nisem tega zapisala tukaj. Pozitiven test ovulacije je le v primeru, da je testna črtica enako močna ali močnejša od kontrolne. V tem primeru naj bi do ovulacije prišlo v naslednjih 24-36 urah. Če pa sta obe črti vidni, s tem da je testna šibkejša od kontrole ali v primeru, da je vidna le kontrolna črtica pomeni, da do porasta LH hormona še ni prišlo, oz. je njegova koncentracija še vedno pod vrednostjo, ki sproži ovulacijo.
Sama imam menstruacije zadnjega pol leta nekje med 28 – 33 dni. Zato sem vam zastavila to vprašanje, sam sem res presenečena; ovulacijo sem pričakovala nekje med 12. in 18. dnem, zato sprašujem, če je možno, da jo imam recimo 22. dan – glede na moj ciklus, ki ni daljši od 33 dni. Torej je najkrajša doba od ovulacije do menstruacije 12 dni?
dolžino ciklusa lahko ugotavljamo, ko enkrat pride do menstruacije, vi pa ugotavljate ovulacijo v konkretnem, torej še ne zaključenem ciklusu in ta ni odporen na presenečenja. Če boste imeli tokrat ovulacijo 22. dan in ne boste zanosili, bo tokratni ciklus dolg 34 do 38 dni.
Pozdravljeni,
ponovno se na vas obračam po pomoč. Stara sem 30 let. Imam že enega otroka (zanosila v prvem ciklusu klomifena-pol tabletke, pred 3 leti)
S partnerjem sva sedaj že skoraj eno leto v obravnavi za neplodnost. Partnerjev spermiogram naj nebi bila težava. (ni pa popoln)
Sama sem imela že laparo-, histeroskopije, prešpikanje jajčnikov, odstranitev endometrioz, pregled prehodnosti, odstranitev zelo majhne pregrade, pregled hormonov, 7 mesecev klomifena+3xprogeteron in Aglurab.
Sedaj sem v 3. cklusu femare. V sredo (17. 1) se imela ponovni pregled v Dravljah. Takrat naj bi bil 15. dan ciklusa. folikel velik 17 mm. Mene pa še danes (21. 1.), 19 dan ciklusa bolijo jajčniki oziroma en jajčnik. Bolečina ni pretirana, na vsake toliko časa me zelo zašpika, vseeno lahko navadno funkcioniram (tako je že 3 dni).
Zanima me ali je velika verjetnost, da je ovulacija že mimo in bi se morala naročiti na pregled, če bo še nekaj časa bolečina, ki seveda ni neznosna!
Zanima me tudi zaradi začetka jemanja progesteron, ki naj bi se začel po ovulaciji. Na pregledu sem dobila informacijo naj še nekaj dni počakam z jemanjem, ker takrat še ni bilo ovulacije (čeprav sem prejšnje cikluse začela 15. dan ciklusa).
Z naslednjim ciklusom naj bi šla na IVF.
Hvala za vaš odgovor in za vaš čas.
Spoštovani,
žal ni tako enostavno napovedati, kdaj bo ovulacija in včasih tudi kaj “zatrokira” in namesto ovulacije in rumenega telesca nastane luteinska cista. Za konkretno oceno, kaj je na stvari bi potrebovali še en UZ pregled, s katerim se da videti vse potrebno za komentar. Si morda kaj opazujete kakovost nožnične sluzi? To pogosto pomaga pri ugotovitvi stanja po ovulaciji, kajti cca. 12 do 24 ur po ovulaciji se sluz zgosti in začne biti svaljkasto lepljiva.
Pozdravljeni,
neuspešno skušam zanositi že leto dni. Cikle imam različno dolge od 24 do 32 dni (najdaljši je bil 36 dni).
V petek 14.2 (11 dan cikla) sem bila pri ginekologinji, ki mi je naredila UZ in komentirala, da bo ovulacija najverjetneje v desenem jajčniku, kjer pa je bil folikel velik le 11,7 mm. Zaradi rjavih izcedkov sem dobila Dobroston.
Zanima me naslednje… že nekaj časa spremljam ovulacijo s testi. Test je včeraj zvečer (po 20h) pokazal zelo močno drugo črtico, pozitiven je bil še danes zjutraj (9.00). Spolni odnos je bil iz petka na soboto ponoči.
Zanima me kdaj/kateri dan v ciklu bi po vaše najverjetneje nastopila ovulacija, saj sem pričakovala, da bo glede na velikost folikla 11.dan morala ta nastopiti kasneje, ne pa očitno danes ali jutri kot kaže test. Prebrala sem namreč, da bi moral biti dominantni folikel večji od 18mm. Ali to ponovno kaže, da iz vsega skupaj ponovno ne bo nič? So moji folikli premajhni?
Glede Dobrostona: predpisano imam jemanje med 15 in 25dnem. 15 dan bo jutri. Kaj pa če bo šele jutri ovulacija ali mogoče šele v sredo? Naj raje počakam še dva dni preden začnem z jemanjem?
Hvala za odgovore.
Lep dan!
Spoštovani,
v bistvu se strinjam, da 12 mm folikel ne gre skupaj s pozitivnim ovulacijskim testom, ker ob tako majhnem vodilnem foliklu še ne more biti LH vrha. LH vrh nastopi 24 do 48 ur pred ovulacijo, ovulacija pa se zgodi pri velikosti folikla med 18 in 25 mm. Prirastek v premeru folikla je nekje od 14 mm dalje 2 mm na dan (v povprečju). Sam tudi nisem pristaš šablonskega predpisovanja progesterona ampak ga raje predpisujem, če že, usmerjeno glede na to, kdaj ima posamezna ženska ovulacijo in ga predpišem vedno vsaj 2 dni po ovulaciji.