ovulacija
Ogromno ste že napisali o tej temi dr. Pušenjak, meni pa še ni jasno .
Ovulacija nastopi 14 dni pre M. Ko nastopi ovulacija je konec, ni več možnosti zanositve?
npr.ovulacija je v ponedeljek, spolni odnos tudi. Se potem šteje, da je dan(ponedeljek)ovulacije že zamujen za spolni odnos ali je še pravočasen? Prosim za vaš odogovor.
Bom poskusil še bolj nazorno
S spolnim odnosom:
od 120 ur pred ovulacijo do 72 ur pred ovulacijo je zanositev zelo malo verjetna, ni pa nemogoča
Od 72 ur pred ovulacijo do 12 ur po ovulaciji je zanositev precej verjetna
od 12 ur po ovulaciji do 24 ur po ovulaciji je zanositev malo verjetna oziroma skoraj nemogoča
več kot 24 ur po ovulaciji zanositev ni več možna
Spoštovani.
Redno prebiram forum saj z možem načrtujeva družino, tokrat pa se obračam tudi sama na vas z enim vprašanjem. Stara sem 28 let, sicer zdrava, menstrualni cikel imam na 30 dni. Bega me ena stvar. Namreč.. Po izračunih bi morala dobiti ovulacijo nekje 14 dni po zadnji menstruaciji, vse simptome ovulacije (vlečljiv izcedek, napihnjenost,..-bazalne temperature si sicer ne merim) pa imam že nekaj dni do enega tedna po zadnji menstruaciji. Ali je možna ovulacija tik po menstruaciji?
Hvala za odgovor že v naprej.
ovulacija je sicer možna že 8. dan po M, niso pa omenjeni znaki nujno prisotni tik pred ovulacijo. lahko se nekateri (sluz), napihnjenost lahko pojavijo tudi do 1 tedna pred ovulacijo. Sluz namreč utekočini le zadostna raven estrogenov, ki ni nujno vezana za ovulacijo, je pa eden od predpogojev zanjo, prav tako napihnjenost. Ko bodo ti znaki prenehali, boste lahko sklepali na ovulacijo za nazaj (12 do 24 ur).
Spoštovani.
Mene pa zanima koliko časa minimalno rabi en folikel, da zraste do ovulacije? Torej, če je ovulacija možna že 8. dan je to 8 dni do optimalne velikosti cca 23-25 mm? Kaj pa, če je folikel velik npr. 8 mm ob pregledu, koliko časa minimalno bi rabil, da bi lahko ovuliral? Zanima me, da vem, kdaj bi lahko najhitreje pričakovala ovulacijo. Hvala. Lp
Spoštovani,
žal so tako imenovani “antralni folikli”, ki so veliki od 5 do 8 mm nepredvidljivi in je nemogoče reči, kaj bo z njimi. Prvi znaki aktivnosti oziroma obetavnega napredka je, ko folikel doseže približno 14 mm premera. Takrat vemo, da je med regrutiranimi folikli in da raste. Kaj bo z njim seveda ne vemo, kajti načeloma zmaga le eden, ki se osamosvoji nekje pri 18 mm in nato kadarkoli poči. Včasih poči že pri 18/19 mm, včasih šele pri 24/26 mm. Skratka, od 14 mm do ovulacije lahko folikel doseže v 2 dneh ali pa lahko traja tudi še 4 do 5 dni.
iz teh podatkov žal ni mogoče sklepati na ovulacijo. Menstruacija nikoli ne traja dalj kot 8 dni, če traja dalj, pa to bodisi ni menstruacija in potem temu tudi ne predhodi ovulacija ali pa imamo opravka s predmenstruacijskim ali pomenstruacijskim krvavim izcedkom, pa takole na pamet ni mogoče reči, kdaj pred tem je ovulacija.
Spoštovani dr. Pušenjak.
Lepo vas prosim,če mi malo pojasnite razloge zakaj folikli kar naprej prerasejo v cisto.
Po naključnih UZ-jih,ki sem jih imela pri G,ugotavljam,da meni vsak folikel preraste v cisto.Tako je vsaj bilo zadnje 3 cikluse.V času od 12. do 20. dneva je na UZ bil vedno viden 1 folikel, do M pa potem ni prišlo. Stara sem 40 let.
