Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Obstaja možnost okužbe s hiv?

Obstaja možnost okužbe s hiv?

Obstaja možnost okužbe s hiv?

Spoštovani,
včeraj, ko sem se vračal od obiska pri zobozdravniku (sedel sem na sovoznikovem sedežu) mi je na tla padel mobilni telefon, ki sem ga pomotoma potem še pohodil preden sem ga pobral. Kakšnih 30 sekund kasneje sem se spozabil in dotaknil obraza (na katerem imam prasko) in oči.
Zdaj se sprašujem, glede na to, da posegi pri zobozdravniku vključujejo precej krvi, ali je možno, da sem se okužil s hiv ali hepatitisom? Na tla v ordinaciji sicer nisem pogledal ampak glede na to, da obstaja možnost prisotnosti krvi v ordinaciji ali celo pred zunanjim vhodom v ordinacijo, če kakšen neolikan pacient po posegu pljune na tla pred vhodom v stavbo recimo, ali obstaja možnost okužbe v primeru, da sem stopil na kri v ordinaciji ali mogoče nevede na krvav pljunek in potem na telefon, ki sem ga pobral iz tleh preden sem se instinktivno dotaknil obraza?
Ali bi si lahko hiv prenesel v oči ali prasko? Krvi na obrazu se sicer ne spomnim ampak to ne pomiri mojega strahu.
Ali priporočate testiranje, glede na to, da imam partnerico in me hudo skrbi, da je ne bi ogrozil? Je testiranje smiselno ali sem preveč paranoičen?

Se v naprej zahvaljujem za odgovor.

Lepo pozdravljeni

Spoštovani, 3x sem prebrala vaše vprašanje in poskušala razumeti, kje naj bi obstajalo tveganje za okužbo. Ni ga! In ne priporočam nikakršmega testiranja. S krvjo prenosljivi virusi se prenašajo s telesnimi tekočinami, ki jih vnesemo z vbodom, z intenzivnim stikom, …., za okužbo je potrebna konkretna količina.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pa to ne moreš več verjet kako so ljudje neizobraženi in kakšna vprašanja sprašujejo, neverjetno

Spoštovani, ne morete si predstavljati, da imajo mnogi prav fobije pred okužbami in si zamišljajo neverjetne situacije, kako naj bi do okužbe prišlo….lep pozdrav, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Vprašanje ki ga je gospod zastavil je enako kot da vas vprašam ali me lahko zbije avto na prehodu za pešce med tem ko doma v kuhinji vozim sobno kolo.

Neviđena glupost, priznam da vam s takim vprašanji ni lahko.

Želim vam lepe počitnice in lep pozdrav