Zanima me,zakaj se to dogaja in kaj lahko nardim,da bi vendarle prišlo do ovulacije? Enkrat je bil folikel 20mm 11.dan ciklusa, M pa sem dobila 53. dan istega ciklusa. Enkrat je G videla cisto 32mm, v zadnjem ciklusu pa je bil viden folikel 28mm, M pa sem dobila 4 dni potem, ko je bil na UZ viden folikel 28mm.
V zvezi s tem me zanima me ali je folikel 28mm že prevelik, da bi lahko ovuliral? Res je, da sem potem med krvavitvijo oz. M imela bolečine na tisti strani, kjer je bil viden ta velik folikel. Po jakosti je bila M kar srednje močna, vendar pa ni bila boleča.
Ali bi krvavitev lahko pomenila, da je folikel počil?
Ali obstaja možnost, da je po UZ prišlo do ovulacije, vendar rumeno telesce ni zdržalo zadosti dolgo in sem zato že 4. dan imela roza izcedek (precej močan) in potem dan kasneje že temno kri? Samoplačniško sem si izmerila AMH,ki znaša 0,9 nmol/l.Vem,da je to slabo.
Zato me zanima,ali je slaba kakovost jajčec razlog, da ne pride do ovulacije ali pa bi lahko bil problem v tem, da ne pride do LH vrha?
Ali obstaja kakšno zdravilo za to,ki bi mi ga lahko predpisal osebni G?
Se opravičujem za toliko vprašanj,vednar vidim,da se ta vzorec, da folikel v sredini ciklusa je,vendar ne pride do O,kar naprej ponavlja. Kaj mi je torej za narediti?
Za pojasnilo se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Spoštovani,
zakaj na mikronivoju preide do tvorbe luteinske ciste namesto, da folikel poči, ne vemo, vemo le, da se to dogaja pogosteje v obdobju pred menopavzo ter ob motenem LH vrhu, kar umetno dosežemo npr. s postkoitalno tabletko (npr. Levonorgesterel). Vaš AMH je res zelo nizek, kar kaže na iztrošenost jajčnikov ampak pri 40 letih to ni več neobičajno. Če kljub vsemu želite vsaj poskusiti zanositi, lahko predlagam le poskus z letrozolom (Femara), kar ima podoben učinek kot klomifen, ima pa manj vpliva na maternično sluznico. Sicer bi bil lahko uspešen še OBMP, torej uporaba sintetičnih gonadotropinov in IVF postopek, čeprav so jajčeca tako ali drugače že precej slabe kakovosti, kar pomeni manjša verjetnost oploditve, večja verjetnost neustrezne genetske zgradbe (trisomije ipd.) ter večja verjetnost splava.
Spoštovani.
Se zahvaljujem za odgovor. Kot berem se postkolitarna tabletka uporablja po s.o. za neželeno nosečnost. Torej, če bi vedela, kdaj je folikel dovolj velik in bi si v lekarni kupila poskoitarno tabletko Levonorgestrel (predpostavljam, da je to ista kot t.i. jutranja tabletka) in bi jo vzela, bi torej imela večje možnosti, da dejansko pride do ovulacije? Mi lahko mogoče razložite, kako to, da pa 3 dni po S.O. to prepreči zanositev? Sedaj sem čisto zmedena in bi rada razumela …. kako to funkcionira…
Bi bila ta navadna tabletka dovolj ali bi potrebovala tisto močnejšo, ki prepreči neželeno nosečnost do 120 ur (5 dni) po nezaščitenem spolnem odnosu.?
Se opravičujem ta sprašujem take stvari…
Hvala za odgovor.
ne, ne…narobe ste me razumeli. PK tabletko sem omenil le kot primer razloga za luteinsko cisto, ne kot zdravilo za preprečitev tega stanja. :-)… proti luteinski cisti pravzaprav ni učinkovitega zdravila, da se vam je to morda res zgodilo nekajkrat zapored, pa je smola, oziroma je pač verjetnost takšnega dogodka večje zaradi vaše starosti.
Pozdravljen
Prosim za pomoc oz nasvet.
V petek sem vam pisala da sem imela vse simptome ovulacije ceprav je bila punkcija 13 dni pred tem. No v petek 30 septemra .kar je tocno 14 dni po punkciji. Sem mislila da je to prvi dan krvavitev. No sedaj pa ne vem kaj tocno je. Krvavitev je bila zelo blaga drugi dan je bila no kot temen izcedek. Ma tudi zelo malo glede na obicajno. Danes pa ni v bistvu nic vec. Imam pa obcutek da se maternica ni ocistila. Ne vem.
Na uz v cetrtek pa je bil folikel ali cista cca 23 do24 mm. Je mozno da je lazna ovulacija vstavila menstruacijo… ali je bila lahko samo tako svoh menstruacija?
Naj bi sla na uz 3 dan zjutraj pa ne vem kateri dan steti… ce lahko to majhno krvavitev sploh stejem za menstruacijo. Im ze 42 let . Kot berem zgoraj je v mojih letih vec moznosti pojava cist.. sem pa pred zadnjim moznim postopkom.
Ze vnaprej se vam zahvaljujem za vas odgovor.
Spoštovani,
občutke in težave, ki se pojavljajo v času ovulacije ni mogoče uporabiti za ugotavljanje ovulacije kadarkoli. Občutki, ki ste jih vajeni v času ovulacije 14 dni po punkciji zagotovo ne napovedujejo ovulacije, morda kvečjemu so nekakšen PMS. Krvavitev ob cisti, ki ni tipična za M tudi verjetno ni menstruacija ampak bolj verjetno prebojna krvavitev. Za enkrat si krvavitev samo zabeležite v menstruacijski koledarček, kaj se bo pokazalo, da se dogaja, pa bo morda postalo jasno čez čas. Če ste imel punkcijo v postopku IVF, ste zagotovo v obravnavi pri strokovnjakih in boste imeli še kak UZ pregled?
Ponovno prosim za nasvet. M sem imela od 13.9 do 21.9. Na pregledu pri G sem bila 29.9, kjer se je videlo eno jajčece, pripravljeno po njegovih besedah. Na 2 dni so bili spolni odnosi. M pričakujem 13.9, imam jih na 30 dni.
5.10. sem imela nežen krvav izcedek, včeraj nič, danes pa spet krvav izcedek, ki je opazen tudi na vložku in bolečine v spodnjem delu.
Zanima me ali je smiselno da grem nazaj k G in prosim za Dabroston (Prometrium ali Utrogestan) da bi ustavila predmenstrualne krvavitve? Že pol leta se trudiva za ponoven naraščaj, pa brez uspeha. Očitno tudi tokrat ni uspelo. 🙁
Pri prejšnjih nosečnostih je vsakič uspelo takoj, je pa res da sem vsakič krvavela v 5. – 6. tednu. Zdaj pa imam vsakič nekje 7 dni pred M že rjav do krvav izcedek.
Hm?…če do krvavitev prihaja prej kot 9 dni po ovulaciji, mislim, da bi se splačalo v drugem delu ciklusa dodajati progesteron (Estima, Prometrium, Utrogestan). Če bo pomagalo, ne vem, gre pa v tem primeru verjetno res za popustljivo rumeno telesce.
Pozdravljeni,
mene pa zanima v kolikšnem času po ovulaciji lahk G po najboljših pokazateljih oz. verjetnosti vidi oz. preveri ali je ovulacija že bila?
Da se vidi npr. rumeno telesce, prosta tekočina v D. prostoru… Koliko dni po ovulaciji so ti znaki še vidni in kdaj so najboljše vidni?
Hvala za odg. Lp
ni pravila, vidnost oz. opaznost omenjenih znakov po ovulaciji pa je odvisna od njihove izrazitosti. načeloma je lahko tekočina v CD prisotna od nekaj dni pa tja do M in če je je veliko (npr. po močnejši krvavitvi) je lahko prisotna tudi še v naslednji ciklus.
če imate ciklus na 30 dni, bi predlagal, da z Utrogestanom začnete najprej 16. dan ciklusa, da slučajno ne bi začeli pred ovulacijo. bolje 2 ali 3 dni po njej. Primerno je 3 x 100 ali 2 x 200mg/dan.